zondag 5 december 2021

2506 Dictee woensdag 08-12-2021 (1) dictee Dictee van de dag (416)

Dictee – dictees [2506]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 441, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (416)

1. Deze victorie na de sudden death is zeker het V-teken en een sjampie waard. Aa's zijn accountants-administratieconsulenten (GB ook zonder mv.-s). Hij stond bekend om zijn acrobatieën. Hoeveel advocaten-generaal zijn er in totaal? Zij zijn aficionado's (aficionada's = vr.) van AC Milan. Gewelddadig werd de weldadige rust verstoord. De overdadige moorddadigheid was buiten alle proporties, buitenproportioneel. Is er in het aiostelsel ook plaats voor een
agro-industriële afstudeerder? Ah, schrijf je 'ahs' zo? De AFTA is de Asian Free Trade Area (het Aziatisch Vrijhandelsgebied). Muziek is affabile of affettuoso; in het dagelijks leven is iets gewoon affabel, vriendelijk. Deze bacteriën zijn aeroob [die leven met vrije zuurstof], het zijn aerobe bacteriën. Toelichting ad 1: dit punt is vervallen. Een
10V-aansluiting (10 V, 10 voltaansluiting, tienvoltaansluiting) kost € 35 [spreek uit: 35 euro] (in cijfers en symbolen) (35 euro of 35 EUR) extra. De maximale stroomsterkte bedraagt 20 ampère (in symbolen: 20 A).

2. Op een eerstehulppost krijg je eerste hulp (van de
EHBO-medewerker
). Wat is pangermanisme? Het Mayavolk komt uit
Midden-Amerika. De smokkelwaar werd verbeurdverklaard. De tocht in de achtbaan was duizeligmakend en duizelingwekkend. Mijn rapportcijfer was een zes-en-een-half. In België hebben ze Senaatsfracties. De Parmezaanse kaas (parmezaan, parmigiano) is een Parmezaans product. Na een escalatie is de-escaleren gewenst. De junior manager was in opleiding bij de marketingmanager. Spreekt zij Oezbeeks? Het antiamerikanisme droop ervan af. De presumptieve dader is de vermoedelijke. De Ajaxfans moedigden de Ajacieden aan. Het Magnificat is de lofzang van Maria. Een kudde bizons is (af)schrikwekkend, angstaanjagend. Welke Alpenlanden in

Midden-Europa ken je zoal? De demi-monde is de wereld der schijnbaar fatsoenlijken die het echter met de moraal (helemaal) niet zo nauw nemen.

3. Hij kreeg een niet-officiële berisping. De yeti is de (verschrikkelijke) sneeuwman. De beau monde is de high society. Met een enkele spadesteek was het pootgat gegraven. Een loeris is een grote botterik (meervoud: loerissen; van 'monnik' is dat 'monniken', van 'dreumes' is het 'dreumesen'). Een preëmptieve aanval is preventief, een preëminente wijn is boven andere voortreffelijk, een pre-embryo is een beginnend menselijk of dierlijk organisme en pre-existent is voor iets anders bestaand. De ondernemingskamer valt onder het gerechtshof. Een vaak fout geschreven woord is 'voor-de-gek-houderij'. Opeten van een neuspulkje na neuspeuteren is een typisch geval van
uit-zijn-neus-vreterij. Als Obama voorheen aanwezig was, begon de toespraak met 'M/mijnheer de president'. Met een pick-up draaide je platen, een pick-uptruck kun je gemakkelijk laden. Niet elke bloedraad wordt 'de' Bloedraad genoemd.

4. De leervakken goniometrie en trigonometrie scheppen soms verwarring. We kennen veel commissarissen: een Europees Commissaris (analogie met Europese Commissie, EC) [VD, GB Eurocommissaris], de commissaris der (van de) Koning(in) [CdK, CvK, CvdK] en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen [Wikipedia]. Een novicemeester zal toch niet in een vrouwenklooster actief zijn? Ook printers kunnen een nozzle (spuitkop) hebben. Parvenu's zijn nouveaux riches [+]. Een no-show is niet verschijnen. Het NOS Journaal [donorprincipe – vraag of 'Journaal' bij de eigennaam behoort, een NOS-journaal denkbaar – zo in ieder geval in de wdb.] werd vanuit de NOS-studio uitgezonden en elders gerelayeerd. Notes gaies [+] [oo ee] zijn grappige aspecten van een overigens ernstige of betreurenswaardige zaak. Het zelfstandig naamwoord bij 'notoir' is 'notoriteit' (notoreïteit). Noyauteren [nwah-joo] is infiltreren. Wie schreven er nouveaux romans [+] [experimenteel]? Dat is het hele verhaal in een notendop. Nounou! Die hebben heel wat oir [nageslacht]! Een NR is een Nederlands record, een wr is een wereldrecord [en een ER een Europees record]. 'Stilo novo' (stili novi) slaat op de gregoriaanse kalender [na de invoering].

5. Een nugger is een niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekende. Nuken heeft iets van kernwapens afsturen op een pc (hij heeft genuket). Een nul-nulstand (brilstand) is in cijfers een 0-0-stand. Je kunt nul op het rekest krijgen. Het numineuze zijn vooral de irrationele bestanddelen (de goddelijke mysteriën). Het Numidisch juffertje is een sierlijke Afrikaanse kraanvogel. Sommige NSB'ers vond je later als NSDAP'er terug onder de NS-clientèle. Het was een echte nummer 1-hit (weinig gebruikt: nummereenhit). De pasgehuwde nu-of-nooitmoeder (nonmoeder, een nupturiënte is overigens een pasgehuwde vrouw) was een van de beide nonouders.

6. De N-VA-voorzitter leidt de Nieuw-Vlaamse Alliantie van N-VA'ers. De nymfale (vlinder) vloog rond de nymphe du pavé [straathoer], toen die haar diensten bij het nymfaeum [fontein] aanbood. Met O-benen kun je best o-antifonen zingen. Oarsen is boordroeien. Het adjectief 'obligeant' heeft alles te maken met 'noblesse oblige' [adeldom verplicht]. Een obligaatpartij is een obbligatopartij. 'Obliquus' [kwuhs] is een muziekterm [sprongsgewijze voortschrijding]. Een oboe
[oo-boo-wee] d'amore is geen gewone hobo [maar een kleine terts lager gestemd]. De obool is een Oud-Griekse [GB, VD: oud] pasmunt, waarmee je Charon [de veerman over de Styx] betaalde. Bij de occident (in het westen) gaat de zon onder. Een ochèma is een astraallichaam. De oesophagus [eu/ui] is de slokdarm (daaraan kun je esofagitis krijgen – slokdarmontsteking). De oersted is de
niet-SI-eenheid van magnetische veldsterkte. Zijn Oekraïense landgenoten wonen nog wel in Oekraïne. De oebie is de yamswortel. De pubers vertoonden odieus [ergerlijk] gedrag. De odyssee van de zwerver eindigde ten langen leste. Zijn oepsreactie [2021 VD, GB] was oerend hard en oer-Nederlands.

7. Een Oezbeek(se) komt uit Oezbekistan. De minister van Justitie en de officier van justitie lunchten samen. Offwhite is gebroken wit. Ofiologie is de leer van de slangen, maar niet dat slangenleer. Is die transactie oorbaar? Het ogam is een Oudiers alfabet. Oh la la (olala), wat is die oi een gave punkmuziekstijl. Oftalmorragie is een bloeduitstorting binnen het oog. Zittend voor de tv bij het televisiekijken (tv-kijken, teeveekijken) genoteerd: rotacisme, alt.country, vicuñawol, liaisonofficier, COPD (chronic obstructive pulmonary disease, een chronische longziekte) en inlineskaten (zij inlineskatete, hij heeft geïnlineskatet). Het kruipend zenegroen [plant] heet in het Latijn Ajuga reptans. Een deel van het Al Qaidanetwerk is opgerold. Hij is allrisk verzekerd, hij heeft een allriskverzekering. Een islamiet proclameert: "Allah, Hij is groot."

8. In Almere-Haven [lokaal schrijven ze het zonder streepje] en Amsterdam-Centrum weten de meeste mensen niet, wat de Allerheiligenvloed was. Eén aloë, twee aloë's, drie aloëetjes. De allerheiligenviering vindt op Allerheiligen plaats. Als ook die voorwaarde vervuld wordt, doe ik het. Leeuwen alsook tijgers zijn vraatzuchtige dieren. Heb jij echt een Amati? Of is het een strad, een Stradivarius? Is er een schrijfwijzenverschil (GB, VD) tussen 'ambiguïteit' [guu-wie] en 'ubiquiteit' [kwie]? Een ams'er zit in Suriname op de algemene middelbare school. Een tafellaken heette vroeger 'ammelaken'. De Ouden zijn de Grieken en Romeinen. De schrijfwijze van 'amfitryon' (gulle gastheer) vertoont gelijkenis met die van 'amfitheater'. Zowel AOV'ers (Algemeen Ouderenverbond) als AOW'ers [Algemene Ouderdomswet] moeten in Nederland AOW-premie betalen, net als hun werkgevers. De specifieke Anschluss [1938: Oostenrijk bij Duitsland] is maar een voorbeeld van een anschluss. Anthologieën zijn bloemlezingen.

9. Daarbij wordt er gebloemleesd (wij bloemleesden). Hartstochtelijk in de muziek is appassionato. Wat was er ook weer met woorden als 'comédienne', 'continuüm', 'extraneus' [doet examens, volgt geen colleges] en 'extranei'? De valeriaan [plant] behoort tot het geslacht Valeriana. Wie woont er in het Paleis op de Dam? De Grote Beer (Wagen, Grote Wagen, Hellewagen, Hemelwagen, steelpannetje) staat aan het noordelijk halfrond (dicht bij de noordpool van de hemel). Het sterrenbeeld Lynx staat tussen Grote Beer en Wagenman in. Het woord 'ansjovisvisserij' klinkt alsof iemand stottert (battologie). Wat is sociolinguïstiek [beschrijving van het verband tussen taal, cultuur en maatschappij]? De krabbenscheer is een plantje, een krabbenschaar [krabbenpoot] niet en een krabbedief [kruimeldief] en -kat [kattig meisje] zijn dat al helemaal niet. Deze verhandeling is nogal populairwetenschappelijk. Lawaaiig antiamerikanisme was ooit meer dan alleen maar een anti-Bushgevoel. In de laatste Mulisch komen geen sint-bernardshonden voor.

10. In die boekerij staan veel boekenrijen. Het Cockneydialect (platte Londense volkstaal, Platlondens) wordt gesproken door cockneys. Er is veel compacts: compact camera, compact disc, compactdiscspeler, compact cassette en digitale compact cassette (dcc). Het jubileumboek was kosteloos. Op de siërra aten we paella. De eclectische [vroegere bouwstijlen verenigd] bouwstijl vind je in de tweede helft van de negentiende (19de, 19e) eeuw. Hij vervulde een tapplaats [TAP, in NL: (historisch) Regeling Tijdelijke Arbeidsplaatsen] in het vipdorp. Soms moest hij pernambukhout verslepen. Ook Tartaren eten tartaar met ui. De democratisch socialisten hangen het democratisch-socialistische gedachtegoed aan. De krokus bloeit.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten