maandag 25 oktober 2021

2449 Dictee donderdag 28-10-2021 (1) dictee Dictee van de dag (375)

Dictee – dictees [2449]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 482 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (375)

1. Heeft een ventriloquist [buikspreker] eerder last van het ventriculaire [ventrikel, hartkamer] ventrikelfibrilleren [kamerfibrilleren] dan een ander? Verweggistan is een denkbeeldig, verafgelegen land. Een verbena is een plant met ruige, vierkante stengel: het ijzerhard (d van 'grond', let op: ijzerhart is de boom – t van lucht!). Bij een vertelling is er een verhaalstructuur, bij verhaal halen een verhaalsactie. Ik dacht aan quizzen (kwissen), toen ik merkte hoe deze Bach (dit Bachstuk) verjazd (tot jazz gemaakt – vgl. buzzen en quizzen) werd. Bedelmonniken vermijden het vermeien [plezier hebben]. Verpatsen is versjacheren. Wat heeft verpompen [kleermaker: passend maken] met kleding te maken? Hij keek door de verrekijker naar de Verrekijker [sterrenbeeld, zuidelijk halfrond]. Dat gebak is verrekt(e) lekker. Een verreschrijver is een telex, zich verschrijven is schrijffouten maken. Toppers onder de dicteewerkwoorden zijn 'versjacheren', 'versjouwen' en 'versjteren'. Hij kan heel wat verstouwen. Verspenen [van planten, ook: pikeren] heeft weinig met een speen te maken. Hij heeft een echte vertellersstem. Dit vliegtuig heeft een ver verwijderde bestemming.

2. Nederland heeft een goed verzekeringsstelsel. Deze vroeger vruchtbare grond is nu verwoestijnd. Ja, vet cool! Beter: supervetcool! Bij een vetweider [boer of koe] gaat het om de slacht. Hij reed eerst van A naar B en vice versa; daarna kwam hij in een vicieuze cirkel terecht. De video-editor [redacteur] werkte met een videocassetterecorder (een VCR). Wat is de vierkantemeterprijs? Hij woont vierhoog-achter. Het vijlsel werd opgeveegd. De Viking droeg een vikinghelm. In vino veritas [iemand die dronken is, spreekt de waarheid], dacht de rechter, dus hij nam er nog maar een. Helpt een virusscanner tegen een virale aandoening? Een viola da gamba is een knieviool uit de barok. Met virtual reality [VR] wordt de cyberspace aangeduid. De Visigoten zijn de West-Goten. De (het) visual display is het zichtbaar maken of vertonen. Onder doopsgezinden had je nogal wat vlamingen [zekere sekte ervan]. Is 'vlaggenist' [vlaggenmaan, grensrechter] een vlamisme? Nee. Zijn dochter (geen plant dus) was een vlijtig Liesje. Gouden liesjes [golden delicious] zijn zekere appelen. Ik ben voornemens …

3. Het ging hem naar den vleze. Het vlijt mij bijzonder goed, dat je mij zo vleit. VLSI [very ...] en ULSI (ultra large scale integration) zijn broertje en zusje [honderdduizenden tot miljoenen elementen op een computerchip]. De beide steden zijn verzusterd. De vocaliseoefening is geslaagd. Hij wilde geen voet- of duimbreed wijken. Dit raakt meer en meer en vogue, in zwang. Je kan beter geen ruiter of ridder te voet [geen vervoer, moet lopen] worden. Kopen we die voltampèremeter (die voltampères, energie dus, meet) of die volt-ampèremeter (die zowel stroommeter, ammeter, als spanningsmeter, voltmeter, is)? We keken recht omhoog naar de Vos (met de Gans – sterrenbeelden). Daar is hij dan: u aller vriend, die allemansvriend, Sint-Nicolaas [Sinterklaas]. Vreemdgaan, is dat iets voor emigranten? De EVA (EFTAEuropean Free Trade Association) is de Europese Vrijhandelsassociatie. Ook in Maastricht is het Vrijthof een soort van omheind plein. De vroegbarok en het vroeggotisch zijn tijdvakken. De Vuelta is de pendant van de Giro (d'Italia). VWS is het Ministerie (instelling) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een herbicide dient tot verdelging van onkruid. Het dieldrin is verwant aan DDT [dichloordifenyltrichloorethaan, in veel landen verboden].

4. Wanneer expireert de WA-verzekering (wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering)? In Waals-Brabant worden veel waalstenen (vechtstenen) gebruikt. De waarom-vraag moet vaker gesteld worden. Bij de Wagneruitvoering gaf de wagnertuba een wagneriaans geluid. Wasabi is Japanse hete groene mierikswortelpasta. Washipapier is zuurvrij. Wantsen behoren tot de halfvleugeligen. In zijn waxcoat kreeg hij een watjekouw. Dat lees je in het webzine [ie]. Ik heb een verzameling wedgwood geërfd. Haar weduwe-uitkering was toereikend. De weed (= wiet) werd geconfisqueerd [in beslag genomen]. Zij bad een weesgegroetje [keer bidden; naam gebed: Weesgegroet]. De Wegenverkeerswet van 1994 geldt nog steeds. Velderts, weide-erts, is een soort van ijzeroer. Deze Welshman [Wales] hield van weisswurst. Een welversneden pen bestaat [goed kunnen schrijven], welversneden hasj [hasjiesj] niet. Ik heb dit gehoord op Radio Nederland Wereldomroep (RNW – die wordt in zijn bestaan bedreigd).

5. De farizeeën waren buitengewoon wettisch. De sas (sluis) stond wijd open. De wijnruitspecerij werd tegen stuipen gebruikt. Hij stond met zijn benen wijduit, wijd uiteen. Het wij-zij-gevoel was allesoverheersend. De boer liep met een geladen winchester. Hij was op zijn pc aan het winozzen [waar was ik naar op zoek?]. Wensdenken is wishful thinking. Een wisecrack is een kwinkslag. Wireless internet is draadloos. Winstneming is een kwestie van winst nemen. De mokkels aten wokkels. De wodanseik is naar Wodan (Odin) genoemd. Wilders zorgde ooit voor een working majority [meerderheid (in het parlement) waarmee de regering werken kan]. Een wordprocessor is een tekstverwerker. De worcestersaus [uitspraak: woester] smaakte uitstekend.

6. Heeft Reve ooit een writer's block gehad? Xenon (afkorting: Xe) heeft als atoomnummer 54. De (het) xeroderma is een perkamenthuid (dus geen perzikhuid!). De yakult is een melkachtige drank. De ylangylang is een etherische olie [uit de cananga(boom)]. Een yogi is een yogabeoefenaar. De yuccamot bestuift geen yuca [maniok, wel: yucca]. Nageire [ee] is een Japanse manier van bloemschikken in een vaas. De tanden van een zaag kan je schranken [scherpen, naar 2 zijden buigen]. Nu moet het toch zachtjesaan, zoetjesaan, langzamerhand, allengs, gebeuren. De zakkenroller jatte de zakelijke zakenbrief over de zalmmousse. Kom eindelijk ter zake. Een zarzuela is een stoofschotel of een operette. Een zeboe is een bultrund. De zaniker(d) (de zeiksnor, de zemel) stelde het zedeloze zedenbederf aan de orde. Waar waait de zefier [koele, zachte westenwind – bnw. zefirisch]? De zegerijke deelname van ons land aan het (de) WK [wereldkampioenschap(pen)] is zegenrijk voor internationale betrekkingen. Karel kreeg van mij een zeper(d).

7. Zes maal zes is zesendertig. Een ziel(en)knijper [psycholoog, psych] waakt over je zielenheil. Mijn handen jeuken om je op je zielement te zitten. Het zinnespel was niet zinnenprikkelend. Als je moeilijk ter been bent, moet je een zitstok meenemen. In Oudenbosch [thans: Halderberge] heb je een Zoeavenmuseum [enkelvoud: zoeaaf]. De kinderen zoefden zo-even voorbij; de ouderen zoeven zo meteen voorbij. Zodanig gedrag is onacceptabel. Er was een zodanige verbetering ingetreden, dat zij naar huis mocht. Hij heeft haar zodanig beledigd, dat ze hem nooit meer wil zien. Zo nodig kunnen we de zombie elimineren. De Zondagswet van 1815 geldt nog steeds (denk ik). Hij moest zorg dragen voor het in- en uitzoomen. Zouteloos parodieerde hij op zijn zoutloos dieet. Wie kent er hier
Zuid-Afrikaans-Engels? Is op de zuiderkeerkring het Zuiderkruis te zien? Die zustersschool is onze zusterschool. De zwaargewichten voerden de zwaarddans uit.

8. Zwanzen is gekheden uithalen. De zweetkakkies waren van Zweedse herkomst. Een zweitje is een beweegbare winkelhaak. In Schotland eten ze af en toe haggis [èh g van goal – schapenmaag, etc.]. Gezocht op '*ow': alltime low [beurskoersrecord], AOW [Algemene Ouderdomswet], cashcow (kaskoe – bedrijfsonderdeel met veel winst), basedow [ziekte van Basedow: overmatige schildklierwerking], chowchow (keeshond), dhow (traditioneel Arabisch zeilscheepje), flow (ritme), go with the flow [volg de trend], marshmallow [zachte, zoete lekkernij], mellow(house), no-show, pailow (monumentale Chinese stenen toegangspoort), powwow (periodiek georganiseerde ceremoniële bijeenkomst van de leden van een indianenstam, waarop traditionele indianendansen centraal staan), sandow (sèhn-doo – zeker oefentoestel ter versterking van de spieren), serow (Japanse gems), SoW (Samen op Weg, voormalig proces naar de PKNProtestantse Kerk in Nederland – toe), tv-show, wow (ook: wauw), ver-van-mijn-bedshow, yellow (vroegrijpe zurige appel) en de goednieuwsshow.

9. Gezocht op '*ov': bov (bewust ongehuwde vader), dov. (daaropvolgend), hbo-v (voor verpleegkundigen), kalasjnikov (genoemd naar Michail Kalašnikov), o.o.v. (onvoorziene omstandigheden voorbehouden), ov (openbaar vervoer), tgov. (tegenover, ook: t.o.) en t.o.v. (ten opzichte van). Binnen artikelen vonden we nog: Raskolnikov (niet meer in VD – student in Dostojevski's Schuld en boete, Misdaad en straf), Kasparov (niet meer in VD = schaker), Chroesjtsjov [Russisch premier], Stroganov (van de stroganoffsaus), Stachanov (van het stachanovisme), Karpov [schaker], Larionov (grondlegger van het rayonisme – lichtstralen uit verschillende, niet op het schilderij afgebeelde lichtbronnen), oblomovisme (naar de persoon Oblomov uit de roman van Gontsjarov – lamlendigheid, vergelijk: een oblomov), Molotov (van de molotovcocktail), Nabokov (uit zijn roman stamt de 'lolita'! – 'nimfijn' ook!), leninisme (Lenin is een schuilnaam van Vladimir Oeljanov), Korsakov (van het korsakovsyndroom – hersenbeschadiging door slecht voedsel, bijv. bij alcoholisten), het machtige hoopje (groep Russische componisten met Borodin, Moessorgski en Rimski-Korsakov) en Gorbatsjov (van de glasnost en perestrojka).

10. De grondlegger van het chassidisme [mystieke stroming] wordt Baäl Sjem Tov (Besjt: Meester van de Goede Naam) genoemd. De term 'aioli' (koude knoflooksaus) stamt uit het Provençaals. Vergeet ten slotte ook de Nipkowschijf (een prijs), de nipkowschijf (onderdeel van een televisie) en de pavlovreactie [onwillekeurige reactie op een stimulus] niet! Rorate coeli desuper [aaneen!]: dauwt [t is archaïsch], hemelen, uit den hoge! Woorden die met 'iso' beginnen slaan op 'gelijkheid': isochimeen (winterkou, alleen mv.), isochoor (volume), isodynaam (magneetkracht), isofoot [oo] (helderheid), isoglosse (taalverschijnsel) en isohyeet (neerslag).

11. De ICT (GB ook wel: ict) is de informatie- en communicatietechnologie. Frequent fout geschreven woorden zijn: Riagg-centrum [in NL: Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg], belle époque [rond 1900, West-Europa], epochemachend [uitermate belangrijk], sushi [rijstballetje] en wasabi [Japanse hete groene mierikswortelpasta].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten