woensdag 1 december 2021

2499 Dictee vrijdag 03-12-2021 (1) dictee Dictee van de dag (411)

Dictee – dictees [2499]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 446 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (411)

1. Ik heb je gepleased omdat je zo placide [zenuwachtig] bleef. Peau de pêche [katoen – gmv] is letterlijk een perzikhuid (paviehuid), (peau de) suède [fijn leer – gmv, wel ook bnw.] een Zweedse huid. 'Pêches melba' is een meervoudsvorm. Ook goed: pêche melba's. Is zoiets nou een pellies [vrouwenmantel] of een pelerientje [kraagmanteltje – pelerinetje, uitspraak]? Op de pallet stonden enkele dozen gepelletiseerd [tot pellets, bolletjes verwerken] schroot. De kamer was helemaal pêle-mêle [overhoop, door elkaar] gehaald. Peigné is kamgaren in statu nascendi [wording]. Die kruiden zijn nogal pedis [puh-dihs] (heet). Veel orthodoxe Joden dragen peies [haarlokken, slaaplokken], met name de Oost-Europese en Jemenitische. Is een 'oorlogsschepen' een 'schepen van Oorlog'? De Koude Oorlog is een begrip geworden. Penages [voorzichtig] werd de pelser [grote soort van sardien, sardine] binnenboord gehaald. Pencak silat (GB ook: pentjak silat) is een uit Indonesië afkomstige vechtsport. Wat is het verschil tussen een pendeloque [hanger van edelgesteente] en een breloque [hangsieraad (aan horlogeketting, armband enz.)] 20 [cijfers] penny's zijn 20 pence waard. De penny-a-liner [wordt per regel betaald – met een penny] schreef een penny dreadful [stuiversroman]. Die pengö's [munt] kwamen uit Hongarije. Hem werden penicilline-injecties toegediend.

2. De gemeente Den Helder ligt in Noord-Holland-Noord. Bij spoorwegovergangen vind je vaak aki's [in NL: overweg met een automatische knipperlichtinstallatie]. De hooggeprezen [GB, VD]
cd-verzameling was goed geprijsd. Ik heb een penchant [zwak] voor kinderen, maar ben niet pedofiel. De onbeschaamdste onder Penelope's vrijers werd door Odysseus gedood. In Europa wordt de pendjerelik [deel kameeltuig] wel als schoorsteenloper gebruikt. Bekijk de penoze eens door een roze bril. Na zijn pensionering begon hij een pensionaat, een pensionnetje. Een peper-en-zoutstel en een peper- en zoutvaatje bevatten beide peper en zout. Peperoni is onrijpe Spaanse peper, in azijn ingemaakt (en pepperoni? – pikante salami!). Een pépinière is een boomkwekerij, een pépite een goudklomp en een peplos (meervoud: peploi) een lang kleed. Perennerende planten zijn overblijvend [vaste planten dus]. Dit tentamen is peremptoir (afdoend – hoeft niet meer over bij examen). De woorden 'perestrojka' [hervormingspolitiek Sovjet-Unie] en 'perikoop' [Bijbelgedeelte] schrijft u vast wel goed (net als 'periscoop' – bij onderzeeboten – en 'trojka' – licht rijtuig met driespan, ook: driemanschap). De perigordtruffel [paddenstoel] is erg gewild en nogal prijzig.

3. Peripatetisch is aristotelisch [wijsbegeerte van Aristoteles] en een peripateticus is een aristoteliaan. Peridot [oo/oh] (chrysoliet, goudsteen) is een soort van olivien (olivijn). Ook aventurien (aventurijn(glas)) is erg mooi. Het territoir [(staats)gebied] moest per (omne) fas et nefas (met alle mogelijke middelen, n'importe quoi) verdedigd worden. Wat is de (het) Ierse pendant [tegenhanger] van de Staten-Generaal? Antwoord: de Dáil Éireann. Ook de Sinn Féin [streefde onafhankelijkheid na] vindt men in Ierland. Fecundiciteit is vruchtbaarheid, lubriciteit is geilheid en opaciteit is ondoorlatendheid voor licht (zoals dekkendheid van verf). Hier is een salomonsoordeel nodig. Is de (het) pendant van de TEE, de Trans-Europa-expres, de TSE, de Trans-Siberië-expres (niet meer in VD)? Deze trein regelt in ieder geval het trans-Siberisch(e) vervoer. Er zijn plenty [veel] arme sloebers die een pl'etje [persoonlijke lening] afsluiten. Het is plezant als iemand plichtbewust is, minder als diegene een plichtvergeten persoon is. Via '*drama*' vind je ook: de 'zoon van Hadramaut', de Arabier.

4. De Libische ambassadeur c.s. (cum suis) zijn nu personae non gratae (enkelvoud: persona non grata – ongewenst persoon). Een personale [met verteller] roman is het tegenovergestelde van een auctoriale [met alwetende en alomtegenwoordige verteller]. De dramatis personae zijn de personen die in het toneelstuk optreden. Een perquisitie is een huiszoeking, perrier is een soort Frans mineraalwater en perrotinedruk is een manier om katoen te bedrukken. Achter de pershingraket (zekere middellangeafstandsraket) gingen de Perseïden (de Laurentiustranen) schuil. Vlak bij de persienne [zonwering met plankjes] dronken we persico [oo], perzikenlikeur. Wil je p.o. (per omgaande) een pernodje serveren? Dit perpetuum mobile werkt alleen in een absoluut vacuüm (?). Een modem verricht per modum (door middel van) digitaal-analoogconversie en omgekeerd. Verschillende typen kationwisselaars worden permutiet genoemd. Deze tabletten worden per os toegediend (oraal, niet anaal). Per occasionem (bij gelegenheid), occasioneel (toevallig) vernam ik dat hij dat vee per obliquum [op slinkse wijze] verkregen had.

5. De pernoze [mannen van het vak, dieven] mannen stonden wijd en zijd als pernoos bekend. Zijn handelwijze is pernicieus [verderfelijk, nadelig, schadelijk]. Permafrost is eeuwig hal [blijvend bevroren grond]. Per jocum [voor de grap] noemden ze hem wel 'peritus artis' [deskundige, kenner – van de kunst]. Perioperatieve (peroperatieve) [tijdens ...] complicaties zijn vervelend. Een peristyle [ie] (peristilum, peristilium, meervoud: peristilia) is een rondgaande (rondlopende) zuilengang. De persad (GB) is een Surinaams gerecht. Syrische export komt vanzelfsprekend uit Syrië. De gevluchte Perzen hadden hun drukpersen op perzen gezet om geluidsoverlast tegen te gaan. Schrijf je 'petticoat' met een i-grec? Nee, dus. Peu à peu (beetje bij beetje) kwam ik weer een beetje bij. Petrissage [kneedmassage] is een vorm van massage.

6. Sommige gereedschappen zijn à double usage [voor tweeërlei doel] geschikt, een corsage draag je en gallisage is het voegen van water en zetmeelsuiker bij most. Het petrarkisme [navolgen van zijn verskunst in vooral liefdeslyriek] is naar Petrarca genoemd. In die straat vinden we drie petit(s) restaurants (GB + VD 2020!). Diverse petites histoires (+ VD) uit die twee petites maisons (+ VD) waren nogal koddig. We hoorden ze aan onder het nuttigen van meerdere petit(s)-beurres. Een peshmerga is lid van een nationalistische Koerdische strijdmacht. Een petameter [1015 m] wordt afgekort tot Pm (picogram wordt pg – 10-12 g). Een petinggi is een dorpshoofd. Onbesproken blijven het peterprinciple [iedereen op een net te hoge functie], de petfles – polyethyleentereftalaat, het peterpancomplex [niet volwassen willen worden] en de petersprojectie [projectie van bol op plat vlak]. Wordt het pi-symbool (π-symbool) gebruikt voor de elektrische weerstand (eenheid: ohm – (symbool: Ω))? De pia mater is het zachte of weke hersenvlies. Een piaiman is een indiaanse sjamaan. De Philipstop kondigde een personeelsstop af. Een peyote is een Mexicaanse cactus. Hoge piefen vangen veel wind.

7. Gelieve de betekenis van pf [tw – minachting, warmte,
Frans-Polynesië als internetextensie], phoe [geringschatting, afkeer of verbazing], pfiew [opluchting of waardering] en pfoe [wat zal ik daarvan zeggen? – bij onzeker antwoord] op te zoeken. Poehpoeh [spottende bewondering of vermoeidheid], dat was werken! Het holifeest (Holi of Phagwa), het phagwafeest, stamt volgens VD van [Hindi, niet officieel Ned.: Holi Phagua]. Wat hebben 'philibertspant' en 'philosophicum' gemeen? Juist, de ph! Een fylum(!) is een stam in het dierenrijk. De pH's van pH-neutrale stoffen zijn nul (0). Ze woonden in pico bello [bijw., bijv. gebruikt] flats. De Pictenmuur is door Hadrianus opgericht. De pidginengelssprekende creolen hielden niet van pide (Turks brood). Een pièce à clef [klee] behandelt een actuele geschiedenis [op toneel], een pièce à tiroir bestaat uit losse episoden/s (idem, vergelijk een episodefilm), een pièce de milieu is het middenstuk van een tafelversiering, het pièce de résistance is een hoofdbestanddeel en pièces montées zijn bergen snoep. Het pied-de-poule is de hanenvoet (tweekleurig weefsel met dambordeffect), de
pied-de-mouche de (vaak niet te lezen) hanenpoot en een pied-à-terre een buiten.

8. Deze piet-in-'t-hok [brandewijn met suiker en nootmuskaat] was duidelijk gepietheind [gappen]. Een pierlala [vreemd, wonderlijk persoon] hoeft er helemaal niet uit te zien als de dood van Pierlala [een geraamte]. Hij ging in zijn blote pierewiet [naakt] pierewaaien in het pierenbadje en stond daar met zijn pierenverschrikker [borrel – quasi om ingewandswormen te verdrijven] wel danig voor Piet Snot [voor gek]. Toppunt: een pierement, gemonteerd op een pieremachochel [roeibootje]! De pince-sans-rire [droogkomiek] droeg een pince-neztje [knijpbril]. Een pillegift stop je toch niet in een pillendoosje of een pillbox? Pilav (VD ook: pilau) is rijst in vleesnat. Het pikkebaasje [klein jongetje] was doodsbenauwd in het pikkedonker. De pineau, likeurwijn uit de Charente, gemaakt op basis van cognac, komt overduidelijk niet van de pinot. Die levert (p blanc) de witte bourgognes en chablis op en (p noir) de rode bourgognes. Pijpjes-lak zijn kamerplanten [en niet een pijp(je) lak ...] met bloemen tot wel 5 cm. Het regende toen hij er met pijl-en-boog op uit trok. In de Phlegraeïsche velden (niet meer in VD) overwon Zeus de Giganten. Ik wil mayonaise met piccalilly.

9. Een jaarring kenmerkt een voorbije verjaring. Overigens krijgt men door een acquisitieve verjaring (usucapio [uu]) eigendom en gaat door een extinctieve verjaring (prescriptie) een vordering of verplichting teniet. Is 'sardineblikje' de juiste schrijfwijze of (ook) 'sardienenblikje'? Beide. De bevindelijke [gegrond op godsdienstige ervaring] predikant hield een stevige hel-en-verdoemenispredicatie. Van dat potjeslatijn (keukenlatijn, kramerslatijn, slecht Latijn) begrijp ik niets. Een hel is een soort zwartgatverblijfplaats (vergelijk: blekhol). De pisterenner – zijn wond zwoor (zweerde) nog – zwoer bij pistacheyoghurt. De amandelgroene groeneamandelboom stond in volle bloei. Hij bezoekt regelmatig volle-evangeliegemeenten, protestantse kerkgenootschappen, verwant aan de pinkstergemeentecultuur (met daar de nadruk op de Heilige Geest). In de boerderij in pisébouw [stampaarde] hadden ze last van pissebedden. De chirurg verwarre liever niet de 'ureter' [urineleider van nierbekken naar blaas – 2 x] met de 'urethra' [urinebuis, van blaas naar buiten – 1 x].

10. Het pisasyndroom is de zijdelingse standsafwijking (VD, GB: niet aanwezig) van de romp bij parkinsonpatiënten. Het piranha-aquarium was voorzien van een pirlamp [passief infrarode sensor]. Het pinyin is een transcriptiesysteem van Chinese karakters in het Latijnse schrift. De gepikeerde biljarter heeft na wat piekeren gepiqueerd: hij maakte een piqué (een piqueetje – met ongeveer verticale keu). Au pis-aller [in het ergste geval] is de redding nabij. Wij stammen af van de rechtop lopende en rechtopstaande aapmens, de pithecanthropus erectus. Planchettes [klein tafeltje, 3 poten, derde is een potlood] worden bij spiritistische seances [bijeenkomst, zitting] gebruikt. Er was één plaats te kort (dus plaatstekort en plaatsgebrek).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten