zondag 27 juni 2021

2281 Dictee woensdag 30-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (255)

Dictee – dictees [2281]

Oefendictee 602 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (255)

1. Guacamole is puree van avocado met ui, crème fraîche en tabasco, geserveerd als vulling van tortilla's en als dipsaus bij taco's. De Peruaanse guano is de beste mest die er is. Wist je dat djamboe bidji gewoon guave is? Let op: niet de djamboe monjet! GB, wat is een guesthouse [lodge, eenvoudig gastenverblijf]? Guipure(s) is (zijn) een soort van reliëfkant. Met gulab jamun worden sponzige deegballen uit de Indische keuken aangeduid. Het Australische guldenweit is een soort van reuzentarwe. De gunnera is een rabarberachtige tuinsierplant. Dat is een guste [droogstaand, niet drachtig] koe. Met zijn gummistok ging de juut de gummi-jasdrager te lijf. Het exercitiepeloton deed het excellent. Maffiosi zijn maffioten. Alle soera's [hoofdstukken Koran] kent-ie van buiten, ook de soenna [levensregels] helemaal, maar de Hadith [overlevering van aan Mohammed toegeschreven uitspraken en handelwijzen; het boekje is een hadith] niet zo goed. Bij softrock en -pop (rustige, zachte popmuziek met poëtische songs) en soft music kun je soften (zij boften en softten). Een soho is duidelijk een small office home office.

2. Een mooi voorbeeld van een sond is de Sont. Met somoni's betaal je in Tadzjikistan [TJS]. Als een zombie liep de somnambule [slaapwandelaar] in het rond. Als je sonjabakkert, kun je heel goed sonjana's [klimmende aardbeien] eten. Kun je een sonnettenliefhebber sonificeren [met geluidstrillingen behandelen]? Echt, is hij (antropo)soof? Ze krijgt shiatsu (drukpuntmassage). De opgevangen flarden waren: … is … gesherardiseerd [verzinken door met zinkpoeder te bespuiten]. Een sheltie lijkt op een kleine collie. In Shakespeares gedichten komen shabby [sjofel] geklede figuren aan de orde. De Sierra Leoonse deelnemers zouden paella eten. Zou een sidderaal besef hebben van het siderale jaar [sterrenjaar]? Bij de Grote Sint-Bernhard lopen sint-bernardshonden rond. Shoyu is dunne sojasaus uit Japan. Sinofielen [bewonderaars China en Chinezen], verenig u. Ik mag ze graag horen, die siksiyuru's [zingende cicades]. Wie gaat de shish kebab [geroosterd vlees] halen bij de chinees? De silvicultuur is de bosbouw. Ojieven of cimazen worden sima's genoemd. Een cimetière des arts is een museum. Een cinderella is een niet-echte postzegel.

3. Een groupie trekt met een popmuziekgroep mee. Als je een plank geel verft, is die geel geverfd en dus geelgekleurd. Hoe spreek je 'tactel' (tahk-tèhl – synthetische stof) uit? Alle souterliedekens vinden we in een souter [psalmboek]. Flanel is spagnolet en een draairoede is een spanjolet. Een spanjolenvanger [bij de drukkers] is een spanjaard en sommige Spanjaarden drinken spanjool. De mediator kwam eraan te pas. Tibia's zijn scheenbenen. In het souterrain werden sous-vide [in vacuümverpakking] producten bewaard. Alle soussies zijn Marokkanen afkomstig uit het Soussgebied in Zuidwest-Marokko. Geen gezicht: souspieds [schoenriempjes] onder een soutane [toog]. Die man aan spillezijde [vrouwelijke linie] had spillebenen, maar had hij ook spillenwervels [deel van een weefspil]? Je zal met de spinnaker (GB ook: spinaker – ballonfok) op je spitzen [balletschoenen] nog maar aanhebben. Met spruw [stoornis darmslijmvlies] gaat intolerantie [overgevoeligheid] voor gluten [ook wel: mv.] gepaard. Bij die spyfi [fictie met spionage als thema] kwam spyware [volgsoftware] aan de orde. Met een spudpaal veranker je werk- of binnenschepen. Spillage [verloren uit vaten] kan ook gestolen zijn.

4. Op Sint-Steven is het tweede kerstdag, dan eten we het restant stevens, sint-nicolaasgebak. Op Sint-Maarten [eiland of feestdag] vieren we het sint-maartenfeest. Op sint-salarius wordt de Heilige Salarius herdacht. Het sint-philippuskruis is een liggend Latijns kruis. Weet jij misschien of in het Sint-Jansevangelie het sint-jakobskruiskruid (jakobskruiskruid), de sint-jakobsschelp, de sint-jansbroodboom of het sint-jansschot [nieuwe loten boom ten tijde van Sint-Jan, 24 juni, ook: sint-jansgroei, sint-janslot, janslot] voorkomen? Tijdens de roggeoogst wordt er niet op roggen gevist. Het Sjavoeot is het Wekenfeest, het joodse pinksterfeest. Slivovitsj is een zeer sterke drank. Neem nog een sjekkie (shagje). Hoeveel sjekel (symbool: ILSIsraël) heb je voor dat sjek (loshangend vrouwenjakje) betaald? Een skua is een reuzenroofmeeuw, ska is muziek, en skyline [silhouet stad] en skai [soort kunstleer], dat weet je wel. Hij beoefent zowel skeet(schieten) als skate(boarden). Echt waar, skypen [internetbellen] doe je met Skype. In een ketch [kaag, platboomd] kun je varen, een sketch [ironisch toneelstukje] houdt men en stretch(stof) is rekbaar. Onder stress [druk] wordt alles vloeibaar.

5. Na de grandslamoverwinning in het grand-prixtoernooi volgde een bras- en slemppartij. Voor het slapengaan wilde de slampamper [leegloper] nog even een slashermovie [zeer bloedige horrorfilm] bekijken. Craqueleren is craquelé, een samenstel van craquelures – kleine barstjes, vertonen. Een pelerine (pelerientje) is een kraagmanteltje. Een cantilever [èh/ah ie èh uh] is een kraagligger [bij stucwerk]. Een koema is een kraagbeer met V-vormige witte tekening op de borst (Japan, Tibet). Draag jij kraagbaleinen [in de punten van kraagjes]? Een corbeau is een kraagsteen. Wat gebeurt er in een capermovie (heistfilm – iets kostbaars kapen)? Kraakbeen (cartilago) bevat chondrocyten (kraakbeencellen) en wordt gebruikt om chondrine (kraakbeenlijm) te maken.

6. Kraaktanden (krijzeltanden) is op de(!) tanden knarsen [het tandenknarsen]. Ze ligt nog in het puerperium [kraambed] en heeft flegmasie [kraambeen]. Hij wist niet dat hij daar terechtkon. De kraanvogel keek omhoog naar de Kraanvogel [sterrenbeeld]. Wat voor soort poes is een krabbekat (die krabt, ook: kattig meisje)? Is dat krabblikje nog vol of al leeg? Hoeveel krachs (ineenstorting bank of handelshuis die crisis veroorzaakt) heb je zelf meegemaakt? Het vonnis gaat in kracht van gewijsde [geen beroep o.d. meer mogelijk]. De Krachten [een van de negen engelenkoren, r.-k.] kan vast mooi zingen. Futpeeën zijn krachtpatsers. Een powernap is een krachtslaapje. Krajs zijn deelgebieden van de Russische federatie. Als krakepit [sukkelt, bedlegerig] komt hij regelmatig bij de chiropractica, de kraakster. Na de polonaise wordt de krakowiak gedanst. Een agrafe is een krammetje [voor huidwond]. Dat is al zo oud als de weg naar Kralingen. Krambamboeli is punch (niet verwarren met kajapoet(ih)olie!). Een krammat [tegen helling dijk] is een stromat. Ben je nou helemaal krankjorum [gek]? Met een spasmolyticum [geneesmiddel tegen kramp] hoor je geen kramp(pijn) te krijgen. Krampstillend is antispasmodisch. In darmscheil [mesenterium, weivliezen van ingewanden] zit vet. Meekraprood is alizarine.

7. Alles staat kriskras, schots en scheef (grieks en dwars), door elkaar heen. Dat kun je toch niet bij kris en kras, bij hoog en laag, volhouden, zweren? Het krasband is het kaardbeslag op de trommel van een kaardmachine]. De krasjestest (mantouxtest) is er voor de tuberculinereactie [tuberculosetest, tbc-test, tb-test]. 'Krassen' komt van het Middelhoogduits 'kratzen' [NL: kratsen)[klanknabootsend]. Kratesen [misvormd mens], en dan ook nog met karpatenkoppen [met aan onverzettelijkheid gepaarde domheid]? De kraton is de residentie van de Soesoehoenan van Soerakarta en van de sultan van Djokjakarta, en het voormalig verblijf van de vorsten van Atjeh. Krawkraw [kraa] is chips van de cassave. Een kravat is een stropdas, een cravate noire een black tie, en een cravate blanche een white tie [avondkleding]. Het krav maga is ontstaan in het Israëlische leger [zelfverdedigings- en gevechtssport]. Hoelang duurt lang krediet? Een kredietgever is een crediteur en een kredietkaart een creditcard (creditkaart). Een kredisis (niet meer in VD) is een kredietcrisis. Deze Kreeften [personen] zijn in dezelfde maand jarig. Hij kreitte me, hij treiterde me. Met cremortart (volkstaal ook: kremetart of krimmetart) wordt in de regel cremor tartari [een laxeermiddel] bedoeld.

8. Kremserwit is een fijn soort loodwitverf voor kunstschilders. Hij was diep gekrenkt. De amelanchier behoort tot de ribes [plantengeslacht]. Maak dat Krethi en Plethi [Jan en alleman] maar eens wijs. Dertig sterren vormen de Krib [in sterrenbeeld Kreeft]. Krill is walvisaas. De weg wordt daar een krimpenerwaarder [1 doorgaande en 2 afbuigende stroken]. Lees het woord 'kringgrepurnenveld' maar eens in een (één) keer goed. Hij is ertegenaan gelopen. Kringetjesspuwers doen aan baliekluiven of kringetjes spugen. In bananenrepublieken heerst veel kru/ipsie (van: corruptie). Ze droeg een krippen [van: krip, crêpe] sluier. Wanneer vond de Kristallnacht (pogrom tegen de Joden) plaats [SS: 9 november 1938]? De RET was de Rotterdamsche Electrische Tram en de RTM de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Het
vakantie-uitstapje was zeer geslaagd. Hij drinkt liefst zeer(!) sterke drank. De kritikaliteit van deze kernreactor is onderwerp van discussie. Er is daarbij (bedoeld was: de pauskeuze) zonder meer een absolute tweederdemeerderheid nodig.

9. Eén Kroaat, twee Kroaten, hun munteenheid is de kuna [koe] (HRK). Wat is die kroepoek koelit [van onderhuid van de buffel] toch lekker! Men neme een kroesvol van die erwten. De winnaar van het croquet [spel met houten ballen en boogjes] kreeg in de regel een krokettentegoedbon. Pasteitjes moeten krokant (het bladerdeeg, feuilletee, zeg maar craquelé) zijn. Waarom is een ichneumon een krokodillendoder, doder van kroko's [at de eieren]? Een slangenkuil is net zoiets als een krabbenmand [plaats waar iedereen schade voor de ander wil]. Hij zou zich krom lachen, doodlachen. Die bochel is kromgegroeid. Hij moet nu kromlopen. Die tussendeur is kromgetrokken. Deze chroniqueur schrijft kronieken, maar ook chroniques scandaleuses [over persoonlijke schandaaltjes]. Een ileum is een kronkeldarm. Een kronkellijn vertoont kronkelingen. Hij heeft zijn Kronstadt gehaald: wat betekent dat nu weer [twijfelen aan waarde politieke overtuiging]? De Noordelijke Kroon is de Noorderkroon [sterrenbeeld]. Een crownglas is een kroonglas. Het kroontje der Zeven Smarten, der Zeven Vreugden, zijn rozenkransgebeden.

10. Waar lag de grens tussen Kroon- en Rijks-Vlaanderen? Cretins zijn kropmensen. Daar wonen krot en compagnie (mensen die in de schuld zitten) . De krugerrand is een gouden munt uit Zuid-Afrika. Is dit gekruid met Provençaalse kruiden? Wil je vanmiddag ongezifte [met ongebuild meel gebakken] krop-uit-de-zak [kropbrood] meebrengen? Het kruid-aan-den-balk en kruid-aan-den-zolder [plant] zijn door VD in de ban gedaan. Wie kent het Kruidboek van Dodoens nog? Een krotheer is een kale jonker [bezit niets]. Een maraboe is een kropooievaar.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten