vrijdag 25 juni 2021

2277 Dictee zondag 27-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (252)

Dictee – dictees [2277]

Oefendictee 605 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (252)

1. Het remise-eindspel eindigde met een remiseaanbod. Met RSI duiden we de repetitive strain injury aan [ook: CANS, KANS]. Resorptie is een kwestie van resorberen [opnemen]. Onder dit ressort [rechtsgebied] ressorteren diverse resorts [luxueus verblijfscomplex]. Een fabriek gebruikt zijn resources [mensen en middelen], en liefst ook zijn ressources, zijn mogelijkheden, capaciteiten. Bij reüsseren [slagen] is er een réussite [succes]. Hij had rêverieën [dromen] over zijn verloren reversspeld . Riagg-centra [Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg] zijn er thans niet meer, althans voor zover mij bekend; nochtans weet ik dat niet zeker. Het Rijk heeft veel ambtenaren in dienst. Zijn riotguns [sproeier, schrootgeweer] toegestaan? Ik hou van rinse [zuur] appelstroop. Dat zijn rilde [slank] korenstengels. Het rilievo schiacciato [ruimtelijke werking] is een Italiaanse reliëfstijl uit de vijftiende eeuw. Beschrijf in je eigen woorden het rime riche [rijk rijm: genomen/vernomen en ligt/licht] en de rime batelée [slotwoord versregel met delen volgende regel]. Die cosmos [plant] is veelkleurig. Rigoureuze maatregelen getuigen van rigorisme. Het reces [de vakantie] begint.

2. De leden van B en W kregen de raadsstukken thuisbezorgd. We mogen toch aannemen dat het Oudegyptisch een taal had kunnen zijn, dat Oud-Egyptische vondsten betrekking hebben op het klassieke Egypte, en dat oud-Egyptische kwesties betrekking hebben op het vroegere Egypte, of niet soms? Zijn raglanmouwen [één geheel met rest kledingstuk] zaten onder de ragout [stukjes vlees of vis met saus]. De ragtime, gesyncopeerde dansmuziek, was voorloper van de jazz. Rattenkruid groeit, rattenkruit niet. Een rawlplug [langwerpig rond pijpje] is nu eenmaal geen cinchplug [tulpstekker]. Een rechaud houdt het eten warm. Je moet je trui even rechttrekken. Ik kan je dat niet recommanderen. Die référés [NL: kort geding, BE: kortgeding] gingen over het uit de hand gelopen referaat van die referee [scheidsrechter]. De reggae (Jamaica) dankt zijn internationale vermaardheid aan Bob Marley. Invloeden van de reggae zijn terug te vinden in axé [ah-sjee], dancehall, gospel- en dubreggae, grime [graajmg van goal], kwaito, raggamuffin, reggaeton en urban. Voor ons 3 reine-claudes [wijnpruim], graag! Ik zweer bij Stolkse kaas.

3. Relschoppers willen graag relschoppen, een rel schoppen. Na het Edict van Nantes verliet Louis Frankrijk als refugié en Antoinette datzelfde land als refugiee; hun vier bloedjes van kinderen waren derhalve ook refugieetjes. Mogelijk waren het hugenoten. Een
vol-au-vent is een pasteitje, een koninginnenhapje. Coq au vin is een gerecht met kip en onder meer sjalotjes. Zullen we de buurman ook op deze verjaardag nooien [noden]? Wie heeft er een editio princeps [eerste uitgave] van de statenbijbel? Inhoudelijk is dat trouwens een Statenbijbel? Een juggernaut is een gevaarte dat alles platwalst, oorspronkelijk een krisjnabeeld op een enorme processiewagen, waaronder gelovigen zich zouden hebben laten verbrijzelen. Alle kingkongs [groot en sterk monster] zijn genoemd naar King Kong [reusachtige aap met menselijke trekjes]. Ik voel me wat ibbelig (ibbel, iebel, iebelig – misselijk, naar, tureluurs). Dat evenement vindt in de hofstad [naam ‘s-Gravenhage, overigens geen stad …] plaats. De paus gaf de zegen urbi et orbi [de stad (Rome) en aan de (gehele) wereld]. De gevel was bruinzwart.

4. Het schip ligt onder aan(!) de kade. Die strontvervelende vent liep midden in het bos. Waar is hun optreedplek? Die drop-out [mislukkeling] crepeerde [ellendig omkomen van gebrek] echt. Hij en zijn slummy mummy [ploetermoeder] wonen in de slums [achterbuurten]. De gangstarapper kwam niet opdagen. De wouten [politieagenten] kwamen ook niet opdagen. Er waren pak 'm beet zesendertig luisteraars. Staat-ie al in het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds? Hé, vuile motherfucker [scheldwoord: klootzak]! Hij heeft een pentium-pc. Is dat all right? Aceto balsamico is balsamicoazijn. Welke tendensen (ook: z) kunnen we onderkennen? Tenaciteit is een moeilijk woord voor vasthoudendheid. Ik voel me still going strong [nog steeds krachtig] en toch doe ik het stilletjesaan een beetje kalmpjes aan. Een anda is de halve bol van een chaitya, een stoepa [boeddhistisch heiligdom], de chattra de bekroning ervan. De paus zit op de pauselijke stoel, de stoel van Rome, de Heilige Stoel. Studs [studenten] zijn ontegenzeggelijk de stutten van de toekomst. Hij had een felgekleurd rastakapsel.

5. Deze domme joris mag dan van wijntje en trijntje houden, bij zijn vader Karel en zijn moeder Marie is het altijd Joris en Trijn. Die struise vrouw houdt struisen [struisvogels]. Strijk-en-zet komt er weer zo'n kakmadam met striae [zwangerschapsstriemen] naar de kraamkliniek. We hebben gejiujitsud en gesudokud (GB, VD [oe]). Een soupçon [verdenking] leidt tot soupçonneren. Such is life: c'est la vie (het is nu eenmaal zo). Life begins at forty, dat is een van life's little ironies [de kleine ironie(ën – RL – GB/VD: geen mv.)]. Hij droeg een suèdejasje en suède molières [schoenen]. Het feest werd een succès fou [daverend succes]. Die kondschapper en emisario [geheime boodschapper – émissaire] moet sub quocunque titulo [hoe dan ook] uitgeschakeld worden. Met de in de bric-à-bracwinkel gekochte bric-à-brac werden meerdere abc-werkjes [a-b-boeken] geëntameerd [aansnijden]. Op het moment suprême [hoogtepunt – het suprême/supreme – moment] werd de supersub [scoort als invaller vaak] ingebracht. ABC/NBC-wapens.

6. Zomaar wat dicteewoorden: absence (petit mal), zero tolerance (nultolerantiebeleid), acte de présence (optreden), usance [gewoonte] en trance [geestvervoering], agence (agentschap), surseance [uitstel], ambient intelligence [intelligente interactie tussen mensen en elektronica], streetdance, artificial intelligence (AIkunstmatige intelligentie – ki), seance [spiritistische zitting] en romance, astringence (de enigszins wrange smaak van rode bordeaux), résistance [weerstand, verzet], het banqueroute (faillite) de la science, relance (opleving), belle indifférence (serene onverschilligheid), rance (marmersoort), briller par son absence (schitteren door afwezigheid), préséance (recht van voorrang), christian science (metafysische leer van universele harmonie – organisatie: C S), pièce de résistance [belangrijkste onderdeel], clarence (vierwielig rijtuig), par complaisance [als welwillendheid], mariage de convenance [uit fatsoen] en mesalliance [huwelijk beneden de stand], competence (taalvermogen), line- en lapdance, conference (optreden grappenmaker), lancé (zekere stof), droit de préférence [jur.: voorrang], jouïssance (vruchtgebruik) en een action de jouissance [bewijs deelhebberschap].

7. Verder: due diligence [financieel-economisch onderzoek naar een bedrijfsovernamekandidaat], de haute-financewereld reageerde geschokt, pence (meervoud penny, bij waarde), ze voerden een guerre à outrance [strijd op leven en dood], godloochenaar par excellence [bij uitnemendheid], élégance [elegantie], déchéance [verval van een recht, tenietgaan] en échéance [verschijning, verval], régence (muziek- en versieringsstijl – eerste kwart achttiende eeuw), condoleance en endurance [wedstrijd over lange afstand voor paarden], résidence (luxueus appartementencomplex in een fraaie omgeving – residentie), clearance [toestemming opstijgen vliegtuig], reverence (damesbuiging – knicks(je)), bancassurance (allfinanz – bankverzekeren), à outrance (tot het uiterste), writer in residence (gastdocent), ambiance (sfeer), aequa lance (onpartijdig), businessintelligence (BI – verzamelen info over markt, etc.) en zijn (doodnormale) fiancé. Dat zijn crispy [knapperig] crisps [chips]. Een rechtvaardige tsadiek [joodse rechtvaardige] behoort tot de tsadikim. Wat is hij een stijve jurt (jurrie). Een tuktuk [oe] is een driewielig voertuigje. Wist je dat malvezij zoete wijn is? Wil je dat diamantslijpwerk opruimen? Die jurk is behoorlijk jouker (duur). De jagermeester dronk een Jägermeister (merk, niet in wdb.). Hij heeft farizese, farizeïsche, trekjes.

8. Zal ik je eens op feta [kaas] fêteren [feestelijk onthalen]? Van Breskens naar Vlissingen en vice versa vaart een fast ferry [veerboot]. Hoe zien millefleurstapijten [met veel bloemen] eruit? De fine fleur [keur, meest uitgelezenen] is zelf weer een selectie uit een coterie [besloten gezelschap]. Een fleur de lis is een heraldische lelie. Resultaat van het kwaad: fleur du mal [iets moois, ontstaan uit het kwaad]. Een FDC, fleur de coin, is nog niet in circulatie geweest. Let wel: een fdc is een first day cover, een eerstedagenveloppe. Welke flankerendbeleidmaatregelen neemt men? De flapuit vertelde alleen maar wat al op de flap-over stond. Ginkgo's zijn Japanse sierbomen, de ginseng is een Chinese plant, waarvan de wortels dienen ter bereiding van een afrodisiacum. Ik zal je t.z.t. (te zijner tijd) mijn mening doen weten. Terzelfder tijd (tezelfdertijd) kun je mijn repliek op jouw 'join the club' [we hebben iets gemeen] verwachten. De
Han-Chinees en de Indochinees gingen chinezen bij de chinees (Chinees). Ik ben een eenvoudig hbs'ertje [hogere burgerschool – GB, VD: aaneen]. Ze stonden in een Chinese rij [?] voor zijn chinezerij [muggenzifterij].

9. De Lesbische man – zijn moeder was Maagd en zijn broer Tweelingen – en vrouw leefden op Lesbos, hij was dus Lesbiër, en ze hadden de schurft aan lesbiennes(!) (lesbo's, in Suriname: mati's). De lesbo-emancipatie aldaar kon dus nog wel een boost gebruiken. Koning Voetbal heerst hier, als Koning Winter dat niet doet. Op de golfclub zijn er golfclinics, de tees [afslag, met teepeg] zijn goed verzorgd en er zijn goedgeschoolde caddies [drager golfstokken], zelfs bij de afslag wordt er soms gewhift [compleet misslaan, een whiff – airshot – maken]. Het absolute hoogtepunt was de hole-in-one in de blind hole [niet te zien]. In het vlakbij gelegen Aardenburg wordt jaarlijks de (Hoogduits:) Matthäuspassion [eventueel: Matthäus Passion, Matthäus-Passion] (BWV 244) opgevoerd. Je hoort dan naast veel vocale muziek de teorbe, de traverso en de klavecimbel (geen klavechord (GB, VD) of klavichord (VD)!). De uitvoerenden zijn semiprofs; de klavarskribomethode wordt niet gebruikt.

10. De kliniek behandelt IADM, insulineafhankelijke diabetes mellitus, maar ook PTSS, de posttraumatische stressstoornis, asperger [verwant aan autisme] en aids [acquired immune deficiency syndrome], naast downies [downkind, syndroom van Down], idiot-savantlijders [wel ergens extreme begaafdheid voor], het gillesdelatourettesyndroom [+ spellingsvarianten] en dyspraxie: het KIDD- of KISS-syndroom [ook: DCDdevelopmental coordination disorder]. Bij OCMW's kunnen diaks en dinkies terecht, maar ook kidults die nog met dinky toys spelen. Het robinhoodprincipe, genoemd naar de middeleeuwse figuur Robin Hood, wordt er aangehangen. Er worden magtesten (maatschappelijk aangepast gedrag) voor honden uitgevoerd. Ook beoordeelt men er naggers (met normafwijkend gedrag).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten