maandag 13 december 2021

2515 Dictee woensdag 15-12-2021 (1) dictee Dictee van de dag (423)

Dictee – dictees [2515]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 434, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (423)

1. Hij wilde de bal en daarmee zijn eer hooghouden. Die hypothese lijkt me hoogstaannemelijk (hoogst aannemelijk). Het was een goed
hooi-jaar, maar dat was slecht voor de hooikoorts. De hooked hooligans [verslaafde (voetbal)vandalen] zijn het ergst. De hordeloper werd 'hopsa, hopsasa' toegeroepen. De pedel stampt en zegt: "Hora est." [bij promotie: het is tijd] De spes patriae is de hoop des vaderlands. Bij de hospartij waren de hosanna's niet van de lucht. De wereldkok serveerde hors concours [buiten mededinging] zijn
hors-d'oeuvre en zijn horsmakreel. De hostess hostte [oo] (m.b.t. websites e.d. via een netwerk oproepbaar maken) ook de vliegmaatschappij (en met carnaval hoste zij erop los). Met een
hostie-ijzer bak je hosties. Wat doet een houtdraaier? Houtdraaien! 'Hou en (ge)trouw' [Fides et Amor] is de leus van de stad Gent. Ze was hoteldebotel [smoorverliefd] van de hotemetoot [hoge ome]. Dit papier is houthoudend, niet houtvrij, maar wel houdbaar (net als die stelling daarover). 'Houtje-touwtje' is de verkorting van 'houtje-touwtjejas'. Een huis-aan-huisblad komt huis aan huis. Hij spreekt met een huig-r.

2. Huisbakken brood is thuis gebakken. Het is daar allemaal
huisje-boompje-beestje: ze streven het huisje-boompje-beestje-ideaal na. Hebben jullie die staartloze manxkat van het eiland Man nog? In Vlaanderen zeggen ze 'baxter' [bahk-stuhr] tegen een infuus. Geef nog maar een sjampie, al is het nog geen sjana tova [gelukwens bij het aanbreken van het nieuwe jaar – Hebreeuws]. Wat doet een houtvlotter? Houtvlotten! En wat doet een houtzager? Hout zagen! Hij hieuw en nu heb ik een houw. Beangstigend: een hovercraft vol hooligans en huipen [ruwe volksman – enk. huip]. Hij heeft hugenootse voorvaderen. Een hudo wordt [bij de scouting – wc in kamp] wel aangeduid met 'houd uw darmen open'. De Hubertusdag [patroon der jagers] valt op 3 november. De hubbleconstante dankt zijn naam aan Hubble. De hts'ers ontwikkelden op de hts een nieuwe
hr-ketel. De afkortingen 'hsl' en 'hst' hebben vrijwel dezelfde betekenis [hoge snelheid – lijn/trein]. Een husky is een poolhond. De humboldtpinguïn komt maar zelden voor. Het was een humaninterestverhaal [met menselijke trekken – human interest] op wetenschappelijke basis.

3. De HTML (Hyper Text Markup Language) is een taal, html een internetextensie en http (hypertext transfer protocol) is de aanduiding van een internetprotocol in internetadressen. Het protocol zelf wordt meestal aangeduid met HTTP. Een hussiet is een volgeling van Johannes Hus. 'O sancta simplicitas' [o heilige eenvoud] is een uitroep van verwondering over grote domheid. In hüttenkäse wordt geen huttentut [dodder, vlasdodder] verwerkt. Hutjemutje zaten ze Gelderse hutspot te eten. De Hunnen begroeven de hunnen, maar niet in een hunebed. Hummus bestaat uit gepureerde kikkererwten, humus is teelaarde. Op de humanresourcesafdeling doet men aan humanresourcesmanagement en worden de human resources [hr] behartigd. Zij was een hotte [vurige] hartenbreekster. Dat apparaat is niet voor industriële doeleinden bestemd, maar voor
huis-tuin-en-keukengebruik. Het moet dus gebruikt worden in huis, tuin en keuken. De hulpsinterklaas gaf niet thuis. 'Humiliatie' betekent 'vernedering'.

4. ESB staat voor de bladnaam Economisch-statistische Berichten (ESB-blad). De Giro-renner [dzj] [verkorting van Giro d'Italia] (Girorenner, girorenner) en de Tour-renner [verkorting Tour de France] (Tourrenner, tourrenner) bestreden elkaar te vuur en te zwaard. Zij ging in haar prêt-à-portertje [confectiekleding – prêt-à-porter] naar het dinertje. De Nederlandstalige pendant van 'smartphone' is verdwenen in VD. Hoe ontstaat een anafylactische shock [levensbedreigende allergische reactie bij tweede blootstelling]? Vast niet door het sjokken van zo-even. Met een monocle kun je beter zien, een monkimonki is een doodskopaapje en monocotyl is eenzaadlobbig. Een monierbalk [mohn-jee] is van gewapend beton. De moma (niet meer in VD, thans: morna!) is een licht melancholische Kaapverdische muziekstijl. In de omgeving van een mesdjid (VD ook: mesigit, missigit) mag geen mescal (een sterkedrank – GB ook: sterke drank) genuttigd worden. Het was zijn metier [vak]. De méthode traditionnelle en de méthode champenoise [beide zijn productiemethode van mousserende wijn] zijn geografisch gescheiden. Methodacting [vrije acteerstijl] geeft je veel vrijheid. Sommigen zeggen en schrijven terecht 'meteoroïdetjes' (naast 'meteoroiedjes; maar kunnen die dan echt zo klein zijn?).

5. De metallieke (metallic) verflaag was nogal dik. Metallieken waren overigens zekere Oostenrijkse effecten. De methamfetamineverkoper kon het verschil met meta-amfetamine niet goed aanduiden. Iets met een 'h', dacht hij. De heavymetalliefhebbers en de crystalmethfans raakten slaags. Het gezin werd geteisterd door mesquinerie [kie] (kleingeestigheid). De middenhersenen worden aangeduid met 'mesencefalon'. Metissen (alleen in VD = mestiezen, enkelvoud: metis en mesties) zijn halfbloeden (VD ook: halfbloeds). 'Vondel lezen' is een typisch voorbeeld van metonymie (metonymia) [hier: persoon in plaats van boek].

6. Mevrouw De Boer-de Berg en mevrouw J. van Vulpen, Hollandse reisleidsters, dronken samen een meursault, een bourgognewijn. Ook in de Mezzogiorno – het Italië bezuiden Rome – vind je mezzanines (tussenverdiepingen). Staan er michelinmannetjes in de Michelingids? Nee, wel Michelinsterren. De mico (aap) maakte vreemde geluiden in de micro (mike). De bruidegom kwam uit het specifieke Midden-Westen van Amerika, de bruid uit het middenwesten van Nederland. De troepen trokken midden door het bos, de foerageur sneed het brood middendoor. Ze zaten midden in de penarie, ook hun partners zaten er middenin. De Middellandse Zeevissen [schrijfwijze na ampel beraad] komen uit het Middellandse Zeegebied, de noordzeeharingen uit de Noordzee. Hoe noem je een middeleeuwse, oud-Engelse terp in het Middel- en het Oudengels? Waarom heeft 'microseisme' [ij] wel respectievelijk niet een trema?

7. Het middle-of-the-roadmannetje was verdwaald in the middle of nowhere. Die blonde miepen waren de mieste [o.a. bangelijk – ook: miesjte] meisjes die ik ooit gezien heb. In de mythologie kom je de Midgardslang (aardslang) tegen. Sarie Marijs gaf mielies (mais) aan de milicien met miliën (gerstekorrels) in zijn gelaat. Een mihrab is een gebedsnis. De termen 'fleisjig' [vlees] en 'milchig' [melk] hebben te maken met de joodse voedselwetten. Mihoen is Chinese vermicelli. We hebben gemiezemausd: Jan was de 'miezemaus'. De muizen zaten in een hoekje te miezemuizen. Het meervoud van 'mie' is 'mies' (mieën) en een klein exemplaar daarvan is een mietje. De minimalartadept [minimal art] had een minimalmusicaversie [minimal music]. Tv-taks (televisietaks) is Belgisch kijkgeld, een stootaks is een grote bijl, kleptocratentaks [grootverdiener] spreekt voor zich, de CO2-taks staat al meer dan een decennium (je moet vooruitdenken!) in Van Dale en het woord 'Bataks' heeft als betekenis 'van de Batakkers'.

8. Is die militant nationalistische clan per se supporter van het
militair-industriële complex? De mimespeler stond al decennialang aan de top. In haar mini-jurkje balde ze haar vuisten en sloeg ze het mimietje [set tafeltjes] in tweeën. Je moet dan wel weten, dat ze karateka was. Baarle-Hertog is een soort mini-exclave van België. Bij mimicry is sprake van quasinabootsing dan wel camouflage. Milord, wilt u in de milord [rijtuig] plaatsnemen? Milocorn is gierst (sorghum, doerra, kafferkoren). Om de taxfreemogelijkheid te beoordelen en anders de taks te bepalen, moeten goederen getaxeerd worden. De milieu-inspectie faalde. De gierstjes werden – netjes in balen verpakt – vervoerd met de passagierstrein. Dat milkshakeje heb ik dik verdiend. Zijn de minuskels en de majuskels de onder- en bovenkastletters? Ja. Zijn er ook minuscule minuskels, zoals miraculeuze mirakels? Mirabile dictu [wonderlijk om te zeggen], dat jij een minus habens (een minkukel) genoemd wordt.

9. De minieme aanwijzingen op de pd (plaats delict) werden minutieus onderzocht. Het minoïsch schrift verwijst naar de tijd van koning Minos op Kreta. Hun minnekind kostte heel wat aan minnenloon. De middle class rijdt in middleclassauto's [ook: middle class auto's]. Hij gooide de hele mikmak aan de kant. Bij de minimumtemperatuur vond de maximumneerslag (maximale neerslag) plaats. Comazuipen blijft jammer genoeg onvervoegd. Woorden die uit het Quechua komen zijn: viscacha (voskonijn), lama (kameelgeit), condor (kamgier), pitte (pitavezel van de agave), guanaco (evenhoevig, lama-achtig zoogdier), vicuña (kleine soort van de wilde lama), poema (Amerikaanse leeuw, cougar), pampa (boomloze vlakte), coca (vooral in Peru en Colombia groeiende struik), alpaca (Zuid-Amerikaans bergschaap), guano (meststof), Inca, kina(boom) (geeft kinine), puna (oekoude hoogvlakte in Zuid-Amerika) en ratanhiawortel.

10. Receptuur is een de-woord. Ze wilden je de hemel in prijzen. Een triskelion (Wikipedia) is een symbool bestaande uit 3 gebogen mensenbenen met rotatiesymmetrie. Je vindt het op de vlag van het eiland Man. Obsius was de ontdekker van het obsidiaan: zwart of grauw vulkanisch glas. Agamemnon was koning van Mycene. Een sidekick is een gezworen kameraad, bijvoorbeeld de vaste begeleider van een filmster. Hij had maar één allesbeheersende en allesoverheersende gedachte: hoe kom ik hier weg? De gewichtseenheid troyounce (ounce, het Engelse ons) wordt vooral in de goudhandel gebruikt [gewone ounce, oz, 28,3 g, troyounce 31,104 g]. Het Engelse pond (lb. – libra) is trouwens 0,4536 kg. In NL mag het pond (lb., halve kg, 500 g) niet meer gebruikt worden.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten