zondag 24 oktober 2021

2447 Dictee dinsdag 26-10-2021 (2) – dictee Finale Groot Dictee Heruitgevonden 2021

Dictee – dictees [2447]

Finale Groot Dictee Heruitgevonden 2021

Deel 1 – dit moest geheel worden opgeschreven. Een stel (moeilijke) woorden is VET benadrukt.

Bibliodate (auteur: Marthe van Loy)

1. Heeft de spiedende bibliothecaris haar in de gaten? Een nanoseconde overweegt ze om stante pede huiswaarts te keren, maar haar nieuwsgierigheid zegeviert. Ergens tussen poëzie en proza gaat ze hém [‘hem’ niet fout gerekend] eindelijk ontmoeten. Straks schuift ze geen chicklit over de zelfscanner, maar ontleent ze een nieuwe liefde.

2. Zo nonchalant mogelijk snuistert ze tussen non-fictieboeken over idyllische reizen en detoxdiëten. Met een arendsoog houdt ze de deur continu in haar vizier. Onder haar suède rok [klemtoon op ‘rok’, anders ook: suèderok] knikken haar knieën. De tijd gaat tergend traag.

3. Aan de andere kant van het boekenrek zoekt iemand Brusselmans’ [schrijver: Herman Brusselmans] laatste worp [niet de titel van een boek!]. Haar parfum met eau-de-colognetoets mengt zich met angstzweet en ze prevelt een weesgegroetje [keer bidden, naam gebed: Weesgegroet] opdat hij het niet gewaarwordt. Het zilveren kettinkje van haar betovergrootmoeder plakt tegen haar huid. Bijna heeft ze spijt van de magellaanse [m.i. ook: magelhaense - GB: magelhaengans] voortvarendheid die leidde tot dit amoureuze
rendez-voustje
. Tot hij plots voor haar neus staat.

Deel 2 – dit werd voorgelezen. Bij de 21 vette dubbelwoorden klonk er een piep en kwamen steeds twee alternatieven op een scherm. Achter elk alternatief stond een letter; die bij het correct gespelde woord moest je noteren. Van die 21 letters moest je een zo lang mogelijk woord maken in deel 3. Het correcte woord en bijbeborende letter is/zijn groen, het andere woord met bijbehorende letter rood

4. Altijd stond ze skeptisch/sceptisch [U E] tegenover het online naar de liefde zoeken, tot de anderhalvemetersamenleving haar intrede deed. Eenzaamheid is een goedje dat intraveneus wordt toegediend, recht in je halsslagader op weg naar je hart. Daarom liet ze haar clichéverwachtingen uit de romcoms varen. Geen
coup de foudre/coup-de-foudre [C K], geen kus terwijl het pijpestelen/pijpenstelen [A O] regent, maar swipen [‘vegen’, swypen = letters typen] en hopen op een miraculeuze match.

5. Twee weken lang had ze getobd en gepiekerd over de geschikte foto’s om haar profiel mee op te smukken. Kwam haar persoonlijkheid het best tot haar recht onder de feërieke/feeërieke [P S] kerselaar [kersenboom] in het New Yorkse park? Of met haar neus in een kolos van een tweedehandsboek [klemtoon op tweedehands, anders ook: tweedehands boek]? Het liefst zou ze met haar
sint-bernardshond/Sint-Bernardshond [R T] poseren, ware het niet dat millenials/millennials [U A] afknappen op huisdieren. Dat wordt alleszins geponeerd op allerhande internetfora. En haar lieve viervoeter mocht in geen geval de kop van jut/kop van Jut [P D] worden als haar digitale odyssee naar de ware liefde met een sisser zou aflopen.

6. Van mislukken is echter geen sprake, nu ze oog in oog staat met haar eerste blind date. Zijn weelderige krullen, colgateglimlach/Colgate-glimlach [A U] en diepblauwe ogen nagelen haar aan de linoleumvloer/linoliumvloer [N P]van de bibliotheek. Want jezusmina [bastaardvloek], wat is hij knap! Al was het niet zijn fraaie fysionomie [ook: fysiognomie, andere uitspraak], maar zijn onovertroffen openingszin waarvoor ze enkele dagen geleden gezwicht was. “Een boek beoordeel je niet enkel op basis van de cover, dus ik leer je graag beter kennen”, apte/appte [M S] hij. En of ze gevleid was. Deze 24-jarige poëet had niet zo maar/zomaar [U I] wat punten gescoord. Hij had een hole-in-one op zak.

7. Met z’n tweeën staan ze nu woordeloos/woordenloos [E U] in elkaars ogen te verdrinken. Midden in/middenin [C K] het walhalla van literaire frases blijft het stil. Ze kan zichzelf voor het hoofd slaan dat ze niet enkele pseudo-spontane/pseudospontane [P E] ijsbrekers op een A4-tje/A4’tje [M H] heeft gekrabbeld. Die vermaledijde/vermaledijdde [O U] zenuwen toch!

8. Dan neemt hij haar klamme hand in de zijne. De ranke, soepele vingers doen haar vermoeden dat hij pianospeelt. Schichtig leidt de virtuose/virtuoze [T S] hand haar via de bibliografieën en culinaire boeken richting romans. Haar hartslag stijgt bij elke voorbijgaande letter. D, E, F… Dan stopt hij abrupt. Bijna blindelings kantelt hij met zijn vingertop een rug uit het gepolitoerde/gepolytourde [N L] rek. De gebroken witte cover met purperen titel doet een belletje rinkelen.

9. Nee toch! Daar rinkelt plots een andere bel. Ze herkent het schelle gevaarte dat onherroepelijk het sluitingsuur van de bibliotheek aankondigt. Anticlimax. Waarom hadden ze niet gewoonweg gedate/gedatet [K H] in een gezellig cafétje/cafeetje [A I]? Ondanks het getjingel/getsjingel [N T] zet hij het boek niet terug. Integendeel. Glunderend en zelfs een beetje ondeugend stopt hij het in haar handen. Kom hier dat ik u kus [titel van een boek van Griet Op de Beeck].

 Het aantal fouten van deel 1 en 2 bepaalden, welke 6 deelnemers (zie Deel 4) er uiteindelijk op het podium kwamen.

Deel 3

Je moest van de 21 correcte letters een zo lang mogelijk correct woord maken. Dat was een aparte wedstrijd in de wedstrijd. Met foute letters was je redelijk kansloos, want als je die gebruikte, was je score 0.

De 21 letters waren dus:

E C O S R A D A N S I E C E H O S N H I N

Het beoogde langste woord werd door niemand gevonden:

R E N A I S S A N C E S C H O O N H E I D

Deel 4

De 6 beste deelnemers kwamen op het podium voor een echte spellingbee. Woord voorgelezen en binnen 5 seconden zonder haperen het woord spellen (inclusief diakritische tekens, etc.). Haperen of foute letters was afvallen. Wie overbleef en ook het laatste woord goed spelde, won.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten