zaterdag 12 juni 2021

2263 Dictee dinsdag 15-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (240)

Dictee – dictees [2263]

Oefendictee 617 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (240)

1. Kijk nou, die Curaçaoënaar met zijn grote curaçaoënaar. Dat leidde ertoe dat hij nu aan fecalomanie (niet in wdb. – nergens kunnen vinden ...) lijdt. Wat moeten Zwartvoetindianen – zijn die een onderdeel van de Sioux? [niet meer in VD, Wikipedia: uitspraak = soe] – in de zwart-New Yorkse slums, in de gribus? In de veertiende eeuw waarde de Zwarte Dood [pest toen] rond, die thans bekendstaat als de zwarte dood [nu]. Kan ik dat zwart-op-wit krijgen? Gelijke inkomens worden volgens de wet even zwaar belast. Ik vind dat zum Kotzen [walgelijk], het maakt me zum Tode betrübt [diepbedroefd]. Er volgde een zyklon B-aanval [daaruit: gifgas]. Een mazoutkachel [oe] brandt op stookolie. De meaoafdeling en de vwo-afdeling zaten in één gebouw. Op zolder staat nog een meccanodoos (een mecano is een mecanicien). De orthopedie [bewegingsapparaat] valt onder de mechanotherapie [stoornissen in bewegingen van lichaam en ledematen]. Het
media-evenement groeide uit tot een mediahype. Een Joodse Nederlander in Kerkrade behoort tot de mediene [Joodse Nederlanders buiten Amsterdam]. Hij blinkt uit in het serveren van mediocre [middelmatig] wijnen. Spreken we af: medio juni?

2. Hij heeft een medusahoofd (als van Medusa – slangen als haar). Meevaders en meemoeders zijn meeouders – van hetzelfde geslacht als de biologische ouder. Meerman is het mannelijkesekse-equivalent van een meermin. Vergeet de meervouds-s'en niet. Een meesterarrangeur, levert die leerkrachten? Meesttijds is hij zo zat als een zwitser. Hoe groot is hier de meetmethodenauwkeurigheid? We hebben anti-inbraakscharnieren gemonteerd. Zou je mee willen, met me mee willen, naar Amsterdam? Volgens mij bedoelde GB met Megille (Megila) nadrukkelijk de inhoud van een wetsrol en VD met 'megille' de wetsrol zelf ('Ze' zijn het nu eens!). Van meilers [met turf of fijne kool bedekte stapel van met plaggen en zand toegedekte stukken hout, bestemd om in houtskool te worden omgezet] wordt houtskool gemaakt. Is er veel verschil tussen een april- [1 aprilgrap] en een meivis [elft, die in april/mei de rivieren opzwemt om kuit te schieten]? Ja, dus. Een wienerschnitzel wordt eerst gemeeld. In de scrimmage werd te midden van een mêlee van spelers gescoord. Het reisgezelschap was gemêleerd [gemengd, divers]. Drinkt er soms iemand melissethee [plant, ook: melis]? Zijn ziel was meluw [murw] gebeukt. Een menhir [voorhistorische tijd, Keltische streken] is een gedenkteken.

3. Mijn opa is kinds: de memel [uitdrukking voor kinds zijn] zit erin. Breakdown [instorting, geestelijke inzinking], buttondown [bnw.; van overhemdsboord: geknoopt], coolingdown [antoniem: warming-up], hij is down [neerslachtig], hij heeft down [het syndroom van Down], dropdown [rolmenu], knockdown [maar niet ko, knock-out], meltdown [kernreactor, figuurlijk: totale ineenstorting], shakedown [zwaar verhoor], showdown [directe confrontatie], top-down [antoniem:
bottom-up
] en een touchdown (bij American football en rugby). Hij lijdt aan ménière [de ziekte van Ménière, draaiduizeligheid, oorsuizen]. Is er bij de menarche [eerste maal optreden menstruatie] al sprake van menidrosis [maandzweet]? Hoeveel mensuren kost dit karwei (t.w. karwijzaad sorteren)? De mensuur is de verhouding van de tonen onderling. De mensjewieken waren aanhangers van de gematigde Russische sociaaldemocratische partij [antoniem: bolsjewieken – revolutionairen]. Welke metaaloxideverbindingen ken je zoal? Wat verstaan we onder metanalyse (taalkundig begrip; matanalyse – mat bij schaken! – is iets anders!)? De metempsychose is de zielsverhuizing. Een mesdjid is een moskee. Meowmeow [mie-jau] is de bijnaam voor de designerdrug mephedrone. Een mensj is een écht mens [joods], waarbij op goedheid en menselijkheid van de persoon gealludeerd [zinspeling, toespeling] wordt.

4. De merantiboom is een van de shoreasoorten. Mescal is een zekere sterkedrank (GB ook: sterke drank), maar geen zeer sterke drank. Het merbau is geelbruin tot donkerroodbruin hout van enkele Aziatische bomen. Dit is niet meer dan een mer-à-boirepersiflage [mer à boire: onbegonnen werk, gebed zonder eind]. Een merengue is een populaire dans, een meringue iets lekkers [gebakje schuimdeeg – rood: alfabet!]. Een mesoscaaf is een diepzeecabine voor geringere diepten. De man lijdt aan macromanie [grootheidswaan]. Ieder voorstel wordt op zijn eigen merites beoordeeld. Zou Angela Merkel weten wat een merkel [hoepel voor drogen van zeilen] is? In Qatar kreeg hij een
maag-darmcatarre. De middenafstand is de middellange afstand. Zij is een meisje uit de middle class en houdt van middle-of-the-roadmuziek [= middle of the road] . De midrasj [mv. VD midrasjim, GB: midrasjiem] is de interpretatie van commentaar op een gedeelte van de Thora. Mihoen is Chinese vermicelli. Een mihrab is een gebedsnis. 'Couperus lezen' is metonymia. Aan wie vervallen de meubilaire [tot huisraad behorend] goederen?

5. Een mezoeza [fragment OT, vrome joden] hangt in een busje aan de deurpost. Mezomme is geld. Welke microbesoorten ken je zoal? Wat zijn de microbiële [microben/s betreffend] kenmerken? Zij loopt op alledag. Voor een hardhorende kan het aantal decibel (dB) niet groot genoeg zijn. Je moet altijd op je qui-vive (Duits: werda) zijn. Het brochetje (spies; TH, VD ook: brochettetje) bleef achter haar brocheje [zonder sjwa; met: brochetje – broh-suh-juh] haken. De briet mila (meervoud: briet milot of brietot mila) is de besnijdenis van een joodse jongen. Zijn reactie was mildironisch. Ziet de milieu-inspectie ook toe op de milieueducatie? Een mikwe (meervoud: mikwes) of mikwa (meervoud: mikwa's (GB) of mikwaot (VD)) is een ritueel joods bad of badhuis. Is hij echt militant nationalistisch?

6. Ik heb liefst een milkshakeje. Een mimica of mimicus is een mimer [van ww. mimen, beter: mime = gebarenspeler]: hij of zij mimet, mimede of heeft gemimed. Kom op, geen minekes maken [zich aanstellen], hè. De pastoor maakte mines [aanstalten] een preek te gaan afsteken. Minestra is Italiaanse groentesoep, minestrone idem met veel rijst. Hij kwam er mirum in modum (op een wonderlijke wijze) aan. Wilt u een mirtenkroon [van de altijdgroene heester] gereedmaken? Mirlitons zijn zekere fluitjes. Kunnen ze hieraan iets misdoen? Wat had deze misdadiger misdaan? Slechts met minimaal een minjan [= minje = quorum van tien mannen] kun je een joodse godsdienstoefening houden. Hij heeft een mispelaren [van mispelhout] wandelstok. De miradj is de hemelreis van Mohammed; op Miradj wordt die herdacht. Binnen deze misjpooche [Jiddisch/sj: familie] wordt de Misjna [verzameling joodse godsdienstige wetten die in de 3e eeuw is bijeengebracht evt. boekje: misjna] bestudeerd. Ik heb me mislezen, morgen zal niet de lector maar de priester de mis lezen. Die chirurg heeft mij mismeesterd [verkeerde behandeling geven]. Een misogyn [vrouwenhater] lijdt aan misogamie [afkeer van het huwelijk]. Met trillende handen kun je misschieten. Bij die belegging heeft hij misgetast.

7. Een missivezending zou aangetekend moeten worden. Vlamingen zijn soms mistevreden. Hij heeft zich misrekend in het succes. Een mitaine is een soort dameshandschoen. De schaker miszag een venijnig tussenzetje. De celstraf werd gemitigeerd [verlicht]. Een mitose (mitosis) is een normale celdeling. Een mocassin is een ruw leren schoen. Een apenkuur (een soort van apekool) is een gril (een caprice ook), een barbecue een grill (E., ook rooster aan voorzijde auto, vormvariant: grille – Fr.). Chakchouka [= shakshuka] en charmilla hebben met gegrilde paprika's van doen. Halloumi is Cypriotische schapenkaas. Een hype is een modegril. In de tiende eeuw had je de Loutere Broeders (islamitisch-filosofische school). Hoeveel mixed grills waren er? Een rotisserie is een grillrestaurant [GB: vanuit ww. ook grilrestaurant]. We gaan naar het teppanyakirestaurant [= voedselbereidingswijze]. Of hou je meer van teriyaki [met soja] of sukiyaki [in bouillon – beide: Japanse gerechten]? Die paki's [Pakistaan of Pakistani – vrouw] zijn rare lieden en ze gebruiken nog paak [Pakistaanse hasj] ook. Waar spreken ze nog takitaki [Sranan(g), Sranan(g)tongo]? Een koboldmaki is een spookdier [echt dier: halfaap].

8. Hij was model gekleed. De liberaal had vrij moderate [gematigde] opvattingen. Ik ben moedermens, moederziel alleen. De kinderen waren moegespeeld en de demonstranten moegestreden. De moekim is de islamitische geloofsgemeenschap in Atjeh. De inwoners van Atjeh, de Atjehers, hebben Atjehse gewoonten (en die van
Goeree-Overflakkee Goer
eese en die van Portugal Portugese). De mofokoranti – de ‘mondkrant', het roemruchte Surinaamse roddelcircuit – heeft nooit vakantie. Vreselijk, zo'n moesjawara [geen mv., eindeloze beraadslagingen] ter wille van de unanimiteit. Een moheel (mool) is een officieel besnijder bij de joden. Daarvan bestaat geen feminien equivalent … Ook een moksiwatra [van gemengd ras] zal weleens moksimeti [SR-gerecht] of moksialesi [SR-eenpansgerecht] nuttigen. Moleculairbiologisch onderzoek betreft de moleculaire biologie. De molinologie [molenkunde] leert ons niet hoe je mollusken [weekdier] met molluskicide [verdelging slakken] uitroeit. Een momber (voogd, verzorger van wezen, ook: momboor) verzorgt wezen. Was dat toen het momentum, het moment suprême, ook: supreme moment?

9. Ken je het monadenbegrip [eenheid] van Leibniz? Een handgemeen veroorzaakt lichamelijke schade, wat mondgemeen is, geen geestelijke. Hoeveel heb jij in je moneybelt? Zij heeft een mongolenvlek – eigen aan het mongolide ras, maar waar? Lijken monkimonki's [doodskopaapjes] een beetje op monniken? Wat is een monodie [monoloog in verzen]? Monoklonale antilichamen komen van dezelfde kloon. Bij het binomium van Newton moet ik altijd aan monomen [monoom = eenterm, binoom, binomium = tweeterm] denken. De
montage-instructie voor de Mount Everestbeklimmingsbouwplaat was duidelijk. Op Monumentendag werkte hij zowat de hele gemeentelijke monumentenlijst af. Van mopés [vrucht] maak je mopéstroop [geen bnw.]. Wat is die moquette [van fluweelachtig trijp] gangloper (ook: moquettegangloper) mooi! Bij het in mora stellen is er sprake van
in-morastelling [in gebreke]. Moralpolitik is moraalpolitiek [met morele beginselen]. Daar is het morene-einde. Wat was een morganatisch huwelijk [met de linkerhand]? Ook bij het eerste morgengrauwen wordt er al biergebrouwen.

10. Wat vindt de mormonenkerk van de morning-afterpil? Er hing daar een morose [somber] stemming. Een mosasaurus is een maashagedis, die heel vroeger aan de Maasoever zat. Die mohammedanen zijn moslimextremistisch en -fundamentalistisch. Bij een drogisterij zie je soms een moriaan (uithangbord met zwarte [moor]). Het is duidelijk: Moriaantje zo zwart als roet … en Zwarte Piet dan?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten