maandag 11 oktober 2021

2427 Dictee donderdag 14-10-2021 (1) dictee Dictee van de dag (361)

Dictee – dictees [2427]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 496 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (361)

1. Een pirlamp is een lamp met een ingebouwde passief infrarode sensor (pir is een letterwoord). Trek au pis-aller [in het ergste geval] aan de noodrem! Zo plachten (kwestie van gewoon zijn) wij plaggen te steken. De planken [bnw.] stellage stond op de plankenvloer. Hij is iemand die nog Plat-New Yorks kan praten. Met een platte knoop bond ik het potje plattekaas (GB ook: platte kaas) dicht. Een pluchen beest is een pluchebeest. Zelfs zoeken op een vorm als '*grog*' geeft nog wel iets: agrogeologie [landbouwkunde], grogglas [drank] en groggy [suf, dronken], hygrograaf [zelfregistrerend toestel om de graad van vochtigheid van de lucht op te tekenen], negrografie (zwartdruk) en zaagrog (zaagvis). Ze mocht op zijn schoer [schouder] uithuilen. Met haagschool houden wordt spijbelen bedoeld. Het haardstedengeld was een vroegere belasting. Haarknippen laten sommigen door een haarstilist, anderen door een hairstylist, doen. Wilt u in de hall [hoh:l – ook: hal] wachten? Het hadeïcum is een geologisch tijdvak. De Hadith is de overlevering van aan Mohammed toegeschreven uitspraken en handelwijzen (beschreven in een boekje, de hadith).

2. Het regiment moest wel halt houden. Een lapalissade is een waarheid als een koe. Die prodentglimlach verging hem wel op het procrustesbed [in een pijnlijke positie]. Het polonceauspant [ijzeren kapspant] is sinds 1840 bekend. Verpleegkundigen kunnen goed polsvoelen. Bij polyfyllie is er een overtal aan bladeren in een bladkrans (die zijn dus boventallig). Pochhanzen [opschepper] doen aan pochhanzerij. Pluizenbeesten geven veel pluissel. Eerst geplukhaard [polemiseren], daarna gepluimstrijkt [kruiperige complimenten maken]. De regenmaand van de Franse Revolutie is de pluviôse. Poelet heeft de meeste e's (het meest de letter e) en is dus soepvlees [ook: oeoe], poulet is derhalve kip. Ze werd tot miss mispoes verkozen. Poise [pwaa-zuh] [symbool: P] is de niet-SI-eenheid van viscositeit. Die polakken [Poolse Joden] kunnen wel pollakken [vlaswijting, witte koolvis] eten, omgekeerd niet. Een point-to-pointrace [op een rechte baan] en dan uitglijden over een poire belle Hélène: je zou er een poisonpill [gifpil – bedrijven!] bij innemen. Poètes maudits [+] zijn asociale dichters. Pollinose/is is hooikoorts. De pommard is een bourgognewijn.

3. De pomerol is een gecorseerde [vol] bordeauxwijn uit Pomerol. Een pomo (postmodern) café is trendy [eigentijds, modieus]. Op het gemeentehuis werd ik van Pontius naar Pilatus [kastje naar de muur] gestuurd. Pondkoek [pontekoek, stroopkoek] doe je in pondszakken. Pongé is een stof; vind je ponge [beekpunge, soort ereprijs] bij een beek? In die porseleinkast staan porseleinen kommetjes. We voeren door de Dordtse Kil en zagen op de wal iemand Kille Kobus ontmoeten [doodgaan]. Een killerheel is een stilettohak. Overzie je de portee [draagwijdte] hiervan wel? Wat heeft die poppedeine [pop, klein meisje] een schattige poppedeinenkleertjes, poppenkleertjes, aan. Ga maar pootjebaden. Hij hangglidede één keer per week. Hannesen [klungel] hannesen [ww.]. Zie je die schraalhanzen [gierigaard] schrans/zen? Die story had een happy end. Haring kaken (niet bedoeld: het haringkaken) gebeurt niet meer op de haringkar. Kan harthout ook uit hardhout komen? Ja. Hatsekiedee, daar is-ie weer. 'Hatsjie' hoort bij nies/zen. Een havezaat (havezate) is een grote hofstede [boerderij].

4. Het is niet nooit gebeurd, het is echt gebeurd, het is waargebeurd. Het prince-de-galles is een wollen weefsel. Sommige jonge meisjes vertonen precociteit [vroegrijpheid]. Het qu'en-dira-t-on gaat als een praatje rond. Pyridine komt in nicotine voor en pyridoxine is vitamine B6. Zij woont in een poshe buurt (niet de poshte van de stad – niet in wdb. – 2018 VD). Hij kreeg een postume [na zijn dood] onderscheiding. Op Porto [Puerto] Rico wordt portorico [rooktabak] geteeld. De (het) portlandcement komt lang niet altijd meer uit Portland (in Dorsetshire). De pothoofdplanten [naar het Pothoofd in Deventer] zijn adventieve [niks met advent – door mensenhand daar terechtgekomen] planten. Bestaan er ook potaarden knikkers? Ja. Na de koffie was er nog een poesje (pousse-café). Ze namen de zwervers op pour les beaux yeux [uit pure liefde]. De precolumbiaanse indianen kenden het wiel al. Dat bedrijf heeft een verkoopbevorderende policy. Een prête-nom is een stroman; prêt-à-porter is confectiekleding. De presumptieve dader [vermoedelijk] ligt op het kerkhof. Kan-niet ligt op het kerkhof, wil-niet ligt ernaast.

5. Hij laadde het odium [de sfeer] van onvermogen op zich. Als je acte de présence geeft, ben je present. Zij skiede op haar skietjes (kleine ski's). Ze hebben hem een prijs gegeven; die wilde hij niet prijsgeven. Hoeveel priester(s)-dichters [GB] wonen daar eigenlijk? De princesse lointaine [2 x èh] was een onbereikbare liefde voor mij. De
prinses-van-de-nacht [plant, 's nachts boeiende zuilcactus] bloeide zowaar. Wij adverteren in primetime [zendtijd met de grootste luister- of kijkdichtheid]. Kijk die zak lopen bij het zaklopen! Hij is verzot op private eyes [detectiveverhaal]. Je betaalt slechts een prix d'ami [vriendenprijs]. Hij streed pro aris et focis: voor kerk en vaderland (vergelijk God, Nederland en Oranje, het drievoudige snoer). Zoek op: wat is een privak [private equity-bevak, zekere nv], wat een proana [meisje: anorexia niet als ziekte maar als bewuste keus]? De Sun Belt vind je in Texas, de Biblebelt niet.

6. Een matelotje [oo] is een ronde strooien hoed en een marte/ikootje is een aap. Zij runt een eenvrouwszaak. De heliogravuremedewerker [fotogravure] is ziek. Het helotenvolk was in slavernij. De heffe des volks is niet het beste deel. Het is heiig buiten. Het hecatombegericht [offer van 100 stieren, slachting] was gruwelijk. Het leek wel of er een figuurlijke H-bom op de hbo-instellingen [hoger beroepsonderwijs] gevallen was. Een heek is een soort kabeljauw en daarmee ook een stokvis in statu nascendi [in wording]. Een he [hee] is een hetero, een bi een biseksueel en bij 'hebi' moet je in het Surinaams aan iets met mogelijk magische achtergrond denken [onhebbelijkheid van mensen]. Een hebe [gmv] is trouwens een groenblijvende heester uit de helmkruidfamilie [ook bevallige schenkster + n/s/’s]. Resuscitatie is reanimatie. We moesten een pokkeneind rijden; het was nog retedruk ook. Wat moeten Randstedelingen op in Breskens? Hij hield zich quasi slapende (hij was een quasislapende). Quasi umbra persequi is iemand volgen als zijn schaduw.

7. De quatre-mainsspelers accordeerden niet helemaal: je hoort soms een disakkoord. De alttoets wordt weinig gebruikt. Wat is een propfanmotor [straalturbine vliegtuigen]? Profiteroles zijn geen souches [controlestrook] maar soesjes. De man vertoonde promiscue [altijd e!] [volledig vrij seksueel verkeer] gedrag. De producer producete de musical. Is een neverippie [condoom] ook een profylaxe [voorbehoedmiddel – GB, VD + s]? Nee, laatste wordt meer van medicijnen gezegd. Progeria is het hutchinson-gilfordsyndroom [vroegtijdige veroudering]. De provotariërs [provo's] vormden het provotariaat. De middeleeuwse provençaal [minnezanger] gedroeg zich provocant [provocerend]. Prosen [prose: zekere geritmeerde tekst] worden aan het eind van het graduale [korte tussenzang na eerste lezing in de mis] gezongen. De Provençalen komen uit de Provence. Hoe spreek je 'prosciutto' [It. achterham: proh-sjoe-too] en 'prosopopoeia' [toneel: persoonsverbeelding – proo-zoo-poo-pee-jaa] uit? Geef mij maar liefst pitteloze (pitloze) vruchten. Hij was het stupiedst van de drie. Dat gebeurde in een Punische oorlog. Er is geput: eindelijk een putt! 'Hypotheek' is een h-woord, 'pest' een p-woord. Pur is de naam voor polyurethaan. Een pycnicus is van het pyknische (leptosome) type. Eén pylon, twee pylonnen (op de weg, op een portveld).

8. Pyxissen (pyxides) zijn doosjes van goud of zilver [met hostie]. De bertram (pyrethrum) bloeit. Zijn pyladessen [trouwe metgezel] waren eigenlijk niet meer dan dreumesen. Met de Hemelvader wordt God bedoeld. Een hemicyclus is gewoon een halve boog. Een heptameter is een versregel die bestaat uit zeven voeten. Dit artikel is opnieuw herwerkt. Zijn hersenholte-inhoud was uiterst minnetjes. Hij was slechtgehumeurd en slechtgeluimd. Hierbeneden is het lekker koeltjes. De highbrowstudent was highbrow [intellectueel]: hem wachtte een glansrijke carrière. Hoe luidde het hippie-ideaal? Het hindekalf viel. Ik wil graag die hoeveboter. De hobuer studeerde hobo [instrument] op de hobu [hoger onderwijs buiten de universiteit] en dacht hoho, hola, wat een kanjer van een ho [homo]. Hij nam de hoedendoos onder zijn hoede. De hoegrootheid van de ramp is nog onbekend. Ribkwallen behoren tot de holtedieren. Of hij hoolde [hol, holen – ook ww.] in de bergen, of hij holede op het golfveld. Mensachtigen: zie de hominidengroep [mensachtigen, Hominidae]. Hij is hoofdklassenspeler.

9. De jongeman was hooked [verslaafd]. Het is een goed hooi-jaar. De host [gastheer(computer)] hostte. De hôtelier (VD, GB ook: hotelier) ging sluiten. Die hoogoplopende ruzie is inmiddels hoogopgelopen. Het hooggebergtelandschap is nogal grillig. Het hotte [lukte] niet. Hij volgt een cursus houtbewerken. De houthakker heeft houtgehakt, zijn vrouw in het bos huisgehouden. De Zwitser, vaak kiebitzer [commentaar geven als toeschouwer], zocht zijn houwitser [vuurmond]. Er was huisgemaakte, huisgebakken taart. Er is huisbraak gepleegd. Beschouwing van de human interest [menselijke trekken] leidde tot een separate [afzonderlijke] humanintereststudie. De human resources [geheel van de werknemers van een organisatie met hun kennis, vaardigheden en motivatie] worden behartigd door de humanresourcesafdeling [oh] (hr-afdeling). Hummus [2 x oe; ook ch] is puree van gekookte kikkererwten (en humus teelaarde). Ze hupste [dansen] in het rond. Het hybrisbegrip [ie – VD ook: hubris] heeft te maken met overmoed. Hydro-elektriciteit komt van waterkracht. Het hypo is natriumthiosulfaat, de hypo is een aanval van hypoglykemie [GB ook: c]. Een hysteron proteron is een redekundige figuur met een logische fout (hij schaafde zijn knieën en viel).

10. Waar is de hypothalamuslocatie [onder de thalamus ...]? Hij zou later gewond raken. Baklava is zoet (honinggebak), moussaka niet [Grieks gerecht, bestaande uit gehakt, bechamelsaus en aubergines]. Een brochette is een vleesspies. Mazout is stookolie. Is er verschil tussen de BMI (body mass index) en QI (queteletindex)? Nee. In de questionnaire kwam ook de quelea [vogel van musgrootte] aan de orde. Het raccourci is het verkort [betreft: perspectief]. Een raccrochement is een klein spoorwegemplacement op een industrieterrein, een raccroc is een geluksstoot bij het biljartspel. Een Qatarees komt uit Qatar. Pak je de trike [driewieler], de quad [vierwieler] of de trojka [rijtuig met driespan]? Het qi [tsjie] gong [g van goal] [Chinese meditatietechniek] kan dienstbaar zijn aan het xiang [sjie-jahng] qi [tsjie] [Chinees schaakspel].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten