maandag 22 november 2021

2488 Dictee donderdag 25-11-2021 (1) dictee Dictee van de dag (403)

Dictee – dictees [2488]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 454 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (403)

1. Hier is een sagenboek, een mytheverzameling en een legendeschrijvershandleiding [volksverhaal]. Op landkaarten en schilderijen kunnen legenda's [toelichting tekens op landkaarten, etc.] staan. De meeste Oekraïners hebben de Oekraïense nationaliteit. Geef voorbeelden met begin-, tussen- en eind-n. Gisteren hebben we gesudokud (oe – GB, VD). Gaan we vandaag weer sudokuen? Cadzand-Bad is een prachtige plek in Zeeland en Rilland-Bath (denk aan het Nauw van Bath) was een vroegere Zeeuwse gemeente (nu onderdeel van Reimerswaal). 'Squaw' (een indiaanse vrouw) is een Algonkinwoord. Dat komt dus niet uit het takitaki (GB: Sranan, Sranantongo, VD ook: Sranang, Sranangtongo). 'Squire' is een verkorting van 'esquire' [Esq. – beleefdheidstitel – weledelgeboren heer]. Een SRBM is een short range ballistic missile (tot 800 km). De hare krisjna's zijn lid van een door swami Prabhupada gestichte sekte (krisjna is de incarnatie van een hindoegod). Staatsen zijn staatse soldaten.

2. De staatse en Spaanse troepen raakten slaags. Bij een
staakt-het-vuren wordt het bevel 'staak het vuren' gegeven. Staartbijten komt bij varkens voor. Is de staart-op daar de oplossing voor? Nee, die is voor koeien! Op de Staalmeesters zie je heel wat staalmeesters. Het stachanovisme is prestatiegericht. Stad en land spreekt er schande van dat zij stad en land aflopen om erkenning te krijgen. Een stance (stanza) is een zeker couplet. De stamijnen [stamijn: grove wollen stof] kiel zat goed. Hoe schrijf je: hij stagedivede, hij crowdsurft/de? Die blokkade is een lelijke sta-in-de-weg. Twee legerstaven hebben chefs van staven (chef-stafs, GB ook: chefs-staf en stafchefs). Kijk ook maar eens naar de meervouden van 'chef-dirigent' in GB en VD! [2018 allebei: chef-dirigenten] Spraken die Stanfriezen echt Stadsfries (VD/GB ook: Stadfries)? Een negenenzestig (standje 69, standje negenenzestig, soixante-neuf) is nog geen standje Hollenkamp [seksuele variatie met z'n drieën bij homo's]. De stasi's hielden er
Stasi-praktijken (Staatsveiligheidsdienst – Staats Sicherheitsdienst) op na (T.adv.: opna). Harddrugs worden meestal gestasht [in geheime bergplaats opslaan]. Onder de stars-and-stripes [Amerikaanse vlag] werd The Star-Spangled Banner [volkslied VS] gezongen.

3. Langzaamaan is staagjes aan. Het gaat staccato: met horten en stoten. Een staphorster is een Staphorster variant op wegkruisingen. De stateloze [staatloze] was gecharmeerd van deze
St.-Anna-te-drieën(!). Hier ter stede is het goed toeven. Hebben de Staat der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika ooit in staat van oorlog verkeerd? Een status quo is geen status aparte. Je kent het academisch statuut, maar ken je ook het Statuut van het Koninkrijk? De state-of-the-artlezing was up-to-date. In een statuehof [statue = beeldhouwwerk] staan statueske beeldhouwwerken. Sinds 1666 was prins Willem III een Kind van Staat. Hij zag de stèle (VD ook: stele) niet: hij was stekeblind. Ze begonnen te steigeren en steggelden (VD ook: stechelden) heel wat af. Lusten steenratten (steense ratten, Guinese (GB ook: Guineese) biggetjes; steens betekent: Oost-Indisch) stefanotissen [kamerplant]? Stegomyia's zijn gelekoortsverwekkers. Ik steengril op deze steengrill. De kinderen gingen steltlopen. Ze waren stelt(en)lopers.

4. Heb je het nieuwe Stephen Kingboek over die steepler (steeplechaser) al gelezen? De sterreloze avondhemel gaf een stereotiep beeld. Hij had een stentorstem als die van Stentor. Sommige toeristen vertonen het syndroom van Stendhal [toeristenziekte]. Een cyclostyle [ie] is een stencilmachine om mee te stencilen. De Kerstster moet je veel hoger zoeken dan die andere kerstster. Van platleggen komt platliggen. Ze zouden platgaan voor die geweldige conferencier. Een troubadour is een Provençaalse minnezanger in de middeleeuwen. Wij wonen in een eengezinswoning; die ligt aan een eenrichtingsstraat. Bij het tai-chiën beoefen je het tai chi. Ik tai-chi, jij tai-chiede, wij hebben getai-chied. Wat zijn 'tai-chiachtig' en 'ad-hocachtig' voor onzinnige woorden? Bij het sterrenkijken heb je vast geen sterrenet (reinette) gezien … Het sterkgespierde stewardessje – met stetson [cowboyhoed] – toonde veel stheniciteit [kracht, uithoudingsvermogen].

5. Bij de veeboer hoorde ik: Jan is een Stier (trouwens: Janus [in Romeinse cijfers] II is ook een stier). In d’r blootje nam het doblootje een blowtje [marihuanasigaret]. Een stichomythie is een zekere passage in een drama [om beurten]. De eerdergenoemde (GB) dame droeg een stewardessenuniform. Ze zou steun vinden bij de man met de stethoscoop [geluiden in lichaam beluisteren], die veel met sterkwater [niet los!] werkte, en sterkedrank (GB ook: sterke drank) niet versmaadde. Zag je ze vliegen, die noordse sterns [vogel]? Wat is in vredesnaam [in ('s) hemelsnaam, in godsnaam] een stjelp? Antwoord: een Friese stelphoeve. Is daar stins/zenflora (VD/GB) aanwezig? We zullen stilstaan bij het verscheiden, het overlijden, van onze stinkend rijke oom. De auto moet nu stilaan ('kalm aan' betekent iets anders) stilhouden. Ziedaar, die stijve harmen, tevens stille willie, met zijn stikkenzak. Ik hou van biefstuk van malse, struise [krachtig, stevig] struisen [struisvogels].

6. De stilb (symbool: sb) is een eenheid van helderheid. Een still is een foto van een filmscène. Wie hoorden er bij de Stijlgroep [kunstrichting met o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld]? Moet je dat stijfbevroren meisje nou echt nog stijfvloeken ook? Moet je bij steigeren een steiger bestijgen? Een tablet-pc is een tabletcomputer. Ik heb dat via via gehoord. Stijl- en regelwerk is volgens Van Dale raamwerk. De afgedropen tegenstander toont een stiff upper lip [gereserveerdheid, (Britse) onaandoenlijkheid]: zijn verwaandheid druipt ervan af [VD]. Hé stouterdje, hoe kom jij aan dat stracciatella-ijs? De stokoude stokebrand [opruier, onruststoker] was stomverbaasd over de stoppen-met-rokencampagne. Stonerrock is muziek en stoneleek een gewas. Opzoekvraag: wat hebben holmium (Ho, 67) en Stockholm met elkaar te maken? Holmia is de verlatijnsing van Stockholm. Wie bezet thans de pauselijke stoel, de Heilige Stoel, de stoel van Rome? Is dat stobbehout met die stobbezwammetjes (GB, VD: n/s) te koop? Een mooi voorbeeld van een stoa is de Stoa poikilè, de leerplaats van Zeno te Athene.

7. Het zenonisme (stoïcisme – volg de rede, onverstoorbaarheid in pijn, leed of moeilijkheden) is de zenonische of zenoniaanse leer (beide niet meer in VD). Een strikte benadering was bij hem strijk-en-zet. De gestreste types vertoonden stresssymptomen van het samen stressen voor het examen. De strofebouw van het gedicht over de stripofiel [strips] en de stripteaseuse was zwak. De strenggelovige christen – vergelijk gristen – weigerde – net zoals Jehova's getuigen (jehova's) een bloedtransfusie – het sterkwerkende geneesmiddel tegen streptokokken [bestreden met penicilline]. Een stratagème is een krijgslist, een straddle een rolsprong. De cumuli [stapelwolken] stapelden zich op(!). Welke strapatsen (bokkensprongen) gaan ze nu weer uithalen? Voor vioolbouwer(s)families moet je in Cremona zijn: wereldwijd worden op Amati's en Stradivariussen (strads) vioolconcerten ten gehore gebracht. Het strak getunede [afgesteld] hagelkanon leek onder de strakblauwe lucht nogal onnut. De struikelblokken waren door een strakgespannen koord verbonden. Styliet? Pilaarheilige!

8. De sturmia [oe] is de groenknolorchis. Een stukadoor kan stuken (ook: stuccen, pleisteren) en stukadoren, een stucwerker werkt met stucmarmer (of stucco lustro [oe]). De stuka [oe] verbrijzelde met één bom de stuga [uu] (Zweeds buitenhuisje: dat werd stukgemaakt). Hier koop je voordelige studentenbehaatjes (studenten-bh'tjes). Ze overleed aan een overdosis strychnine [zeer giftig alkaloïde uit de braaknoot]. De strooi-jonkers wilden studie-an(door) stuivertje-wisselen. Het
studie-uur was gauw voorbij. Wie stupéfait [stomverbaasd] is, lijdt aan stupefactie en is sprakeloos. Met de Styx wordt het Stygisch wed [Griekse mythologie: de voornaamste van de vijf rivieren in de onderwereld] bedoeld. De sturm-und-drang in het kader van de overgang naar de adolescentie refereert nadrukkelijk aan de oorspronkelijke Sturm und Drangperiode [literair – GB ook: tt, eind 18e eeuw]. Hier kun jij je tanden op stukbijten. De Sudanese (VD – ook: Soedanese) was met een Sudeten-Duitser [let op: geen Volks- of Wolgaduitser – ook volgens VD] getrouwd. De soupçon [verdenking] bestaat dat de suçon [insnijding kledingstuk] opzettelijk verprutst is. Bedankt voor je succincte [ks] (beknopte) samenvatting! Mijn DNA [deoxyribonucleic acid]? Nooit!

9. De suddendeathgoal besliste de match. Een succumbent is de verliezer van een burgerlijk proces. Een succulente plant is sappig, vochtrijk. We hebben wat afgesudokud (oe – GB, VD): dat is toch wel de successtory [GB ook: sss] van de laatste millennia, een succès fou [daverend succes]! Reve is een successchrijver. Ik moet en zal die baan krijgen, sub quocunque titulo [juridisch: op welke rechtsgrond, onder welk voorwendsel dan ook]. Is een dialect niet gewoon sub-ABN [Algemeen Beschaafd Nederlands]? Een subliminaal [beneden de drempel van het bewustzijn] tv-beeld [ook: teeveebeeld] kan, mits gedurig herhaald, een hersenspoeling veroorzaken. Gelukkig was er voor Jozef, Maria en het kindeke(n – VD) Jezus een stal: ze hoefden niet sub Jove (frigido) (onder de blote hemel) te slapen. Suarez' doelpunten zijn nog niet vergeten. Newspeak (nieuwspraak – politici, verhullend) is orwelliaans [à la Orwell]. Het bushisme [Bush] heeft afgedaan. George' [geen 'uh' uitspreken] oren liepen rood aan omdat Sjors' opmerking ongepast was. Door de verwonding met de styp [drukplaat voor de stereotypie] had ik een styptisch [bloedstelpend] middel nodig. Een stylobaat is een zuilenstoel. Het lagedrukgebied loste langzamerhand op.

10. Ten slotte wat dicteestoplappen: autootje, tricotje, dood gewaand, bruto-inkomen, indo's en euro's, duizeligmakend, Oriënt, caleidoscoop, jaloezieën, jalousie de métier, het metier, paella, fiësta, kabbala, anaal, annalen, wegedoorn, hitleriaanse Hitlergroet, hartjesdag, bravoure, troubadour, elektronica, fourneren, foerageren, duimendraaien en extreemlinks [mogelijk: extreem links]. Deze nieuwe tendens/zen kun je ten algemenen nutte gebruiken. Het syndroom van Gilles de la Tourette is het (gillesdela)tourettesyndroom (ook: tourette, gillesdelatourette).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten