woensdag 24 november 2021

2491 Dictee zaterdag 27-11-2021 (1) dictee Dictee van de dag (405)

Dictee – dictees [2491]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 452 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (405)

1. Ben je schuld(e)loos [GB, VD], ben je dan schuldenvrij [schuldvrij niet in wdb.]? Een scientoloog hangt niet het sciëntisme [de wetenschap is de ware bron van kennis] aan. Met scientology wordt de Scientology Church bedoeld. 'Schinken' [Duits: ham] zou uit het Zwitsers-Duits (Zwitserduits, Schwyzerdütsch) kunnen komen. Quod non: schinken is een variant op schenken! Zeggen van 'Schwamm drüber' [zand erover] helpt helaas niet bij een schwannoom [zekere tumor]. Rembrandt schilderde een schuttersstuk [met een groep schutters, ook: doelenstuk], Dostojevski schreef 'Schuld en boete'. Een scrambler [cryptofoon, stemvervormer] scrambelt [ook: scramblet, scramblen = scrambelen], maar geloof me: scotch is geen (Ierse of Amerikaanse) whiskey [maar wel: Schotse of Canadese]. Je kunt van Scylla in Charybdis raken [van de regen in de drup]. De NATO heeft scudraketten te over. Zijn scurriele [potsierlijk] voorkomen droop van de scurriliteit. Een scryer is een kristalkijker. 'Scrip' [financiële wereld] komt van 'subscription'. Een scraper [schraapwagen] kan scrapie [schraapziekte, vgl. gekkekoeienziekte] niet verhelpen. 'Scythisch' verwijst naar de Scythen [volk] en 'Parthisch' naar de Parthen [idem]. Hij kon de seductie [verleiding] van de seduisante [verleidelijke] blondine niet weerstaan. De paus zit op de sedes apostolica, de Heilige Stoel. Doelt een sede-vacantist op een quasi sede vacante (ook: quasisede-vacante)?

2. Tijdens het seanceverloop [zitting] tikte de secondewijzer door. Seborroe is talgafscheiding. Kies hier de secste (dryste) wijnen maar uit. De secretaresjes [ook: secretaressetjes] spoedden zich op Secretaressedag naar het secretaressecongres. Een sedekah [ee] is in Indië een islamitisch godsdienstig offermaal. De afkorting 's.e. et o.' betekent salvo errore et omissione (afgezien van vergissing(en) en weglating(en)). Dit resultaat geldt behoudens rekenfouten (s.e.c., salvo errore calculi). Zoals de HEMA (eigen website) haar eigen naam schrijft, moeten wij dat ook doen (eigennaam, donorprincipe) (Maar GB schrijft Hemawinkel en Hemaworst – inmiddels, 2018, geschrapt) De Heemaf was trouwens de Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek (niet in wdb.). De collega-dicteefanaten voerden een felle polemiek (pennenstrijd). Waar is mijn blu-rayspeler? De
flora-en-faunaneofiet wil alles weten van neo- en archeofyten [oude cultuurplanten].

3. GB en VD kennen de leviathan als monsterlijk dier. Een freatofyt is een putplant. De se(i)dermaaltijd is een joods paasmaal, rituele maaltijd op seideravond (avond(en) van het paasfeest). De gedachtegang onderging een sejunctie [onderbreking] vanwege het séjour [verblijf]. De seersucker [ie uh] is een soort crêpeweefsel [stof]. Staat dat in Zefanja [Bijbelboek]? De Sefarden (VD ook: Sefardim, GB ook: Sefardiem) zijn de Spaanse en Portugese Joden, in tegenstelling tot de Asjkenazim (GB ook: Asjkenazi's, Asjkenaziem). De Sejm [Seem] is het Poolse parlement en seitan is een vleesvervanger. Seideren is joods [de se(i)der(avond) vieren], sederen [dee – medisch: kalmeren, vgl. een sedatief = kalmeringsmiddel] niet. De keizers van het Heilige Roomse Rijk droegen de titel 'semper Augustus'. De sémillon [als wijnstok] levert zeer zoete witte druiven op. Het cellofaan was vastgemaakt met sellotape. Hij bezet in België een Senaatszetel en bezocht in Den Haag de senaatskamer (BE: S, NL ook wel). Een sepot [OM: niet vervolgen] werkt seponerend. Een serac is een ijskegel en septikemie is bloedvergiftiging. De sepoy [inlandse soldaat in het voormalige Brits-Indische leger] verwijderde de septic tank [vangt water wc op]. Een pladijs is een zekere platvis, een schol. Magere Hein is Pietje de Dood, de dood. Een sheltie is een Shetlandse herdershond (kleine collie). Die prof is shabby gekleed.

4. Sensu stricto [in beperkte zin] liet ik mijn commonsensegevoel [gezond verstand] wel spreken. Bij de senescentie [veroudering – zonder gebreken] is de senectus [oudere – dito] spekkoper. Hij had een sepulcrale tic [betreft graven of grafmonumenten]. Wie sévère [streng] is, toont severiteit. Wat was de seven-year itch [neiging om vreemd te gaan] ook alweer? De gesettelde [gevestigde] settler [kolonist] schafte een settopbox (decoder) aan. De serreplant bloeide. Met een sero [in Indië: staketsel van bamboe in V-vorm voor de visvangst op zee] vang je vissen, een serow is een Japanse gems. Onze familie heeft Sevilliaanse en Catalaanse roots en wij dansen graag de seguidilla. De Sextant houdt het midden tussen de Grote Leeuw en de Slang. De (het) peau de suède en de (het) peau de pêche zijn vrij algemeen bekend (let op: sèvres is porselein!). Deze hypothese lijkt vrij algemeen geldig te zijn. Of toch algemeengeldig [alleen VD!]? Worden er in een Shakespearedrama ook shakespearesonnetten gezongen? Wat is het verschil tussen een shakedown (zwaar verhoor – wat schudden ze daar uit je?) en een shake-out [zwakke onderneming redt het niet]? Een sfinxbeeld in het sfagnum [veenmos] zal ook wel een sfincter [sluitspier van de aarsopening] hebben, toch?

5. De sfygmomanometer meet de bloeddruk via een kwikkolom. Met haar geshampoode haar dronk ze shandy en speelde ze op een shamisen (een driesnarige luit). Shanghaaien en dronken voeren zijn vrijwel synoniem. Auto's kunnen shimmyen [wielen heen en weer zwaaien]. Shiatsu is drukpuntmassage. De sherpa's spreken Sherpa (taal). Droeg Sherlock Holmes zelf ook een sherlockholmespet? Viri docti zijn geleerde heren. De Maria-Boodschap, de Annunciatie, de Aankondiging des Heren, werd door de engel Gabriël gebracht. Doorgrondelijk en overzichtelijk zijn 's heren wegen, ondoorgrondelijk 's Heren wegen.

6. Sherardiseren is verzinken. Anna was het chicst gekleed van allen. Bedoel je de noorder- of Steenbokskeerkring? We gingen met de hele familie uit eten (GB, VD). Ook de buren wilden uit eten gaan. Bij het bedrijf werd iemand uitgegeten. De netto-inkomsten van de
 C-130-piloot waren te gering. Een Godsgezant kan onder andere een engel zijn. In Zwitserland bestaan kantonnale wetten. De universiteitsraad is naast het CvB, het College van Bestuur, een orgaan van een universitaire gemeenschap. De kangoeroe [uh] werd onder de Hemelwagen geboren, het pinguïnnetje niet. De oranjehemden zijn niet noodzakelijkerwijs Oranjeklanten. In een dictee kun je het beste 'literatuurgeschiedenis' (GB ook: tt) schrijven. Meeste kans dat de jury dat accordeert! De f-sleutel is de bassleutel. Ik ga mee graffiti spuiten, als ook Piet meegaat. Een varekoe is een koe, maar wat voor een [ook: vaarkoe, niet bevrucht, niet-bevrucht]? Falasha's zijn Joden uit Ethiopië. Kun je hen met DNA-onderzoek traceren? Gebruik doordrukstrips. Het aantal rechtstreekse klagers varieert.

7. Dat creëert aan de balie een onvoorspelbare werkhoeveelheid. Mijn broer is atechnisch, niet-technisch (niet technisch). Hier kun je eigengemaakte, zelf bereide, zelfgemaakte, eigen vervaardigde, kaas kopen. Het meervoud van 'smodde' is 'smodden' (slab, slabbetje). Een smoddekop is een schaap met een grauwe kop. Voorbeelden van soirees zijn de soirée dansante en de soirée musicale. Een gesofisticeerde (gesofistikeerde) dame is een sophisticated lady (ze heet in deze context uiteraard Sophie). Een nimf kan nymfomaan zijn. Het NOS Journaal (eigennaam, maar ook een NOS-journaal – wdb. – denkbaar) had het gisteren over 'afwisselend' bewolkt. Dat is bullshit, de bulldozer was niet kapot. Shoyu is sojasaus. De elektroshock was choquant (shockerend) om te zien. In de short story liep hij na de shorange [mix van sherry en jus d'orange] met dope in zijn shortama [korte pyama] het strand op. De ouverture was shock-and-awe [militaire strategie waarbij de tegenstander bij verrassing wordt overvallen met een grote overmacht]. Bij reshuffelen gaat het om een shuffle, een rigoureuze herschikking.

8. Genocide heeft iets van een shoah [totale uitroeiing, WO II: Shoah]. Zou het shintoïsme [inheemse godsdienst Japan] Shiva erkennen? Nee, dus. Shish kebab is geroosterd vlees. Gooi dat maar meteen in de shredder [papiervernietiger]! Een Siënees komt uit Siena. Het
SI-gewricht is het sacro-iliacaal gewricht (sacrum: heiligbeen en ileum: kronkeldarm). Hoogtepunt: op de siërra [gebergte] tijdens de siësta [middagslaapje] paella [gerecht] eten met uitzicht op de sierrabarber. De siemens, watt en kelvin zijn eenheden. Sief is syfilis. Het siderische (siderale) jaar is het sterrenjaar. In de nazitijd floreerde de sibbenkunde [soort van genealogie]. Een siccatief is een droogmiddel voor verf en een sicav een beleggingsfonds met veranderlijk kapitaal (de Franse term, die hierbij hoort, wordt u bespaard en mag u zelf opzoeken – in BE: société d'investissement à capital variable). Als je in de Siberische kou loopt, laat je dat meestal niet siberisch. Sommige Siamezen houden siamezen en houden van andere Siamezen. De laika is een Russische eskimohond en de balalaika een bekend Russisch snaarinstrument.

9. Het signaal werd met veel franje gegeven. Deze sibillijnse [raadselachtig] sibille is naar de Sibillen genoemd. Het was geen sinecuurtje [ook sinecuur, n/s, sinecure, mogelijk: sinecuretje – uitspraak] om dat document sine anno [zonder jaartal, s.a.] te dateren. Een hocus-pocuskwestie [hocus pocus] van simsalabim? Op silvesteravond (oudjaar) dronken we silvaner [witte wijn] en collecteerden we voor Simavi [Steun in Medische Aangelegenheden voor Inheemsen]. Vreugde der Wet is Simchat Thora en een feestdag bij de joden . De siksiyuru's [SR: soort van zingende cicade] tjilpten er lustig op los. Een golden goal scoor je in de sudden death. De signum romanum (S-romanum) vindt men tussen dikke darm en endeldarm. Vallen siliconenborsten onder de Silicosewet? Nee, dus. Een simulacre is een schijnbeeld. Leert het economisch denken van Simpelmans dit? Een rechter is sine ira et studio [onpartijdig, onbevooroordeeld]. Een sinfonietta is een kleine symfonie. De goede sint bezocht de Haagse Sint-Bureaucratius. 'Fanatisme' is een singulare tantum [alleen enkelvoud]. Een sinofiel is een China lievend (Chinalievend) persoon. Een singkè is in Indië een import-Chinees. Deze single is alleenstaand.

10. De sint-bernardshond trok over de Sint-Bernhardpas. De Sinn Féin had een gematigde en een radicale vleugel. Deze sint speelde voor Sint: hij was aan het sinterklazen. Is Sint-Eustachius weleens op
Sint-Eustatius geweest? Een sint-philippuskruis is een liggend Latijns kruis. Bij de roggeoogst vang je geen roggen. Op Sint-Maarten (eiland!) vierden we het sint-maartensfeest [ook:
Sint-Maarten!] met het eten van sint-maartensgans. Op sint-salarius komt de Heilige Salarius geregeld voorbij. Een steven is een sint-nicolaasgebak (en ook kerstbrood: Sint-Steven is zoals bekend tweede kerstdag).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten