zondag 14 november 2021

2478 Dictee woensdag 17-11-2021 (1) dictee Dictee van de dag (395)

Dictee – dictees [2478]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 462 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (395)

1. De ziganoloog [zigeunerdeskundige] loog. Dit was echt een zinneloos zinnespel. Zo gezegd, zo gedaan. Het werk is nu zogezegd af. Gaat dat zomaar (zo maar)? Ik kom zo gauw ik kan. Ik laat je zo maar (zomaar) niet in de steek. Zolang er leven is, is er hoop. Maar zal dat leven nog wel zo lang duren? De kortte van het leven is vervuld van zoette en zoutte. Waar vind je de friste lucht? Hij wilde mij met een zoethoudertje zoet houden. Of ik soms zo'n zoeterdje ben … Moet ik het incident met die zoete koek (zoete jan, jan-in-de-zak) maar voor zoete koek slikken? En wie zal dat allemaal betalen, zoete lieve Gerritje? Deze zoetekauw houdt van zoeteboter. Hij keek vanuit de zodiac [opblaasbare rubberboot] naar de zodiak [dierenriem aan de hemel]. Het is zo goed als zeker, dat Piet net zo goed bowlt als Jan. Kan je evenzogoed je tijd niet beter zoetbrengen (zoekbrengen)? De ring is zoekgeraakt, je hebt hem lelijk zoekgemaakt! Zoetwatervissen leven in zoet water. De zouter [van vlees, vis, etc.] reciteerde uit een souter [psalmboek].

2. Zo niet, dan heb je zonet het juiste antwoord gekregen. Hij zei onder meer, dat ik dit niet zomaar (zo maar) mee mocht nemen. Zo meteen gaan we los en maken we het vast. De Olympische Zomerspelen moeten zo min mogelijk kosten, net zomin als de Winterspelen. Zo zout heb ik die te zoute zoutevis (kabeljauw) nog nooit gegeten. We kregen zoute bollen bij ons zottebollen [zich als en dwaas aanstellen]. Zouk [oe] is dansmuziek. Zottenpraat is zotteklap. Hij is zo zot als Tielebuis. Zorgdragende ouders moeten zorg dragen voor hun kinderen. De zorbonaut heeft gezorbd in een zorbje [bal met persoon erin]. Bacteriën kunnen zoögloea's [zoo-woo-gloi-jaas] [verbonden door slijmachtige substantie] vormen. Zoveel andere mensen lijden honger. We geven ze zo veel mogelijk te eten. De derderangsauteur [derderangs auteur] schreef over de zoveelsterangs acteur [zoveelsterangsacteur]. Zover ga ik met je mee, zo ver mogelijk. Het toetje is zucchetti [soort van eetbare pompoen] of zuccotto [Italiaans nagerecht].
Zuidwest-Flevoland is zuidwestelijk Flevoland.

3. De polarisraketten zijn genoemd naar de stella polaris, de Poolster. Een croque-janet, zijn dat twee croque-monsieurs op elkaar? Kennelijk. Mijn auto-immuunsysteem is prima op orde (maar het rijdt niet …). Creatief taalgebruik: hij is niet in goeden doen, hij is in besten doen. Rond de Antarctische cirkel vind je de Antarctische fauna. Ik ben zonder meer tegen. Welke Zuidwest-West-Zeeuws-Vlaamse stad bedoel je? Het zoet-zuurevenwicht was ver te zoeken. Geef het zwabbertje even aan, wil je? Deze wagon is even zwaar belast als die zwaarbelaste (zwaarbeladen) truck. Tot hoelang? Zolang de lepel in de brijpot staat … Mijn fiancé is zwaar besnord en adoreert het Zwanenmeer. Moet je nu die hele muur zwart maken? Ga liever je buurman, kandidaat-Zwarte Piet, zwart maken. Zijn vrouw mag je niet zwartmaken! Kijk, een nep-Zwarte Piet! Op de zwiebelzwamp [het trilveen] kreeg ik het zwitserlevengevoel [onbekommerd, m.b.t. de oude dag].

4. Zydeco [zaai-də-koo] is volksmuziek. Een afterpil is een
morning-afterpil. De adamieten zijn de adamitische afstammelingen van Adam. Een stamvader wordt ook wel een adam genoemd. Eerst waren ze er alle drie, later nog maar allebei (alle twee). Ik vind het all right [OK, oké] dat de verzekering allrisk en all-in is. Hij was a priori [van tevoren] al van zijn à propos [van zijn stuk] gebracht. Alle arbodiensten vallen onder de Arbowet. Een Ariër is een Indo-Germaan, een ariër een blanke niet-Jood (vergelijk: de ariërverklaring). Bamis of baafmis is een verkorting van Sint-Bavomis (1 oktober). Het was een bluesy [bluesachtig] song. We droegen bluejeans [mv., spijkerbroek], verkochten onze blue chips [goudgerande aandelen – Amerikaanse effectenbeurs], dronken een blue curaçao [likeur] en keken naar blue movies [pornografische film] onder het genot van bluefort [kaas, variëteit van roquefort]. De Blue Peter [vlag op schepen, teken van vertrek] was alreeds [literaire – GB ook tt – taal] gehesen. Hij was een halfbloed, een indo. In België is de Bankcommissie een zelfstandige instelling. De bluegrass [countrymuziek] komt uit Kentucky.

5. Moet je voor ID-bewijzen [identiteit] nu wel of niet betalen? Een perpetuele lening is altijddurend. 462 dictees is best veel. € 13 (13 euro) is een klein bedrag (als je veel geld hebt). De skinhead [kaalgeschoren, non-conformistische, agressieve jongere] had geen hitlersnor [à la Hitler], maar bracht wel een hitleriaanse Hitlergroet. Na het bal masqué [gemaskerd bal] volgde het demasqué. Hij verrichtte (geen aanvoegende wijs) met kunst- en vliegwerk
hand-en-spandiensten voor de in pashmina (met wol van de kasjmiergeit) gehulde pasja [titel voor de hoogste burgerlijke en militaire ambtenaren in het Ottomaanse Rijk]. Leiden is de stad van bul [universiteit: doctorsgraad] en bolussen (platrond gebak – en van het 3 oktoberfeest -vgl. oktoberfeest in München). Goud dat [cijfers] 18 karaat is, is 18-karaats. Valt dit echt wel onder de vijfprocentregeling (5%-regeling, 5 procentregeling): weet je dat zeker?

6. Nee, het gaat om 12%! Sinds ze tegen die iemand aangelopen is, is ze gelukkig en blijft ze achter hem aanlopen. Er waren een tigtal(!, een tig aantal) bezoekers, wel tig duizend. Een abaja is een gewaad van moslimvrouwen. Zal hier de vrouw de broek (en de radio) aanhebben? Ik heb er een fokking [verdomde, fukking] hekel aan. Ook jij zult er wel een broertje dood aan hebben. Hij zal wel weer een goede snee aan hebben [dronken zijn]. Dat werk moet je wel aankunnen. De Vrede van Münster werd in 16-zoveel (1600 en zoveel) gesloten. De windkracht was 7 beaufort (afgekort: 7 Bft). Zullen onze spullen eraan gaan? Als je aan een dinertje aanzit, mag je nergens aanzitten. Ga er maar aan staan, als de radio aanstaat. Iemand achternalopen is achter iemand aan lopen. Ze bleven tegen hem aan schoppen; eigenlijk wilden ze alleen maar wat aanrotzooien. Wat is het toppunt van aanstelleritis? De piloot moest blind vliegen.

7. Hij is er bekaaid van afgekomen. In de Boekenweek krijg je een boekenweekgeschenk. Een bullenbijter is een bullebak. Hij is er al, christene zielen nog a(a)n toe! Heeft een discman een harddisk? Te deuvekater [drommels], die deuvekaterse meid! Het drievuldigheidsvenster [niet in wdb.] werd ingewijd op Drievuldigheids(zon)dag. Dat deel was een tweede [de helft dus] van het geheel. Dat weekblad heet Elsevier, het lettertype elzevier. Ik ben eraan toe. Een Falasha is een Ethiopische Jood. Bestaan er nog
id-banen [instroom-doorstroom]? Was dit een crime passionnel [geen le!passiemoord]? De Goten verdelen we in Oost- en West-Goten (= Visigoten). Rooms-katholieken moeten de heiligendagen vieren [ook met een heiligedag in hun baard]. Dat Junglecommando was wel een heel bijzonder junglecommando. De managing director leaset [leasete, leasede] deze auto al lang. Masala kan op specerijen slaan of op een filmgenre (diminutief: masalaatje). Je zal maar in Mekka je mekka vinden. Een neanderthaler [neanderthalmens, neanderdalmens] is nog geen javamens [de rechtop gaande mens, de pithecanthropus erectus].

8. De moleculair bioloog was militant nationalistisch. Wat op het Morgenland betrekking heeft, is morgenlands. De meester-kok serveerde een hors de saison [ongelegen voor de tijd van het jaar] horsmakreel op een hors-d'oeuvreschaal [voorgerecht], maar om nu te zeggen dat het zijn chef-d'oeuvre [meesterwerk] was … Waar is de nostalgie [verlangen vol heimwee] naar de postcheque-en-girodienst gebleven? Zo'n Postbankrekeningnummer is toch eigenlijk maar niks. Op het congres barstte het van de radicaaldemocratische, radicaalfeministische, radicaalislamitische en radicaalnationalistische individuen. Na de dip [inzinking] volgde een réussite [succes]. Een rooms-koning moest de keizer opvolgen. Slanke korenstengels zijn rild [slank]. De rijkswacht (GB) had ruim bemeten bevoegdheden. In een twoseater kun je zitten, een twostep kun je dansen (en de 2 step is zekere muziek). Er waren verlaagde eenheidsprijzen vastgesteld. Wat houdt een napoleoncomplex [minco, minderwaardigheidscomplex] eigenlijk in? Wat is de affabriekprijs [zonder leverings- en installatiekosten]? 'Gratuïteit' [tuu-wie] [belangeloze vrijwilligheid] komt vast van 'gratuit' [twie] (onverplicht).

9. Een aepyornis is een uitgestorven reuzenvogel van Madagaskar. Een aeolis is een naaktkieuwige zeeslak. Aceetaldehyde is ethanal en aceetamide is CH3CONH2 (laat maar zitten ...). Op het advocatenkantoor dronken ze een advocateborrel (dat woord komt mogelijk van 'avocado' – 2021?). Het [r.-k.] acolietschap gaat aan het subdiaconaat vooraf. Lezen leerde men vroeger op een a-b-bord (een abecedarium dan wel een soort leesplankje zoals het aap-noot-mies). De aarden schaal viel op de aardebaan kapot en keerde zo terug naar Moeder Aarde (terra mater). Een absorbens absorbeert [in zich opnemen] een absorptief. Een AB(N)-spreker spreekt Algemeen Beschaafd (Nederlands). De abderieten [onnozele halzen] komen nu niet meer (allemaal) van Abdera [stad in Thracië]. Het onderbuikgevoel slaat op je abdomen [onderbuik]. Bij adsorptie wordt een gas aan het oppervlak van een vaste stof gebonden. Acalefen zijn zeekwallen (alleen mv.). Acarnania (niet meer in VD) is West-Midden-Griekenland.

10. Scheiden doet lijden. Dat deze wielrennende coryfee ongeëvenaard is, wil niet zeggen dat hij onevenaarbaar is. Wij studeren momenteel Mandarijnenchinees (algemeen beschaafd Chinees). Wordt er in de synthipop [met synthesizers] gesynthetiseerd [samenvoegen, verenigen]? 'Accres' en 'accretie' zijn verwante woorden [toename]. Deze accoucheuse [vrouwelijke verloskundige] beviel(!) mijn vrouw wel. Je moet er wel achter staan. PSV zou achter komen en nog lang achterstaan. Wat mist een achondriet, dat een chondriet [beide: meteorieten] wel heeft? Korrels van ijzer, silicaten en glas! Het jochie kwam achteraanhollen, zijn opa achterophinken. Een acouchy is een staartagoeti. Van de stress raak je gestrest. Hij had veel weg van een getatoeëerde holenmens [uit de ijstijd].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten