zaterdag 13 november 2021

2476 Dictee dinsdag 16-11-2021 (1) dictee Dictee van de dag (394)

Dictee – dictees [2476]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 463 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (394)

1. A (ook: À) contrecoeur [met tegenzin] gingen we à corps perdu [halsoverkop] naar de acidhousejazzuitvoering [muziek – acid house]. Waar heeft Nelson Mandela jarenlang gevangengezeten? Op Robbeneiland! We zijn naar het Albert Heijnfiliaal gegaan. Met een cachet-crampon sluit je brieven. Zij datete er lustig op los. Het delfts is geen Delfts wit. Hij gamet de hele dag. Wie God verloochent, is een god(ver)loochenaar. Je kunt het heen-en-weer krijgen! Hou die houweel eens wat beter vast! De instore [in en rond de winkel] reclame bepaalt de eerste indruk van die winkel. Als de jaren gaan tellen, moeten de jarretellen [geen n uitspreken] elastischer worden. Een keltenkruis (Keltisch kruis) is een opgetuigd Latijns kruis. Dit is een [cijfers + symbool] 50km-weg (ook: vijftigkilometerweg, 50 kilometerweg). Hoe schrijf je 'lichtgewapend', 'lichtbewapend', 'zwaargewapend' en 'zwaarbewapend'? Aaneen! Het fraaie gezelschap bestond uit: een aioër [assistent in opleiding], een mavoleerling, een vwo-abituriënt en een havoër (van een piepklein havootje).

2. Er was een cordon sanitaire [beschermende zone ter isolatie] ingesteld. De ménages à trois [samenleving van 3 personen] maakten [n uitspreken] een vreemde indruk. Het adjectief bij Nietzsche [filosoof] is nietzscheaans. De oud-Hollandse redenaars gebruikten als taal Oudhollands, Middelnederlands of Vroegnieuwnederlands. Laten we het hier over hebben: wat zou je overhebben voor voorkennis? De
rvs-wasbak [rvs wasbak] is van roestvrij staal [inox]. We hebben ook een roestvrijstalen [rvs] aanrecht. Een vutter is in de VUT. Deze filosofie is waardevrij, dit voedsel is glutenvrij. Bij een waddengebied hoort een waddenkust, in de Waddenzee liggen de Waddeneilanden. Je kunt de boel overhoophalen, iemand kielhalen, water en bakzeil halen of ademhalen. Wriemelen doen de mieren, friemelen doet een verliefd stelletje. Die zeikvent is met een zeikwijf getrouwd. In het souterrain [kelder] sprak de souschef het sous-entendu [de bedekte bedoeling] niet echt uit.

3. De drukker gebruikte een stereotiepe [kenmerkende] stereotype [plaat met letterzetsel, styp]. Het is bijna altijd klip-en-klaar [helder] strijk-en-zet [telkens weer] verkeerd met hem. Die tendensen (ook: z) zijn duidelijk herkenbaar. Het is ten enenmale uitgesloten dat dit nog ten tweeden male geschiedt. De ICT-afdeling (ook wel: ict) van de gemeente lag plat. Het kattebelletje was niet leesbaar door de kattenpis. Deze planten moeten de bodem bedekken, ze zijn bodembedekkend. Adam-en-eva's (niet meer in VD – monnikskap, witte dovenetel, gevlekte orchis) moet je in de natuur zoeken. Hij toonde een geaggregeerde [opgekropte] agressie [bedreiging]. De aficionada [fan] was gehuld in afghalaine [japonstof]. Het actricetje (GB, VD) vroeg of ze een affichetje (GB, VD) mocht ophangen [2 x sjwa uitspreken, anders mogelijk ook actriceje, afficheje]. De airmarshal [vluchtbewaker] had een airedaleterriër. Wat een addax is, weet ik (mendesantilope), maar wat is adaxiaal (ventraal – naar de kant van de hoofdas gekeerd)? Ik ben in Adelaide geboren. Tegenover de Es grote terts, Es-majeur of Es-dur staan de es kleine terts, es-mineur of es-mol. Hef het glas ad libitum [zoveel je wilt]! Hij strooide steeds adynata [enk.: adynaton – hyperbolische omschrijving (overdrijving) zoals: sterven van de honger] rond.

4. Soms moet je van je af bijten en soms moet je jouw woorden, je tong of een sigaar afbijten. Hij is gepromoveerd op de afasie [taalstoornis] van Wernicke en die van Broca. Zijn dit afferente [toevoerend] of efferente [afvoerend] bloedvaten? Hebben de affaire-Galilei en de affaire DSB overeenkomsten? De afdeling Human Resources is onderbezet. Stop asap [as soon as possible] met die afko's [afkortingen]. Afschrabsel is afschraapsel. Over het afscheidnemen: partir c'est mourir un peu, scheiden doet lijden, afscheid nemen is een beetje sterven. Dat hangt ervan af. Waarom maakt hij zich er met een jantje-van-leiden van af? De afleiderstang [stang, bliksemafleider] heeft ons gered. Hij moet afwennen dat hij zich vaak afwendt. Er waren eclairs [soesjes] bij de koffie. Het is een kwestie van ertegenaan kijken. We zullen de zaak nog een week aankijken. Allesbepalend is, wat de spelregels zijn. De oude muziekfreak, een oudkatholieke
oud-vioolspeler, was tevens oudemuziekfreak.

5. Die Piet IJkel heeft toch wel een erg ongebruikelijke naam … In een eerdere uitgave van de Bijbel door het NBG speelde in Prediker de zinsnede 'ijdelheid der ijdelheden, en alles is ijdelheid' een belangrijke rol. In goed Latijn is dat 'vanitas vanitatum (dat nog wel in VD) et omnia vanitas (dat niet)'. Een krabbekat kan ook een meisje zijn. Ervan langs krijgen kan niet zonder ervan langs (GB) geven. Trouwens, Wikipedia heeft een 'Lijst van Latijnse woorden en uitdrukkingen': zoek maar eens op! De acoliet [r.-k. – daarop volgt subdiaconaat] wist dat in akonieten [planten] akoniet [giftige stof, aconitine] voorkomt. Je moet alarm slaan (VD ook wel: alarmslaan): hij loopt met een aks [bijl] rond. Wat all'unisono [muziek op dezelfde toon] gespeeld wordt, klinkt eentonig.

6. Wordt bij deze Aida-uitvoering (Verdi) ook kleding van aïda(weefsel) [katoenen weefsel] gedragen? Er waren meerdere Agnus Dei's [voorstellingen van het Lam Gods] te zien. De achterachterkleinzoon was de allerallerlaatste(!) van wie ik dit verwacht had. Het is alom bekend dat een alomvattende natuurkundige wet niet bestaat. Tussen de aloë's [plant] stond ook nog een schattig aloëetje. De amaryllis [plant] groeide naast een stuk amarilsteen. Wil je een Amstel of een Heineken? Wijst amblyopie [lui oog] op luie lui [mensen]? Als je amygdala [amandelvormig hersendeel waar emotie zetelt] aangedaan is, toon je dan geen emoties meer? Een amphigouri[‘s] [nietszeggend gedicht] klinkt goed, maar betekent niets. Steunen Ajaxsupporters Ajacieden door dik en dun? Hoe spreek je 'alliancering' uit [bezet met diamanten]? Bezegel je daarmee een alliantie? Nee. Dit is een allseason [bnw.] regenjas. Zo zien all-overgordijnen [vitrageweefsel] eruit. Spermaceti is witte amber. Die komt net als grijze amber van potvissen (Moby-Dicks – internet, niet in wdb.). Gele amber, barnsteen (succiniet), storax, komt van zekere bomen.

7. Ambidexter is links- en rechtshandig tegelijk. Ambient is psychedelische housemuziek zonder beat. Een amishjongen hoort met een amishmeisje te trouwen [in de Verenigde Staten met een streng geloof, die leven van de landbouw]. We hebben het dan over een sekte van de mennonieten. De amfitryon [gulle gastheer] trakteerde het hele amfitheater. De amor proximi is de naastenliefde. De amokmaker wilde amok maken [onbesuisd optreden, wild worden]. Hij leed aan amnestische afasie [onvermogen tot het vinden van de juiste woorden]. Wat heeft zo'n amor [beeld van liefdesgod Amor] met de god Amor te maken? Kun je het ampèrage [het aantal ampères] in een percentage van de maximumstroomsterkte aangeven? Nouveaux riches [+] zijn parvenu's [nieuwe rijke]. In de tijd dat hij één nouveau roman [experimentele romanvorm] uitlas, las zij drie nouveaux romans [+] uit. De anaptyxis is de svarabhaktivocaal [de ə in 'melluk']. De yeti (term uit het Sherpa) wordt ook wel bigfoot [(verschrikkelijke) sneeuwman] genoemd. Een landaulet(te) [alleen de achterkap kan neergeslagen worden] is een coupé-landauer (genoemd naar Landau). Omdat er maar één uitspraak mogelijk is [koot], schrijven we entrecoteje. Veel samenstellingen met 'zekerheid' krijgen een tussen-s.

8. Raar is dan dat 'zekerheid(s)stelsel' op twee manieren mag van GB en 'socialezekerheidsstelsel' maar op één. Ziehier wat ik ervan vind. Een andouillette is een worst. Après coup [achteraf beschouwd] hadden we met die après-skiester niet in zee moeten gaan. Hij gebruikte een apotropaeïsche [afwendend, bezwerend] bezweringsformule. Anhidrose is de afwezigheid van hidrosis [zweetafscheiding]. Hij was deze apotheosenvoorstellingen [buitengewone lof, verheerlijking] wel gewend. De term 'anno Domini' kort je af tot 'A.D.'. De Anglaise(!) (Engelse (vrouw)) leed aan vice [ie] anglais [homoseksualiteit, is inclusief lesbisch zijn]. Hoeveel ångström [lengte-eenheid voor atomaire en moleculaire afstanden – tien tot de min tiende meter], zei je? Het neurosespectrum [psychische stoornis uit emotionele problemen] is zeer uitgebreid. De psychoselijder was angeheitert [aangeschoten]. Anonymi [enk.: anonymus] houden van anonimiseren ['naamloos maken']. Een anime [ee] is een op strips gebaseerde animatiefilm [Japan, = manga!]. Dit was een, kies maar: ankeiler, leader, teaser of lokkertje. Ik heb haar geteased [verleid] tot seks. Daar staat een annapaulownaboom [sierboom met klokvormige bloemen]. Het antiamerikanisme is erg anti-Amerikaans. Een antimilitair hangt het antimilitarisme aan.

9. Een antimycoticum is tegen schimmels, een antipyreticum tegen koorts en een antioxidans (antioxidant) is een bederfwerend middel. Een antiorangist is een staatsgezinde [niet: Oranjegezind]. De ARP was de Antirevolutionaire Partij. Abraham Kuyper was de grote propagandist van het antirevolutionaire gedachtegoed. Hij zei het met veel aplomb [zelfvertrouwen]. De apgarscore [appearance, pulse, grimace, activity, en respiration oftewel kleur van de huid, hartslag, reactie op prikkels, spierspanning, en ademhaling] is naar Virginia Apgar genoemd. Krijgt koning Willem-Alexander een apanage [toelage – nee, die is voor niet-regerende leden]? Een antroponiem is een persoonsnaam, een eponiem een plaatsnaam. Anxiolytica [angstwerende middelen] helpen tegen de angst. De zege was à portée [binnen bereik]. Heeft een apartotel appartementen? Ja, want het woord komt van appartementenhotel. Een apofthegma is een zedenspreuk, een gnome [met zedenles of vermaning]. Een apokoinou is een zekere zinsconstructie met een woord(groep) in twee syntactische verbanden. De Plejaden vormen het Zevengesternte, een plejade is een groep van 7 personen en de Pléiade was een dichtersgroep rond Ronsard [in de renaissance – Frankrijk]. Plein-air [znw. – schilderen in de natuur] vindt plaats in de vrije natuur.

10. Het minuscule [heel kleine] minuskeltje [kleine letter] was echt niet te lezen. Zo neem je afscheid: auf Wiedersehen, tot ziens, arrivederci, au revoir, bye, ciao, goodbye, houdoe (oudoe), tot kijk, de mazzel en so long! De schaker zou a tempo [direct na zet tegenstander] zetten. De bevalling vond à terme [op de uitgerekende datum] plaats. 'Ariëtte' en 'arietta' betekenen hetzelfde. Ik was een kei in aritmetica [rekenkunde]. Een araucaria is een conifeer. Een astrilde is een hoogrode Australische prachtvink. Ze leken au vif [sprekend] op elkaar. De badguy [slechterik, boeman] had een bad trip [angstige, verwarrende ervaring t.g.v. lsd]. De balladezangers bezongen bacoveplantages. B&B staat voor bed and breakfast.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten