zaterdag 20 november 2021

2485 Dictee dinsdag 23-11-2021 (1) dictee Dictee van de dag (401)

Dictee – dictees [2485]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 456 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (401)

1. Deze vordering zal tenietgaan. Ik zeg het je nu ten tweeden male: je bent ten enenmale ongeschikt om mijn ondergeschikte te zijn. Ten langen leste volgde de tenlastelegging (telastlegging). In de procedure ten gronde (bodemprocedure) werd duidelijk dat er sprake was van het bedrijf te gronde richten. Het voorvoegsel 'tera-' is toch mooi goed voor twaalf nullen.Het is tenhemelschreiend dat je het voorbeeld
Maria-Tenhemelopneming van een tenhemelopneming niet kent. We aten de teppanyakischotel (vergelijk teriyaki en sukiyaki; alle: Japanse gerechten), de teorbe [basluit] speelde en de tequila sunrise [cocktail van tequila, sinaasappelsap en grenadine] vloeide rijkelijk. In een tenue de ville [wandelkostuum] kun je moeilijk ten strijde trekken. Een tenuis [mv -es tee-nuu-wihs] is een stemloze plofklank en een tenzone [VD 3 mv.] een vorm van troubadourspoëzie [strijdgedicht]. Terrasiena (siena) [sjèh-naa] is okerachtige aardverf. Met 'terra mater' wordt 'Moeder Aarde' bedoeld. De terracotta stier [terracottastier] was van terra sigillata [zegelaarde].

2. Je hebt te rechter tijd terecht gesteld, dat de terdoodveroordeelde ten onrechte terechtgesteld is. Zij is lid van het dieveggegildekeurkorps [n/s]. De ICT-deskundige (GB ook wel: ict) had op zijn USB-stick (GB ook wel: usbuniversal serial bus) de gegevens van mijn nieuwe Ford, mijn nieuwe Philips-tv en nog veel meer gezet. De nieuwgeverfde slaggaard [peilstok vaarwater] was om en om zwart en wit geverfd [VD ook: zwartgeverfd, zie lemma 'emo' 2 – lijkt fout! GB alle *geverfd aaneen]. Daarna was de stok dus zwart- en witgekleurd [GB, VD alle *gekleurd aaneen]. Het stenen tijdperk is een pre-industrieel tijdperk. De Walkuren zijn godinnen (en een walkure is een struise vrouw) [2 x uu]. Met hun coupe soleil [kapsel met plukjes geblondeerd haar] namen ze een coupe [schaaltje voor:] ijs en bestudeerden ze die coup [staatsgreep] van 1687. Kennen tae-bo [conditietraining: total awareness, excellence, body obedience] en tai chi [Chinese bewegingsleer] de free kick [vrije trap]? Een stadslegende wordt ook wel broodje aap of broodjeaapverhaal genoemd. Is een anglist [Engelse taal- en letterkunde] nu ook linguïst [algemene taalwetenschap]? Hij was onverbiddelijk: ze moest onmiddellijk komen. Een jabotje [oo] [geplooide strook] kan aan dames- en herenkleding zitten. Als marte/ikootje (aap) kan je lelijk voor aap komen te staan.

3. Kun je een black box [vluchtrecorder] vulkaniseren [nieuw loopvlak autobanden]? Een kb is een kilobit en omvat 1000 bits, een kB is een kilobyte en telt 1000 bytes; een KB ten slotte is een kilobyte en telt 1024 bytes (een byte bestaat als regel uit 8 bits) [thans: kibibyte = KiB =1024 byte(s)]. Zijn cipressen altijdgroen? Is iemand van kaliber [invloed, belang] gekalibreerd [ijken van schaalverdeling]? Allahoe akbar, God is de grootste (bij de moslims)! Je kunt akkerland braak leggen, daarna is het braakliggend. 'Odysseeën' (odyssees) is het meervoud van een langdurige en moeitevolle tocht. Had je gedacht dat die man zo'n Fransdol (heftig franskiljons, anti-Vlaams) délégueetje zou zijn [zijn vrouw: déléguéetje]? Allemaal goed: decaf, decafé, decafeïne, decafeïné. All right [OK, oké], kijk maar in de blauwe poppetjes van mijn gazelleogen. De vestaalse maagden waren priesteressen van de godin Vesta. Een terzine is een 3-regelige (drieregelige) strofe. Bij een terzijdelating moet je iets terzijde laten. Laten we onmiddellijk ter zake komen: jullie zijn terug van weggeweest na even weg (buiten westen) geweest te zijn.

4. Wat heb je nodig, een aangiftebiljet of een teruggavenbiljet? Welk verband is er tussen de Witte Terreur (terreur blanche – vervolging aanhangers Napoleon), Waterloo en Napoleon? Heeft hij daar een waterloo (GB) geleden? Of zijn Waterloo (VD) gevonden? Tertiën (terties, zestigste deel van een seconde) geef je aan met 3 apostroffen (het secondeaantal met twee). Bij personeel tewerkstellen moet je zorgvuldig te werk gaan. Bij een tewaterlating wordt een schip te water gelaten. Welke schrijfwijze heeft de voorkeur, hiv-test [haa-ie-vee] of hivtest [hihf]? Na een kop-staartbotsing staan de wrakken niet altijd meer kop aan staart. Sinds 1914 is 'teutonen' een schimpnaam voor de Duitsers (hunnen trouwens ook). Daaraan gerelateerd ook nog de teutoonse furie (1914: teutoonse razernij, furor teutonicus). Niet onvermeld blijft de Teutoonse Orde (wdb.) die een rol speelde bij kruisvaarders en kruistochten (geen cruises!). Een Germaanse stam: de Teutonen.

5. De Kruisverheffing is de Verhoging van het Kruis [r.-k. – 14 september]. In 'T-lymfocyt' komt de beginletter voor van 'thymus' (zwezerik). Ik zag hem bij de (het) tdansant [t.d.]. Een thebaïde is een kluizenaarsdorp. De thalamus is de grijze tussenstof van de hersenen. Thalidomide is softenon. Mijn buurjongen doet aan
muay-thaiboksen. Het THC-gehalte betreft tetrahydrocannabinol. Leibniz heeft over de theodicee [rechtvaardiging van God – door de rede] geschreven. Een theologoumenon [oe] berust op persoonlijke ervaring of visie. Termieten overleven een thermietinferno [mengsel van metaaloxiden en aluminiumpoeder] niet. Een rare afkorting is (lijkt) t.h.t.: ten minste [vroeger aaneen!] houdbaar tot. Thermopane [ee] is een bepaald merk dubbel glas (dubbelglas). De Tiers-Etat is de derde stand: boeren, burgers.

6. Thermische lansen [lasbrander] kun je niet als thermocauter (thermocautère – weefseldelen wegbranden) gebruiken. De thetiek omvat een verzameling leer- en geloofsstellingen. De thracologie bestudeert de Thracische oudheid. De thorbeckianen adoreren Thorbecke en de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden van 1848. Betrekking hebbend op de borst, op de thorax, is thoracaal (dat komt niet van: Thora). De thomisten zijn geen ongelovige thomassen maar aanhangers van Thomas van Aquino. Let op: dat zijn geen thomaschristenen [zuiden van India, zendingsgebied van apostel Thomas], maar ze erkennen wel het Thomasevangelie. Theürgie is geestenbezwering. De achtste letter uit het Griekse alfabet is de thèta. In de aviatiek [luchtvaart] kom je ook de thermiek [opstijgende warme luchtstroom] tegen. De ploeg die thuis speelt, is thuisspelend. Een werkloze is thuislopend (thuiszittend dan wel thuisliggend of
thuis
( )hangend als couchsurfer?). Is een thrillseeker [gereedschap: spanningszoeker] een thriller [spannend boek, film]? Een TIA is een transient ischaemic attack [vaak voorbode beroerte].

7. De toestand in Triëst was triest. Daar zijn wel tig duizend soorten van en van dat andere zijn er maar een tig aantal soorten, waaronder een tigtal (meer dan een drietal, 3-tal) subvariëteiten. De thuriferarius [wierookdrager] legde de wierook even op het thujamos. Met thyrsusstaven worden bacchusstaven [staf omwonden met klimop] bedoeld. Ik woonde voor de tigste keer een tiggangendiner bij. Van timotheegras [doddengras] kon Timotheus [VD; NBG: Timoteüs] ook geen thee maken. Kan een timon [mensenhater] in een timocratie [bezit geeft invloed] functioneren? Met tilsit(er) wordt kaas uit het vroeger zo geheten [niet zogeheten] Tilsit bedoeld. Van hier naar Timboektoe, dat is een lange reis met de tilbury [licht 2-wielig, tweewielig, rijtuig]. De tiercé-uitslag [trio, weddenschap op 3 paarden] stelde teleur. Het tijdelijkverlofverzoek werd afgewezen. Heet Tessalonica nu Saloniki? Ik zal thuisblijven, daar zal ik me thuis voelen. Thyllen zijn uitgroeisels van het parenchym [weefseltype bij planten]. Zouden ze aanstalten maken? Vbb. van aboriginals (aborigines – alg.) zijn de Aborigines (Aboriginals – spec. Australië).

8. Het achterwege laten van de huldiging werd allerwegen betreurd. Ik ben liefhebber van acid house [begintijd housemuziek]: geweldig zo'n acidhousegroep met hun acidhousejazz. Kan dat Al Qaidanetwerk nu eindelijk worden opgeruimd? Wat weet je over Arische talen, Ariërs (Indo-Germanen), de ariër- [niet-Joodverklaring] en de
niet-ariërverklaring? Dat is toch irreëel: vanmorgen wilde je nog wel yahtzeeën. Het spreekwoord luidt: bezint [archaïsch] eer ge begint. Veel godsdienstfanaten claimen in Allahs of Gods dienst te zijn. Zijn er in Nederland nog steeds id-banen (instroom-doorstroombanen)? Let op: ID staat voor intelligent design, maar ook voor identiteit (en metonymisch voor ID-kaart). Een grote plaquette [penningplaat, plaket] is een plaque (vergelijk ook: tandplaque en tandplak). In het lemma 'rifraf' vind je iets leuks over 'Jan en alleman'. Na afloop zijn er eieren met spek (is er spek met eieren). Lukte het in het apartje (onderonsje) à trois [met z'n drieën] in een onderonssfeer alles onder ons (entre nous, inter nos) te houden? En werden daarbij ook nog rijkelijk veel onderonsjes [gedichtjes] gedebiteerd?

9. Een apatride (staatloze, stateloze, displaced person, dp) heeft geen vaderland. Ik mag semiautonoom [bijna-zelfstandig, bijna zelfstandig] beslissen. Een apc'tje [pijnonderdrukker zoals ook: aspirientje, aspirinetje] bevat acetosal, fenacetine (vroeger: ph!) en cafeïne. De lichtgelovige Thomas – hij was een goed gelovig christen, had niets op [was dus nuchter] met die ongelovige thomas en de andere ongelovige Friezen. Er was Bengaals vuur [feestverlichting] dat met een sterk lichtende groen-en-rode vlam brandt en Grieks vuur (zelfs in het water fel brandende sas – voor vuurwerk), terwijl de sazspeler [baglama, soort van luit] verder speelde (voortspeelde). De prostaat is de voorstanderklier. In dat kader kunnen prostatitis [ontsteking] en prostatectomie [chirurgisch verwijderen], maar niet de prostacycline [baarmoederproduct met vaatverwijdende werking], genoemd worden. Hij werd pro studio et labore [voor gedane moeite en arbeid] bedankt en zeker niet pro stylo [voor de vorm]. De protea is de nationale bloem van Zuid-Afrika. Zzz, zo zoemden de bijen. Genetten zijn Spaanse rijpaarden. Het procrustesbed is heet zo naar Procrustes (uit Attica). Carmagnole [ook: wambuis]: lied en dans tijdens de eerste Franse Revolutie.

10. In het dicteecircuit zijn er echte ADHD'ers oftewel ADHD-figuren (GB ook wel: adhd). Een toties-quotiesaflaat is bij elk kerkbezoek te verdienen (toties quoties: zo vaak als) [too-tie-jèhs]. Gezocht op '*tch*': xtc-handel (ecstasyhandel), überbitch [ontzettende bitch], stretched limo (verlengde limousine), minnekästchen [geschenk middeleeuwen van bruidegom aan bruid], hutchinson-gilfordsyndroom [snelleverouderingsziekte] en adjudant-chef(!). Die goedgelovige buurman kun je gemakkelijk in het ootje nemen. Konden we de tempo doeloe, de tempi passati [die goeie ouwe tijd], maar terughalen. Tempé is een gefermenteerd product van sojabonen [vleesvervanger]. Een tempranillo [wijnstok, ook: de rode wijn zelf] geeft (Spaanse) vroegrijpe blauwe druiven. Is er verschil tussen tempera [ee] (olieverf) en tempura [oe] (Japans gerecht – wel om te eten!)? Ik zal zwoegen teneinde [met het doel om] de klus ten einde te brengen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten