woensdag 27 oktober 2021

2451 Dictee zaterdag 30-10-2021 (1) dictee Dictee van de dag (377)

Dictee – dictees [2451]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 480 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (377)

1. Vernederend: hij in hemdsslip met een hennepen strop om de nek. Hematomyelie is ruggenmergbloeding. Hemagglutinatie is klontering van rode bloedcellen. Helminthocecidiën zijn aaltjesgallen. Een heresiarch is een aartsketter en zekere zandgebakjes worden hernhuttertjes genoemd. Als een hertshoorn trilt, met hoeveel hertz gebeurt dat dan? Een hetaere is een courtisane en een hesychast is een monnik. Heterofyllie is het voortbrengen van tweeërlei stengelbladeren. Heterofilie is vast wat je denkt, dat het is. Hoeveel hardeschijfruimte is er nog vrij? Ik heb gediend op Harer Majesteits De Ruyter. Hij miste koningin Beatrix' audiëntie. We eten haricots verts [mv., geen h uitspreken, soort van dunne sperzieboontjes]. De hardepornofilm was schokkend. Ik heb een hashtag (#) ingesteld op 'hasj'. Als je het uitproest, mag je van GB alleen 'hatsiekadee' (of: 'hatsjie') roepen [2020 + meer!]. De hartjesdag valt op de eerste maandag na de iden van augustus (= in dit geval! – de 15e, lange Romeinse mnd., korte: 13e).

2. Als je het grondig uitzoekt, is die laatste bewering wellicht niet helemaal waar. De hartree is een atomaire eenheid van energie. We besparen u de details, we geven dat niet en détail [in detail] weer. De Hattemer voetbalclub werd kampioen en daar dronken ze een hassebassie [borrel] op (met hausmacher = worst). De keeper was daar de man met de harses [hersens]. Het smaakte als hazenpeper zonder haas. Is een heaoër nu wel of niet een hbo'er? De hawala is een informeel banksysteem in de moslimwereld. De houw met de sabel onthoofdde de hauw [plant]. De haveloze zwerver vertrok uit het havenloze stadje. De hbo-v'ster verloor bij het hazengrauwen de hazewind uit het oog. Is een hazenwind trouwens een soort van flatus? Hummus [puree van gekookte kikkererwten] is geen humus [teelaarde]. Ondanks de havelock [overtrek kepie die tegen de zon beschermt] kreeg hij toch een heliosis, een zonnesteek (en de koninginnensoep hielp ook al niet). Zij hieven het glas en heftten [zopen] ordinair als Maleiers. De Noormannen waren heengevaren.

3. De vier Heemskinderen zijn Ritsaart, Writsaart, Adelaart en Reinout. Deze biotoop is circa vijf en een halve hectare groot. In Heeze staat een (uiteraard) Hees café. De Heilige Thomas gaf zijn naam aan het Sint-Thomasluiden. Je zult er maar heg noch steg weten. De helicon is een contrabastuba voor militaire muziek. De Heilooënaar liep te heisteren (ijsberen). Mojito [ch] is een cocktail van rum met limoen en spuitwater. De soirée dansante en de soirée musicale zijn voorbeelden van soirees. Het letterwoord 'sonar' (echopeiling) komt van 'Sound Navigation Ranging'. Sous-vide [bnw.] voedsel is langzaam gegaard in een vacuümverpakking en daarna snel gekoeld. Leg me nu eens haarfijn uit wat het verschil is tussen Sovjetcommunisme [van de Sovjet-Unie] en sovjetcommunisme [radencommunisme]. Heb je al een sparringpartner? Een spina bifida is een open rug. Het woord 'spongiform' [verder niet in VD – internet: sponsachtig] doet me aan BSE [boviene spongiforme encefalopathie, gekkekoeienziekte] denken. Welk spreidingsbeleid volgt de spreigroep [huis-aan-huisbladen]?

4. Wat zijn Srananmans [SR: Surinamers]? Het Stadsfries is een taal, de Stanfries (GB – een echte, degelijke ...) een persoon. De steppingstone is het begin van een ontwikkeling [uitgangspositie]. Bij hem kan ze steun vinden. Een stickie is een blowtje [zelfgedraaide sigaret met marihuana of hasj]. Op strooiavond [Sint-Nicolaas, het sinterklaasfeest] was hij strontvervelend (en je weet: stront wordt eufemistisch ook essetee genoemd). Mag ik dat lelijke bord nu eindelijk stukgooien? Met een stylo [BE: balpen] schrijf je. Hij sprak suave [minzaam; lief(e)lijk, mild] woordjes. Sub rosa is off the record [in vertrouwen]. Op het moment suprême [hoogtepunt] greep het supreme court [hooggerechtshof, UK, USA] in. Er waren nogal wat surplaces [balancerende stilstand baanwielrennen]. In 'SUV-wagen' staat 'SUV' [GB ook: suv] voor 'sports utility vehicle' (GB, VD: geen s). Op een tupperwareparty worden plastic opbergdozen verkocht. De horecavereniging van horeca-exploitanten in de Benelux-landen is opgeheven. Hoelang beweegt de mens zich al rechtopstaand voort? Ze zijn hun licentie kwijtgeraakt. Hij woont in Noord-Rijnland-Westfalen. In Hollywoodfilms vind je veel hollywoodromantiek. Was het een goed hooi-jaar? Hebben hippopotami [nijlpaarden, enk. hippopotamus] een hippocampus [hersenen]?

5. De hippocratische eed [ambtseed van artsen] is naar Hippocrates genoemd. De hit-and-runmethode [snelle verrassende actie] zie je ook bij honkbal. Bij hire-and-fire [gemakkelijk aannemen, gemakkelijk ontslaan] is je baan niet zeker. Het hiragana is een Japans lettergrepenschrift. Ik val op hirsuten [overmatig behaard persoon], niet op vrouwen met hirsutiës (dat woord niet meer in VD, = hirsutisme, dat wel – uu). In de hodonymie bestudeert men hodoniemen [straatnamen]. Een hobiecat is een bepaald type catamaran [dubbelboot]. Holadijee, ze deinden allemaal mee. Ik wilde nog wel blijven: het was daar een heuse hof van Eden [lustoord]. Høken [ongeremd feestvieren, uit zijn dak gaan] is voor viespeuken. Toen ik mijn hoffmann(s)druppels innam, vloog de hofstedevink voorbij. Agglutineren is samenklonteren. Hé, poppelepee, waar heb ik dat meer gezien?

6. Hematotachygrafie is doppleronderzoek [onderzoek stroming van het bloed]. Jan, Piet en Klaas zijn uitgesproken he-men. Waarom zou hij het aârs [anders] over zijn aars [anus] hebben? Betalen bij de HEMA [eigennaam; GB: Hemawinkel, Hemaworst – 2018: beide geschrapt ...] kan online via iDEAL. Een henri-quatre is een korte puntbaard. Een hercules [buitengewoon fors en sterk man] is uit de kluiten gegroeid. Bij een komische revue-uitvoering moet je voor het gelach betalen. Een tantaluskwelling is een hard gelag. De hete bliksem [hitsig, geil persoon] genoot van zijn hete bliksem [stamppot van gekookte aardappelen met appels en vlees]. Een hermesstaf [met slangen en vleugels] zie je vaak bij een Hermesbeeld [god, Griekse mythologie]. De hernhuttertjes [zekere zandgebakjes] zijn genoemd naar de Moravische broeders [hernhutters]. Hij had wel lootjes voor de Staatsloterij, maar moest bij de laatste loodjes van de trekking toch het loodje leggen. De Heverleeënaar wist alles van heptaëders [zevenvlak]. Een hezbollah [strijder] is lid van de Hezbollah [de beweging]. De hadji's [Mekkagangers] volbrengen de hadj [pelgrimstochtplicht] en kopiëren daarmee de hidjra (hedjra – tocht Mohammed van Mekka naar Medina) ‘omgekeerd’. De hiërofant [zekere priester] deed het met de hiëroduul [tempelprostituee].

7. Wat (je) bij een hiëroglief hoort is 'hiëroglifisch', wat (je) bij een hiëroglyfe (GB) hoort, is 'hiëroglyfisch' (GB). De uitspraak van 'hrarchie' kan misleidend zijn [ie of ie-jee]. Ze kreeg een hibiscus [plant] cadeau, een cadeauhibiscus. Met het Fries Venetië wordt Hindeloopen aangeduid. De himmlische Länge [negende symfonie van Schubert] klonk himmelhoch jauchzend [euforisch, zeer enthousiast]. Een higgsboson is een speculatief elementair deeltje [higgsdeeltje, goddeeltje]. De meeste hippo's [overjarige hippie] zijn ooit in Kathmandu [niet in wdb.] geweest, de hipo's [high potential] zien uit naar hoogwaardige banen. Ook in de hippiescene worden wel scènes gemaakt. Een hippeastrum is een amaryllis, een ridderster [en amaril een zeer hard gesteente]. De hittepetit [klein, bedrijvig persoontje] had haar voeten op een hittepit: een met kersenpitten verwarmd kussentje. Hoed u voor het hiv [hihf] of hiv [haa-ie-vee]. Wat zoekt een hittezoekende raket in het noordpoolgebied (Arctica)? Het hobu [hoger onderwijs buiten de unief] staat bij onze zuiderburen hoog aangeschreven. De hoedna is een islamitische wapenstilstand, hoedjebal een werpspel.

8. Er stond een bord 'slechte weg' en het ging dus van hobbeldebobbel. Een hocker is een voetenbankje; een hokker woont samen en is niet gehuwd. Tabasco is een pikante saus, genoemd naar een rivier en staat in Mexico. Nou, tabee hoor! Bij het toneelfestival kregen we alle tableaux de la troupe [lijst met namen of afbeeldingen van alle leden] te zien. De tabouleh (GB ook: taboulé) is een couscoussalade. We moeten de taboeïsering uit de taboesfeer halen. Wat is het verschil tussen een tachograaf [in vrachtauto] en een tachygraaf [snelschrijver voor kortschrift – steno]? Zou je vanaf de Tafelberg [Zuid-Afrika, Kaapstad] de Tafelberg [sterrenbeeld] kunnen zien? Het tafeltje-dek-je komt uit een sprookje. Een coupeuse [naaister] verdient minder dan een tailleuse [kleermaakster]. Taksvrij is taxfree. De tallshipsrace [zeilreus] was imposant. Volgens het Groene Boekje heb ik tandplaque (ook: tandplak). Tante Pos heeft bij de burgerlijke stand haar naam meermaals gewijzigd. Ook tapisserieën [wandtapijt] kun je in een tapissière [gecapitonneerde – bekleden met een verende laag – grote verhuiswagen] vervoeren. Het tepeltje taptemelk en het lulletje rozenwater [sullige, onmannelijke man] heetten – echt waar! – Jut en Jul.

9. De teckel [hond] tackelde [tackel uitvoeren] de inbreker. Te gelegener tijd hoeft niet altijd tegelijkertijd te zijn. Er werd een Te Deum (laudamus: U, God, loven wij) gebeden. Is deze song Tahitiaans, Hawaïaans of Haïtiaans? De Berlijner werd voor teutoon [scheldnaam Duitsers] uitgemaakt. Als de TGV [naam] eenmaal gaat rijden is het een tgv (train à grande vitesse). Die wordt vaak vergeleken met de TEE, de Trans-Europa-expres. Het the-right-man-in-the-right-placebeginsel geldt hier niet. Theo en Sofie zijn theosofen [aanhangers theosofie: mystiek-filosofische richting]. De thuja is de levensboom (vergelijk: de Yggdrasil – noordse mythologie). De thymusklier is de zwezerik. Hij heeft een TIA'tje gehad (transient ischaemic attack). 'Timesharing' heet in het Nederlands 'periode-eigendom'. Daar moet je ruim mee toe kunnen (VD). Tolueen is methylbenzeen. Hij prees de burgemeester tongue in cheek [meesmuilend, ironisch]. De eurocrisis was een hot topic [zeer actueel onderwerp]. De tragédienne speelde tragikomisch in de tragedie. Trotyl is TNT (trinitrotolueen).

10. Bij het traplopen (trappenlopen) loop je meestal over een traploper. Een trendsetter wil trendsettend trendsetten (VD, of: de trend – mode – zetten). Je kan beter niet in Tsunamië (niet meer in VD) wonen. De Tyrolienne [inwoonster Tirol] jodelde een tyrolienne [jodellied]. Tweederdedeel van de klus was al geklaard. De bohème is de levenswijze van bohemiens en bohemiennes; sommigen van hen zijn of gedragen zich als bohemers [zigeuners]. Wie worden er tot de
oer-Germanen gerekend? Een sardonische lach was oorspronkelijk een Sardische (niet in wdb.) lach. Ze bleven in een wagneriaanse [Wagner] sagenwereld hangen. Geen andere componist kon een dergelijk lisztachtig [Liszt – niet in wdb. – ook: L] stuk produceren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten