woensdag 13 oktober 2021

2430 Dictee vrijdag 15-10-2021 (1) dictee Dictee van de dag (362)

Dictee – dictees [2430]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 495 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (362)

1. 'Flux' is 'dichtheid' en iets heel anders dan fluks [snel] wat fluitenkruid plukken. Hoeveel staat er op zijn foelielat [kerfstok]? De folielaag [dunne kunststof] was buitengewoon dun. Kom je vanavond op ons fonduetje? Fonduut je vader toevallig ook? Internetbedrijven zijn vaak footloose [niet gebonden aan een vestigingsplaats]. Wegens force majeure [overmacht] gaat de repetitie niet door. Forechecking [het jagen op de puck of de bal op de helft van de tegenstander] gebeurt o.a. bij ijshockey. Piet forensde (VD; GB ook: forenste) van A naar Beter (niet in VD). Geef de forsythia's eens water. Een fortepiano speelt hard en zachtjes. Een fortnight duurt twee weken. Ben jij echt zo'n kei in fotoshoppen en -fucken [foto's digitaal manipuleren]? Charles de Gaulle zou zich bij het horen van Franglais [Frans doorspekt met Engels] omkeren in zijn graf. De Franse Fransdolle was een vrolijke frans en dronk Franse brandewijn en at er een fransje [klein stokbroodje] bij. Waar ligt Franz Jozefland (niet in VD – Straus, Beieren)? Met fransmanbirambi wordt Surinaams zuurgoed aangeduid. Is freefighten [vechten met weinig regels] uitdelen van free kicks [voetbal, vrije trap]? Nee, dus. Fröbelen heeft veel van frutselen.

2. Als voorafje waren er wat frivolités. Fuifroeien staat tegenover wedstrijdroeien. Een full house is een soort volle bak [bij poker: 2 of 3 kaarten of stenen met dezelfde waarde]. Een fulltimemedewerker [fulltime medewerker] werkt fulltime. Het pittetouw (van pitavezel) was in de pittenbak gevallen. Heb je haar gepleased? Placide [gemoedelijk, kalm] nam ze het nerveuze gedoe waar. Als we weer te veel pauillac (een medocwijn) gedronken hebben, zeg ik altijd 'peccavi' (ik heb gezondigd). Ik geef dan toe dat ik een kleine zonde (peccadille) begaan heb. Met een liniaal kun je lineaire verbanden tekenen in een grafiek. Doet hij nog steeds aan pencak silat (ook: pentjak silat, dát alleen in GB)? Hij parseerde (parsete – syntactisch ontleden) een digitale tekst. Een ezelsbruggetje voor parcimonie: dan ben je op de centen (en parsimonie – sober). Nu ga je het pas geleerde in praktijk brengen. Jij deugniet, ik zal je op je partes posteriores [billen] geven! Parthenogenesis is voortplanting zonder bevruchting (zoals de maagdelijke geboorte van Jezus). Hij partyde er lustig op los.

3. De verdediger zei, bij de rechter parti-pris [vooringenomenheid] te hebben geconstateerd. Deze dans kan het best worden uitgevoerd met enkele parties carrées [+] [twee dames en twee heren]. Hij is de derde passato [van vorige maand] jarig geweest. In een pasveersloot zijn bacteriën actief. Hoever is de homo- en lesbo-emancipatie gevorderd? Hij patiencete dat het een lieve lust was. Deze patjakker [smeerlap] is ook nog een padzak [dik persoon, pafzak, papzak] en een patjepeeër [proleet]. Een pauper is een havenot, een habenichts. Met dit paupiëtje (paupiëttetje – bl. vink) [ə] kun je iemand de ogen uitsteken [afgunst opwekken]. Ook de bekende hond van Pavlov vertoonde zelf die pavloviaanse pavlovreactie. De 'pay-per-view' lijkt een eerlijke regeling. Met het PDF (de standaard) kun je pdf-bestanden creëren. Coscoroba's zijn zoals bekend zwaanganzen. Hij droeg peau de suède handschoenen (peau-de-suèdehandschoenen). Een pallet is een laadplaat. Penages [voorzichtig, behoedzaam] veroverde hij haar. Een pellies is een met bont omzoomde vrouwenmantel. Door toe-eigenen heeft hij het zich toegeëigend.

4. Met meerdere gaden ben je bi- of polygaam. Gaines [gèh goal] zijn elastische buikkorsetten. De gallicaanse [Frans katholicisme, onafhankelijk van Rome] liturgie trok zich weinig van Rome aan. Daar word ik nou gallisch [korzelig, sikkeneurig] van. Hoe hoog is het gammaglobulinegehalte? Gannefen (ganneven, GB ook: gannefs) zijn schelmen. Gelukkig heb ik tien garantie-uren. Een gardiaan is de overste van een franciscanenklooster. Is de gas- en lichtrekening betaald? Hun getatoeëerde gatten liepen in de gaten. Een gaviaal is een snavelkrokodil. De gebeentenresten werden verrassenderwijs verast. In de gebruikssfeer viel het allemaal wel mee. Het gazellejong was verstoten. Je moet opa en oma gedag zeggen. Dit was nu een gedichtenbundel vol mooie gedachtegangen. Hij kreeg de gedoogdenstatus. Alle soldaten gelieven te aligneren [op een rechte lijn staan]. Hij vertelde het gaandeweg en gekscherend. Bakvissen geiten [meisjesachtig giechelen] weleens. De hel wordt ook aangeduid met de (het) Gehenna. Zullen we de klokken even gelijkzetten? Een paumelle is een scharnier.

5. De chirurg vond het gehemeltebeeld niet goed. Zending en missie hebben iets van gedrevenenwerk. Wat is de inhoud van dat geluultje (capsuultje, capsuletje [ə])? Ook mogelijk: geluletje uit de gelulefabriek [ə]! De gendarme-eenheid rukte uit. Hoeveel Britse Gemenebestlanden zijn er (nog)? En hoeveel gemenebestlanden in het algemeen? Dat is geo-etnisch bepaald. Hij is historisch geograaf (en doet historisch(-)geografisch onderzoek). De gerant zei, geen gerbils [woestijnrat] te kunnen serveren. Jullie moeten je gereedmaken. Dat lijkt wel een gerontocratie [bestuur door bejaarde politieke leiders]. Ze dronken trappisten- en gerstebier. De muren zijn gesausd/t. De Gestapo-chef [Geheime Staatspolizei] was een boef. Ze waren in nog groteren getale opgekomen dan gedacht. De getijdenbeweging is een kwestie van eb en vloed. Iemand gevangennemen is één, gevangenhouden (VD) iets anders. Piet is aan het grasmaaien.

6. Heb je de gevinde [op een vin lijkend] bladeren gevonden in de flora [plantenboek]? In het geuzenverzet dronken ze geuzelambiek. Momenteel kan ik 'Galapagoseilanden' (GB, VD) goed schrijven. Mij gewerd een anoniem schrijven. Om op te zoeken: gibbsenergie [toestandsgrootheid thermodynamica – eenheid: joule (J), SI-symbool: G], gigahertz (GHz – frequentie), ghee [gie – geklaarde boter], ghibil [hete woestijnwind Noord-Afrika], ghazidsja [heilige oorlog moslims tegen ongelovigen] en ghazel(e) [Perzische dichtvorm]. Mijn dochter speelt in een dans-en-showorkest. De geweerladenvulling werd vervangen. De faux pas [misstap – ook mv.] werd eerst goedgepraat, maar later ook nog goedgemaakt. Ik weet het goed gemaakt: doe het zelf! De goeiige goeierd behoort ook tot die goegemeente. Niet iedere go-getter [doorzetter, streber] is een goalgetter. We hebben gegolfd/t [niet met v]. Het spookte in de Golf van Biskaje. Het Goidelisch [GB – aftakking van het Oudiers] is een taal. Een gonadeaandoening is vervelend. Vanuit de gortenzak werd er gortepap bereid. Ze heeft een goud- en zilverwinkel (VD). Een goudgehaltebepaling is niet zo moeilijk. Alle gouverneurs-generaal droegen een hoge( )hoed (VD). Hij eet alleen glutenbrood [zetmeel verwijderd, voor suikerzieken].

7. Hij en zijn gouwgenoten [gewest] hadden algauw tabak van de kerstsfeer. Hij is gered, godlof, godzijdank [God zij dank]! In godsnaam, doe iets! Een giga-elektronvolt heeft GeV als afkorting. Het glacis [talud van de contrescarp] vind je voor een fort of vesting, gleis is een soort van pottenbakkersklei en gneis is een gesteentesoort. Die ramen zijn met glas in lood uitgevoerd (het zijn dus glas-in-loodramen). Met een glazendoek droog je afgespoelde glazen. Mijn zoon zit op de gloschool [gewoon lager onderwijs, SR, letterwoord] in Paramaribo. Bij het grillen heb je grills nodig. Voor aan een auto zit de grille (Frans, Egels: grill). De grafredeweergave was correct. De graftombeproducent deed goede zaken. Op de markt zijn veel artikelen bijna te granje [te geef]. De grand seigneur [groot heer, aanzienlijk personage] gedroeg zich ook wel opvallend grand-seigneurachtig. Zijn gravureverzameling is heel uitgebreid. De grenswaardewijziging was niet ingrijpend. Tussen Spakenburg en de Grebbe vind je bij de Grebbelinie een heel grebbennetwerk. Jij, grofgebekte plebejer [iemand zonder opvoeding of fatsoen]!

8. Hij heeft zich grootgehouden. Heb je een deventerkoek [VD, GB: Deventer koek!] gewonnen of een Groninger koek? Het groottebereik was ruim voldoende. Grossen [grosse = (vroeger) afschrift in grote letters van officieel stuk] vind je in de sfeer van officiële stukken. Een groupie volgt een popmusicus met zijn groep. Dat vind ik grovelijk [grof, zwaar] overdreven. Hoe schrijf je de zuivelproducten 'gruyère' en 'gruyèrekaas'? Gymp, gympie, gympje of gymschoen: zeg het maar! De guaveoogst is mislukt. Waar is mijn gummi-jas? Er zijn plenty arme sloebers die een pl'etje [persoonlijke lening] afsluiten. Plezant als iemand plichtbewust is, minder als diegene een plichtvergeten persoon is. Op de Phlegraeïsche velden (niet meer in VD) overwon Zeus de Giganten. Petanquen is petanque spelen [Provençaalse variant van jeu de boules]. Het petit-gris is de grijze pelterij van de huid van Siberische eekhoorntjes. Hij is een pietlut [kleingeestig mens]. Petrissage [kneedmassage] is een vorm van massage, gallisage is water en zetmeelsuiker bij de wijn doen. Pinceren is pizzicato [tokkelen met de vingers] spelen. Een piëta is Maria met de dode Jezus op schoot. Nee, we laten de leeuw niet in zijn hempie staan.

9. Bij vee wordt soms een penssteek [bij gasophoping] uitgevoerd. Deze penny-a-liner [schrijft artikelen voor een penny per regel] schrijft ook nog penny dreadfuls [stuiverromans]. 20 penny's [munten] hebben een waarde van 20 pence. In deze perikoop [Bijbelgedeelte] komt natuurlijk geen periscoop [optisch instrument onderzeeboten] voor. Met P wordt het voorvoegsel 'peta' aangeduid [1015]. We hebben gepetanquet [soort van jeu de boules]. Een petinggi is een dorpshoofd. Verwar petitfours [koekje] niet met petits-beurres [biscuitje]. Wij verbleven in pico bello [prima] etablissementen (pico-bello-etablissementen). Het piepschuimlichte doosje woog bijna niets. Eén hoge pief, twee hoge piefen. Zijn biceps was gepiercet [gaatje met ringetje]. Je zult maar thyreoïditis [schildklierontsteking] hebben. Bij het Portiuncula-aflaatfeest kun je bij de franciscanen een portiuncula-aflaat [volle aflaat] verdienen. De bevindelijke predikant hield een stevige
hel-en-verdoemenispredicatie. Dat is een mond vol potjeslatijn. Het pimeson (π-meson, pion) is een elementair deeltje. Verwar dit niet met het K-meson. Ze zijn even platgegaan. Het pinyin is een bekend transcriptiesysteem van Chinese karakters naar het Latijnse schrift. 

 10. Più forte is in de muziek harder, krachtiger. Resten op Java van de aapmens vormen de pithecanthropus erectus [javamens]. In het pierrotje [pierrotkostuum] voelde hij zich een hele piet. Een muon is een mumeson (μ-meson). De pilatussen [valsaard] waren aan het pilatesen (ww. niet in wdb.; pilates wel – oefenmethode). Rijst in vleesnat is pilav (VD ook: pilau) en een pillbox is een dameshoed. Pineau is wijn, pinot de wijnstok (ezelsbruggetje: o, o). Zijn opponent was gepikeerd, dat hij wel kon piqueren (een piqueetje maken – bij biljarten). Liggen de ureter en de urethra in elkaars verlengde? Ja: twee ureters naar de urethra en dan naar buiten!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten