zaterdag 11 december 2021

2513 Dictee maandag 13-12-2021 (2) – dictee Groot Papendrechts Dictee 2021 online

Dictee – dictees [2513]

Groot Papendrechts Dictee 2021 online (16e keer)

Een sportjaar als geen ander (auteur: Randy van Halen)

1. Door COVID-19 zijn in 2020 [ook goed gerekend: tweeduizend twintig] de meeste grote sportevenementen geannuleerd of verplaatst naar dit jaar.

2. Dat heeft een hysterisch drukke sportzomer opgeleverd, en daar wil ik graag vanuit een helikopterperspectief [dus niet: helicopterview, GB, VD] naar kijken in dit dictee.

3. Zelfs als je in een tv’loze [!] woning leeft, heb je meegekregen dat het EK voetbal dit jaar een pan-Europese opzet had en de wedstrijden verspreid over het hele continent plaatsvonden.

4. De kwartfinales heeft Oranje helaas niet gehaald, omdat onze keeper de ballen van de Tsjechische topscorers [ook scoorders, maar andere uitspraak] niet kon tegenhouden.

5. Een Nederlandse Tourwinnaar [verkorting Tour de France] laat helaas al meer dan veertig [40 niet goed gerekend] jaar op zich wachten, maar we hebben in deze editie wel zes [6 niet goed gerekend] dagen een geletruidrager gehad.

6. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio deed Nederland het stukken beter: we hebben een recordaantal medailles binnengehaald, en daar is iedereen apetrots op.

7. Daar kunnen we onder anderen [= personen] de roeiers van de dubbelvier [VD ook: quadruple], een keirinrijder [onderdeel wielersport] en een BMX’er [!] voor bedanken.

8. Ondanks protesten over de CO2-uitstoot en de bescherming van de rugstreeppad ging voor het eerst dit millennium toch de formule 1-race in Zandvoort door op het circuit dat eigendom is van pandjesprins Bernhard.

9. Een week eerder viel de grand prix in de Belgische Ardennen in het water, toen een regenbui een tsunamiachtige hoeveelheid neerslag op de baan liet neerkomen, maar nu won Max Verstappen probleemloos zijn thuiswedstrijd.

10. Nu zijn we allemaal in de [ook: the – VD, zelfde uitspraak] winningmood, maar kan dit succes in 2022 [ook tweeduizend tweeëntwintig goed gerekend] worden voortgezet?

11. Zien we over een paar maanden in Beijing [Peking, hoofdstad China, steeds meer: Beijing, Wikipedia en aardrijkskundige namen Taalunie – kijk ook in VD bij Pekinees – Chinees [Peking]: bei jing [lett. noordelijke hoofdstad]] nog meer victorieuze Nederlanders, of zien we alleen maar Union Jacks [vlag UK] boven het podium hangen?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten