maandag 6 december 2021

2507 Dictee donderdag 09-12-2021 (1) dictee Dictee van de dag (417)

Dictee – dictees [2507]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 440, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (417)

1. De chancroïd [sj] is de malse, zachte of weke sjanker. In de straat waren diverse café(s)-restaurants gevestigd. Ochot [och god, och gut], alweer zo'n querulant. Dammers doen om en om een zet. Bij een boustrofedon is er sprake van om en om schrijven en lezen van een inscriptie. De olijkerd was zelf obees (zwaarlijvig, vetzuchtig, corpulent) en had een obese vader en dito moeder. Ze leden dus allen aan obesitas. Die leugen is niet waar, nietwaar? De Nieuwe Wereld verdient regelmatig een nieuwemaan (GB ook: nieuwe maan).
Avant-gardisten (avant-garde) hanteren trouwens hun eigen nieuwe wereld. De niet-gebonden niet-EMU-landen voeren een zogenaamd nieuwbakken, maar nietszeggende politiek. Het nietsontziende
niet-rokenbeleid bleek later nietsbetekenend te zijn. De nietzscheaanse niet-West-Vlaming had Nieuw-Guinese roots. Tot mijn niet geringe (niet-geringe) verbazing bleek die niet-westerse (niet westerse) cultuur heel aantrekkelijk, dat is: niet onaantrekkelijk.

2. Het niet-zeuren (niet zeuren) werd stevig bevorderd. De meeste nieuwjaarsrecepties vinden niet op Nieuwjaar zelf plaats. Het nieuwsgierig aagje wilde het naadje van de kous weten over de huisvesting van die ene Nieuw-Zeelander en de niet te stoppen voortplanting van die andere nieuwzeelander [konijn]. De nieuwgekozen bestuursleden van de nieuwgevormde partij bleken heel wat aandelen binnen de nifty fifty [50 aandelen New Yorkse beurs] te hebben (de Nikkei-index – Tokio – daar hadden ze niets mee). Met een nikab op kun je toch (en ook heel letterlijk) het nakijken hebben. Het hoornvee nijtte [met de hoorns stoten] van nijd (en heeft dan genijt). Hij komt van Nigtevegt [is homo] en heeft pas nog in de Nijlvallei nijlkrokodillen gezien (nijlgaus – antilope uit India – kan hij daar niet gezien hebben). Een nightcap (nachtmutsje) kan een cauchemar (niet in wdb. – internet: oneirodynie, nachtmerrie, paard, maar niet voor overdag …) bevorderen.

3. Gezocht op '*mare*' (woordvormen): themareis, per mare per terras (over land en over zee), palmares, opa-en-omaregeling, oculitus amare (liefhebben als zijn oogappel), Myanmarees, mare nostrum (benaming voor de Middellandse Zee), mare liberum (vrijheid van de zee, antoniem: mare clausum), marechaussee, maréchale, de Groninger maren (natuurlijke stroomgangen op het Groninger Hogeland), niks te jamaren, een farmareus (naast een farmakleinduimpje), amaretto (Italiaanse amandellikeur), amarettikoekje (in de Italiaanse keuken klein hardgebakken bitterkoekje) en amarel (= amarelle, morel, wijnkers). Voor de zekerheid ook nog even gezocht 'binnen artikelen': Mare Serenitatis, Mare Tranquillitatis, Mare Fecunditatis (maanvlaktenamen - VD; maankraters (maanzeeën) zijn maria). Nee maar! Wat geweldig dat je er toch nog bent!

4. Tiramisu is een Italiaans nagerecht gemaakt van onder meer zoet [de, het] biscuit, eieren, koffie, amaretto en mascarpone en bestrooid met cacaopoeder. Het voorkomen van 'verloor' naast 'verliezen' is een vorm van rotacisme [overgang z naar r]. De afkorting van Koninklijke Marechaussee is KMar. Calamarissen (calamares) zijn pijlinktvissen (kalmaren). Uw ja zij ja, uw neen zij neen (Mattheus 5:37 (5, vers 37), nieuwste vertaling NBG: laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee). Andere namen voor de maretak zijn mistletoe, vogelwik, vogellijm en mistel. De Nigeriaanse geleerde blonk uit in Oud- en Nieuwgrieks. Nieuwzilver is een legering, oud zilver is een vermogen waard. Een
nikkel-cadmiumbatterijtje is een nicadje, een
nikkel-ijzeraccu is totaal iets anders. Een nimf is per definitie nymfomaan. Het grote voorbeeld voor deze nimrod was Nimrod. Van een nimfijn [jong, nog niet geslachtsrijp meisje dat het voorwerp is van seksuele begeerte van (oudere) mannen] moet je met je poten afblijven. Nisine is een antibioticum.

5. Nivôse is de sneeuwmaand [Franse Republiek] en met een nivometer meet je de hoeveelheid gevallen sneeuw (wat is trouwens een Nijlmeter? – put met peilschaal). Een nix(e) is een watergeest. De generatie nix (ook: X, verloren generatie, jaren 1990) herken je aan niksisme. Ninjutsu en jiujitsu zijn vechtsporten. De staart van een geniqueteerd paard springt een gat in de lucht. Nolijeheine, een nomadentent! Ze vroeg om nog een nogataartje (nougattaartje). In
no-goareas (GB, daar geldt een no-go) word je onmiddellijk afgeschoten. Een noachitische levenswijze is monniken gelijk (gelijk monniken). Het is nogal wiedes dat lowbudgethotels wel en
no-budgethotels niet bestaan. Nonouders [nu of nooit] zijn redelijk wanhopig. Het non plus ultra (hoogst haalbare) op het gebied van kleine lettertypen is het lettertype non-plus-ultra.

6. De nonvlinder is een dit jaar nog niet geziene gast, maar daarmee is het nog niet een nooit geziene gast. Hij was een niet-geziene leraar (niet geziene). Het Arctica dat ik toen bezocht heb, bestaat zo niet meer. In dat Hoge Noorden kom ik nu nooit meer (ook niet in het hoge Noorden van Europa). Het norwalkvirus is een bepaald soort norovirus. Hij stak in een norfolkpakje [Engels jongensmodel].
Noordwest-Nederland lag onder een dik pak sneeuw. Wanneer was je laatste bezoek aan Noord-Rijnland-Westfalen? Het Noorse ras bestaat niet, het noordse wel. Enkele gevallen van '*ceren' (155, met '*seren' zijn het er 600, met '*sceren'* 6 – situatie 2010): vaceren (openvallen), tiërceren (tot op een derde verminderen), sofisticeren (suiker toevoegen), seceren (lijk opensnijden), reseceren (operatief verwijderen), reïficeren (tot een zelfstandigheid maken), quintupliceren (vervijfvoudigen), ossificeren (verbenen), mystificeren (foppen) en laïceren (een geestelijke ontslaan van zijn gelofteverplichtingen).

7. Verder: kwantificeren, injiceren (injecteren), exerceren, excommuniceren, evoceren (evoqueren), elektrificeren, diskwalificeren, demystificeren, denazificeren, defeceren (stoelgang hebben), classificeren (klasseren), declassificeren, clarificeren (klaren), beatificeren (zalig verklaren), authenticeren, alloceren ((middelen) toewijzen), agnosceren (geldig verklaren), adouceren (verzachten), adjudiceren (addiceren: gerechtelijk toewijzen), acquiesceren (berusten) en abdiceren (abdiqueren: afstand doen). Een utrechtenaar, een sissy, komt van Utrecht of van Nigtevegt [homo], maar het kan ook een hagenaar (geuzennaam; idem) zijn. Je zal maar excuushomo en excuus-Turk tegelijk zijn! Zijn er darmtoeristen [homo] of chocoprinsen [homoman] in de zaal? Barebacking (kamikazeseks) is anale seks zonder condoom. Aanschouw/zie de mens, ecce homo! Een homo unius libri is een bekrompene van geest: hij heeft maar één boek gelezen.

8. De roaring twenties worden ook gay [vrolijk] twenties genoemd. Een gaydar is een soort radar van een gay [homo]. Een margay [èh] is een gevlekt katachtig roofdier. In de gayscene [ie] valt een hetero wel op (al of niet via de gaydar). Een ideaal gas volgt de gaswet van
Boyle-Gay-Lussac exact. De gaswet van Van der Waals is geavanceerder. Coming-out is het uit de kast komen. Het uitkomen van een doelman is geen coming-out (of toch?). Allerwegen, ook van gemeente-, provincie- en rijkswege, werd aangedrongen op cohibitie (matiging). Gezocht op '*teit*' (1389 treffers – situatie 2010): zonneactiviteit, weg-met-onsmentaliteit, VOC-mentaliteit, tryseksualiteit (geen tri-!), tuba-infertiliteit, Technische Universiteit (en hts, hogere technische school), stheniciteit (kracht), Sociëteit van Jezus (orde der jezuïeten), Algemene Doopsgezinde Sociëteit, rijksuniversiteit en
pyro-elektriciteit.

9. Gezocht op 'synagoge' (binnen artikelen): amoed (lessenaar voorganger, meervoud: amoedim), aron hakodesj (heilige ark, een kast met thorarollen), atrium (binnenplein), bar mitswa (ritueel bij meerderjarigheid eind-13-jarige – vergelijk: begindertiger, eventueel begin-30'er – joodse jongen), bat mitswa (idem meisjes eind 12 jaar), bima (bema, almemor: daar wordt de Wet gelezen), mizrach (plaat die het oosten aangeeft), parnas (parnassijn: opzichter), parochet (gordijn voor de ark met thorarollen), sidra (wekelijks wisselende Thoraperikoop), sjammes (koster), sjoel (de synagoge zelf), snoge (synagoge van een Portugees-israëlitische gemeente), talliet (talles: het vierhoekige, wollen of zijden gebedskleed voor mannen, voorzien van tsitses – draden – aan de vier hoeken) en de sabbatbruid, de sabbat voorgesteld als bruid, gebaseerd op de Lekka Dodi, een zestiende-eeuws kabbalistisch lied op vrijdagavond gereciteerd bij zonsondergang.

10. Het lijkt hier wel een jodenkerk. Zeg maar kaddisj: zand erover (Schwamm drüber). Je kunt eruitzien als een parnas (welgedaan). De haftara is de lezing uit de Profeten, volgend op de lezing uit de Thora. De Tenach is de Joodse (VD) benaming voor het Oude Testament, als omvattende de Wet, de Profeten en de (overige) Geschriften [beter: g]. Het joods is de Joodse wijze van spreken of van woordgebruik. 45 procent (45%) is minder dan de helft. Restant '*teit*': puberteit (en pubertijd), Autoriteit-FM, aero-elasticiteit, equiteit (billijkheid) en de Generaliteitslanden.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten