maandag 4 oktober 2021

2417 Dictee donderdag 07-10-2021 (1) dictee Dictee van de dag (354)

Dictee – dictees [2417]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 503 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (354)

1. De meeste kopten zullen wel Koptisch gesproken hebben. De abrahamieten [Boheemse of Syrische sekte] huldigen abrahamitische opvattingen. In Egypte is er een koptisch-orthodoxe kerk. Bij uveïtis is het regenboogvlies [iris] ontstoken. Ubiquiteit [kwie – Frans] is alomtegenwoordigheid en promiscuïteit [kuu-wie] is onder andere ongehuwd samenwonen. Je bent trouwens promiscue [altijd e] of je bent het niet. Deze ultra's, ultraorthodoxe joden, zijn ultra-actief. We gaan onze vertrekkende collega uiteten (VD) en daarom gaan we dit keer uit eten [VD ook: uiteten]. Ullmanniet is nikkelglans, een ulcus (meervoud: ulcera) is een zweer, een urial [uu] is een steppeschaap en een moeflon een steenschaap; een uraeusslang ten slotte is een Egyptische cobra. Een uvi is in Nederland een uitvoeringsinstantie (van sociale wetten, zoals het UWV). Je kunt va-banque spelen en ook
va-banquepolitiek bedrijven. Een vaccinostyle [ie] is een kraspennetje voor de vaccinatie.

2. Een Tyrolienne woont in Tirol (let op: een tyrolienne is een dans). Zijn tyfeuze koortsen gewoon tyfoïde? Ja. Biezensnijders wonen in Tietjerk, niet in het vermeende gat Tietjerksteradeel (Fries: Tytsjerksteradiel). De golfer heeft een kunststukje uitgehaald: hij heeft uitgeholed. De spion werd eerst uitgestuurd, maar later de laan uit gestuurd. Hij was unbeschreiblich weiblich [heeft een zeer vrouwelijke uitstraling]. Illegalen worden uitgezet, het land uit gezet. Hij leek un poco [een beetje] op un ours mal léché [een ongelikte beer]. Sponsorde nou de Unie mhp [middelbaar en hoger personeel] of de Unie KBO [vroeger: Katholieke Bond van Ouderen] het Unicef-gala [United Nations International Children's Emergency Fund]? Gaan we paarrijden, paardrijden of paardjerijden? De pabostudent begeleidde de Cito-toets. Ieren worden met 'paddy' (van: Patrick) bespot. Padisjahs waren sultans in het Ottomaanse Rijk. Pakistani wonen in het Pakistaanse Pakistan. De kapitein lag letterlijk voor Pampus, zijn vrouw lag voor pampus, zo gsm'de ze althans. Met palmpaas lopen we met palmpasen [versierde tak] rond.

3. Typisch een uit-de-tijdse bezigheid: pandverbeuren. Ons pantomimegezelschap is weer compleet. We eten straks bij de turk. Dit schiet niet op: het is pappen en nathouden. In dat boek oefenden de pasja's [ambtenaar Ottomaanse Rijk, man – meester – door vrouwen vertroeteld] op het Pascha [joods paasfeest] de pas de deux [balletdans voor 2 personen]. Het was passé, finito [voorbij]. De patatgeneratie koopt patates frites in de (het) patates-friteskraam. Met patati en patata [dergelijke onzin meer] wil men Nederlands- en anderstaligen samenbrengen om Nederlands te oefenen in een reële situatie. Hij heeft een para-universitaire opleiding gevolgd. Wie spreekt er nu Paramaccaans [taal in SR, ook bnw.]? In Para [Braziliaanse deelstaat] zijn de para's (paratroepers) paraat. Paragneis [gesteente] ontstaat door metamorfose van een sediment. Ik ben lid van en pen met de PEN-clubleden [International Association of Poets, Playwrights, Essayists, Editors and Novelists: Internationale Associatie van Dichters, Toneelschrijvers, Essayisten, Redacteuren en Romanschrijvers (internationale vereniging van lit(t)eraire auteurs)]. Ik ben trouwens penvoerster van mijn afdeling. Op de pallets [laadplaat] stonden boxen met pellets [bolletjes ijzererts]. De pendeloqueopbergdoos [n/s: hanger van edelgesteente] is kapot. Ze droeg een pelz/sen mantel. Wat paulinisch is, verwijst naar Paulus, wat pavloviaans is, naar Pavlov.

4. Een petfles is van polyethyleentereftalaat [pet, letterwoord]. Een peristyle [ie] is een zuilengang. In het petit restaurant kregen we (een) petitfour [mv. + s] bij de koffie. De Petrussleutel is de hemelsleutel. Een petsjorapieper [zangvogel] zal vast wel piepen. Wie draagt er nog een petticoat? Het pilo is een soort van glad fustein [stof, bombazijn]. Bij het gas geven kun je ook plankgas geven. De piccolo [hotelboy] droeg [voorzichtig] een Picasso de lift in. De pg [procureur-generaal] mat [ww. meten] de pH [zuurgraad: pondus Hydrogenii, potentia Hydrogenii (maat voor de activiteit van waterstofionen)]. De afkorting van 'pianoforte' is 'pf'. Dimsum is een Chinees gerecht. Een pijproker zal pijproken. Piotten zijn soldaten. Hij is expert in pistoolschieten. Als je orthodox-christelijk, orthodox-protestants of orthodox-gereformeerd bent, ben je behoudend. De pirouette-uitvoering was perfect. Het begrip 'vertu héroïque' komt van 'heldhaftige deugd' (Rabelais). Waren Vietcong [vroegere ondergrondse communistische beweging in Vietnam] en Vietminh [verzetsbeweging tegen de Franse overheersing, opgericht in 1941 door Ho Tsji Minh] betrokken bij de vietnamisatie [vietnamisering]? Hij wierp het vijgetouw om de stevigste tak van de vijgenboom. Je bent een vent van likmevestje.

5. Was hij ooit verzetsstrijder? Hij blies van jongs af aan een partij vanjewelste (GB ook: van jewelste, van je welste) mee in het harmonieorkest. Valenciennes is een soort van Vlaamse kloskant en een valflouw een soort van vogelnet (zullen de vogels daarvan flauwvallen?). In de usus loquendi [spraakgebruik] is de cacoëthes loquendi [praatzucht] geen positieve factor. Usque ad mortem [tot in de dood] wil hij usquam terrarum [ergens ter wereld] een pied-à-terre [buitenhuisje] vinden. Rome is de urbs aeterna [Eeuwige Stad]. Artificieel is kunstmatig, sequentieel is opeenvolgend, superficieel is oppervlakkig, superficies is het recht van opstal en confidentieel is vertrouwelijk. Vaddahs wonen al heel lang in Sri Lanka. Ik bel vanachter mijn bureau.

6. Gezocht op 'ance*': aequa lance (onpartijdig), à outrance (tot het uiterste), clairvoyance (helderziendheid), corporate finance [advisering over financiële transacties van ondernemingen] en corporate governance [onderneming op verantwoorde manier leiden], déchéance (verval van een recht), échéance (verschijning), élégance (elegantie), fiancé en fiancee (verloofde m/v), freelance [zonder vast dienstverband], haute finance (het haute-financebegrip – top financiële wereld), jouïssance (vruchtgebruik), het lancé (zekere stof), mesalliance [huwelijk beneden de stand], pièce de résistance [hoofdschotel, belangrijkste onderdeel], préséance (recht van voorrang), résistance (weerstand, verzet, WO II), surseance (van betaling), zero tolerance [niets toelaten – nultolerantie] en ten slotte zerotolerancebeleid. Eerst hadden we vadertje tsaar, daarna vadertje Stalin (vergelijk: Vadertje Tijd en Vadertje Staat). De valste spelers onder de valsspelers zweren bij valsspelen. Ik belde, maar ze bleek achter, in de zon te zitten. Een struikrover zit in de struiken om van daaruit toe te slaan. Die godvergeten donjuan [vrouwenversierder] denkt alleen maar aan van dattum.

7. De drugs, hij is ervan af. Al lang? Daar wil ik van af zijn. Die verslaving, hij wil ervan af zien te komen. Lukt dat? Dat hangt ervan af, hoe je het bekijkt. Je moet meer van je af bijten, je schroom meer van je afwerpen. Je brengt mij daar echt niet van af. Bij een
lik-op-stukbeleid krijg je lik op stuk. Alles hangt ervan af. Die playboy sloeg een pleefiguur. De pleiter moest pleiten, maar was pleite. Het pleet [voorwerpen met laagje edelmetaal bedekt] was in de plaid [reisdeken] verstopt. Plombezegels [+ s] zijn van lood. In de
Grieks-orthodoxe kerk is er een popeopleiding [n/s]. De porno-industrie tiert welig. Dat polyglottenclubje komt wekelijks bijeen. In die polder spreken ze ook Poldernederlands. Het is pokkenweer. Schrijven we consequent 'Poerim' of 'poerimfeest'? Hoe ziet het plusminusteken eruit? Het ziet ernaar uit, dat we geflest zijn. Ons kind zit op een plattelandsschool. Het platina-erts is nogal kostbaar.

8. De non-chromosomale plasmidenverzameling (GB n, VD: plasmideverzameling – n/s) omvat DNA-deeltjes. Actam rem agere is nakaarten. Mijn privé-uitgavenlijst is niet tenhemelschreiend lang. Hoezo, Prinsjesdagen? Procesrechtelijk was alles OK (oké). Zullen we je op het procrustesbed leggen? De chef prees me omdat ik de goederen al geprijsd had. De comédienne had succes. Is schrijfkramp een soort van dicteepriapisme? Waar is 'presides' het meervoud van? Preses! [GB, VD ook: presessen] We hebben een preëmptief bod [uitneembod] op deze preëminente [boven andere(n) voortreffelijk] wijn gedaan. Deze gedachte heeft bij mij postgevat. De stakers postten en posten. De postcheque-en-girodienst en de postspaarbank [soortnaam] gingen aan de Postbank vooraf. De nieuwe camping ondervond veel tegenkamping. Bij indiensttreding kregen de soldaten al een prepree [pree = soldij]. Een predator [roofdier] pleegt predatie [dieren doden andere dieren]. Bij de potlatch [indiaans feest; geschenken uitdelen] was er ook pot-au-feu [stoofpot]. Ik heb verloren, tant pis [het zij zo]! Vlieseline [geen vaseline!] is een textielproduct. Deze boeken worden verramsjt [tegen afbraakprijs verkopen].

9. Hij hield een verbeuze [woordenrijk, wijdlopig] uiteenzetting over de venturibuis [meten stroming gas of vloeistof] en het ventrikelfibrilleren [kamerfibrilleren, hartritmestoornis], maar of daartussen verband bestaat? Een venue-en-cour is een rechtsingang. De Vendéeër had een oogje op de Vendéese. Een ventriloquist is goed in buikspreken. Dat is zogenaamd een 'fijne' buurt en de familie A. is het verfijndst van alle [families]. Ze verlapzwansen (verlariën is net zoiets) hun tijd en dan is het gemakkelijk zwanzen [grappen, onzin vertellen]. Een stressverschijnsel is verenpikken: elkaar in de veren pikken. Bij al die ellende is enige verstrooiing nooit weg. Een versjwartster nar is een gek, een idioot. Zo, kom jij de rust versjteren [bederven]? Als je 'Palmzondag' in 'palmzondag' verandert, is dat een verschlimmbesserung (bij een dictee). Een viskeuze vloeistof is taaivloeibaar. De pannenkoek zit aan de koekenpan vastgebakken. Met een vileine [boosaardige = overigens een contradictio in terminis!] glimlach overhandigde hij het velijnen [fijn perkament] document. Stuur me dat remis velisque (velis et remis – met de grootst mogelijke spoed) toe. Veraf, verderaf, verst af.

10. Deze veelbekeken site is veelbezocht(!). Wat zijn de twee betekenissen van 'veelling'? Antwoord: kristal + stel kinderen ‘uit één dracht’. Verafgelegen, verderaf gelegen (verder afgelegen), verst afgelegen. Je mag nu verdergaan, maar je mag niet verder gaan dan Delft. Je moet voortgaan en voortwerken, verder werken dus. We gaan verder lezen. Hij verbruide het bij zijn dochter (ze was geen bruid). Toen ze het spul vermarkt hadden (vroeger vermarktten ze landbouwproducten, nu vermarkten ze letterlijk alles), kwam daarna de vermeiing [vermaak]. Verjus [zj] is sap van nog onrijpe druiven. Aju, paraplu!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten