vrijdag 26 november 2021

2495 Dictee maandag 29-11-2021 (1) dictee Dictee van de dag (407)

Dictee – dictees [2495]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 450 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (407)

1. Een remplaçant [vervanger] moet iemand remplaceren. Het (de) repentir [uh añ, ie] is een veranderd detail in een schilderij. Renversés zijn omslagen bij een zwachtelverband. Dat gedoe met bonussen, valt dat onder renumereren [terugbetalen] of remunereren [belonen]? Ik hoorde par renommée [toevallig] dat die renommist [grootspreker, vechtersbaas] van zijn voetstuk gestoten is en zijn renommee [goede naam, gunstige reputatie] verloren heeft. Met hoeveel e's schrijf je 'renforcé' (madapolam)? Kun je het woord 'reminiscentie' wel onthouden a.d.h.v. de badplaats Rimini? Zit er in Rennietabletjes [nog merknaam] rennine (lebferment, chymosine)? Bij het rendez-voustje vond een rendez-moi [diefstal door wisseltruc] plaats. Zullen we een wedstrijdje 'West-Vlaminkje pesten' spelen? Als je een aggregatie hebt, mag je in België in het middelbaar en hoger onderwijs lesgeven. Iemand die dat in Frankrijk mag, is een agrégé. Heb je die
restore-update [back-up]?In een résidence resideer [verblijf] je, in de résistance resisteer je [weersta je iets]. Een inktlap moet resorberen [vocht opnemen], een goede resorptie hebben dus.

2. Voor een goede respons(e) (èh ie responsie) is voldoende responstijd een must [noodzaak]. Ressources [oh] zijn mogelijkheden, capaciteiten, resources [oh] (waaronder human resources – hr) tref je aan in de productiesfeer. Het requisitoir [GB ook: rekwisitoor] vermeldde waar de rekwisieten [benodigdheden, attributen] heen zouden moeten. Een ressort [rèh-soh:r] is een gebied, een resort
[rie-zoh:rt] een luxe vakantieverblijf [luxevakantieverblijf]. Heeft u het stadsvervoerbedrijf RET (Rotterdamse Electrische Tram) nog gekend? Daar hadden ze railleurs [ree-leurs] [maakt tramrails schoon] in dienst. Houdt een resusaap bij resuscitatie [reanimatie] zijn resusfactor wel? Ja. Hij spreekt zelfs Reto-Romaans. Een retabel [achterwand] vind je bij een altaar. Het Reuzengebergte (GB) is reuzegroot. Een reuzenmop gaat over reuzen, een reuzemop lang niet altijd over metselstenen. Wat reüsseert [slaagt], kent een réussite [succes]. Op de reünie kwam de re-educatie [heropvoeding] ter sprake. Retiré en relevé zijn basisbewegingen bij ballet. Ik zal die blaaskaak wel even retorqueren [met zijn eigen woorden bestrijden]! Bij de fanfare spelen ze van retteketetsjingboem, of korter: sjing-boem [hoempa, retteketet, tararaboemdijee].

3. Sprinkhanen hebben een sjirpader. In de rouwperiode moet je sjivve zitten [op lage krukjes of de grond]. Revivescentie slaat op mensen, revivificatie op stoffen. Het talud van een vestingwerk kan met revêtement [een muur] bekleed zijn. Het spiritisme [contact overledenen] beleefde een reveil [opleving], getuige het omvangrijke reveillon [nachtelijk feestmaal]. Met Nieuwjaar spreek je een zegenwens uit, bij een voetbalwedstrijd een zegewens. Nog tot half januari kun je iemand een gelukkig of zalig nieuwjaar wensen. Hij ging rigoureus te werk. We hebben jeu de boules gespeeld, gejeu-de-bould. We genoten van de rock-'n-roll, we hebben gerock-'n-rold. Ricotta is een zachte Italiaanse kaassoort. Hoeveel Iraanse rials [IRR] krijg je voor een Sau/oedi-Arabische riyal [SAR] (en voor een Cambodjaanse riel – KHR)? De rigaudon, een Provençaalse dans, werd ingeleid met een gitaarriff [loopje]. Zonder rijinstructeur hadden we veel rijjool. Een Riffijn (riffie) komt uit het Rifgebergte. De rioja [ch] komt uit het Ebrodal.

4. In de riksja kregen we rillettes [pasteitjes] mee. Met ringgits [MYR] betaal je in Maleisië [Malaysia]. De rhbs was de rijkshogereburgerschool, de rijks-hbs. Een rijkswachter werkte bij de rijkswacht. De rinoceros [neushoorn] ploegde het dahliaveld vakkundig om. Ook de cantharellen [paddenstoelen] vertrapte hij. Hoezo, irreëel? Het rijkversierde theater was rijkgevuld (GB) met fans. Rinoplastiek [esthetische chirurgie toegepast op de neus] is niet de geëigende behandeling voor rinitis [neusslijmvliesontsteking]. De Yggdrasil [noordse mythologie: de wereldboom, symbool van de kosmos] is een soort van ricinus [wonderboom]. Zij hadden een lat- [living apart together], in hun geval een langeafstandsrelatie. 'Sarahs bikinietje' schrijf je zonder apostroffen(!). Een rizofoor is een luchtwortelboom. Het water stroomt door het rivierbeddinkje. In delen van Turkije hebben ze een rivièraklimaat [T. Rivièra – Antalya]. Ritenuto [ee/uh oe] is in de muziek vertragend. Stamt dat uit het rissglaciaal [GB – deel pleistoceen]? Medici spreken bij een bloedneus van rinorragie. Hij is dol op rinse [zuurachtig, ook: rijns] appelstroop. Ris de veau is kalfszwezerik.

5. De ripieno is in de Italiaanse barokmuziek de inzet van het volle orkest tegenover de solopartijen. Lijkt rissole [bladerdeeg, flensjes] op risotto [rijst, Parmezaanse kaas, saffraan]? Nee, dus. Met een ritsstamp maak je in een smidse hoefijzers. Rizomanie is een virusziekte in suikerbieten. Bij het slagveld was een Rode Halvemaanpost aanwezig. Rockabilly is een mengvorm van rock en country-and-westernmuziek. Een robinsonade is een avonturenroman naar het voorbeeld van Defoes 'Robinson Crusoe' (à la Crusoe). De robbedoes mocht meevaren op het robbenschip. Wist je dat een rlws vroeger een rijkslandbouwwinterschool was? Hou een schaker goed in de rojem [gaten], als die gaat rokeren. Ah, een innoverend nouveauteetje [nieuwtje]?

6. 'Rollenspel' kun je spellen, een rollenspel kun je ook spelen. De
Roi-Soleil is de Zonnekoning. Pas op dat je na roggebrood eten geen roggenstaart in de keel hebt [schor – keel schrapen]! De roetsjbaan eindigde bij de rododendron. Een ronggeng is in Indië een inheems dansmeisje, een rond-point is een rond plein, een romusha een Indonesische dwangarbeider en een rond de jambe een basisbeweging bij ballet en dans. Een Rolls-Royce repareren met een rolykit [oprolbaar soort gereedschapskist]? De romaanse stijl [voorloper gotiek] wordt hier in een van de Romaanse talen beschreven. Bindsla (romaine) is Romaanse sla. Dit boek heeft die typisch romaneske [avontuurlijk] verteltrant. De sectie pr [public relations] van de sexy Bavariababes deed er alles aan om te tonen dat zij geen sekte vormen, dat zij geen sektariërs zijn en dus geen sektarische [BE ook: sectair] uitingen vertonen. De kompanen [makker, kameraad] – ook qua werk compagnons [makker, gezel] – speelden in dezelfde competitie. Kan je deze bestemming ook met een roll-on-roll-offboot [roroboot] bereiken?

7. Rooming-in kan in een ziekenhuis plaatsvinden. Op Roze Zaterdag trok men door de rosse buurt. De Rozenoorlog werd uitgevochten tussen de Rode en de Witte Roos (niet door de rozenkruisers (GB)!). Van rosemetaal maak je clichés en letterzetsel. De hasj opleverende roos van Libanon moet je niet verwarren met de roos van Jericho (jerichoroos) of het roosje-zonder-doorns (de ake/olei). Op het Rozenkransfeest wordt het rozenkransgebed uitgesproken. Wist ik veel dat er meerdere rouxs zijn. In de rough [ruh:f] op de golfbaan ben je nog niet jarig. Het rouge-et-noir is een hazardspel met zes whistspellen. Kun je in een rotisserie [grillrestaurant – GB ook: gril- ww.] roti [Surinaams gerecht] krijgen? Nee, dus. Hij was een roué (losbandig persoon uit de aanzienlijke stand) en zijn vrouw een rouee. Rondelang bleef de Tour de Francerenner vooruit. Je kunt de bloemetjes buitenzetten (GB), je schoonmoeder buitenzetten (GB) of de schoentjes en laarsjes buitenzetten (GB). Het slofje-onder is een zeker spel [slof onder de knieën doorgeven]. NB
Schoentjes-en-laarsjes [plant] staat niet meer in VD. Met Rozenzondag wordt zondag laetare aangeduid.

8. De RSI-aandoening heet voluit repetitive strain injury. Hoe moet je r-stamelen precies omschrijven? Stamt de ruhmkorffklos [inductieklos] uit het Ruhrgebied (nee) en kun je die met rufiyaas [MVR] betalen (meestal niet)? Is rug-aan-rug (dos-à-dos – bw., in Indië: sado – znw. de dos-à-dos) hetzelfde als rug tegen rug? De rudbeckia [plant] behoort tot de composietenfamilie. Hoe spreek je 'rubberoïd' [roo-wiet] uit? Alea jacta est, de teerling is geworpen (Julius Caesar bij de Rubicon). Stuur het bestand maar in rtf-formaat (rich text format). Bij het rummikuppen (rummikub (VD: merk) spelen) dronken we rum-cola. De ruwharige pitbullterriër rende door de ruwarige tarwe. In Van Dale komt de naam Ruusbroec tweemaal voor [als Doctor Divinus en Doctor Extaticus]. Het rutherfordium [Rf, 104] is genoemd naar Lord Ernest Rutherford. Een nimf (vergelijk: nymphe du pavé – straathoer), een nymfomane, is een soort rupsje-nooit-genoeg. Een rvs-wasbak (rvs wasbak) is een wasbak van roestvrij staal respectievelijk een roestvrijstalen wasbak.

9. Het zat er niet aan, maar het kwam eraan: een ruisdaelluchtje. De Rwandese cultuur is ondoorgrondelijk. Vroeger waren er nog S5'jes (S5'en). Is er verschil tussen 'sadder-and-wiser' en 'sadder-but-wiser'? Nee. De Sacra Scriptura is de Heilige Schrift, de Bijbel. Een bekende bastaardvloek is 'sacre-nom-de-Dieu'. Sacd's zijn super audio compact discs. Deze saaimans heeft maar één hobby: spelen op de sabar, die West-Afrikaanse trommel, ter opluistering van het sabaeïsme [sterrendienst]. De bei (van Tunis) werd door een bij (sachembij, pelsbij) gestoken. De sacochenverkoper deed goede zaken. De sacristein [koster] pleegde sacrilège [ook: sacrilegie – heiligschennis]. Een sachertaart is Weens gebak. De saharaschorpioen kroop door het Saharastof (ook: passaatstof). De sabaku [oeSR, reiger] is niet het dier dat je verwachten zou [vroeger: -koe!]. Het was minimaal als een stofje in het heelal. Motorbrandstoffen hebben alle een SAE-nummer [Society of Automotive Engineers] gekregen. Een sagoïentje is een zijdeaapje (ouistiti). Salve, wees gegroet!

10. Hij vertoonde sadomasochistisch sm-gedrag. Het vestingwerk had een saillant [opvallend] saillant [uitstekende punt]. Een salicionaal is een orgelregister. De salesdirector en de salesmanager moeten samengaan (samen gaan hoeft niet). Saksen eten graag saks, houden van seks en spelen graag op de sax. Salam aleikum, vrede zij met u! Saisisseren is iets bij de rechter aanhangig maken. Saintes nitouches [+] zijn kruidje-roer-mij-nieten (kruidjes-roer-mij-niet; beide ook: 'me'). Het saint-simonisme is een communistische leer. Een saisie foraine is een forain (conservatoir) beslag. Waar? Op Saint-Tropezs strand!

11. Toearegs zijn zwervende Berberstammen in de Sahara. Een bofvader heeft geluk (of de bof!), een bovvader is bewust ongehuwd. De bagage van de bovenste beste kerel werd binnenstebuiten gekeerd. Bouts rimés [mv.] zijn verzen op opgegeven rijmen. Wat is een boutreiniger [voor strijkbouten!]? De BRIC-landen [Brazilië, Rusland, India en China] heten inmiddels BRICS-landen. Wat erbij gekomen is? South Africa (Zuid-Afrika). Een bloeiende brave hendrik [plant] is niet zo braaf. Een breakdown is een instorting. Ze hebben de pan leeggevreten, want ze wilden zich volvreten. Hij is een stronteigenwijze vent.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten