maandag 28 juni 2021

2282 Dictee donderdag 01-07-2021 (1) dictee Dictee van de dag (256)

Dictee – dictees [2282]

Oefendictee 601 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (256)

1. De geldladefabrikant (GB, VD) deed goede zaken. In Roeselare was er een geldomhaling [collecte]. Hij gekte [schertsen] maar wat. Er zat geen leidraad bij de geleidraad. De gelebek is een Surinaamse zangvogel. Dat is zegge en schrijve drie euro vijftig. De teams die gelijkstonden in de competitie, hebben gelijkgespeeld. In de Republiek van Zuid-Afrika vieren ze de Geloftedag. Hij heeft meerdere geloofscrises [crisissen] overwonnen. Wie heeft er geluidsopnameapparatuur? Bij verrassing verscheen de gelukbrengende geluksbode. Wat weet je over de gematria [geheime getalsymboliek van de joden in de middeleeuwen] van de kabbalisten? Is een gemeenschapsexecutieve [regering van het gewest, vgl. de Vlaamse executieve] net zoiets als een accountexecutive [zit in top multinational]? Zijn gêne is gênant. Dit poeder heeft een geluleverpakking [n/s, capsule]. Ik ben dat gemeier [gezanik, gemekker] beu. Er zat een gemêleerd gezelschap. Eet dat genadebrood [n/s] nou maar. Een generalissimus is een opperbevelhebber met buitengewone volmachten. Het gendarmepeloton [n/s] rukte uit. Aan de orde is de genesis van het boek (Bijbelboek) Genesis.

2. Zijn geneugtebeleving [n/s] was enorm. De genocideveroordeling [VD: n/s, GB: s] was te slap, vond ik. In die geniza (mv.: genizot) worden geschriften (zeg maar: de joodse bijbels) met het vierletterwoord voor God [JHWH, JHVH – tetragrammaton – los daarvan ook: tetragram] bewaard. Hij droeg altijd een genoffel (jenoffel, ginoffel – anjer), prins Bernhard (met of zonder sint-bernardshond). Je genoom op een chip in je hoofd, altijd bij je! En de winnaar is … Jan van Gent … en hij wint een jan-van-gent. De gerant zwaaide de scepter in het hôtel garni. Wat is een gentleman-trainer? De geraamteafbeelding [n/s] was heel precies. Hij was gepikeerd over haar gepieker. Een gerenoek is een giraffengazelle. De (Het) gersten is gewoon gerstebier. Het geruchtencircuitje heeft zich op deze geruchtmakende zaak gestort. Zij is lid van de Alleenzaligmakende Kerk, de Kerk van Christus. Zij rustte met een nog geruster gevoel dan eerst. Het geschiedde: het geschiet stopte abrupt. De geschutstelling stond eigenlijk op de verkeerde plaats (plek). Dat geuzenvolk zou toch nooit een geuzelambiek drinken?

3. Zijn woorden zijn vlijmend [vliemend] scherp [vlijmscherp] als een geselroede. Die armoedzaaier is totaal gesjochten [arm, er slecht aan toe]. Die knul is helemaal mesjogge (sjoeg, mesjokke, besjokke, mesjoege – gek, zot, dwaas). De geslachtsziektebestrijding is aanzienlijk vooruitgegaan. Is er een nuanceverschil tussen gestand doen en gestand blijven? Wie was er toen Gestapo-chef (Geheime Staatspolizei, vgl. Benelux-land)? Zijn gestalteschaduw was grappig. Er werd heel wat afgesteggeld (GB, VD ook: afgestecheld). Het waren getroebleerde geesten. Troubadours waren oorspronkelijk minnezangers. Wat is de getalsterkte van die compagnie? De termen getij- en getijdenbeweging worden beide gebruikt. Die alt heeft een rijk getimbreerde stem. Houd toch op met die buren te tormenteren [kwellen]. De Geünieerde Gewesten hadden de Unie van Utrecht gesloten. Hij heeft het jus promovendi [recht om diploma's, ook met de doctorstitel, uit te reiken]. Dat gebied is geürbaniseerd, verstedelijkt. Die gevaartebeschrijving klopte niet helemaal. Eerst gevangenzetten, dan gevangenzitten.

4. De gevechtszone was heel smal. Doen we dat gevieren of gedrieën? De gevinde kortsteel is een grassoort. Hij ging zijn gevoeg doen [behoefte]. De gevleesde [ontvleesde] huiden zagen er goed uit. Klaas en de zijnen kwamen als laatsten. Dat zijn niet de eerste de besten. Ben je nog gewaargeworden dat hij gewag maakt van een nouveauté [nieuwigheid]? Die geweldsscènevertoning was abject [verachtelijk]. Het gewoonterecht geldt hier. Het boek gewordt je dra [spoedig]. Hoe is de gezagsstructuur in het Britse leger? Hij lijdt aan gezichtszwakte. Alle gezindten zijn vertegenwoordigd. De ghazidsja is de heilige oorlog van de moslims tegen de ongelovigen. De ghibil is een hete woestijnwind in Noord-Afrika [en de gerbil een woestijnrat – g van goal]. Gigahertz wordt afgekort tot GHz en giga-elektronvolt tot GeV. Ghee [gie – g van goal] is geklaarde boter. Hij giegaagt [balken] als een ezel. Waarom heet een bintje gifpieper [veel landbouwgif bij telen]? Gigues zijn dansen in trippelmaat [één beklemtoonde tussen twee onbeklemtoonde lettergrepen]. Met die gijn [takel] was er veel gein [plezier].

5. Het bier staat nog in het gijl [is gistend], en de chijl is vet bevattende lymfe. Gierstuitslag is miliaria. Het gildewezen is er echt niet meer. Hij is erkend gimmickverkoper. Je zult maar lijden aan het gillesdelatourettesyndroom [+ variaties]. Een ginseng is een Chinese plant, de wortel wordt als afrodisiacum [lustopwekkend middel] gebruikt. Hij zit ginderachter. Hij draagt glacéhandschoenen [nooit bnw.!]. De glacis [talud] is onderdeel van de contrescarp [buitenoever vestinggracht, t.o. escarpe]. Hij gispte [berispen] de maker van het gipsen beeld. Veel girondijnen [1789, gematigde republikeinen in Frankrijk] werden door de jakobijnen [heftige democraten] vermoord. Bij meerkeuzetoetsen heb je altijd een giscorrectie (Bij 30 driekeuzevragen gok je er statistisch gemiddeld al 10 goed.)

6. Een gilet is een vest. Zou zo'n griot (jali, bij ons: troubadour) weleens een griotte [morel] eten en een griotje [zout dropje] snoepen? Een
glas-in-loodraam wordt van glas in lood gemaakt. In die glazenkast (glazen kast) kun je wel met een glazendoek aan de gang. Die rok begint te gleeën [versleten plekken krijgen]. Hebben noren ook glijijzers? Met kapotte muziekinstrumenten maak je glitch [muziek ermee]. Een glissando wordt glijdend gespeeld. Glauberzout [mirabiliet] helpt bepaald niet bij een primair of secundair glaucoom [oogaandoening, groene staar]. Wat is de glottisslag [explosieve klinker via de glottis = stemspleet]? Het glutengehalte is daarvoor bepalend. De gnomen [aardgeest] stonden naast de gnomon [zonnewijzer]. In een glyptotheek vindt men glypten, gesneden stenen. Gleizen [van gleis] schotels hoeven niet per se gegleisd [verglaasd] te zijn. Glycogeen is spiersuiker. Het glycinegehalte [Gly, G] was laag. Waar worden gobertangestenen gevonden? In Gobertange, Waals-Brabant. We zijn gered, godlof. Die flitsfoto is godsonmogelijk, ik zat in het buitenland. Haal dat maar uit het goederendepot. De goedheilig man [GB ook: aaneen] komt eraan. Hij trachtte me te verleiden met de soesjes: kom er aan, bracht hij te berde.

7. Met goenagoena worden zekere tovermiddelen aangeduid. Waarom schrijf je go-getter wel of niet met een koppelteken? Een golem is een joodse sagenfiguur, een soort van kunstmens van klei. Het Goidelisch [GB] behoort tot de Q-Keltische talen [Wikipedia]. De arminianen waren de remonstranten [verwierpen genade en predestinatie], de gomaristen de contraremonstranten [hun tegenstanders]. Gompie (Gossie), had ik het niet gedacht! Hoe groot is ons gonadearsenaal (n/s – geslachtsklier)? Lijkt een gondola [bij etaleurs: open (hang)bak voor het etaleren van artikelen] op een gondel? Een naam voor Venetië is gondelstad. Die david-en-goliathverhalen zijn nogal abstract. De gouwleider [gewest, landstreek] had gesproken en daarmee basta! Zij is graeca [beoefenaar van het (oude) Grieks, man: graecus]. Hij is een opmerkelijk graffititekenaar (met spuitbus en viltstift – graffito bestaat uit inscripties). De grafrede-uitspreker wees op de graftombeteksten. Waar is mijn granaten [van granaat, edelsteen] halsketting? Hij wil nog steeds per se zijn granje (gram, grande, grand) halen. Heeft zij een grand slam [tennistitel] gewonnen? Kun je op een grandslamtoernooi een grand-prixzege boeken?

8. Hij noemde een granny smith een grannysmithappel. Een granman is een stamhoofd bij de bosnegers. De parttimewethouder [parttime wethouder] heeft verder een graszodenbedrijf. Het grasvlakteareaal was enorm. Ik houd van gooi-en-smijtfilms, vooral als die in goud- en zilverwinkels spelen. Hij gordde zijn zwaard aan de heup. Gorgelen doe je in je gorgel [strottenhoofd]. Gorgonzola is uit koemelk bereide, door schimmelwerking blauwdooraderde kaas. Een achterklapjournalist verspreidt gossip [geruchten, kletspraatjes]. Hoe verliep die goudgehaltebepaling? Ik wil gouda [Goudse kaas] op mijn brood. De gothique rayonnant is de rayonante gotiek (de flamboyante kwam daarna). Vredestichters zijn conflictmijdend. Gothic novels zijn voor gothics [aanhanger gothic stijl] een inspiratiebron uit de gotiek en laatgotiek. Een gotspe [onbeschaamde brutaliteit] maakt altijd een gotspieuze indruk. Conferven zijn flabben. Er zijn nog wel verhalen die met gotisch schrift in de Gotische taal geschreven waren. Wat confiscabel is, kan geconfisqueerd worden.

9. Tapioca is cassavemeel (van de maniok, broodwortel, yuca). De yuccamot bedreigt zekere sierplanten. Wasabi is Japanse hete groene mierikswortelpasta. Er liepen heel wat travo's [travestiet] rond. Is een procureur des Konings net zoiets als een commissaris van de Koning(in)? Hij verkoopt zijn gravureverzameling. Wat is de juiste Greenwichtijd nu? Hij had geen greintje benul van de last die ik van de grijnen [mondzweren] had. Dat greinige [korrelig] schilderij is geinig. Het wordt wel een gribus met al die gibussen [hogehoeden] en dan de ponems [gezichten] daaronder, sommige geheel en al in de lorum [dronken]. De drie Grieken begaven zich naar een griek. Ans is een grien [huilt, grient om een kleinigheid]. Het groeicurveverloop staat me niet aan. Een grietman bestuurde een grietenij [Friese gemeente]. Een grietjebie is een tiran [vogel!]. Grigri's zijn amuletten. Auto's hebben soms grills (GB) of grilles (Fr). De grime [graajm] is een van oorsprong Britse stijl in de popmuziek die beïnvloed is door onder andere hiphop, drum-'n-bass, 2 step (muziek, de twostep is een dans!) en reggae.

10. Je bent zo dom als een steppe-ezel. Grisailles zijn grauwschilderingen: alsof de dauw eroverheen ligt. Is groenharthout erg hard? Kan een groenpootruiter op een paard zitten? Ja [snipachtige vogel!]. Je zult maar groupies [reizen popmusicus achterna] als groepage [verschillende vrachten samen] verzenden … Welk grotenbedrag [uitspraak: tuh] moest hij in die fabel betalen? Wat is een grootmajoor? Hij heeft al een grootmeestertitel. De grootteorde is de orde van grootte. Een grosse begint binnenkort met "In naam des Konings". Terwijl de gruttenbrij pruttelde, breide ze stevig door. De ziekte van Basedow betreft de schildklier [overmatige werking].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten