donderdag 10 juni 2021

2258 Dictee zondag 13-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (238)

Dictee – dictees [2258]

Oefendictee 619 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (238)

1. Hij deed het omwille van, ter wille van de kinderen. Zelfs het onaffe plan klonk al goed. Op 25 november wordt in Suriname de Onafhankelijkheidsdag gevierd. Die onbeleefderiken groetten ons al eerder in het geheel niet [deden als de Maas bij Bokhoven]. Een onderarmse worp wordt onderhands gegooid. Bij onder curatele stellen vindt ondercuratelestelling plaats. Een oncogen is een oncogeen stukje DNA [deoxyribonucleic acid]. Onderduimse invloeden vinden stiekem en achterbaks plaats. Wat is een onderlijk [omboorde rand van een zeil]? Wie is er momenteel ondersecretaris-generaal? Het sikhisme is de geloofsleer van de sikhs [aanhanger van een monotheïstische godsdienst met invloeden uit zowel het hindoeïsme als de islam, oorspronkelijk in de Indiase deelstaat Punjab]. Hij gooit er nogal eens een psittacisme [als van een papegaai: gedachteloze napraterij] tegenaan. Jan Cremer heeft de peinture barbarisme [door Jan Cremer geïnitieerde stijlrichting in de Nederlandse schilderkunst, die zich afzet tegen de traditionele esthetica waarin schildertechniek, verfijnde compositie enz. een belangrijke rol spelen] geïntroduceerd. Medische afkortingen schrijven we vaak met hoofdletters en zonder punten: ADHD (nu ook wel: adhdattention deficit hyperactivity disorder, alle dagen heel druk), MS [multiple sclerose] en AMC [Academisch Medisch Centrum]. Herpes zoster is gordelroos of sint-antoniusvuur. Het ecg [elektrocardiogram] zag er niet goed uit, of was het een eeg [elektro-encefalogram]? Met grensverleggend onderzoek kun je de grenzen verleggen. Olifanten zijn pachyderm [dikhuidig].

2. Thoracale aandoeningen hebben betrekking op de thorax, de borstkas. Befaamde verkleinwoorden zijn een cakeje, een smartphonetje en een websiteje [geen sjwa uitspreken] (dat veel traffic genereert). Zijn Knabbel en Babbel (de Disneyeekhoorns Chip en Dale, vergelijk: een chippendale) net zoiets als Jip en Janneke? Toen we van het kastje naar de muur gestuurd werden, voelde dat als een kirbehandeling [met een kluitje in het riet]. Ik heb liever vers gezette dan warm gehouden thee [wel: warmhouder – aaneen]. Het warm houden van zijn herinnering is lovenswaardig. Ze verloren zich in keeping up with the Joneses [= to keep up with the Joneses]. Met keiken (niet meer in VD) wordt gewestelijk de duizendschoon aangeduid. De onderzeese flora is boeiend. Met het ondicht wordt geen poëzie, maar proza bedoeld. Hun beide kinderen zijn in onecht geboren. Hij is een zeikhein en zij is een zeikwijf. Wist je dat een onduline een slangenloop is? Ik stem beslist nooit op die bepaalde one-issuepartij.

3. Barcelona speelde goddelijk onetouchvoetbal. Wat bedoel je met een onenightstand op de markt van koninginnenacht? Hij gaat tekeer als een ongeleid projectiel. Dat is in strijd met de Belgische grondwet, dus ongrondwettig. Wie ongecomplexeerd is, heeft geen complexen of psychologische problemen. Ongeuite klachten leiden tot stresssymptomen. Dit is een onzalig idee (onheilig past minder goed). GB, wat is onkinderlijk: volwassen? Onknap zal wel lelijk of dom zijn. Soms ben ik off- (dan ben ik een nonliner: geen wordfeud, geen social gaming, geen gamercials, geen gamevertising), maar meestal online. Je zou denken dat het onland de zee is [VD: woest land, moeras]. Een onpersoon is geen onmens, maar iemand die van de overheid niet in het openbaar mag optreden. De onomastiek bestudeert onomasticons [naamboek]. Onrijm is het al eerder genoemde ondicht. Onomatopeeën als 'tiktak' en 'koekoek' zijn het resultaat van onomatopoësis [klanknabootsing].

4. Zij hebben activiteiten on- en offshore. De Oostkantons zijn niet de oostelijke kantons van Zwitserland, want ze liggen in België. Niet elke oost-westverbinding heeft de status van de Oost-Westverbinding in Suriname. Opcentiemen en opdeciemen zijn gewoon opcenten. De opbouwfasebeëindiging is nabij. Opake mineralen zijn translucide [doorzichtig]. We gaan toch niet al te op-de-borst-klopperig worden, wel? Cacholong is trouwens melkwit opaal. Opdikkend papier maakt een boek dik. We moesten dicht opeen zitten [VD wel: opeenzitten]. De OPEC-landen zullen wel reageren. Het openhaardhout is voor de open haard, niet voor de openlucht. Terzijde: omdat hij niet ter zake wilde komen; keerde ik onverrichter zake om. Ook het onzelieveheersbeestje is door Onze-Lieve-Heer geschapen. Een oogvijs is een oogschroef. Opalen [als van opaal] luchten zijn beslist niet van opaal [een mineraal] gemaakt. Wat kost zo'n openeinderegeling? Dat is een open einde.

5. Kijk, hij is net een ooievaarsbeen [met lange, dunne benen]. Hoe verloopt die oorlogspsychoseverwerking? Met de Oorlogswinter (GB – niet specifiek: o) wordt de winter van 1944-'45 bedoeld. Met ontronding wordt delabialisatie [spelen --- > speulen] bedoeld. Ontogenese is individueel [ontwikkeling van een levend wezen vanaf de eicel tot de volwassen toestand], fylogenese [ontwikkelen van organismen als soort] collectief. De ontologie is de zijnsleer. Hij is de kinderschoenen ruimschoots ontwassen [ontgroeid]. Een gezipt bestand moet ontzipt, uitgepakt, gedecomprimeerd, geünzipt, worden. Onera zijn lasten, zo is de onus probandi de juridische bewijslast. Het nimbysyndroom is het not-in-my-backyardsyndroom. Zo is er ook het niveasyndroom, het
niet-in-voor-en-achtertuinsyndroom. Verover iets, n'importe quoi [wat dan ook]!

6. Die openingsredeweergave is niet correct. Een op-en-neer [plaat tegen te stutten muur] vind je in de bouw, een recht op-en-neer [een gewone klare] in het café. Het is klip-en-klaar dat 'op-en-top' een bijwoord is. Een opera-aria is geen concertaria. Het operment (VD ook: oprement, opriment, auripigment) is glanzend geel of rood zwavelarsenicum, vanaf de oudheid tot de 19(d)e (negentiende) eeuw als pigment gebruikt. Morgen komt de oudpapierophaler [voor het oud papier – GB ook aaneen]. Bij de knäckebrödstand [èh eu] was er veel reuring [gezellige drukte, vertier]. Het huiswerk dat we ophebben, moet nog gemaakt worden. De opiumregie [vroeger geldend staatsmonopolie op opium] is in de Opiumwet geregeld. De oplagecijfers van de kranten dalen. Een opnameafdeling vind je in een ziekenhuis. Een opossum (falanger) is een koeskoes. Wie spreekt er Opperlands [ook: Opperlans, van Battus]? Niemand, toch? Een mise au point is een oppuntstelling. Welke oppervlakte-eenheid wordt hier gebruikt? Hij is opgepakt voor opruiing. Deze opslagruimteverdeling vinden we niet passend. Dit paadje loopt naar die vijver met padjes erin.

7. Ach, dat zijn opstartfaseproblemen. Van de opera noemen we het opus alexandrinum [mozaïekwerk met 2 kleuren], het opus anglicanum [soort van fijn Engels middeleeuws borduurwerk voor paramenten – liturgisch kerkgewaad], het opus Herculeum [hercules- of reuzenwerk], het koorgebed opus Dei en de organisatie Opus Dei. Dat zijn wissels a (op) vista. Wat is een opvolgerstaat [op het voormalige grondgebied van een grotere, niet meer bestaande natie]? Ik ben met Piet opgewandeld. Deze roman berust op oral history [geschiedschrijving op basis van door betrokkenen en getuigen verstrekte informatie]. Is dat mond-tot-mondreclame? Orangeade is bereid uit sinaasappels, orgeade is amandelpers [spijs], het orangisme is de Oranjegezinde beweging en een oranjerie (VD ook: orangerie) een wintertuin met oranjebomen. Een rotterdam(mer) is een drank met pomerans [zure sinaasappel, goudgele, ronde vrucht – van de (boom) pomerans – oranjeboom] erin. De oribi is een soort van de dwergantilope (mv. n/s). Daar is ie [is-ie] weer met zijn oratio pro domo [ten eigen nutte]. Een orante [figuur in biddende houding] heeft opgeheven armen. Een orchis komt uit de orchideeënfamilie en heeft testikelachtige wortels. Het ordovicium is de tweede periode van het paleozoïcum. Een oreade is een bergnimf. Oregano bestaat uit bladeren, als tuinkruid gebruikt. Is er leven zonder organizer? De paella-aficionado genoot er duidelijk van.

8. Dat is een orexigeen, dus eetlustopwekkend, hapje. Orgastisch [m.b.t. een orgasme] of orgiastisch [wulps, dweepachtig opgewonden], dat is maar een subtiel verschil, toch? Origami is Japanse papiervouwkunst. Orni's zijn een soort van cicaden (krekelachtigen). Heb je weleens een cicadeprentje [n/s] gezien? Met de orografie wordt de geomorfologie [verklarende beschrijving van de vormen van de aardoppervlakte i.v.m. de wijze van hun ontstaan] aangeduid. De orpheusgrasmus (een zanger van de Oude Wereld) broedt rond de Middellandse Zee en overwintert in zwart Afrika [de Sub-Sahara]. Oryxen zijn paardantilopen/s. Bij de Oscaruitreiking gaat het om de Academy Awards. Hoe verloopt een osloconfrontatie [line-up, doorkijkspiegel naar rijtje mensen]? Hij verliet ostentatief [uitdagend] de zaal. Wat verkondigt de osteopathie [geneeswijze die alle ziekten van orthopedisch standpunt beziet]? Otium [ledigheid, rust] is des duivels oorkussen. Een keel-, neus- en oorarts (ook: keel-neus-oorarts,
kno-arts, neus-keel-oorarts, nko-arts
) is een
oto-rino-laryngoloog (orl-arts). Een oubliëtte is een godvergeten kerker. De oudkatholieken hangen het oudkatholicisme aan. Mijn oudoom, een oud-nazi, was nogal oudmodisch gekleed. Die pachthoeve-uitbater [n/s] had er echt maar een.

9. Dat oudroze prulletje mag zo bij het oudroest. Hoeveel ouguiya [Mauretanië, MRO] kost een ouijabord [cijfers, letters, communiceren met geesten]? Outcasts zijn outlaws [vogelvrijverklaarde]. De vrede is getekend: het is weer ouwe-jongens-krentenbrood. Het ouverturebegin was overdonderend. Het overblijfruimtetekort is niet afgenomen. Een overal(l) kun je overal dragen. De overbruggingstoelage-inhouding kwam hard aan. Bij dictees kom ik vaak overdressed over. Bij de hoeveelheid lood in die gans kun je wel van overkill [een teveel] spreken. Dat overnamebod is vijandig. Hij was oversized gekleed en oversekst. Zo'n overstenrang krijg je niet zomaar. Vanuit het Overmase ging hij naar de overzeese gebieden. Een voorbeeld van een oxymoron is 'levend dood'. De bokser die zijn boxer [hond] uitliet, zag het paard over de dubbele oxer [hindernis concours hippique] struikelen. Oxidase is een enzym in dierlijke en plantaardige cellen. Je hebt golden goals [winnend doelpunt tijdens sudden death], owngoals [eigen doelpunten] en silver goals [beslissend doelpunt in de eerste verlenging, als dat zo geregeld is]. Bij een suddendeathgoal met sudden death is de match over.

10. Hij is onze onbetwiste éminence grise. De koop werd emissa manu [bij handslag] gesloten. Een emisario of émissaire is een spion. Waarvan is de sacra conversazione een afbeelding [Maria, Christuskind en heiligen] ? Wat zijn sackjackings (pseudo-Engels – beroving via autoruit inslaan)? Wat is precies een bassdrum [beez] (grootste trom, met pedaal – GB, VD ook: basdrum)?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten