dinsdag 29 juni 2021

2284 Dictee vrijdag 02-07-2021 (1) dictee Dictee van de dag (257)

Dictee – dictees [2284]

Oefendictee 600 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (257)

1. Die satiredichter neemt de satanskerk graag op de hak onder het genot van een sateetje. Bij scepsis [s(k) – twijfel] zwaaide hij met zijn scepter [s(k) – rijksstaf]. Het gaat hier om de mise au point [het zuiver stellen van de kwestie]. Dat leidt tot scha(de) (die je lijdt) en schande. Bij een scat [improviserend zingen] kun je bijvoorbeeld ‘heybaberiebah’ scanderen. Een scala caeli is letterlijk een jakobsladder (naar de hemel). Op de scabieuze huid was de scabiës [schurft] goed te zien. De rabies theologorum [razernij der theologen] heeft niets [weinig] met rabiës [hondsdolheid] te maken. Tussen eschatologie [leer van de laatste dingen] en scatologie [studie van fossiele excrementen, uitwerpselen] zit een wereld van verschil. De mise-en-scène [toneelschikking] van het toneelstuk met scenische [per scène op één plaats] opbouw was een hell of a job. Twee is op een volgend. Het daaropvolgende getal is drie. Vier, vijf en zes zijn opeenvolgende getallen. Welke halvefinalisten hebben zich voor de halve finale geplaatst? Korsaks zijn steppevossen. Het korset van het huwelijk knelt. Korsetten (niet te verwarren met corselets, corseletten) worden als regel via een korsetterie besteld bij een corsetière.

2. Ajax was kort bij de overwinning, de eindzege was kortbij. Zijn horizon is niet ver reikend. De raketten zijn niet verreikend. Op de ladder heeft hij zich verreikt, op de maatschappelijke ladder verrijkt. De korsthagedis is verwant aan het gilamonster (de Gila is een zijrivier van de Colorado). Ze zullen wel voedselpakketten tekortkomen. Welke kortebaanschaatser heeft op de korte baan gewonnen? In de kortijd wordt er gekord [kor = net, korre, schrobnet]. De kortgestrafte was kortgeknipt, kortgenageld en kortgerokt. Kortschedeligheid is brachycefalie [ant.: dolichocefalie]. Wat is een gevinde kortsteel [grassoort]? Epea pteroënta zijn gevleugelde woorden. Hou eens op met kortswijlen [schertsen]. De kortte van zijn lontje is bekend [vgl. dik van zoute]. Dat is een wissel op kortzicht. 'Liefje' en 'poppie' zijn kosewörter [kosewort, vleinaam]. Een korvijnagel (karvielnagel) vindt men bij een mast. Op 1 juli wordt het Feest van het Kostbaar Bloed [vergoten door Christus] gevierd. Overheadkosten vallen niet onder variabele kosten. Kosteloos procederen heet ook pro Deo [met een pro-Deoadvocaat voor een pro-Deaan].

3. Onze-Lieve-Heer heeft rare inquilienen [commensaal, kostganger]. Op zolder hangen nog een pierrot- en Hamletkostuum, gemaakt door echte costumiers en costumières. Morgen is het gekostumeerde bal. In de costumen van Brabant [regels van gewoonterecht] wordt costumier recht [ie – gewoonterecht] beschreven. Het zou er vreemd toegaan. De koudbuffetleverancier kwam precies op tijd (just in time). Een cryotherapie is een koudebehandeling [door fysiotherapeut, ook bevriezen van wratten- of kankercellen]. Koudeminnende planten heten psychrofiel. Hij stuurde me een warme e-mail, waarin het de facto over koud- en warmemail ging. De kou-inval is een feit. Bij de Orde van de Kousenband hebben de dragers ervan op het bedoelde kledingonderdeel staan 'Honi soit qui mal y pense'. Kouvatten is een koutje vatten. Kauwtjes vliegen (of zitten in kouwtjes – vogelkooi). Een koema is een kraagbeer. Met KP worden Noord-Korea, maar ook een knokploeg uit WO II aangeduid, met KR Zuid-Korea (en met K+R's kiss-and-rides, met P+R's park-and-rides).

4. Slordig, maar de kinderen hadden hun smodden (slabbetjes) nog om toen we naar de smoddekoppen [schaap met grauwe kop] gingen kijken. Voorbeelden van soirees zijn de soirée dansante en de soirée musicale. Een gesofisticeerde (gesofistikeerde) dame is een sophisticated lady (ze heette in deze laatste context uiteraard Sophie). Bullshit, het leek wel een sick joke voor die Siënees uit Siena: net toen hij het voormalige shoppingcenter (of -centrum) had gevonden, trok de bulldozer de voorgevel omver. De Silicosewet zegt niets over siliconenborsten en het sicksinussyndroom [sinusknoop, boezemwand] heeft niets met een sick building [daar is het slecht of ongezond werken] te maken. Op silvesteravond [oudejaarsavond] dronk zelfs Simpelmans een silvaner [witte wijn]. Noem 10 landen die onder het Akkoord van Schengen [1985] vallen. Die boel ligt schots en scheef door elkaar, dat is klip-en-klaar. De schnorrer [bedelaar] was vergezeld van een schnauzer [hond]. Op effect spelen, schmieren, doe je op het toneel. Gooi die schroodbeitel [schrooi-ijzer – gaat op aambeeld] op de schroothoop [metaalafval].

5. Alleen in Italië kun je de scudetto [voetbalkampioenschap hoogste afdeling Italië] behalen. De schijtebroek had nog een schisis [hazenlip] ook. Schizothymie is gespletenheid van gemoed, schlamm is kolenslik, schmalz is sentimentele muziek, en het moet nu maar eens schluss [afgelopen, uit] zijn met die dicteewoorden. Wat doet het schmallenbergvirus met schapen [misgeboorten]? Is die schnabbelgestapo [ziet toe op bijbaantjes van medewerkers] al langs geweest? Die truc is simple comme bonjour [heel eenvoudig, doodsimpel]. Een screwdriver is een glas wodka met sinaasappelsap. Helpt scrofelkruid [helmkruid] tegen scrofulose [klierziekte, mal de roi]? Nee, dus. Met een scrollbar (schuifbalk) kun je scrollen. Een scrupel is een oud medicinaal gewicht van 1/3 drachme verdeeld in 20 grein (1,296 gram – uitleg: 1 drachme = 60 grein = afgerond 3,9 gram). Krijg de scrubtyfus [infectieziekte door beet van mijt]!

6. Ander woord: rickettsiose of vlektyfus. Gaandeweg werd het droog. De detective droeg een gabardine regenjas [gabardineregenjas]. Running gags [leuk door vaak herhalen] gaan vaak de wereld rond. Gaines [gèh-nuhg van goal] zijn elastische buikkorsetten. De galapagosschildpad (GB) vind je op de Galapagoseilanden (GB – VD: Galapagoseilanden en galapagosvink – 2020 oké). Hij sloeg meerdere gaffes [flater]. Ganneven of gannefen? Beide, GB ook: gannefs. De gammaglobulineproductie stokte. Een garimpeiro [goal ee] is een goudzoeker. De garoe [van garoeboom] wordt als blaartrekkend middel gebruikt. De gas- en lichtrekening viel tegen. Hoe werkt gaschromatografie [chemie]? De gasgeiser is een gasgestookt apparaat. In deze fictieve sport poneerde de zevenkamper, soms ook tienkamper, dat hij een soort x-kamper was. Het drong poco a poco [beetje bij beetje] tot hen door. Deze vent is nuchter, down-to-earth. Hoe zit de tweefasestructuur [na 2002: bachelor-masterstructuur – bama] in elkaar? We eten sperziebonen. Bij een sisyfusarbeid (genoemd naar koning Sisyphus) zou een slivovitsje [pruimenbrandewijn] er wel in gaan. Vind je slinger-om-de-trap, spekvet met stroop, ook zo lekker?

7. Dat huis is sleutelklaar, sleutel-op-de-deur. Sesquipedalia verba [Latijn] zijn ellenlange woorden. Deze jas heeft een sergen [van serge] voering. Een serac is een ijskegel, het sereh [2 x èh] citroengras en seresta een kalmeringsmiddel. Een settler [kolonist] heeft zich gesetteld, een settlement is een rescontre [verrekening op een vooraf bepaald tijdstip]. Serows zijn Japanse gemzen, sero's Maleise staketsels in V-vorm. Hoeveel sepots [geseponeerde zaak, niet vervolgen door OM] waren er deze week al? De door sekte-ijver gedrevene – het was buiig weer – handelde semi-illegaal. Hij heeft zijn séjour [verblijf] verlengd. De Sejm [seem] is het Poolse parlement. Seiches zijn periodieke niveauveranderingen (zoals in het Meer van Genève). Seersucker [ie: uh] is een soort crêpe. Vertoon je severiteit, dan ben je sévère [streng]. Door een sextant kijk je, de Sextant [sterrenbeeld] zie je. Fijnkorrelige kaviaar uit de Kaspische Zee heet sevroega (beloega's zijn witte dolfijnen). SARS betekent severe acute respiratory syndrome. Ze had een goed sexcuus [reden voor geen seks]. Wanneer uiten seven-year itches [neiging om vreemd te gaan rond 7 jaar huwelijk] zich?

8. De gastro-enteritis is de maag-darmcatarre. Worden gatsometers [nu: flitspalen, etc.] nog gebruikt? Een gauchist is extreemlinks en een gaucho is een nomadische veehoeder. Het Gaudeamus begint met: "Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus" [Laten we dus vrolijk zijn zolang we nog jong zijn]. Gaucherie is linkse lompheid of lompe linksheid. Het gaufreren [wafelmotief aanbrengen] doe je met een plooi-ijzer. Gavialen zijn snavelkrokodillen (als heilig dier aan Visjnoe gewijd). Zijn gavotteritmegevoel is sterk ontwikkeld. Mannen hebben nooit gazelleogen. De bruid droeg een gazen sluier, de danseres een gazen tutuutje (met daarin ook nog een tissuetje). Een bezoar, een gazelle-ei, vind je soms in de maag van addaxen [grote antilope] en gazellen. Een titanenstrijd is een reuzen-, maar ook reuzegevecht. Gazpacho is koude soep van tomaten, olie en knoflook. Een gearing was heel vroeger al een versnelling. De gebeentenresten zijn op een hoop gegooid. Hoe vindt gebergtevorming in de regel plaats?

9. Het geblèr ging door merg en been. Een geborneerd [kortzichtig, kleingeestig] mannetje heeft weinig verstand. Het gebuurtefeest was heel geslaagd. Geco's (gesco's) zijn gesubsidieerde contractuelen. Wat houdt coöptatie in [door zichzelf aanvullen van bestuur, etc.]? Een grondwet wordt ook met constitutie aangeduid. Ik herinner me gedachteflarden. Goedendagzeggen is gedag zeggen. De onderhandelingen zijn mislukt: het werd voor de ene partij
dag-zeggen-met-het-handje. Gouteren is (ook) het goûter gebruiken. De dwarsdrijver liep over van goût de contradiction [dwarsdrijverij]. Zijn optreden was degoutant [onsmakelijk, walgelijk]. De kortgedingrechter behandelt kortgedingen (BE, NL: kort(e) gedingen). Zijn kruipendgediertekennis was enorm. De jachthonden waren gedesoriënteerd. Tot de geleedpotigen [met achter elkaar gelegen ringen, etc.] behoren de insecten. We zullen de geëigende maatregelen nemen. Het kindergedrein was niet van de lucht. Een geelwortel is zo geel als kurkuma [oe]. Daar is de geestesziektekliniek. Nou, nog gefeliciflapstaart, hoor!

10. Kwestie van gefemel [huichelen], gefriemel [peuteren, prutsen] en gewriemel [krioelen, mieren]. De gehaltebepaling van deze stof valt niet mee. Het Gehenna was oorspronkelijk het Ben-Hinnomsdal bij Jeruzalem, waar de Israëlieten hun kinderen aan de Moloch offerden (nu: de hel, het verblijf der goddelozen). De gehemeltespleet was goed zichtbaar. Gij zult niet geien [zeilen inkorten met geitouwen]. De meiden geitten [meisjesachtig giechelen en geheimzinnig doen] gisteren nog een hele poos door. Een geitenwollensokkendrager draagt geitenwollen sokken. Gekko's zijn tokehs. Is een gelande [eigenaar] een geërfde [eigenaar van een erf]? De gelande troepen leden verliezen. Is een geldboetestraf voldoende?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten