zondag 21 november 2021

2486 Dictee dinsdag 23-11-2021 (2) – dictee Groot Dictee der Leuvense Studenten 2021

Dictee – dictees [2486]

Groot Dictee der Leuvense Studenten 2021 (auteur: prof. Dirk De Geest)

 1. Heden ten dage willen spellingsabituriënten niet gekweld worden door COVID-19-pandemieën (ook: covid nee! RL - oVD 2021), overpeinsde de gerenommeerde dicteeauteur tijdens zijn stedelijke voettocht, maar wel door galopperende przewalskipaardjes, gekko’s of tokehs [= gekko, nachthagedis] en felgekleurde kolibrietjes in een kevie [traliekooi]. De oud-bibliothecaris was veelszins geobsedeerd door excessieve orthografische finesses, quasidiepzinnige procedés die perfect geëigend leken voor gepatenteerde hoogstudenten [BE, vero: student].

2. ’s Maandags ontmoette hij steeds, bij de caissière [2 uitspraken: èh, ah, ook: kassière – alleen ah] van een doe-het-zelffiliaal, dezelfde dobermannpincher met daarachter sjokkend de verfomfaaide
ex-student, een tragikomische bolleboos die zo-even zijn bachelordiploma-uitreiking econometrie had gemist.

3. Kortgeleden [maar: lang geleden], redekavelde de zakenman in spe gesticulerend, had hij argeloos gedatet met een frêle rijinstructrice die bijkluste als fietsster voor een exquise haute-couturezaak. Haar semiprofessionele maquillage [make-up] suggereerde geenszins een dragqueen [opzichtig uitgedoste mannelijke travestiet] maar een stewardess of een vileine [vals, boosaardig] sibille [raadselachtige vrouw].

4. Van de hand Gods geslagen was hij door haar ravissante [betoverend] silhouet meegetroond langs geplaveide paadjes, langs de pittoreskste fin-de-sièclegevels met feeërieke rez-de-chaussees [benedenwoning] en als door kantklossters gefabriceerde kapitelen [bekroning van zuil]. Finaal belandde het would-bekoppel zo in een laatgotisch kapucijnerklooster [ook: kapucijner klooster] dat werd bewaakt door geüniformeerde rechts-nationalistische activisten met flambouwen, hellebaarden en goedendags [knots, morgenster].

5. In de felverlichte kapittelzaal werd, van Maria-Tenhemelopneming tot sint-juttemis, een somptueus [weelderig ingericht] bacchanaal ingericht, een bungabungafeest [seksfeest] met vrouwelijke prostituees (het volstrekt overbodige - zie de voluptueuze vormen -  'vrouwelijke' maakt hier 'prostitués' zeer verdedigbaar!) die naar hartenlust tai-chiënd hun voluptueuze vormen face to face [GB] lieten bewonderen. Pseudo-intellectuele strebers discussieerden geanimeerd over de marktterugval ten gevolge van de klimatologische modulaties van het azimut [zekere boog, kosmografie]. Voor de kannibalistische luiwammesen en de hongermannequins was er ten slotte een copieus banket met everragout [everzwijn] en hazenrug stroganoff met paddenstoelen.

6. Warempel, jezusmina, de psilocybine [hallucinaties, etc.] in die paddo’s bracht bij onze underdog een allesverlammende [VD] cold turkey teweeg. Gelukkig werd hij door een bijdehandse anesthesist gewekt in het academisch ziekenhuis en daar gediagnosticeerd als apneupatiënt met een posttraumatisch stresssyndroom [PTSS], culminerend in geëxtasieerde (VD in extatische toestand) hallucinaties. Zijn heroïsche queeste [zoektocht] bleek dientengevolge een geëscaleerde anticlimax, zijn studentencarrière was passé [voorbij]. Willens nillens [tegen wil en dank] restte de querulante minus habens enkel nog een misselijkmakende [VD] odyssee [langdurige en moeitevolle tocht] naar Verweggistan.

7. Door die ideeëloze jeremiade over zielenpijn was onze spelling(s)fanaat weliswaar danig uit zijn concentratie maar niettemin op zijn qui-vive voor een ongebreideld geassocieer. Onverrichter zake schafte hij zich bij de lokale barista de cafeïnevrijste cappuccino aan en struinde weifelend huiswaarts. Verbouwereerd werd hij gekweld door een dilemma: waar in godsnaam vindt je enthousiaste publiek een excessief dicteetje als het alreeds in een winningmood verkeert?

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten