dinsdag 26 oktober 2021

2450 Dictee vrijdag 29-10-2021 (1) dictee Dictee van de dag (376)

Dictee – dictees [2450]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 481 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (376)

1. Panade [vgl. paneren] is een bindmiddel van melk en broodkruim, tapenade een dikke saus of pasta van olijven. Ik typ, dat ik weleens een dictee hype [tot een hype maak]. Geef die ijzerenheinige ijzeren hein [tegen alles gehard en bestand] maar een ijskompres! Een hoody is een sweater met capuchon. Honkyoku (meditatieve zenmuziek) kun je (het) best op een honkytonkpiano spelen, tenminste als je pianospelen kunt. Dan heb je met recht pianogespeeld. Een hoodoo is een rotspilaar, en voodoo rituele magie op Haïti. Met een hoogadellijke titel behoor je tot de hoge adel. Ze was hooggehakt en kortgerokt. Sneeuw wordt door Huygens met een contradictio in terminis als 'wit roet' aangeduid. Met een hooi-ijzer onderzoek je hooibroei. Een hordeolum is een gerstekorrel (strontje). De hordeloopster won haar serie. Niet aangenaam: een hovercraft [luchtkussenvaartuig] vol hooligans. Het House of Lords is het chique Engelse Hogerhuis (niet dus: het House of Commons, het Lagerhuis).

2. Houille blanche is witte steenkool (vallendwaterenergie). Als je hou en (ge)trouw [leus van de stad Gent – Fides et Amor] bent, ben je zo trouw als goud. Hoeveel A5'jes (A-vijfjes – VD) gaan er in een A4'tje (A-viertje – VD)? Zij taalde naar het hoe-langer-hoe-liever [plantennaam, o.a. van het porseleinbloempje en het bitterzoet]. Ik weet allang dat je bang bent. Ben je al lang (al langere tijd – allang = al) weduwe? Hoelang [tijd] duurt dit college nog? Hoe lang [afstand] is die strekdam? Hoever ben je met pakken? Hoe ver [afstand] is het naar het station? Hoever kan iemand gaan? Hoezeer was hij verblind? Hoe vaak heeft de klok geslagen? Het hof van Jan Vlegel is de cour de père Duchesne. De Hollandse ziekte [verzet tegen kernwapens] wordt ook met hollanditis aangeduid en Hollandse saus met hollandaisesaus. De homo erectus, de rechtop gaande mens, is rechtopstaand. Een poes [mv. poezen, VD ook: poesen] heeft hominide (hominoïde – mensachtige) trekken, al hoort zij niet tot de Hominidae [mensachtigen]. Dat raadgevend ingenieursbureau wil graag raad geven. Een mager spookkreeftje behoort tot de (= ) hongerlijders, ook al is er bij lange na geen sprake van hongerlijden (GB).

3. Die homunculi [gedrochtjes] zijn ook homo sapiens (meervoud: homo sapiensen of homines sapientes). Een spreekwoord luidt: honderd schoolmeesters of kosters, negenennegentig gekken of honderd en een [nu fout – –, spreekwoord] gekken, want er is een dubbele bij (gezegd ter aanduiding van hun pedanterie, waanwijsheid). Wat zie je in deze honingraat? Had ik al op deze lisztiaanse [Liszt] composities gewezen? Hij kwam het hoogopgelopen conflict in hoogsteigen persoon oplossen. Hij wilde zijn eer en de bal hooghouden (een zeugma, of niet soms?). Was zij hoogopgeleid, hij was hoger opgeleid. De hogeschool zat in een hoog gebouw. Het mbo zat in een hoge school. In het berggebied heb je hooggelegen, hoger gelegen en hoogst gelegen streken. Zijn hulp kwam hoogstgelegen, haar kritiek hoogstongelegen. De brief begon met 'Hooggeboren Vrouwe' ('hoogst geboren', dat kan toch niet!); dat vleide mijn ijdelheid wel. Een hoogvlieger wil meestal wel hoog vliegen. Hopelijk leveren zij een wezenlijke bijdrage. Wezenloos is lang niet altijd hopeloos.

4. De horecaondernemer runde een horeca-etablissement. Hij is een kei in horlogemaken en horoscooptrekken. De Zwarte Hoop was een zestiende-eeuwse roversbende. De UEFA is de Union Européenne de Football Association. Zoek op, wat een ufo [unidentified flying object – vliegende schotel] is en wat een uhd [universitair hoofddocent] is. De uiteenlopende belangen hebben partijen toch uiteengedreven. Een U-ijzer is in feite een gootijzer. De kleine uk woont in het grote UK
[
joe-kee United Kingdom – VK = Verenigd Koninkrijk]. De ULSI is de ultra large scale integration en de VLSI de very large scale integration [slaat op computerchips]. In Ulster moet je vaak een ulster [dikke lange overjas] dragen als ultima ratio [laatste, uiterste redmiddel] tegen de kou. Een ulv is een ultralicht vliegtuig en een umc een universitair medisch centrum (met als voorbeeld UMC Groningen: het Universitair Medisch Centrum Groningen, ook wel: UMCG). UMTS staat voor universal mobile telecommunications system [standaard voor mobiele telefonie]. De naam Unicef staat voor United Nations International Children's Emergency Fund.

5. De umer is een melkproduct tussen yoghurt en kwark in, genoemd naar de reus Ymir (Deense merknaam) uit de noordse [niet: Noorse] mythologie. Eric Clapton treedt vanavond unplugged (stekkerloos) op in Paradiso. Een unster is een weeghaak. Hij kon boven de rest uittorenen en speelde het in z'n uppie klaar. In de upper ten [elite] worden geen uppercuts [opwaartse boksstoot, althans niet letterlijk ...] uitgedeeld. Een utopie, dat is Utopia. De UT is de universal time, de UTC de Universal Time Co-ordinated. De UT is de Universiteit Twente en de UvT de Universiteit van Tilburg [De TUe is de Technische Universiteit Eindhoven en de TUD de tu van Delft]. Een uvd is een uiterste verkoopdatum en het UWV het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

6. Of het higgsboson [goddeeltje, higgsdeeltje] echt bestaat, blijft onzeker. Je moet niet overal instinken en in tuinen. Je hebt hem al de gordijnen in gejaagd, wil je hem ook nog de dood injagen? Zou hij erin tippelen? Hij is de eeuwige rust ingegaan. Hij is het verkeerde pad opgegaan. Ze wilden het huis ingaan. De winter heeft goed ingezet. Ik heb vijf euro ingezet. Er zijn nieuwe ramen ingezet. We moeten er het mes, de vaart, een spurt, de sokken in zetten. Die ruit, daar zullen sterretjes in komen. Daar kan ik goed in komen. Door veel oefenen zul je er wel in komen. Hij zal zo de vismijn inkomen. De humboldtpinguïn liep over het humboldtien (oxaliet – een mineraal). De humanresourcesmanager (GB, VD, hr-manager) staat aan het hoofd van de humanresourcesafdeling. Ichtyosis is de visschubbenziekte, ichtyologie viskunde. IChThUS betekent: Jezus Christus, de zoon van God, (is onze) redder: Ièsous Christos Theou Huios Sotèr.

7. Dat moet er nog bij komen. Valt er nog wat te huttemannen (te slijpen, zo vroeg de scharensliep – slijpen = ook vrijen!). Gewrichtskraakbeen is hyalien [bnw., znw.: hyaline]. Hybris [ie – moed – VD ook hubris] komt meestal voor de val. Een 'goed glas wijn' is een hypallage [verwisseling]. Idiosyncrasieën [overgevoeligheid, afkeer] zijn meestal aangeboren. Idées reçues zijn algemeen aanvaarde ideeën. Onder de ijzerhart [lucht] groeide een ijzerhard (grond!). Kijk, dat is nou een ijzerharthouten meubel. Ikan bali is een Indonesisch visgerecht. Hoe detecteer je ijzer-II-sulfaat? Frans of Nederlands: 'horribel'? Wist je, dat ik vaak hors concours [buiten mededinging] deelneem [meedoe] aan dictees? De horsmakreel (marsbanker) vindt men bij het Marsdiep [bij Texel]. Dat is nog eens een houdiniact [oe] [bevrijding uit een hopeloze situatie, waarin men schijnbaar geen kant meer uit kan], zeg! Ook in een hôtel garni [geen maaltijden] kun je een maître d'hôtel [chef bedienend personeel – vgl. maître d’] of een hotelier (GB ook: hôtelier – hotelhouder) vinden. Ook hors de saison [ongeschikt voor de tijd van het jaar] beschouwde de chef-kok zijn hors-d'oeuvres in vele variëteiten voor iedereen als zijn chef-d'oeuvre [meesterwerk]. Zij was het hübschte [niet in wdb.] meisje van de klas. Jij houset.

8. Is het 'gehouset' of 'gehoused'? Beide! Met houtsnijden maak je een houtsnede-effect. De afkorting van hectopascal is hPa [haa-pee-aa]. De http is het hypertext transfer protocol [naam van de standaard: HTTP]. Tudor is het Engelse koninklijk huis van Henry VII tot Elizabeth I. Een huerta is een geïrrigeerde vlakte. De godgeleerde leed al aan rabies theologorum [razernij der theologen], maar liep ook nog rabiës op van een – zelf ook al – gebeten hond. Helpt een hubertussleutel [tegen hondsdolheid] dan nog? De twee ruwe huipen konden die derde huib [ruwe volksman] wel aan. De hybriden [hybridisch wezen] toerden rond op hun hybrides [bijv. hybridefiets – midden tussen mountain- en citybike]. Het guillain-barré- [spierzwakte, verlamming] en het hutchinson-gilfordsyndroom (progeria – snelle veroudering; niet: huntington! = erfelijke soort van chorea = sint-vitusdans, dansziekte, fieteldans, ondoelmatige bewegingen) haal je al snel door elkaar. De meisjesnaam 'Marjanneke' komt maar eenmaal in Van Dale voor: hop Marjanneke, stroop in 't kanneke .... Een hypochonder ziet geen kleuren [is zwartkijker ...]. Het staat echt in Van Dale: 'oxidatieve fosforylering' [nou, vooruit: proces waarbij in mitochondriën van levende cellen door oxidatie van bepaalde verbindingen energierijke fosfaatesters worden gevormd]. De ezel iaat, hij iade en heeft geïaad.

9. Leed ik als dicteeliefhebber maar aan hypermnesie [verhoogd herinneringsvermogen]. En de hydroformylering is de oxoreactie [reactie van een alkeen met synthesegas tot een aldehyde], toch? Met hyperacusis heb je een scherp gehoor. Een hypogeum is een onderaards gewelf. De islamitische ibadieten [zelfstandige islamitische stroming] vind je vooral in Oman, op Zanzibar en in Noord-Afrika. Als je Abraham ziet [50 jaar worden], krijg je een abraham [pop van brooddeeg of banket]. Dyspraxie is een van de symptomen van het KISS-syndroom (Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Störungen = tot 2 jaar; ook: KIDDKopfgelenk Induzierte Dyspraxie und Dysgnosie). Beide echtelieden leefden in pure disharmonie. De dada, het dadaïsme, dankt zijn naam aan het Franse stokpaardje. Een predicaatszin (gezegdezin) doet dienst als gezegde. Mijn gezegdeverzameling is nog niet zo uitgebreid. Vaatwassen doen we meestal samen. Hij moest wel va-banque spelen. In feite is vadertje tsaar opgevolgd door vadertje Stalin. Ik, dicteoloog [vgl. idee en ideoloog], kan geen trait-d'union gebruiken om het verschil tussen valkuil en valkuil uit te leggen. De conferentie van de VAE [Verenigde Arabische Emiraten – staat aan de Perzische Golf] was een va-et-vient [komen/gaan] van regeringsleiders.

10. O ja, VAE staat voor Verenigde Arabische Emiraten. FN-wapens komen uit de Fabrique Nationale (wapenfabriek te Herstal bij Luik). De regisseur riep vanachter de coulissen. In het bos lagen veel afgerukte takken. Vandaar dat we vandaar een andere weg kozen. Ik heb niets van doen met deze fraudepraktijken. Een vaudeville is een luchtig muzikaal toneelstuk. Wat leest de hindoe daarover in zijn vedaatje [boekje – inhoud: Veda]? Schrijf de afkortingen van 'voor Christus' hier op: … en … [zie onder!] Er waren veel gestelde vragen, waaronder nogal wat veelgestelde vragen. Hoe kan ik mijn spaarpotje veiligstellen? Het manchester [ribfluweel] is een zeer goed voorbeeld van velvet [in fluweelbinding geweven stoffen].

Oplossing: v.C en v.Chr.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten