dinsdag 14 december 2021

2518 Dictee vrijdag 17-12-2021 (2) – dictee Groot Dictee Sint Anthonis 2021 online

Dictee – dictees [2518]

Groot Dictee Sint Anthonis 2021

NB Toelichting op de mogelijke spelling(s)problemen op aanvraag verkrijgbaar. Daarom geen verdere toelichting in dit dictee zelf. Betreft alleen de eerste zeven alinea's!

Hereniging, een zegening? (auteur: Piet Vloet)

1. In [letters] achttienhonderdvijftien telde het Land van Cuijk welgeteld negentien gemeenten en in [letters] negentienhonderdachtennegentig vijf, maar deze up-to-date [bnw.] telling is nog slechts een duoaantal maanden geldig; daarin wordt veel tijd besteed aan het uitgebreid afscheidnemen van de oud-gemeenten, waardoor de goegemeente de indruk krijgt dat nostalgie en heimwee de boventoon voeren.

2. Deze hergroepering is een megaklus en ter voorbereiding is er al een x-aantal jaren expliciet overleg tussen enkele X-benige ambtenaren en burgers; deze laatsten werden uitentreuren geënquêteerd over ditjes en datjes om het draagvlak voor deze reuzenoperatie te peilen; helaas konden doordeweekse kranten en lokale weekbladen niet op-en-top geënthousiasmeerd worden voor dit hocus(-)pocusgedoe.

3. Een van de meest omstreden twistpunten waarover veel gebakkeleid is, was de naamgeving. Een comité van autodidactische en
pietje-preciezerige bollebozen selecteerde en beoordeelde de ingezonden voorstellen en via sms’jes en e-mails mocht de goegemeente haar voorkeur kenbaar maken onder het mom van quasionnozele democratische inspraak zonder dat er gelobbyd werd.

4. We leven inderdaad in het Land van Cuijk maar om de nieuwe gemeente zo’n afgezaagde, clichématige naam te geven, getuigt van weinig creativiteit en vernieuwingsdrang; wel van boeren- en Land van Cuijkse zuinigheid want het bespaart wel het een en ander.

5. Bezuinigingen worden wel aangekondigd maar of ze ooit gerealiseerd worden is de vraag; inderdaad hoeft er maar één burgemeester gesalarieerd en hoeven er minder wethouders uitbetaald te worden uit de gemeentepot en van de ambtenaren wordt een aantal bijgeschoold of meedogenloos gescalpeerd.

6. In een hooggewaardeerd en Land van Cuijkminded blad las ik, ik citeer: “Oude wijn in nieuwe zakken.” In deze publicatie wordt terecht of ten onrechte de zorg uitgesproken over de bemensing van de pluchen wethouderszetels en van de met leer beklede bureaustoelen van de ambtenaren door dezelfde zittenden, waardoor de vraag rijst of zij nu ineens competent genoeg zijn om een gemeente met plusminus negentigduizend inwoners te bestieren, terwijl voor het besturen van een gemeente met twintigduizend zielen al veel deskundige hulp buitenshuis geleased/t moest worden.

7. Geldt voor groot, groter, grootst ook goed, beter, best? Natuurlijk wordt er met enig enthousiasme steeds geëchood over de uitgebreidste gemeente in Noord-Brabant, over de geschatte vijfde plaats qua inwonersaantal, maar dit alles vergoelijkt nog bij lange na niet de verfoeilijke allure om van het Land van Cuijk een stad te maken met hemelbestormende appartementsgebouwen. Land van Cuijk [naam nieuwe gemeente] moet te allen tijde apart blijven, geen stad maar plat land zonder een teveel aan skylinebedervende hoogbouw, rondwiekende windmolens en landbouwgrondrovende zonnepanelen.

Later toegevoegd

8. Onze autonome gemeente verdwijnt in de smeltkroes Land van Cuijk maar haar authenticiteit mag nooit ofte nimmer ten voordele van de grotere totaliteit geslachtofferd worden! Wij blijven ten eeuwigen dage trots op onze zeven kerkdorpen met ieder zijn karakteristieke eigenheid.

In dialect, telde niet mee!

9.Ouw-gemente Sintunnis mit ouw zeuve kerkdurpe we zien en blive gruts op ouw. Houdoe!

 


 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten