dinsdag 22 juni 2021

2275 Dictee vrijdag 25-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (250)

Dictee – dictees [2275]

Oefendictee 607 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (250)

1. Een bidonville is een uit krottenwijken bestaande voorstad. Een bougainville (bougainvillea) is een Zuid-Amerikaanse plant. Het euville is een zekere soort van Franse kalksteen. De Karmijn de Sonnaville (VD) is een bepaald soort winterappel, een kruising tussen een cox en een jonathan. Dat kan de hindoe gewoon in zijn vedaatje opzoeken. Sta je nu bij VenW, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat? Je vleit me, je wilt zeker bij me in het gevlij komen [vaste uitdr., anders ook gevlei]? VLSI (very): zie ULSI [ultra large scale integration – chip met meer dan 1 miljoen componenten]. De vof's [vennootschap onder firma] zijn weer en vogue [in de mode]. Voorbereiden was in dit geval een kwestie van voorbijrijden. Hoe vaak moet ik je dat nog voorkauwen: dat is allemaal kouwe kak. Hij kreeg vrijaf voor het vrijdaggebed en de vrijmibo (vrimibo – vrijdagmiddagborrel). Hij zal wel weer vreemd doen en vreemdgaan. Welke steden hebben een vrijthof [omheind plein, kerkhof]? Een vrille [tolvlucht] kunnen vliegtuigen maken. Hij liep over de waalklinkers. Spreek vrijuit! Hij draagt vaak een waxcoat [waxjas].

2. VWS is het Ministerie [instelling] van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een Walkure is een door Odin uitgezonden godin (en een walkure een struise vrouw). De wasabi [Japanse hete groene mierikswortelpasta] was in washipapier [zuurvrij] verpakt. Asjemenou, was me dat een watjekouw. Hij edit een webzine [ien]. Breng dat wedgwood maar naar het programma Kunst en Kitsch. Hij verdween in de wijde weidsheid. Hij was een weifelachtige twijfelaar, of was hij een twijfelachtige weifelaar? Hij eet liefst weitebrood met weisswurst. Zij kweekt weigelia's [sierheester]. Werkeloos zag de directie erop toe dat haar medewerkers werkloos werden; de werkstress was enorm. Ho! Stop de winch [lier]! Een wildwestfilm moet je in het Wilde Westen situeren. Zijn woedeaanval leidde tot een woede-uitval. Na het zien van de winst-en-verliesrekening verkeerde hij in de (ook: the, VD) winningmood. Gierigaard, luiaard, valsaard, wreedaard of snoodaard? Het verblijdt (verblijt – ww. verblijden = verblijen) me dat ze me verbeidt. Ze stonden zich van woede behoorlijk te verbijten.

3. Een ijsfeest vereist wel ijs (of verijsde sneeuw). Ouwetjes, oude mensen, verouwelijken en vergrauwen. Je moet Bach niet willen verjazzen. Er zat een laag verguldsel [geen d uitspreken] op. Deze streng gereformeerden (GB) zijn strenggelovig. Als je ver reikt, ben je verreikend. Nadat hij zich verreikte, heeft de verzekeringsmaatschappij hem flink verrijkt. De vertellersstem debiteerde: vallen verzetsstrijders ook onder dat verzekeringsstelsel? Dat is ver verwijderd en verafgelegen in Verweggistan. Een vetweiderij werkt voor de slacht, niet voor de melk. Met hun ballonreizen rijzen ze tot grote hoogte. Een video-editor werkt met een VCR, een videocassetterecorder. De
vice-eersteminister was vicevoorzitter van de kerkenraad. De mens is een vijfvingerig (5-vingerig) wezen, en soms nog vilein [vals, boosaardig] ook! De Vinex-wijkbewoner [Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra] moest een flinke vierkantemeterprijs betalen voor zijn grond. Hij ontbeert een vitamine B12-kuur (GB, VD).

4. Werkt deze koeienhouderij voor die vleeshouwerij? Piet, à propos [wat ik zeggen wilde, daar valt mij in], hoe kijk je hier a prima vista [op 't eerste gezicht] tegenaan? Wij vermijden om hun vermeien in te perken. Die vlamingen [aanhanger zekere sekte] moet je onder doopsgezinden zoeken. Is 'autotaks' een vlamisme? Ja. Zie je met x-stralen de X-chromosomen? Had die xantippe X-benen? Dat is een kwestie van yang en yin [mannelijke en vrouwelijke beginsel in de kosmos]. Behoort hij ook tot de yogi's (VD ook mv.: yogin – vr. yogini's]? Een yuccamot [sierplant] komt nooit op de yuca [maniok, broodwortel]. Wat heeft yuppificatie met de yuppieziekte van doen [yuppie = young urban professional = jappie – jonge, ambitieuze professional]? Hij yelde een bekende yell. Deze zaag is opnieuw geschrankt [gescherpt]. Een zedendelinquent is zedeloos. Hem is een zegenrijk leven ten deel gevallen; hij speelt in een zegerijk voetbalteam. Zeoliet is een lichtgekleurd mineraal. Hij liep een lelijke zeper(d) op. Een zielenknijper hoort iemand niet op zijn zielement te geven (komen, zitten). Hij was zielsalleen, maar wel zielsblij. Neem de zijingang. Zijn zigzagkoers gaf aan hoe hij zich zachtjes voorbereidde

5. Niet alle zoute vis is zoutevis. Hij spreekt Zuid-Afrikaans-Engels. We keerden bij de zuiderkeerkring. Een zuur-base-evenwicht luistert heel nauw. Kom nou! De lapzwansen (GB, VD ook: z) waren aan het zwanzen. Een enkele zwei is L-vormig, een dubbele zwei T-vormig. Dat zijn aerobe bacteriën [vrije zuurstof nodig]. All right, als die
all-inverzekering maar allrisk is. Dat gerecht is au bain-marie, in een
bain-mariepan, bereid. Zij handelen in bakkerijingrediënten. Ze droeg bluejeans. Hij is een bullebak, een bullenbijter. De bohème druipt van die bohemienne af. Zij zullen eraan toe zijn. Een semifinale is een demi-finale. Hij zat met de gebakken jutteperen.

6. Masala is een specerijenmengsel (en een Indiaas filmgenre). Een laissez-passer is een grensoverschrijdende vrijbrief. Zij zijn militant nationalistisch, wat dat ook moge zijn. Met een plooi-ijzer kun je friseren en gaufreren. Privé-uitgaven hoor je niet uit de gemeenschapskas te doen. De verdediging moet standhouden en de voorsprong in stand houden, maar ook de andere linies zijn voor de instandhouding daarvan verantwoordelijk. Een ariërverklaring is een niet-Joodverklaring: een ariër is immers een blanke niet-Jood. Weet jij, wat een bewariër [WO II – beheerder Joodse bezittingen] is? Handelingen der Apostelen is een Bijbelboek. Wat is vandaag de ankeiler, de leader [bv. trekker op voorpagina krant]? Voor hem is dit ab(r)acadabra. Zij gaf een abominabele [afschuwelijke] presentatie. De popgroep ABBA bestaat uit Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid [niet in wdb.]. De afkorting ADSL (GB ook wel: adsl) staat voor asymmetric digital subscriber line en ADHD (GB ook wel: adhd) voor attention deficit hyperactivity disorder [ook wel: alle dagen heel druk].

7. Zijn hier nog acidhousefans [acid house]? Hij schopte het tot adjunct-directeur. Enne … ad multos annos [nog vele jaren]! Die
ad-hominembenadering [ad hominem: op de man af] lijkt me wel wat. Ik houd van je ad vitam aeternam (tot het eeuwige leven, voor de eeuwigheid). In de hovercraft (aerotrein) zaten veel hooligans [voetbalvandaal]. De afkorting aids staat voor acquired immune deficiency syndrome. Schip, ahoi. Ben je weleens in sportpaleis (Rotterdam) Ahoy geweest? Wat is aerotropie [ontwikkelen in richting zuurstofrijke lucht] bij planten? Ze maakten muziek à gogo [ononderbroken]. Een agonie is een zeer hevig lijden of de dood(s)strijd. Aikido is een oosterse vechtsport. Ze droeg een paar ajour kousen (VD ook: ajourkousen) [met kleine openingen]. Eén aloë, twee aloë's, een aloëetje. Met ALS wordt amyotrofische laterale sclerose aangeduid. In welk jaar A.M. (anno Mundi, sedert de schepping der wereld) was dat? Het was toen 7 uur a.m. (ante meridiem, na de middag – antoniem p.m. post meridiem, ervoor). Een alpaca is een schaap, het alpaca een legering, een bepaald soort nieuwzilver. Barcelona is een soort Spaanse furie. Dat waren ambigue, equivoque [dubbelzinnige] uitspraken.

8. Zijn uitleg stond bol van de ambiguïteit [dubbelzinnigheid]. Een amourette is een affairetje. De ambrosia is een zeker composietengeslacht net als onder andere hoefblad en paardenbloem. Een ATB is een all terrain bicycle (GB, mountainbike, MTB). De atb is de automatische treinbeïnvloeding. Op Atjeh gelden Atjehse gebruiken en gewoonten. Dit is een a-vistawissel [a vista, op zicht]. Hij is in Utrecht baccalaureus. Daar vliegt een AWACS-toestel (airborne warning and control system). Autarchie is zelfbestuur, autarkie economische zelfstandigheid. Een anaconda is een reuzenslang, een waterboa. Gold binnen het ancien régime [voor de Franse Revolutie] de gewone anciënniteit? Het angostura-elixer is genoemd naar de plaats van herkomst. In Breskens c.a. slaat de afkorting op 'cum annexis' [met wat erbij hoort]. Ik ben geboren A.D. (anno Domini) 1944. Anonymi zijn geanonimiseerd. Hij verplaatst zich met een soort lichtvoetige antilopegang [n/s]. Antifascisme, geweldig!

9. Deze AOW'er [Algemene Ouderdomswet] heeft altijd zijn
AOW-premie betaald. Antarctica is het vasteland, Antarctisch is daarop betrekking hebbend, (ant)arctisch is zeer koud, de Antarctische cirkel is de zuidpoolcirkel en antarctis is land en zee samen. Is Ardenner ham hetzelfde als Ardense hesp? Wat ben je weer à rebours, tegendraads. Hij sprak ardentia verba, vurige, hartstochtelijke woorden. Een arcade is een op twee kolommen rustende boog. De (Wet) AROB regelde tot 1994 de Administratieve Rechtspraak Overheidsbeschikkingen. Het meervoud van Asjkenazi is Asjkenazi's of Asjkenazim (GB ook: Asjkenaziem). Het initiaalwoord AI staat voor artificial intelligence (ook ki: kunstmatige intelligentie of kunstmatige inseminatie), maar ook voor Amnesty International en aviaire influenza (de klassieke vogelpest). De (het) ars gratia artis is de kunst omwille van de kunst (l'art pour l'art). Een arrowroot is een plant, de pijlwortel.

10. De aspirant-trainer klom op tot assistent-trainer. Appassionato spelen doe je hartstochtelijk. Een ascendant is een teken van de dierenriem en ascendenten zijn verwanten in opklimmende lijn. De AWW is de Algemene Weduwen- en Wezenwet (eigennaam, donorprincipe). De ascotstijl kenmerkt zich door extravagante hoeden. De hesperidenfontein is een zeker kunstvuurwerk. Umami is 'de vijfde smaak'. Ze had zich al te voyant, opzichtig, gekleed. De zymurgie is de leer en kunst van gistingsprocessen en -technieken en de zythologie de bierkunde.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten