woensdag 20 oktober 2021

2442 Dictee zaterdag 223-10-2021 (1) dictee Dictee van de dag (370)

Dictee – dictees [2442]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 487 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (370)

1. Daareven vroeg hij nog, of ik daar even plaats wilde nemen. Meestal zul je losgeld niet met los geld (kleingeld) voldoen. Ze moesten hard sappelen voor hun bestaan. Er rijden heel wat tgv's van het Franse treintype TGV rond. Hoe zat dat ook alweer? Allerwegen werd er gemopperd. Op talengebied spreek ik alle talen behalve betalen. De conferencier was allesbehalve grappig. In Nederland heb je allo's [allochtonen] en auto's [autochtonen]. Bij de allocatie [k] worden bijvoorbeeld financiële middelen gealloceerd [s] (toegewezen) Hoe bestrijdt je ouderensoos het alleen-zijn? Een allemande dans je. De moslims riepen alle drie: "Allahoe akbar". Mijn ideeën zijn niet alleenzaligmakend. Dit stuk wordt allegro vivace [snel en vrolijk] gespeeld. Allee, hier die bal! In het Alpengebied gaat het Alpentoerisme over Alpenpassen en naar Alpentoppen. Het meervoud van 'aloë' is 'aloë's' en het verkleinwoord 'aloëetje'[toe maar ...]. Een almaviva is een soort van mantel.

2. Het is all right dat je die all-inreis [all-in] allrisk verzekerd hebt. Na twaalf en een half jaar vierden zij hun koperen,
twaalf-en-een-halfjarige, bruiloft. Hadden we gisteren al overheerlijke versgeplukte bramen gegeten, vandaag kregen we versgepluktebospaddenstoelensoep opgediend. De Leidse Alma Mater(!) is de Leidse Universiteit. Ze hadden zich klem gegeten (en gedronken) en na een wilde achtervolging heeft de politie ze klemgezet en klemgereden. De lichtgebouwde jager schoot onder een lichtbewolkte hemel de lichtgewonde gans definitief af. In dat lichtgeïndustrialiseerde gebied liet hij zich uitnodigen, lichtgelovig als hij was, om later die week de op de licht glooiende helling het licht gebraden, lichtrode en niet licht verteerbare beest te nuttigen onder het genot van licht alcoholische versnaperingen. Hij is rechttoe rechtaan, een rechttoe-rechtaantype (rechttoe rechtaan type; het rechttoe rechtane type – beter!). Lanugo [uu] is bekend als embryonaal haar.

3. Dit argument was vergezocht, feitelijk te vergezocht. Hij heeft de schat niet gevonden, hij heeft deze te ver gezocht. Homeopathie is een bepaalde geneeswijze. Sommigen schrijven linkerhersenhelft, anderen rechter hersenhelft. Op de Leersumer basisschool leerde ik heel wat over de lakanthurium. Ik neem die wit laqué [gelakte, witgelakte – GB] boekenplanken. Hij toonde een vrijbrief, een laissez-passer. Is inertie [traagheid, natuurkunde] hetzelfde als laxisme, laksheid? Nee, dus. Een lavallière is een gestrikte das met breed uitlopende einden. Een laurenskop (naar de Heilige Laurentius, Sint-Laurentius) is een grote poon (zeehaan) en die vang je het best rond 10 augustus. Op de kwaito [muziek] kun je dansen. De kwant kwam erop af, kwansuis [zogenaamd] uit interesse. Deze kwaadspreker zou echter niemand kwaad doen. FC Twente heeft last van het AZ-syndroom. Is een
tête-à-tête een gesprek onder vier ogen, terre à terre is
laag-bij-de-gronds. Een kwikkebil kan niet stilzitten.

4. Wat zoekt een kynoloog [k] in een cynodroom [s]? De laag van Heaviside is de E-laag [e = fout VD – 2021 nog steeds!]. Als je jouw ei niet kwijt kunt, zul je het dus niet kwijtraken. Laaienlichters doen aan ladelichterij. Labskous en lapkous [p tussen b en s] smaken even lekker. La città eterna [Eeuwige Stad, Rome] is geen lacheding [ww.]. Lacetwerk [zeker kantwerk – hoofdlijnen vastgelegd door smal bandje] is geen tenerifewerk [sterren, zonnen]. De laïcisering [seculariseren] van de wetenschap was niet te stuiten. Lamé is een weefsel, lancé een stof. Het laissez-passerbewijsje was oké (OK). Ook in Azië heb je lage landen bij de zee. Heb je Lady Chatterley's lover van D.H. Lawrence al gelezen? Wilders veroorzaakte een landslide [grote verschuiving in het stemmenaantal dat partijen bij een verkiezing behalen]. Het langstzittende Eerste Kamerlid zit daar al sinds lang vervlogen tijden. Hij stak z'n langejaap [middelvinger] op. Langedijkers kunnen wel langedijkers [bloemkool] eten, omgekeerd niet. Landjepik is een soort landtoe-eigening. Lang leve het langlopende contract. Lapis infernalis heet ook helse steen. Een lapis philosophorum is een steen der wijzen. Deze lapsus [fout, vergissing] zij je vergeven.

5. Het lansquenet was vroeger een kaartspel. "Mij niet gezien" was z'n lapidaire [kort en kernachtig] reactie. In die stad heb je een lariksenlaan, een sfinxenlaan en een lindelaan, alle met bomen. Laplanders kunnen niet vliegen, laplanders [ijsgors] wel. Een lapis lazuli is een lazuursteen. De Amerikaan reed in een amerikaan. Een amict (humeraal) draagt de priester onder de albe. De volledige amfibieënlijst is nogal lang. Het ambulanceje (GB – e niet uitspreken, ook: ambulancetje – wel! – uitspraak) crashte. Amechtig woonde hij de plechtigheid bij. Op de veiling waren twee Amati's te koop. Een amant de coeur [geliefde] is nog zomaar niet een amant attitré [officiële minnaar]. De ambetante [vervelend, naar] man ambieerde de functie. De zaak blonk uit door ambiguïteit [guu-wie – dubbelzinnigheid]. Amai [nou], het was de alttoets!

6. Is er ook een Ambonees onder de abonnees? Amahs zijn au pairs, ama's alleenstaande minderjarige asielzoekers. Er waren 8 jarigen die trakteerden. Als bloedgever (bloeddonor) moest ik vanmiddag bloed geven. De onjuistspatiegebruikwebsite vindt veel aftrek. Het lijkt cru [ruw, rauw], maar bij anencefalie heb je geen hersens … De anekdoteverteller had veel succes. De angstneurose- en -psychosebehandelaar (GB, VD bij beide n/s) had veel te doen. Angostura-elixer komt uit de bast van een Zuid-Amerikaanse boom. Jiddische (Jiddisje) woorden goed gebruiken, is angejiddeld zijn. Sommige anglicanen spreken nog Angelsaksisch. Het anachronismenbegrip [vergissing bij de tijdrekening] is niet lastig te vatten. De analysemethodekeuze [n/s] was moeilijk. In Egypte kwam achter de lente na het ancien régime toch weer de herfst. De andantezanger was ziek. De minder- en andersvaliden zijn het haasje; de invalidengroep volgt nog wel. Anderzijds of anderszins?

7. Hoe komt het andreaskruis [apostel Andreas, X-vormig] aan zijn naam? De andesgier leeft in het Andesgebergte. De ams'ers (SR:
ams-leerlingen – algemene middelbare school) en amtoërs (amtoleerlingen – algemeen middelbaar technisch onderwijs?) vind je in Suriname. Met AM wordt amplitudemodulatie bedoeld. Een
ampère-uur is een hoeveelheid verplaatste elektriciteit (1 ampère gedurende 1 uur – Ahhour). Ik wil graag een filetje (ee – filet, filets). Hij drijft een antiquiteitenwinkel. Waren er toen al antiorangisten en vrouwelijkeantiorangistenbestrijdsters? Het anti-Joods zijn is een vorm van racisme, het anti-joods zijn heeft eerder godsdienstige achtergronden. Ze heeft een soort antilopegang [n/s]. Het was een (ant)arctische (koude) winter. Die antenne-installatie dient voor signaalontvangst. Als je anti-Amerika bent, ben je antiamerikaans. Hoe groot is die anodestroom? Een anonymus blijft anoniem. Deze gebeurtenis vond plaats anno Domini (A.D.) 1600 [vast de slag bij Nieuwpoort ... 2 juli]. Anisette is anijslikeur. De ankh [hengselkruis, sleutelkruis] symboliseert het eeuwige leven. Wat is ankerop gaan? Antwoord: naar het anker toe varen. Ik ben verslaafd aan marshmallows [zachte, zoete lekkernij].

8. Leishmaniasis, aleppobuil (oriëntzweer) en kala-azar duiden allemaal dezelfde tropische ziekte aan. Je kunt in dat land beter geen lèse-majesté, majesteitsschennis, plegen. Op Lesbos (hoofdstad: Mytilini) bezong ooit dichteres Sappho haar liefde voor meisjes. Veel lesbo's genieten van elkaar op de Lesbische stranden aan de Egeïsche Zee. Het liernurstelsel is een rioleringssysteem. Het lij- of bonnetzeil [druil, broodwinner] zit niet aan de loefzijde. Het Lingala is een Bantoetaal die wordt gesproken in Congo, het lingala is een volksmuziekstijl in datzelfde Congo. In Georgië betaal je met de lari (of losse lari's – code: GEL). Hij adoreerde de latindans en was dus een latin lover [vurige minnaar] van de latin rock [muziekstijl]. Het latijn van jagers is jagerslatijn. Latijnse zeilen zijn latijnzeilen. Een lashschip heet zo vanwege het letterwoord lash [lighter aboard ship]. Maak geen lazzi [kwinkslagen] bij lazzaroni [Napolitaanse bedelaars – enk.: lazzarone]. Hij zou – lijdend aan deze ziekte – verder een kwijnend bestaan leiden.

9. De lees-en-schrijfkop is kapot. Van die wetten noemen we de
Leen-en-Pachtwet (1941, VS) en de Flora- en faunawet (eigennaam). Op Samoa en Tokelau (de Tokelaueilanden) hebben ze de datumgrens verlegd. Zou 'yankee' echt van Jan Kees (Jan-Kees) komen? De baard van Mozes is het slaapkamergeluk [plant] en het

kindje-op-moeders-schoot is het steenbreekachtige kinderplantje. Hij moest voor het eerst leidinggeven. Een Carver (niet in wdb.) is een kruising tussen een auto en een motorfiets. Een segway [èhk] is een soort step met elektromotoren. De lepels en vorken lagen bij de
lepels-en-vorken [het herderstasje]. Een leotard is een bodystocking [body, nauwsluitend kledingstuk om hele lichaam, sluiting in kruis]. Hebben ze in Sierra Leone echt leones [SLL]? De pomp is lens [geeft geen water meer] en de walvis is gelenst [met een lens, spies, doorstoken]. De regenbak [leegmaken] en het zeilschip [met weinig zeil varen] zijn gelensd [ww. lenzen]. Hadden de leliaards [aanhanger van de Franse koning in het graafschap Vlaanderen, omstreeks 1300 – tegenstanders: klauwaards] het lelietje-van-dalen als symbool? Nee, de lelie! Hoeveel licht- en zwaargewonden waren er? De lek geraakte band was lekgeprikt. Een letale [dodelijk] lethargie [ziekelijke slaapzucht]? Het lewisiet is een strijdgas.

10. De lettre de cachet [gezegelde brief tot gevangenneming of verbanning] gold een lettré [geletterde – kenner en minnaar der letteren]. Leukose is leucosis [leukemie, bloedkanker]. In de Levant [het Oosten] blies de levant [wind]. Ziezo, we zijn alweer bij de letter c. Heb je het eufemismenlexicon al? Hoe werkt die liebigkoeler [rechte glazen buis]? Golden bij het woord 'liaspen' [pen op voetstuk om papieren op te prikken] de keiharde dicteeregels – streepje verboden – maar niet … Een libellé is een ambtelijke aantekening. De libidineuze [met veel libido] donjuan [vrouwenversierder], tevens charlatan [kwakzalver, oplichter], had een liaison dangereuse [riskante, meestal buitenechtelijke relatie]. In de lik [gevangenis] speelde hij een lickje [loopje] op zijn gitaar. Kun je met een amorboog [figuur bij het schoonrijden] liefdepijlen afschieten? Nee, dus. Op internet krijgt Libië de aanduiding ly. L'histoire se répète: de geschiedenis herhaalt zich. Bij ploegendienst hoort ook lucubratie [nachtwerk]. Lutzen [uh/oe] maak je bij het kunstrijden, lunzen doe je met een luns [spie door een gat steken]. Ze droeg een lustre [uitspraak: luster] jasje (lustrejasje – een luster is overigens een kroonluchter). Bij de (het) ergotalkaloïde denk ik aan lsd: waarom weet ik niet!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten