dinsdag 1 juni 2021

2248 Dictee vrijdag 04-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (229)

Dictee – dictees [2248]

Oefendictee 628 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (229)

1. Studiosi studeren braaf, soms met stufi [studiefinanciering]. Met stuff [hasj] kun je niet stuffen [uitgommen]. Ze heeft een stukke computer. Die stud, dat stuudje, heeft zijn kandjes [kandidaats] nog niet, wel zijn propjes (propedeuse). Ze bezigde suave bewoordingen, lieve woordjes. Ik vertel je dat sub rosa, off the record [vertrouwelijk]. Subsonisch (subsoon) is niet zo snel [onder de geluidssnelheid]. Wat hebben 'substraattaal' [oudste taal] en 'substraatteelt' [steenwolteelt] met elkaar te maken? Niks. Een dood die tellen mag, is wulps als een hetaere [Oud-Griekse publieke vrouw], doch traag en zeer ervaren als een succubus (duivel als vrouwelijke partner in coïtus – E. du Perron). Succursalen (VD: succursales) zijn depots. De Sudeten-Duitser wist niet wat 'sudden death' [direct winnende goal] inhoudt. Het suffragettegroepje was erg militant. Sugarsnaps zijn suikererwten. Het suisseregiment was paraat. Hij is in een sukkelstraatje gelogeerd [aan het sukkelen]. Zijn dat sultanarozijnen uit Smyrna? Hij studeerde summa cum laude af. De super 8-film stopte hij in zijn achtmillimetercamera (8mm-camera, 8 millimetercamera).

2. Een suppo (suppositorium) is een zetpil. Dit kledingstuk is van surah [zwaar kunstzijden weefsel] gemaakt. Surimi is vis [gehakt, pasta]. Een surimono is een Japanse nieuwjaarsprent. De surgens aurora is de opkomende dageraad. Mijn buurvrouw Suzanne kweekte
suzanne-met-de-mooie-ogen [g. mv]. De SUV-wagen [sports utility vehicle –VD: geen s] croste in het rond. Een sweeping statement is een onbeargumenteerde generalisatie. Regelt het sympathisch(e) zenuwstelsel je sympathiegevoelens? Nee, dus. Een synchrotron is een cyclotron plus. Syndikeren doe je bij de vakbond, syndiceren op de beurs [niet-geplaatste aandelen kopen]. Een synecdoche (zoals 'kiel' voor 'schip') heeft bij Van Dale drie meervoudsvormen [n, s, ‘s]. We dronken er nog een paar syrahs [wijnstok ook: shiraz] op. De synontologie is de leer van de opeenvolging der vegetaties. Schrijft een styliet [pilaarheilige] met stylo [balpen]? Nee. Was me dat schrikken! For heaven's sake! For God's sake [om 's hemels wil]! Een teleprompter is een autocue.

3. Nietsnutten zijn telluris inutilia pondera. Teloh zijn gefrituurde langwerpige stukjes cassave. Tempé is een gefermenteerd product van sojabonen. Bij het oproer ontstond een geweldig tempeest [stormweer]. Tempera is mat opdrogende verf voor kunstschilders. Die kraan is zo lek als een teems, als een mandje. Ze vochten tegeneen (op). De kansen staan drie tegen een. Tamari is sojasaus. Is dat nou een tamarindeboom? Hij was tamquam alter idem [als een tweede ik] voor mij. Hij is tandprothesemaker en speelt in een tango-orkest. Tant pis [het zij zo], ik heb gegokt en verloren. In het boeddhisme kennen ze tantrische [tantra: tekst die geheime riten verklaart] seks. Hij werkt in een tapasbar (meervouden van tapa zijn tapa's/sin samenstellingen enkel tapas). Een tapis-plain is een vast kamerbreed vloerkleed. Een tapissière is een vanbinnen gecapitonneerde grote verhuiswagen. De tarantelle dans je, een tarantula (= tarantel – wolfsspin) kan jou bijten. Een tarboesj is een hoge Egyptische fez. De targoem is een Aramese vertaling van Hebreeuwse Bijbelteksten.

4. Tarmac vind je op luchthavens, tarpans [paardensoort] vind je niet meer in het zuiden van Rusland (volgens VD zijn ze uitgestorven) en tartan op atletiekbanen. Het heeft een taupekleurig [oo] [grijs met vleugje bruin] omhulsel. De taxonomie werkt met taxa [enk.: taxon, naam voor categorieën biologie]. Techina is een dikke saus met sesamzaad als basis. De pauillac is een bekende medocwijn uit de gelijknamige plaats. Een cul-de-sac is letterlijk of figuurlijk een doodlopende steeg. Ze praatten gisteren over koetjes en kalfjes, ab hoc et ab hac. Hoeveel t'tjes zitten er in het woord 'hottentottenschort'? Onder de dicteetijgers bevinden zich ook taaltuiniers. De ex-voetballer drijft nu een tabakszaak, zijn collega is interim-directeur van een bouwbedrijf. Nou heb ik je mooi bij je taas [hoofd]. Nou, tabee dan, hè. Die tabloids [sensatieblad] zijn populair. Dat onderwerp is taboe verklaard. De taboulé (GB ook, VD alleen: tabouleh) is een zekere salade. In de liefde is hij een tabula rasa [onbeschreven blad]. Tachyonen zouden sneller dan het licht kunnen gaan, volgens de hypothese. De taël is een Chinees gewicht. Taleggio: kaas. Dat zijn superoxideverbindingen.

5. Het is daar tafeltje-dek-je. Ken je de infinitieven 'tafeldekken' en 'tafeldienen'? Hij lijdt aan tafefobie [levend begraven worden]. Wie draagt er taffen [van taf, zekere stof] kledingstukken? Labels hechten aan woorden in een corpus is taggen. Deze tagrijn [koopman, knorrepot] is iemand met veel chagrijn [sacherijn]. Tahin is sesampasta, tahoe (ook: tofoe) is kaas. Tai-chiën is het tai chi beoefenen. Een tajine is een aardewerken stoofpot. Een talisman bevat vaak een spreuk uit de Koran. Mijnentwege, voor mijn part, kan de meeting te(n) mijnent gehouden worden, of komt te(n) uwent beter uit? De Benelux-landen zijn ooit als douane-unie begonnen. Tempura [oe] is een Japans gerecht. Hij is tenax propositi, beginselvast. Tesjoeva: berouw, inkeer bij joden.

6. Tempus fugit: de tijd vliedt heen. Om de fles zat een tenen [van tenen, dun rijshout] matje. Wat zou GB met 'teniet' bedoelen? Deze vraag is niet meer relevant, GB heeft 'teniet' inmiddels geliquideerd. Jullie vormen een mooi tentet [muziek, tiental]! Je krijgt die postzegel van mij, tenware (tenzij, ware het niet) dat je die al hebt. We kennen de kilo-elektronvolt (keV) en de tera-elektronvolt (TeV). De trein doet kedengkedeng. Een kdv is een kinderdagverblijf. Een terekruiter [GB] is geen paardrijdend mens, maar een vogel! De teriakel (triakel) is een geneesmiddel. Ik bracht dat terloops ter sprake met een terloopse opmerking. De ontdekkingsreis voerde naar een terra incognita [onbekend land]. Met terra mater wordt Moeder Aarde bedoeld. Deze relikwie is van terra nigra [aardewerk uit Romeinse keizertijd] gemaakt. Terra-sigillata-aardewerk is van terra sigillata [zegelaarde] gemaakt. Kan ik de soepterrine [terrientje, terrinetje] al brengen? Een tertiaris is een derdeordeling [lid derde orde – met verzachte regel m.b.t. kloosterleven, seculier of regulier]. Stamt dat uit de tex-mexcultuur [Texaans-Mexicaans]? Als ik dat tevoren geweten had, was ik tevoorschijn gekomen.

7. Dat is een mooie terzinencompositie. Thalidomide was softenon. De thaumatologie is de leer van de wonderen. Het spectaculaire theaterspektakel was boven verwachting. Al eens op de Theems gevaren? Is Iran een theocratie [godheid als staatsgezagsdrager]? Met THC wordt tetrahydrocannabinol, de psychoactieve stof in marihuana, bedoeld. De theodicee [rechtvaardiging van God] is toch een lastige zaak. Een theologoumenon is een theologische uitspraak die berust op een persoonlijke ervaring of visie. Wat is thermopane [ee – bepaald merk dubbel( )glas klemtoon!]? De thomaschristenen [India, missiegebied apostel Thomas], geloofden die het wel? In afrikaantjes zit thiofeen [beschermt de wortels]. De thuja is de levensboom. Tiens [uitroep verbazing, BE]! Wat een rotzooi. Daar hangen tijken [van tijk = stof] gordijnen. De tijloos is een tijdloze plant. Wat is het kenmerk van een timocratie [stem wegens vermogen, Solon]? Tinneroy [rohj] is een soort ribfluweel, net als corduroy, manchester en ribcord. Neem nog een glas tinto [Spaanse wijn]. Alles is tiptop in orde. Een tirette is een ritssluiting. Een titan [lid reuzengeslacht] wint vrijwel zeker niet van de goden.

8. Zijn hart tiktakte [dat is een onomatopee]. Zijn titiapen [titi's, springaapje] zeldzaam? Een ander woord voor 'tjabé' is 'lombok' [Indië: lange Spaanse peper]. Een tjerk is een tureluur of een Amerikaanse houtsnip. De tmesis duidt de scheidbaarheid van een samengesteld woord door tussenvoeging aan [langs de muur lopen]. Kun je tjiftjafs [vogels, duimpjes] in één ruimte met tjitjaks [kleine hagedissen zoals de huisgekko] loslaten? Is de tobbe-uitvinder bekend? Een tobogan is een Canadees-indiaanse slee of een kermisroetsjbaan. Toccata's zijn composities voor klavier of orgel. Doe maar zuinig aan, je moet ermee toe kunnen. Door zijn toedoen zal het komende vervolg er niet meer toedoen. Er is veel dyscalculie [rekenen] en dyslexie [lezen]. Zij zweert bij trashmetal [heavy metal met elementen van punk]. Trassi is garnalenpasta. Dat eten is treife [onrein, verboden]: zo duidt het Jiddisch (Jiddisj) dat aan [antoniem: koosjer, rein]. Hij is de trait-d'union [verbinding] tussen guerrilla's en regering. Hij is zijn tramontane kwijt [het spoor bijster]. Hij vaart op een trampschip [èh – voor de wilde vaart]. Hij is trapezewerker. Tofoe is tahoe [vleesvervanger]. Een togatus (meervoud: togati – Romeins burger die een toga draagt) is dus geen spinnensoort. Toktoktok (ook een onomatopee), een ei.

9. Een tomboy is een jongensmeisje. Die tombefoto is goed gelukt. Hij kon zijn lachen bijna niet inhouden, hij vertelde het tongue in cheek [meesmuilend]. De naam van mijn opvolger is nog top secret [zeer geheim]. Dat zijn topse [naar boven spits toelopend] palen. Als de auto total loss is, zal dat leiden tot een totallossverklaring. De Tosefta [GB – aanvulling op de Misjna] komt qua indeling [dus logisch] vrijwel overeen met de Misjna [joodse godsdienstige wetten 3e eeuw – boekje = misjna]. Een queue de Paris is een tournure [opgevulde drapering damesjapon]. Het toxinegehalte [gifstof] is niet hoog. De trachea is de luchtpijp, een trachee iets vergelijkbaars bij dieren en planten. Een tragédienne speelt in een tragedie. Was de volkstribunenrechtspraak geheel onpartijdig? De tribuneklanten applaudisseerden. In het tripartiteoverleg [BE: driepartijenregering] werd een tripartiete overeenkomst gesloten. Trissen [2x doubleren] is nog erger dan bissen [1x]. Hij wilde mij mijn iPad aftroggelen. Een troglodiet is een kluizenaar, een holbewoner. Het Trojaanse paard binnenhalen is mythologie, een Trojan horse, een trojan, binnenhalen is erg contemporain [virus in de computer]. Een telloor (teljoor – BE) is een eetbord.

10. Troepialen [spreeuwachtigen] vliegen alleen in Amerika. Hou op met die treiterij. Een trompe-l'oeil [natuurgetrouwe fakeafbeelding] is je reinste nep. Trots [archaïsch: ondanks] alle goede voornemens ging het toch mis. De trottinetteberijder ging onderuit. De trucopnamemanipulatie, rechtstreeks uit de trukendoos, viel wel erg op. Hij vond zijn truweel [BE: troffel, metselen] terug in het struweel [struikgewas]. Neem de tubelijm maar. Tzatziki is een Grieks gerecht. Je moet een tweeter [hogetonenluidspreker] en een woofer [lage tonen] hebben. Dat is een twijgen [van twijgen, teen] mand. Hij typecastte [selecteren voor een rol] een doblootje [dom blondje]. De tweehonderdste bezoeker kreeg twee honderdste(n) [n: dan echt 100 stukken] van een goudstaaf. Tuttut, kinderen, hou eens op met dat tuuttuut. Een tuttipassage [alle leden van koor of orkest] moet je in de muziek zoeken.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten