zondag 28 november 2021

2497 Dictee woensdag 01-12-2021 (1) dictee Dictee van de dag (409)

Dictee – dictees [2497]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 448 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Zoals altijd zijn alle woorden met koppelteken aan het eind van een regel overgebracht naar de volgende regel via Shift+Enter (zachte return = zonder hoofdletter op de nieuwe regel).

Dictee van de dag (409)

1. Dat er op de Maagdeneilanden nog steeds mensen wonen … Wonen daar dus alleen princesses lointaines [+uit de verte vereerde, onbereikbare geliefde]? De titel 'Prinses van Oranje' [titel van de gemalin van de Prins van Oranje voor de vestiging van het Koninkrijk der Nederlanden] wordt thans niet meer gevoerd. Delft is de prinsenstad. Een prince(strofe) is de slotstrofe van een rederijkersrefrein, gericht tot de prince (ook: envoi). Pretmakerij is pret maken. De prij [kwaadaardige vrouw] deed pretzels en prei in de soep. De prima donna [eerste zangeres aan een opera] wilde alleen in primetime [tijd met grootste luister- of kijkdichtheid] optreden. De leverancier wilde niets prijsgeven over de prijs-kwaliteitverhouding, maar wel voor de verloting een prijs geven. Een prijs- en inkomensbeleid is zo niet mogelijk. De princess charming [mooie vrouw – daar word je gemakkelijk verliefd op] en de prince dito [charmeur, prins op het witte paard] hebben elkaar gevonden. Als je vroeger
pro-Zuid-Afrika was, was je pro de apartheid (belijder van de proapartheid) en dus zeker geen aanhanger van de antiapartheidsbeweging. De onthullingen in dit blad hadden een hoog Privégehalte [blad in NL]. Mag ik misschien je Prittstift [nog merknaam] even lenen?

2. Hij was een echte prinzipienreitereiridder [doordraven op bepaalde principes]. Een prise directe is een rechtstreekse aandrijving. De prinses-van-de-nacht komt niet uit de Duizend-en-een-nacht [grote verzameling verhalen, sprookjes en spreuken], maar is een 's nachts bloeiende zuilcactus. Dit zijn nu eens prinsesselijke prinsessenbonen. Een p.m.-post is een pro-memoriepost [bedrag later in te vullen]. Is dit protegeetje een hij of een zij? De prolixe [wijdlopig, breedsprakig] redenaar hoorde zichzelf graag. Progeria (heel vroeg oud worden) is het hutchinson-gilfordsyndroom. Profiteroles zijn soesjes, maar geen delen van geldswaardige papieren (dat zijn souches). Een proëmium is een voorrede. Een proctoloog is een anusspecialist. De producer producete meerdere tv-programma's (teeveeprogramma's, televisieprogramma's). Haar gedrag is promiscue (altijd e – ze vertoont promiscuïteit – vrij seksueel verkeer, ongehuwd samenwonen), ze heeft een promiscue levenswandel. Kijk, de propellers [o] van het vliegtuig draaien. Ik heb hem propria manu [eigenhandig – ook: manu propria] uit het huis (het huis uit) gezet (een uithuiszetting dus – of: huisuitzetting). Daarna heeft hij zelf rücksichtslos [nietsontziend, meedogenloos, hard] zijn koers uitgezet.

3. Het proscenium bevindt zich voor het gordijn [van het toneel] en prosciutto is Italiaanse achterham. De NVSH [Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming] was protagonist [voorvechter] van vrij seksueel verkeer. Bij 'de lente strooit haar bloemen' is er sprake van personificatie (prosopopoeia – persoonsverbeelding). Pro nunc [juridisch: voorlopig] is het genoeg. Hoe schrijven we tegenwoordig 'propedeuse'? De Protestantenbond is in 1870 opgericht. In de Provence kan het er Provençaals vreemd toegaan. Een provençaal is trouwens een ridderlijke minnezanger in de twaalfde en dertiende eeuw. Ik heb voor Piet geprouveerd [gunstig getuigen, zeg maar: à décharge]. Over het Protogrieks (Oergrieks, een voor-Griekse taal) uit de protohistorie is weinig bekend. Er vond een jammerlijke helikoptercrash (een goed Nederlands woord) plaats [maar: helicopterview en helikoptervisie]. Waarom schrijf je 'à propos' [Frans: daar valt mij juist in ...] en 'a priori' [Latijn: vooraf, van te voren] zoals je het schrijft? Zoek maar eens op wat een cannachopper [met waarnemingsapparatuur uitgeruste miniatuurhelikopter voor het opsporen van wietplantages] is. Hij heeft de weed (wiet) gewied. Hij woonde driehoog-achter in Doorn, zij tweehoog-voor in Melbourne.

4. Met EZ wordt het Ministerie (instelling!) van Economische Zaken aangeduid. Met een USP [joe-wèh-spie] wordt een unique sellingpoint [eigenschap waardoor een te verkopen product of dienst zich van alle andere onderscheidt] aangeduid. Wat hebben Randstedelingen op een dictee in Breskens te zoeken? Een pseudoniem is een pennennaam. Het linkse gebouw is solide, het middelste nog solider en het rechtse het soliedst [ook: solied, solieder, soliedst]. Deze mop was wel het stupiedst [stompzinnig] van allemaal. In Bijbelboek Psalmen komt voor Psalmen 23, die begint met: "De Heer is mijn herder." Het gezongen lied is Psalm 23. De prijzij [mv.: -en] is de vergoeding aan de vorige pachter verschuldigd voor de verbetering van de grond. Die prulpoëtische resultaten kunnen direct in de prullenbak. Provocant [provocerend, uitdagend] hield hij haar een stuk provolone [kaassoort] voor (provola is verse – Italiaanse – kaas van buffelmelk). De pseudoarts werd snel ontmaskerd … Lekker puh, ik heb die puit [kikker] gezien, jij niet. Hij wilde die cd-verzameling pugnis et calcibus [met alle middelen] hebben. De puinruimer heeft puingeruimd. Opa werd steeds puerieler [kinderlijker].

5. Puissant rijken reisden in pullmans [treinen, bussen]. Ook Zwartvoetindianen en prairie-indianen – het was tijdens de Indian summer (nazomer met mooi weer) – spreken Indiaans en houden van Indiase hennep. De volgende woorden komen uit een indianentaal (zoals Algonkin, Tupi, Arowaks (Lokono), Galibi, Guarani, Nahuatl (Azteeks), Quechua en Taino): anhinga (slangenhalsvogel), Aruba, balata [boom, rubbersoort], barbecue, baribal (zwarte beer), cacique (stamhoofd – ver-NL'st tot kazike), caoutchouc (rubber), chinchilla, curare (pijlgif), dividivi (peulen), dory (open roeiboot), hominy (dikke pap), lamantijn (manatee: rondstaartige zeekoe), pakoeli (geelhart(hout)), papaja, pekari (navelzwijn), piaiman (indiaanse sjamaan), potlatch (feest), pulque (drank uit sap van de agave), saguaro (reuzencactus), viscacha (voskonijn), wanehout (van een laurierboom) en yucca (sierplant, die waar de mot in kan, geen yuca = maniok dus).

6. Een PTSS is een posttraumatische stressstoornis. Publiceren is iets publiek maken. Een psyché [spiegel] laat je psyche [geest] niet zien. De public relations officer had meerdere publicrelationsmedewerkers (pr-medewerkers). Met zijn suède herenschoen (GB: suèdeherenschoen – znw. – met crêpezool) was de putschist [couppleger – staatsgreep] letterlijk een (pusillanieme – kleinmoedig, laf) bordeelsluiper, toen hij de (putain) respectueuse [ironisch en eufemistisch: prostituee] bezocht. In de techniek is een push-pull een balansschakeling. In Botswana betaal je met pula's [BWP]. De tennisser met die fraaie pullover had in de tweede ronde een walk-over. Go Ahead was nog puntloos (moet de competitie nog beginnen?); in de heraldiek wordt met punteloos stomp bedoeld. De wond was behoorlijk purulent [etterend, etterig]. Hij is een mohammedaan pur sang [van het zuiverste water]. Deze hole is afgewerkt: er is geput, het balletje ligt via een putt nu in de hole. Ook de tegenstander heeft uitgeholed [bal in de hole slaan]. Preppy (chique) tienerkleding draag je op chique privéscholen. Wie heeft mijn vieruurtje (goûter) gepikt? Gaan we op chic? Hij kreeg een respectueuze (respectvolle) behandeling.

7. De streber had als adagium 'aperto vivere voto' (rond voor zijn wensen en drijfveren uitkomen). Het was een 18 holesgolfbaan (achttienholesgolfbaan). 'Pest' is een p-woord en 'hypotheek' een h-woord. De pyrrusoverwinning is naar Pyrrhus genoemd, het pyrronisme naar Pyrrho. Pylonen zie je bij bouwwerken en op sportvelden. De dreumesen waren pyladessen [trouwe metgezellen]. Het Pyrenese hooggebergte is zeer ruw. Een wilde pyrethrum is een wilde bertram [plant]. Komen aldaar pycnici (geen leptosomen = met langwerpig smal gezicht, scherpe neus en smalle lichaamsbouw dus, maar mensen van het pyknische type – kort en gezet) voor? Pygmeeën zijn negrillo's. Pyleflebitis is poortaderontsteking. Pyemie is ettervergiftiging en pyelitis is ontsteking van het nierbekken. Kon het toenmalig pythisch orakel de winnaars van de Pythische Spelen voorspellen? Quant-à-moi [wat mij betreft] kun je de quarantainearts inschakelen (en overigens de Q-koorts krijgen). Quadrafonie (VD ook: quadrofonie) is stereoweergave via vier kanalen.

8. Het boekformaat kwarto wordt afgekort tot, jazeker: qto. Deze baan is voor quads [vierwielig motorrijtuig] en trikes [driewieler]. Hij paste het qi gong [Chinese meditatietechniek] toe op het xiang qi (Chinese schaakspel). Is quadrillé [geruit weefsel] toepasbaar bij quackers [kwèh-kuhrs] (in collegestijl gekleed iemand)? De quasi-intellectueel deed quasiwetenschappelijk werk, terwijl zijn partner zich quasi slapend hield. De Parijse randstedeling wilde raneynikkel stelen. Prowesters is allang niet meer altijd pro-Amerikaans. Prozac is een antidepressivum. Er waren ooit drie Punische oorlogen. Als je qualitate qua opereert, heb je een qualitate-quafunctie (een q.q.-functie = ambtshalve). De alttoets [op het toetsenbord] wordt weinig gebruikt (net als de chikwadraattoets – in de statistiek). De woorden 'brunch' [breakfast +lunch] en 'dinch' [dinner + lunch] zijn van na 1950. Weet u trouwens wat een tunch [high tea + lunch] is? Is die nieuwe site al gelauncht [lanceren, uitbrengen]? Couchpotato's zijn bankbintjes [bankhangers]. Een catchphrase is een typerende uitspraak van een stripfiguur [Heer Bommel: Tom Poes, verzin een list ...]. Via een touchpad [ah èh] (zeg maar: aanrakingsscherm) kun je de cursor met je vingers verplaatsen.

9. Langs het wandelpad bij de duinen was antiwortelstokkenfolie aangebracht. Ons zangkoor (cantorij, zangkorps) heeft een
cantor-organist en zingt van alles: zwanenzang, zingzang (zingezang), wiegezang, syllabisch gezang, soul, rock, serafijnenzang, reggae, rai, psalmen, musicalliederen, minnezang, jazz, gospels, liederen uit de Evangelische Gezangen [PKN] en de Gezangen voor Liturgie [r.-k. liedboek], folk, flamenco, duetten, country, bucolische [herderlijk] zangen en blues. Verder: ambrosiaanse hymnen, aria's, arrenbie (r&b, rhythm-and-blues), antifonen, adventsgezang, belcanto, barbershop, canti figurati [versierde zang, enk.: canto figurato], cantus firmus [melodie in hele noten waartegen contrapunten zijn geschreven (in middeleeuwse muziek als basis voor een polyfoon muziekstuk); mv. cantus firmi, ook: canto firmo, mv.: canti firmi], chansons d'amour, close harmony [meerstemmige zangstijl; stemmen volgen elkaar dicht], geblèr, gemeentezang, gregoriaanse gezangen, klezmer (traditionele Joodse muziek, gespeeld door klezmorim), een offertorium [offerandezang], opera buffa (luchtige opera met satirische elementen, waarin de zang met de dialoog afwisselt, ook: opéra bouffe, opéra comique), plain chant [eenstemmige koorzang], pinksterliederen, pop, praise [opgewekte christelijke muziek waarbij men in samenzang de Heer looft], rocksteady [variant van ska, gekenmerkt door een lager tempo en een grotere nadruk op zang], salve regina's [lofzang ter ere van de Heilige Maagd, zo genoemd naar de aanvangswoorden], shanty's [zeemansliedje met refrein, oorspronkelijk gezongen bij het werken aan de kaapstander, gangspillied], solfège [zangoefening, solmisatie], het Stabat Mater [geestelijk gezang ter ere van Maria], territoriumzang [van vogels], trillers [muziek: versiering bestaande in snelle afwisseling van een hoofdnoot en een bovenseconde – ook: vogels], vaudevilles [luchtig toneelstuk], vespers [uit brevier, getijdenboek], vocalises [zangoefening op klinker of 'la'], wintiliederen [om winti's, geesten, op te roepen] en smartlappen.

10. 'Dutchbat' is een verkorting van 'Dutch Battalion'. Hij ging van de ok (operatiekamer) linea recta naar de ic-afdeling (intensivecareafdeling – intensive care). Resuscitatie is reanimatie. Het was een pokkeneind rijden, het was retedruk. Quick ratio betreft de kortetermijnliquiditeit van een bedrijf. Meisjes en jongens vertonen soms precociteit [vroegrijpheid]. Zijn beloning is prestatiegerelateerd. In de sport zorgen prestatiebevorderende middelen soms voor prestatiebevordering. Acte de présence is volgens mij gewoon presentie. De presessen van de studentencorpora waren gelijkgestemd en eensgezind. De muziekinstrumenten waren overigens gelijkgestemd.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten