vrijdag 1 oktober 2021

2413 Dictee zondag 03-10-2012 – dictee Oefendictee okt 2021 (1)

Dictee – dictees [2413]


Oefendictee okt 2021 (1)

1. Kruiden is assaisonneren. Als je fier bent op de vesting, heb je burchttrots. Een rapidpartij bij het schaken geeft je minder bedenktijd, snel- of blitzschaken nog minder … Die blijven lastig: duw- en trekwerk, gooi-en-smijtwerk en kunst- en vliegwerk. Dat kan Bruin(tje) echt niet trekken, hoor! En dan gaat het niet over paard-en-kar of
paard-en-wagen … Een ounce (afko: oz) is in Engeland 28,3 g, een troyounce (vnl. goud) is 31,1 g – bij troyounce moet je aan de Franse plaats Troyes denken! Wat is de rest als je honderd(en)zes deelt op tweeduizend (en) zeven? Reken maar na: quotiënt 18, rest 99. Van het warmetruiengezelschap was hij het bloodst van al(len). Werkt mithridatiseren bij letaal vergif?

2. Mèden thaumazein of nil (ad)mirari is je over nets verwonderen en dat heeft niets met azijn te maken. In BE noemen ze dat een aprilvis of poisson d’avril. Een tweecentstuk (2 centstuk) is minder waard dan een gobang [van koper], een twee-en-een-halvecentsuk (2½ centstuk, 2,5 centstuk). Een vierduit(en)stuk is 2½ cent waard. Ik weet dat via een 101’tje. In de aacht(e) waren heel wat (Engelse) aagten (aagtappels/en, aagjesappelen/s) opgeslagen. Kan een aso’er (initiaalwoord, onderwijs) ook een asoër (aso, asociaal) zijn? Hij is by far de beste dicteespecialist. Op de citizens’ band hoor je vaak his master’s voice. Onze vakantie is naar Balkonië, Côte-de-Jardin, Achtertuinië, Tuinesië … thuis dus. De côtes du Rhônes zijn rhônewijnen.

3. Een curieuzeneus of curieuzeneuzemosterdpot is gewoon een nieuwsgierig aagje. Zoek het verband tussen dataprocessing en EDP, electronic data processing. Masqué is bij biljarten gemaskeerd. Na het maskeren was er een bal masqué, een gemaskerd bal en later vond de ontmaskering, het demaskeren, het demasqué plaats. Hij was in deshabillé, en déshabillé. Alle decastèren/s bevatten tien (10) kuub. Je weet het nog? MDMA = methyleendioxymethylamfetamine (de drug ecstasy, xtc). Ze dansten de écossaise, de schots, de schottisch, de Schotse drie. Qua stam slaan fyle en fylen op de mens, fylum en fyla op het dierenrijk. Vanonder onze geve(d)erde hoed zagen we onze gevederde vrienden, vogels van diverse pluimage, divers gevederte.

4. Het (Cimetière du) Père-Lachaise (begraafplaats Parijs) staat niet in de wdb. Bij een wind, de zefier, hoort bnw. zefirisch: je zou er een griepaal syndroom van krijgen. Je gutfeeling is je buikgevoel. Die bèta houdt van feta. De wheelie en stoppy deden de harries (bobbies) behoorlijk vibreren. De hiccup werd moeiteloos geliquideerd. Een ijze(r)bijter is een iezegrim. Hij moet er nodig zijn neus weer insteken. Een foule [oe (e)] van mensen is een menigte, een volksmassa. En: en foule is en masse. Een foul [au] is een fout, overtreding in de sport [foul play is dus geen fair play]. Denk ook aan antifauling(verf) [aangroeiwerende verf, schepen]. Een foulard is een halsdoek, een grand foulard leg je over de bank of de stoel.

6. Refouleren is het terugdringen van gevoelens en refoulement is terugzenden (uitzetting) van een vluchteling. Een locofaulisme is een scheldwoord voor bewoners van een bepaalde plaats of streek.
Ezeltje( )piepen is ladelichten [laaienlichterij]. De schuur stond in lichter laaie vlam, in lichte(r)laaie dus. In NL is een lomschool er voor leer- en opvoedingsmoeilijkheden. De santen [enk.] is ingedikte kokosmelk (kokosroom). Dat ben je: een sukkel, een zemmel, een zakkenwasser, zachtgekookt, zacht, een witstok, een vlaai, een vijfoog, een totelaar, en arme tobias, een tjappie, een sul, een sufkloris, een sufferd, een sucker, een stumper, een stoffel stootgaren, een stakker, een sok, een sjokkel, en sebben, een schlemiel, een Oom Kool.

7. Maar ook: een mop, een minkukel, een lulhannes, een
lul-de-behanger, een lul, een liezebet, een kwezel, een kwak, een krukkebeen, een kruk, een kremper [vroeger:] een kornuit, een koekwous, een knul, een kluns, een klunger, een klotenklapper, een kloris, een klootzak, een kever, een kakkerlak, een Jan Joker, een
jan-van-mijn-gat, een janlul (en staat voor Jan Lul), een jangat, een jandoedel, een Jan Joker, een slap jantje, een huiben, een hotemetoot, een zak hooi, een heuker, een haspel van een mens, [vroeger:] een hanne, een hals, een ei, een eitje (dat schrijf je met een ei’tje), een duts, een droeftoeter, een droefsnoet, een dompelaar (op de(n) dompel raken), een doetje, een butje, een bezem (-filmpje: uitschelden voor hoer, sukkel).

8. En ook nog: de beste man (= een sukkel), beschuitlul en allemansgek. Ten slotte: zo kan-ie wel weer, lubbert van een sufferd! Maraschino = maraskijn = marasquin (kersenlikeur). Na zijn getuigenis à décharge werd aan de getuige decharge verleend. Wat een rij: daar is goed gequeued. Een queue [eu] is een rij bij het biljarten, een queue [oe] een wachtrij bij de computer. Is een boa een soort van BOB? In BE wel! De nuchtere bob (niet: Van Dijk dus) bobde gekapt als bob met een bob. De VO2max is de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam in een bepaalde tijd kan opnemen. Een zwarte zeeoor is een eenschalige schelp. Uit het Zwarte Woud komt zwartewoudham. Een zeiger is een platte viskorf. Dit stuk is in zesachtstenmaat.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten