vrijdag 8 oktober 2021

2423 Dictee maandag 11-10-2021 (1) dictee Dictee van de dag (358)

Dictee – dictees [2423]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 499 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (358)

1. Een saniet valt onder de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen). Sanskriet is Oudindisch. Het SaNT was vroeger het Samenwerkingsverband Nederlandstalige Terminologie. Santomees is Sao Tomé en Principe betreffend (je betaalt er met dobra's – STD). Een santri is een leerling van een Koranschool. De vesting werd gesappeerd via een sappe [loopgraaf voor belegeraars], gemaakt door een sappeur. Sarangi's zijn Voor-Indische violen. Sapropelium is rottingsslik. 'Sarasara' is Caraïbisch-Arowaks voor 'garnaal'. Haar geshampoode haar was nog nat. In 'The Lost Horizon' van James Hilton komt het shangri-la [paradijs] voor. Een serail is een harem. De seri(ci)cultuur betreft de zijdeteelt. Een shaddock is een pomelo, een vrucht. Shabushabu is een gerecht van groenten, vis en deegslierten in bouillon. De sfincter is een sluitspier, langs een sfinxenlaan staan sfinxbeelden en shantoeng is tussorzijde uit China.

2. Welke van deze secce wijnen is het dryst? Wat verbond de Scythen en Parthen? De afkorting 's.e.c.' staat voor 'salvo errore calculi' [rekenfouten voorbehouden] en 's.e. et o.' voor 'salvo errore et omissione' [vergissingen en weglatingen voorbehouden]. De opeenvolgende eeuwen in Italië heten duecento (13e eeuw = 12xx), trecento (14e = 13xx), quattrocento (15e = 14xx), cinquecento [16e = 15xx], seicento [17e = 16xx] en settecento (18e – de jaren 1700 (en zoveel) = 17xx). Na de brand in de knijp [kroeg] kwam hij knijp [klem] te zitten. Is goede tekstopmaak een kwestie van knip-en-plakwerk? Knotszwaaien is een onderdeel van ritmische gymnastiek. Kijk, daar in de lucht: een kobben-V [zilver- of kopmeeuwen]. Met Koninginnedag moesten we koekhappen. Klokke acht begint de vergadering. De klinimobiel [BE: speciale ziekenwagen] bracht haar naar de kliniek. Het was klip-en-klaar dat deze maaltijd kant-en-klaar was. Een kasteloze is een klasseloze. Bij kleermaken kom je de kleermakerszit tegen. Ik zal hem kleinkrijgen: hij zal die groenten kleinsnijden. Hij is kampioen kleiduivenschieten. Wat is koenjit? Gemalen kurkuma [2 x oe]! Is 't kofschip een schip? Nee!

3. Na het koffiezetten werd er bij het koffiedrinken flink koffiedik gekeken. Behoort kogelslingeren tot de tienkamp? Ja. De koine [èh] is de algemene omgangstaal. Een kolengestookte centrale is milieuonvriendelijk. Een kombaars is geen vis, maar een deken [om een overledene overboord te zetten]. Komaan, opschieten! Het kolibriepaar verdween. Zouden ze kond geven van hun relatie? Dit gebrek is koopvernietigend [redhibitoir]. Het kopekenbedrag [kopek(e) – bronzen munt van 0,01 roebel] viel tegen. Bij het kopjeduikelen in het water ging hij kopje-onder. Op Nieuw-Guinea doen ze nog aan koppensnellen en ik doe dat als ik de krant lees. De koptologie bestudeert onder andere het Koptisch (taal). Ik stond er kortbij: hij was inderdaad kortaf en kortaangebonden. Noem je dit kortdurende of kortlopende contracten? Ondanks kostenverhogende factoren bleef de prijs kostendekkend. Koud- en boudweg vermoordde hij haar. Zonder de Koude Oorlog was er geen koudeoorlogsdenken geweest.

4. Wie kouwelijk is, zal eerder kouvatten. Krankjorum: de burgemeester in de lorum! Is dit overhemd kreukvrij of kreukherstellend? Het Krijgshof moet je in België zoeken. Zijn er nog studenten voor Krim-Gotisch? Krip is crêpe. Het spreekwoord zegt: kroes haar, kroeze zinnen [iemand met gekruld haar is wispelturig en lichtzinnig]. In Suriname is Kromanti een taal. Kryoliet is ijssteen. We geraakten er door een
kruip-door-sluip-doortactiek. De Kultuurkamer [WO II] was nationaalsocialistisch geïnspireerd. Met kunst- en vliegwerk fiksten ze het. Kunstvliegen [aas bij vissen] kunnen niet kunstvliegen [stuntvliegen, aerobatics]. De (het) kwasibita [kwassiehout, bitterhout van de kwassieboom] is een koortswerend middel. Kwinti's spreken Kwinti. Kwikwi's zijn Zuid-Amerikaanse vissen. Op de crèche hadden ze een hele smoddenverzameling [smodde(n) = slabbetje] voor knoeiende kinderen. Erop stond steeds een plaatje van een smoddekop [schaap met grauwe kop]. Voorbeelden van soirees zijn de soirée dansante en de soirée musicale. Bullshit, die bulldozer plet onze bulterriër [pitbullterriër]! Nog meer van die sick jokes [wrange, bijtende grap]?

5. Een gesofisticeerde (gesofistikeerde) dame (ze heette in deze context uiteraard Sophie) is een sophisticated lady. De Siënese schilderschool stamt uit Siena. O beeldschone, ik zag het meteen: jij bent sicut lilium inter spinas: als een lelie tussen de doornen. Zegt de Silicosewet [asbest] iets over siliconenborsten [opvulmiddel]? Nee, dus. De simiëske [aapachtige] clown vermaakte ons op silvester(avond), oudjaar (oudejaar). Er was ook silvaner [wijnstok, wijn]. De algebra was voor deze Simpelmans (maar zeker geen saaimans!) abracadabra [VD ook: abacadabra, wartaal]. Door shake-outs [zwakke ondernemingen verdwijnen vanzelf] reguleert de markt zich. Granaatvuur veroorzaakt een shellshock [zenuwaandoening]. Strenggelovige streng gelovigen hebben een andere opvatting over 's heren wegen [de openbare weg] dan Van Dale [zij kennen alleen 's Heren wegen – niet in VD]. Een andere aanduiding voor Shiva is Vernietiger.

6. Ze is nu shemale [nu vrouw, vroeger man]. Wat vind jij van Shakespeares gedichten? Singelen is een single spelen bij tennis. Het symbool van sarcosine is Sar. In Exodus [Bijbelboek] komt sardis (carneool) voor. Sardonyx is onyx uit Sardis. Op een sasdag (niet meer in VD) heeft men schijt aan Sonja Bakker. De satanscultus is de cultus van Satan. Waarom zegt de pedel ter afsluiting van een promotie 'hora est' [het is tijd] en niet 'sat est' [het is genoeg]? Dat stel lijdt aan de saturday night fever [koortsachtig verlangen om in de weekends te gaan swingen in de disco]. Zij is sau/oedifiel [VD, GB:
Sa
u/oedi-Arabië]. Een sauropode [au] is een dinosaurus. De hollandaisesaus is de Hollandse saus. Van de sausen (sauzen) bevelen wij aan: de venkelsaus [plant], olie-azijnsaus, marasquinsaus [kersenlikeur], maggisaus en maderasaus [met wijn van Madeira]. Bij curasausjes (olienoten uit Curaçao) moet je een curaçaotje [likeur met sinaasappels] drinken. Hij was ondanks of dankzij het savantsyndroom [zwakzinnigheid met een extreme begaafdheid op een intellectueel of artistiek terrein] een virtuoos pianist. Dit is een typisch salinegebied [n/s] [plaats waar zout gewonnen wordt = zoutmijn, zoutziederij]. Een Savooiaard komt uit de Savoie [en savoureerdt de fondue savoyarde]. Daar heb ik absoluut geen savvie [verstand = sappie] van. Een
sawoe-manila is een sapotilleboom.

7. De sazspeler kokhalsde. De [Nederlandse] Belastingdienst heeft scanauto's. De Faeröerders liepen vooraan. Collega, maken we een tomogram [één vlak afbeelden met röntgenfotografie] of een scintigram [grafische weergave van de intensiteit van de door een orgaan of lichaamsdeel uitgezonden gammastralen]? Het kind bij de naam noemen is scapham scapham dicere. 'Heybaberiebah' is een voorbeeld van scat [bij het improviserend zingen in de (bebop)jazz gebruikte betekenisloze reeks lettergrepen]. Een hors-d'oeuvre [al – voorgerecht] serveer je op een hors-d'oeuvreschaal. Een symfyse is een schaambeenvoeg. Een pubis is een venusheuvel. Hij ziet er bête, schaapachtig, uit. In het stoomwezen kennen ze de schaar van Stephenson [koppelaar van de stangen van twee excentrieken]. Er heerste personeelsschaarste. Elk pijpbeen heeft een diafyse [schacht]. Het schaddenvuur [plaggenvuur] brandde fel. Het chiné is een gevlamd weefsel. Blindschaken is een vorm van schaakspelen. Er lag een bont geschakeerd [alleen ‘rijkgeschakeerd’ aaneen] bloementapijt. Famae clamosae zijn schandaaltjes. Dordtenaars zijn en lusten schaapskoppen. Waar liggen de Schapeneilanden? Antwoord: Faeröer, Deense eilandengroep. In de projectwereld kennen ze het zesfasemodel en in het onderwijs de tweefasestructuur.

8. De groenteboer verkoopt sperziebonen. De sisyfusarbeid is naar Sisyphus genoemd. Slivovitsj is pruimenbrandewijn. Deze nieuwe appartementen zijn sleutel-op-de-deur [sleutelklaar]. Te veel schaadt (een teveel ook). Ik houd van spekvet met stroop (slinger-om-de-trap). Bij de roggeoogst waren er vijf broden en twee roggen. Sint-Maarten is de Heilige Martinus. Sjavoeot, het Wekenfeest, is het joodse pinksterfeest. Ze betaalde haar nieuw te dragen sjek [loshangend vrouwenjakje] met een cheque in sjekels [munt Israël, ILS]. Een labberdaan is een zoutevis. Lagergelegen gebieden overstromen het eerst, in hoger gelegen (eventueel: hogergelegen) gebieden ben je veilig. Het laadruimteprobleem is opgelost. Ladino (Judezmo) is de taal van Sefardische Joden (VD: Sefarden, Sefardim, GB: Sefardiem). Hij is een hoogbegaafde en hoogopgeleide jongeman. De neolithische revolutie leidde tot landbouw en veeteelt. De presentatie was lala, zozo. Een landengtetong steekt uit. De stakers hebben de fabriek lamgelegd. De directie was lamgeslagen van schrik.

9. Een latafel is een commode, maar belatafeld is gek! All right, de verzekering is allrisk, maar is dat echt all-in? Ik koop alleen legbatterijeieren. De boot was lekgeslagen, mijn ziel lamgeslagen. Was deze dosis gif letaal [dodelijk]? De mens is levendbarend (vivipaar). De liaisonofficier werd bevorderd. Het Divali is een lichtjesfeest. Een lieveheer is een kruisbeeld van de Lieve-Heer en een lievevrouw een beeld van de Lieve-Vrouw. Soms is er sprake van een heuse lijkwadestrijd. De lijzen [suf, traag persoon] zongen leizen [middeleeuws godsdienstig lied met refrein (m.n. kerstlied)]. Lik op stuk geven is een lik-op-stukbeleid voeren. Dat linnaeusklokje is mooi (die lisdoddenfamilieplant niet). Jij bent me een linksige linkerd. Wie krijgt de (het) linzenmoes? De woorden 'lithium' [Li – voor pacemakers, atoomnummer 3] en 'litho' [steendruk] worden vaak fout geschreven. Lumbecken is een wijze van boekbinden. Het lupineveld staat er mooi bij. Lychees [lie-tsjee/ies] zijn vruchten. Ons lustwarandeverblijf was voortdurend een ware lust.

10. Voor mij is koeterwaals Luikerwaals. Met een lossebandstoot besliste hij de partij. Zijn lowprofileopstelling werd door een iegelijk gewaardeerd. Mooi woord: loyauteit [BE, loyaliteit]. In na-apen en -praten was het lorrestel een papegaaiachtig tweetal. Wie gebruikt er tegenwoordig nog een [decadische, tientallige] logaritmetafel? Heb je voor een loftuiting een loftrompet nodig? Een loelav [palmtak, plantenbundel – mv., VD: loelavs of loelavim, GB: loelaviem] wordt bij Soekot (het Loofhuttenfeest) gebruikt (net als aravot – takjes beekwilg, hadassim – geurige mirtentakjes en etrogim – mv. van etrog, zekere citrusvrucht). Aan het eind van Soekot vieren zij de Vreugde der Wet (Simchat Thora – herstel godsdienst na de Babylonische ballingschap).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten