zaterdag 19 juni 2021

2272 Dictee dinsdag 22-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (247)

Dictee – dictees [2272]

Oefendictee 610 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (247)

1. Ik doe hors concours [buiten mededinging] mee aan dat dictee. Gisteren hortten [ww. hortenhorren, horden, zeven – dus ook horden of hordden] wij de cokes. Een host is een computer of een mens. 'Hij hostte' komt uit het Engels. Met de hostis humani generis (hostis generis humani) wordt de duivel bedoeld. Het hotelbediendebestand dunt behoorlijk uit. Hij is een beetje hoteldebotel. Is dat een Nederlandse hotelier (GB) of een Franse hôtelier [GB, VD]? Hij housede (housete) geregeld. Welke stad heeft als motto 'hou en trouw'? Gent. Hij is houtgravure-etser. De houtje-touwtjejas werd houtje-touwtje (provisorisch, ad hoc) gerepareerd; de ad-hocreparatie was erg geslaagd. Het houtsnedemuseum is veelbekeken [GB, VD]. Die redenering zal geen hout snijden (niet houtsnijden!), zijn uitleg achteraf heeft wel houtgesneden. Wat doet een houtvlotter? Houtvlotten! Hij kreeg toch nog een houwtje van die degen mee. Wie gebruikt er nog een houwitser? Een hoving bestaat in feite uit hofjes. Kreeg ze haar zin niet, dan ging ze weer usantieel [als gewoonlijk] huilebalken.

2. De Hubertusdag valt op 3 november. Willen jullie dit huwelijksaangifteformulier invullen? Dan stop ik het in het huwelijksaktebestand. Hybris [ie ih – ook: hubris] is overmoed in de Griekse tragedie. Wie kent nog de hydra van Lerna [waterslang], prooi van Hercules [hij doodde deze]? Onze eerste huwelijksjaren waren de beste: toen was alles nog koek en ei. Is dat een hydroxide-ion? Hij is hymnedichter. De kranten hypeten regelmatig overjarige kwesties. 'Paard' is een hyperoniem (overkoepelend begrip) van 'hengst'; nu dus mét voorbeeld. Een te lage lichaamstemperatuur, hypothermie, kan tot de dood leiden. Hoe ontwikkelt zich de problematiek van de hypotheekrenteaftrek? Het hypofysegebied, waar zit dat? Hij heeft weleens last van hypo's [te laag suikergehalte in het bloed]. Een hypsometer werkt met het kookpunt van een vloeistof om hoogte te meten. Ken jij dat spel, hurling [soort van ijshockey]? Bij het Breskense dictee zitten ze hutjemutje. Hutsekluts wordt regionaal
(Zeeuws-Vlaanderen) ook wel peekluts (wdb.) genoemd.

3. Waar vindt men nog humboldtpinguïns? De humanresourcesafdeling houdt zich met human resources bezig. Zo handelt een humaninterestverhaal over human interest. Ze zou veel huldeblijken in ontvangst nemen. Wat je gewoon in huis, tuin en keuken gebruikt, is bijvoorbeeld een huis-tuin-en-keukenmiddeltje. Huisbakken brood is thuis gebakken. Huisje, boompje en beestje zijn de ingrediënten van een huisje-boompje-beestje-ideaal. Hier serveren we huisgemaakte apfelstrudel. De huisgenotenbijeenkomst – allemaal vrouwen! – liep een beetje uit de hand. De ontmoeting tussen Ajax en Heracles liep uit op een waar Grieks koningsdrama. Met de IJslandroute wordt een belangrijk stuk btw omzeild. Een huisbediendehoofd verdient heel behoorlijk. Humiliëren is vernederen. De huurquote is het percentage van je inkomen dat je aan huur uitgeeft. Een humoreske [kort humoristisch verhaal, mv. + n] is kort en humoristisch.

4.Een huttentut is een vlasdodder [plant, ook: vlasdotter]. De wedstrijd ging gelijk op. Met veel kunst- en vliegwerk werd de klus geklaard. De langerhanseilandjes zijn de eilandjes van Langerhans [cellen in de pancreas – alvleesklier – die glucagon en insuline produceren]. Hij wees met zijn langejaap [middelvinger] naar de Langedijker [inwoner], die langedijker [soort van fijne bloemkool] at. We liepen over het hallkleed [oh:]: was dat een berberkleed? Haal de soireeklederen maar tevoorschijn. Zij heeft last van lagerugpijn [ook: onderrugpijn, hoge, lage rugpijn]. Van marsepein krijg je tand- en kiespijn. Zeer: hartzeer, hoofdzeer (favus), mond-en-klauwzeer, oud zeer en niet zozeer. De zevendedagsadventisten lieten van zich horen. Een boutonnière draag je in het knoopsgat. Hij is (van Kleef), van de familie Van Kleef: en dus niet van de geef … Wie behoren er tot de Heilige Familie? Hij is heel verre familie van me: familie van het zevende knoopsgat. Een dagobert (met als naamgever Dagobert Duck) is van Kleef, hij houdt meer van de heb dan van de geef. Die dagobertstoel [middeleeuws, X-vormige poten] is billijk te koop.

5. Tympanie is trommelzucht [windzucht]. Hij typecastte [auteurs selecteren] heel intensief. Een überbrettl is een literair (GB ook: tt) café chantant. Dat is toch wel een überchick [op-en-top lekkere meid], zeg. De furor teutonicus is de teutoonse razernij [antisemitische uitspattingen Duitsland]. Bij het tewerkstellen van nieuw personeel moet je zorgvuldig te werk gaan. Heb ik je nu voldoende tevredengesteld? Hij doet aan muay-thaiboksen. Hij bestudeert de thetische dogmatiek [stellingen los van elkaar met weinig verbanden]. Geestenbezwering wordt ook wel theürgie genoemd. De afkorting t.h.t. betekent: ten minste houdbaar tot. De termieten maakten handig gebruik van de thermiek [opstijgende warme luchtstroom]. De deelnamecertificaten van alle dicteetjes worden zo meteen daaraan vastgeclipt (vastgeklikt).

6. Ik heb hem wel degelijk gezien! Voor thermocauter mag je in de geneeskunde ook zeggen thermocautère [weefseldelen uitbranden]. Timpana (timpanons, timpanen) zijn tamboerijnen. Ik heb tig fouten gemaakt: een tigtal, een tig aantal dus. Dat is nu al de tigste keer. Thermiet is een zeker chemisch mengsel voor brandbommen.
Tire-fonds zijn kraagschroeven. Wat doe je in ('s) hemelsnaam met thermische lansen? Er zijn meer hondjes die Fikkie, Mops of Blom heten. Is 'op z'n hondjes' nu een coitus a tergo of more canino [beide, ook: doggystyle]? Dat laatste klinkt als 'bij de konijnen af'. Het iconoclasmenfenomeen heeft met een beeldenstorm te maken. Idolatrie is afgoderij. Dit idylleverhaal is aandoenlijk. Brijpap schrijf je met een ij'tje, breiwerk met een ei'tje (treinreis met 2 ei's en zeiklijster is een tussengeval) en baby'tje met een y'tje. Dit ijlbodegoed wordt straks opgehaald. Wanneer is de IJzerbedevaart? Een ijsvlaktebegroeiing is minimaal.

7. Het ikebana is een zekere bloemschikkunst. Wordt er voor vrouwen een specifieke immigrantenstop ingesteld? Een onbekende vijand vormt een imminent gevaar. Kent dat apparaat ook een i-mode [internet]? Wat is het verschil tussen een impotentia generandi [geen bevruchting] en een impotentia coeundi [geen erectie]? Hoe kunnen we deze impassesituatie doorbreken? Leden van de Académie française zijn immortels [onsterfelijken]. Sommige Braziliaanse papegaaien zijn inséparables [onafscheidelijk, vgl. agapornis]. Kreeg jij een goede impressie van die impresario? Moeten we dat in abstracto of in concreto interpreteren? In absentia [afwezigheid] van de preses treedt de vicepreses op. Een indemniteit is een schadevergoeding. Meestal wordt zo'n verzoek afgewezen, in casu (i.c. – in dit geval) ook. Bij een inderminneregeling wordt iets in der minne geregeld. Het Indiaans is een indianentaal. We hebben in extenso [volledig] gedelibereerd en in dubio [twijfel] gestaan of we dat in duplo [in tweevoud] moesten aanschaffen.

8. In dienst nemen is indienstneming en in dienst treden is indiensttreding. De indogermanistiek bestudeert mede de
Indo-Germaanse talen. De kindermoord van Bethlehem [VD; NBG: Betlehem] was infanticide. In sommige culturen gebeurt de infibulatie [dichtnaaien schaamlippen] nog strijk-en-zet. Zij heeft een heel informatricenetwerk. De infectieziektebestrijding wordt steeds beter. In fresco [mv. fresco's, freschi] is al fresco: op verse, natte kalk geschilderd met waterverf [antoniem: secco, mv. secco's of secchi]. Er heerste een inlandse, eilandse, insulaire, IJslandse crisissfeer. De
in-memoriamschrijver wist zijn leven in het in memoriam [i.m.] treffend te verwoorden. Die tegenstander heeft nog heel wat in petto. Hij is een gentleman in optima forma [volledig]. Wanneer vindt die in-situsanering [in situ: ter plaatse] plaats? Zijn die reptielen insectenetend? Insjallah [in islam: zo God wil] gaan we op pad. Heeft hij inside-information? Het inspectierooster is klaar. Kan je voor hem instaan en kun je stand-in [vervanger bij gevaarlijke film of toneelstuk] zijn voor hem? IQ betekent: intelligentiequotiënt [ook: landcode Irak].

9. We hebben geïnlineskatet. De intensivecareafdeling (ic-afdeling) verleent intensive care. Daar gaat Interpol over. Een intestaat is zonder testament gestorven. Daar heb je die intrigant weer met zijn obligeante [dienstvaardig, beleefd] stijl. Een instantaneetje [momentopname] komt du moment dat je dat maakt, tot stand. De coalitie in statu nascendi [in wording] vordert gestaag. Een id-baan is een
i
nstroom-doorstroombaan. Instore reclame vind je in en om de winkel. Invert is geïnverteerd. De Investituurstrijd [keizer vs. paus] woedde rond 1100. Met ivf wordt in-vitrofertilisatie bedoeld. In voce betekent: bij dat woord. De invraagstelling alleen al was een heikele stap. Het Chanoeka is het Inwijdingsfeest. Geldt daarvoor het inzagerecht? Ipso facto [door het feit zelf] was hij dader. Een irenische bemiddelaar is vrede stichtend. Een italianisant is een schilder: zie verder internet. Ik stuur u dit s.p.r. (sub petitione remissionis, met verzoek om terugzending). Dat is een spouwwig. Die specialist is heel goed in spraakafzien, liplezen.

10. Malrovekruid werd als hoestmiddel gebruikt. Als een homeopaat met homeopathische middelen succes heeft, is dat een placebo-effect. Kinabast zou malaria genezen. Jaargemiddelde-, jaarrente- en jaarweddeberekeningen zijn lastig. Dat voedsel is ziekmakend, pathogeen. Op scholen hebben ze een jaarklassensysteem. Het jachtakte-examen was moeilijk. Wat is jachtspringen [van paarden: springen bij jachtritten in geaccidenteerd terrein]? Echte dames droegen jabotjes [oo] [geplooide stroken]. Hebreeuws voor 'God' is Jahwe(h) (ook: JHWH of JHVH). Volgens GB kun je alleen een jaden schaal hebben en overigens een jadeschaal (VD eventueel wel: jade – bnw.schaal). Jakarta, Indonesië.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten