maandag 1 augustus 2022

2845 Dictee donderdag 04-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (655)


Dictee – dictees [2845]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 202, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (655)

1. Mijn vrouw is geen doorsnee-eega. Honderd jaar na dezen (vero: nadezen) zal hij er niet meer wezen. In het (de) colofon staat dat nadruk verboden is. Na-ebben (langzaam uitlopen) doet een keeper niet. Geef gul aan het NAF, het Nederlands Astmafonds! Een naffer (N(oord)-Af(rikaner)) komt uit Marokko, iemand met nag [NL: normafwijkend gedrag] vind je alleen in Nederland: zo iemand nagt [ww. naggen]. Nageire is Japans bloemschikken. Friese nagelkaas is met kruidnagels bereid (en met komijn). Nagellakken is nagels lakken. De korvijnagel heeft diverse vormvarianten. Een nahosser [HOS = Herstructurering Onderwijssalarissen, 1985] vind je, wellicht tegen de verwachting in, in het onderwijs. Het Nahuatl is een indianentaal, het Azteeks. Een zak vol naira's vind je in Nigeria, anders toch wel een handvol. De najaarsstorm woedde, dat is geen wens(!). Nakende meisjes in het gras (witte bonen met snijbonen) kunnen niet alleen door menseneters (antropofagen) gegeten worden. De nakfa van Eritrea [ERN] verving in 1997 aldaar de vroegere Ethiopische birr (ETB, mv. birrs). Zij was veelbekeken, 't Nakie op het Blakie [naaktbeeld op de Blaak in Rotterdam]. De lerares had een n-akte [nijverheid]. Het was een namaakmiddeleeuwse [VD] dracht. Is naming-and-shaming terecht bij zedendelinquenten? Een nandi is een afbeelding van Nandi, de heilige stier en het rijdier van Shiva. Een nanokelvin(!) [temperatuur(verschil)] is heel nietig [temperatuurverschil]. Het NAP is het Normaal Amsterdams Peil. Napolitains zijn apart verpakte chocolaatjes. De napi stamt uit de yamswortelfamilie. Napoleon liep met napoleons [munt] op zak en had een naar hem genoemd napoleoncomplex [minderwaardigheid]. Veel narcotica komen uit Narcolandia, verzamelnaam voor de narcostaten (narcocratieën) Peru, Bolivia en Colombia. Nagana (ngana) is een besmettelijke ziekte bij paarden en runderen, door trypanosomen in het bloed veroorzaakt.

2. De bout kan hij me hachelen, maar ook naggelen (wat je zegt, interesseert me geen fuck!). Het nanking [Chinees katoen] en het nankinette lijken op elkaar. Het nansenpaspoort is voor statelozen. En nu voor de tigste keer: een nargileh is een Turkse waterpijp. Met voorbedachten rade had verdachte de moord gepleegd. De advocaat stond hem met zijn voorbedachte raad [slaat op de dader] terzijde. Hij leek verloren, maar godlof God lof!, hij is gered! Het adres stond in de amicebrief linksboven, links bovenaan in de brief dus. Het
bijna-ongeluk was een narrow escape. Op onnozele-kinderendag [Onnozele-Kinderen, kindermoord Bethlehem [VD; NBG: Betlehem] , 28 december] werd veel narris(j)kat [onzin] verkocht. Mijn dochter gaat naar de voor- en naschoolse opvang. De nashi lijkt op een meloen, de betekenis van de afkorting Nasdaq [National Association of Securities Dealers Automated Quotations] hoeft u wel/niet vanbuiten te kennen (het is een schermenbeurs). Hij zei het informeel, maar hij had heel lekker genasjt met de nasi-gorenggerechten [nasi goreng]. Met de naso- of rinoscoop kun je de neus-keelholte, de nasofarynx goed bekijken. Nat vind je terug bij natte his [natuurlijke historie], een nat lab [natuurkundig laboratorium], een natuurkunde-examen, zijn natje en droogje, in den natte [= onder water] werken, je kunt een natte droom hebben, je kunt je nat en droog scheren, je bent dan een nat- of droogscheerder, alles kan één pot nat zijn, je kunt nat zijn of gaan [bij kaartspel] en met een natte vinger te verleiden zijn, is dat dan nattevingerwerk? In een natte cel douch je jezelf. In die nathanaël [is oprecht] vond men geen kwaad. Het was niet alleen naatje, maar volgens het plebs zelfs natemetaat. Die kwetsuur moet je pappen en nathouden. Heb jij weleens nat-in-nat geschilderd? Een nationale feestdag is de Bevrijdingsdag, in Nederland op vijf mei.

3. Het natté is in panamabinding geweven. Op de gevel van Artis staat de leus 'natura artis magistra'. Shakespeare zegt: "Onze-Lieve-Heer heeft rare kostgangers". Naturopathie is natuurgeneeskunde, het werkgebied van de naturopaten. Wij zijn allen kinderen van Moeder Natuur (terra mater). Een natuurgod is bijvoorbeeld Pan [van weiden en bossen; vgl. panisch]. Behoort een natuurkatholiek tot een groene partij? De Natuurschoonwet stamt uit 1928. Sommige dingen worden als natuurwet aangenomen, eerder dan als natuurwonder. Een nautilus is een inktvis zonder zuignappen. In het nauw gebracht in het Nauw van Calais bedacht hij dat een nauw leven een ruim sterven is [een plichtsgetrouw mens kan met een gerust hart sterven]. Het nauwnemende [GB] pietje-precies (die het nauw neemt) hield van nauwomschreven opdrachten, die hem in een nauwsluitend harnas dwongen. Die talen zijn naverwant. Navi's zijn een soort tomtoms. De Akte van Navigatie was behoorlijk discriminerend. Een NAVO-eenheid valt onder de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Een narthex [voorhal, portiek] vind je in de kerk. De NASA [National Aeronautics and Space Administration] dient niet-militaire doeleinden. Heb jij ook een naturaverzekering [geen uitkering in geld, maar complete uitvaart] in geval van je verscheiden? Het woord naslawerk moet je bij de voorronde van het Davidsfondsdictee niet als fout aanstrepen. De Nassaus zullen wel geen nassau dragen, want dat is grof, blauw-wit boezeroengoed. Polen was ooit een nation en deuil (een volk in rouw). De vacature-Joost Verheyen hoeft niet te worden ingevuld, sterker nog: die is er helemaal niet!

4. Een pectaat is het zout of de ester van pectinezuur, een lactaat is het zout of de ester van melkzuur, en een dictaat is nu eenmaal geen traktaat. Je moet niet achteromkijken. Is dat schip achterom gevaren? De buurman is achterom gekomen. Een reverence is een soort kruising tussen een knicksje en een nijging. Je zag die gestalte aanstalten maken. Wat is cholera nostras [cholerine, lichte cholera]? Cholelithiasis is de galsteenziekte (chole is gal). Hij is een working class hero [idool dat afkomstig uit de arbeidersklasse]. Deze masterclass [praktijkles gegeven door prominent] is middle class [burgerlijk]. Hij was heel gewoon met een declassee [aan lagerwal geraakte vrouw] getrouwd. De geclassificeerde [classificeren = de status ‘geheim’ geven] info werd al snel gedeclassificeerd [vrijgegeven]. Ik hou van pop-klassiek: het is lastig muziek goed te klasseren [in klassen indelen]. De lakh was de rekenmunt in voormalig Brits-Indië [100.000 roepies waard].

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten