vrijdag 4 juni 2021

2252 Dictee maandag 07-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (232)

Dictee – dictees [2252]

Oefendictee 625 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (232)

1. Is er een nuanceverschil tussen resumé en resumptie? Niet echt. Retabels [achterwand, eventueel met predella = optrede van het altaar] vind je achter een altaar. Resurrectie is opstanding uit de dood. Een retailbank [particulieren, kleine bedrijven] heeft meestal geen multinationals als klant. Dat vraagt om nadere uitleg: het reticulaire stelsel of reticulo-endotheliaal systeem [zeker weefsel in de milt]. Reticules zijn afsluitbare handtassen. Reüsseren [slagen] leidt tot réussite(s) [succes]. Van Dale heeft voor retraite [terugtocht, teruggetrokken leven] ook nog ritraite en ritratta. Nee, die zijn beide een herwissel. Is retortenkool eetbaar? Nee, chemisch product! In de revanchematch revancheerde hij zich. Het Reveil en de Reformatie zijn heel specifieke godsdienstige stromingen. De reveille [sein om soldaten te wekken] wordt geblazen. Revindicatie is terugvordering van eigendom. Een volmacht kun je revoceren [herroepen, intrekken – niet: revoqueren, wel: evoceren = evoqueren = voor de geest roepen, oproepen]. Mijn ellende revisited [opnieuw in de aandacht]. Reykjavik ligt op IJsland. Een revolte [opstand] is vaak revoltant [weerzinwekkend]. Ik moest toen naar het Riagg-centrum, gevestigd in een rez-de-chaussee [benedenwoning]. Een rhinestone is een rijnsteen (en geen reinsteen = grenssteen). Die ridderzatentocht was zeer geslaagd. Vindt men die rieten stoelen echt mooi? Hij zal schadeloosgesteld worden.

2. De rigor mortis, de lijkverstijving, is al ingetreden. No pun intended: de woordspeling is toevallig. De duglérésaus is alleen op internet te vinden. Een rijer is een opname met rijdende camera (en een reier een uithaler: iets met zijlijken). Rijhoogtenegering kan desastreus verlopen. Geef mij maar rioja en anders rijnwijn. Deze rijksbijdrageregeling moet op de schop. Het rijkswegennet wordt van rijkswege onderhouden. Molenaars kennen de rijn [molenijzer], binnenschippers de Rijn. Is die rijswaard [buitendijkse grond] een reis waard? Het kind was beverig, ril, als een hert. Zie die rilde [rild = slank] korenstengels. Er werden rillettes, pasteitjes, geserveerd. Zijden rips is ribbetjesgoed [ribstof, rips]. Rinks zijn rolschaatsbanen. Rinket: klein deurtje in een grote deur (klinket). Bij het ringrijden [ringsteken] maak je niet per se een rondje. Riposten [nastoot, tegenstoot] zie je bij het schermen. Rire entre cuir et chair is in zijn vuistje lachen. Wat weet je van de oud-Ripuarische geschiedenis? Ripuariërs: Franken aan de middenloop [die term ook bij distillaat = destillaat; voorloop, naloop] van de Rijn. Gaat hij schampavie spelen [geruisloos verdwijnen]?

3. Bij de ripieno staat het volle orkest tegenover de solopartijen. Een lucretia is een kuise vrouw. Hij liet een sardonische [boosaardig spottend, grijnzend] lach zien. Aandoenlijke piëta [voorstelling van Maria met het lichaam van de zojuist gestorven Jezus op haar schoot], toch? Het rissglaciaal [tijdperk] is genoemd naar de rivier de Riss. Hij heeft een sterk ontwikkeld ritebesef [ritus, ritueel gebruik]. Hij heeft een perfect ritmegevoel. Een rizofoor is een luchtwortelboom. Je moet de hele RNA-moleculeketen bekijken. Hoeveel Qatarese ri(y?)al [QAR] is een riyal uit Saoedi-Arabië (Saudi-Arabië – SAR) waard? Het
RIZIV-bestuur is afgetreden. Wat is een robijnlaser [stralen gaan door een robijn]? Toelichting: zeker geen krantenlezer! Bespreek de relatie tussen rocaille [grotwerk schelpen, etc.] en rococo [periode, waarin]. Het huis was gebouwd in rococostijl. De rockabilly is een mengvorm van rock en country-and-westernmuziek. Wie brengt hem de coup de grâce [genadeslag of -klap] toe? Roedelopen is pendelen met een wichelroede. We houden een Sardijnse vakantie [op Sardinië] en dan eten we altijd sardijnen [verse sprot, de gerookte heet sprot – haringachtig visje; we zijn dus geen kannibalen (s!)...]. Leg het verschil uit: rodeloop [dysenterie] en rodekoorts [= roodvonk]. Is de
schade-expert al geweest?

4. Neem maar een rohypnolletje [vergeetpil, rooie knol]. Met een rollerball [rollerpen] kun je schrijven. Die rolladeaanbieding is heel concurrerend. Daar zou je een rolling [rolberoerte] van krijgen. Slaat 'romanesk' op Rome of op een roman? Geen van beide: avontuurlijk! En geldt dat dan ook voor de romanistiek [taal en lit(t)eratuur Romaanse volken]? Het lettertype romein wordt ook wel met romeinletter aangeduid. De koers [wielrennen] speelde zich rommendom (rommentom) Hasselt af. Wat moet ik nou toch met een römertopf [stoofpot met poriën = zonder vet]? Romusha's zijn Indonesische dwangarbeiders. Hij verbeterde zijn rondetijd. Hij sprong als een gek in de rondte. Een ronggeng is een inheems dansmeisje in Indië. De röntgen is een internationale eenheid van dosis straling (stralingsdosis). Een ronzebons is een kinderpartijtje. Ziedaar: de rood- [gietwaren vervaardigen uit roodachtig messing of tombak] en loodgieter. Op rood- [edelwild: herten reeën] en zwartwild [everzwijnen] kun je jagen. Ze droeg een roodzijden hempje [= hemdje, vgl.
hempje-licht-op; drank
]. Vlamingen gebruiken roofing [NL: asfaltpapier, dakleer] als dakbedekking. Engelse soldaten: rooineks [roodneks, Boerenoorlog]. Op de Nederlandse Benedenwindse Eilanden kennen ze de rooi [droog rivierdal dat na zware regenval enig water bevat]. Is schaduwboksen tegen je eigen schaduw boksen?

5. Het rookgewoonteonderzoek verloopt stroef. Speelt het rijke roomse leven zich vooral af in het Heilige Roomse Rijk? Heerlijk, roquefort [kaas]! Roastbeef heet meestal gewoon rosbief. Hij kreeg een flinke (af)rossing [pak slaag]. Later zou hij nog meer ros [slaag] krijgen. Mijn broer moest de paarden roskammen [met borstel en kam reinigen]. Rösti is een Zwitsers-Duits gerecht. Raar: een rorschachtest op een roroschip [rij-op-rij-afschip, Engels: roll on roll off]. De overgang van 'verliezen' naar 'verloor' is een rotacisme [overgang z naar r in het Oudlatijn – vgl. Oudgrieks]. Een rotisserie is een rotishop [SR: dunne platte koek met inhoud]. Wordt dit in rotogravuredruk [met cilindervormige drukvorm] uitgevoerd? De routekaart klopte niet. Hoeveel soorten roux (van boter en bloem bereide basis of bindmiddel voor een saus – mv.: + s) zijn er? Je hebt rozenkruisers (GB, VD: hoofdletter) en rozenkwekers (en sinds 1649 ook quakers). Schaatssters rijden de 3000 (drieduizend) meter.

6. Aan haar kleren zaten heel wat ruches [kanten oplegsel]. Speel dit gedeelte rubato [vrije behandeling van het tempo op plaatsen die veel uitdrukking, emotie vragen]. Een platenspeler kan rumble [motortrillingen] veroorzaken (en wat is crumble? – Engels toetje). Op de Rubenstentoonstelling liepen meerdere rubensfiguren rond. Het rummikuppen is rummikub (VD: merk) spelen, rummyen [v.d.: gerummyd] is rummy spelen. Welke tekens heeft het runenalfabet? Het terras heeft een russen [van rus, zekere biezenfamilie] bedekking. Ze speelden hem rut [= blut]. Hij ruilebuitte [verkwanselen] zijn postzegels. Dit ruimte-experiment is geslaagd. Het ruimtelijkeordeningsbeleid
(ro-beleid) heeft gefaald. Die roversbendehoofdman is niet goed snik. Wat heeft 'ruling' [belastingafspraak] met belasting te maken? Ze droeg een saaien [n uitspreken – saai = zekere sof – kamelot, serge] rok. De Sabijnse maagden kwamen uit de stam der Sabijnen. Welke Jodinnen worden sabra (sabre, cactusvijg, vrucht van de vijgencactus) genoemd [Jodin in Israël geboren]? Stop dat geld maar in het safeje [kluis]. Wanneer wordt Sacramentsdag [ingesteld door paus Urbanus IV, zondag na Pinksteren] in Nederland gevierd? Met salanganen worden zekere klipzwaluwen aangeduid. Heeft zij geen enkel schaamtegevoel?

7. Is er enige overeenkomst tussen sakken [japon] en cul-de-sacs [doodlopende straat of dito betoog]? Ruderale planten zijn puinplanten. Is er een salesiaan van de salesianer [bnw.] orde in de zaal? Er is daar een salinebedrijf [zoutmijn]. Er werden veel salmagundi's (VD – salade, mengsel) geserveerd. Salmi is ragout van gebraden gevogelte of wild. Een saloeki is een oosterse windhond. Vroeger was salvarsan een geneesmiddel tegen de sief [syfilis]. In Lapland komen Samen (enkelvoud: Same) samen en ze spreken dan samen Samisch. Een samoreus vaart op de Samber en de Maas. Een sampan is een klein kustvaartuig in de Indonesische archipel. Sam en Moos deden samsam, fiftyfifty. Is 'pollepel' een goed voorbeeld van sandhi? Ja, ook: potlepel. De schrijfwijze van 'sanguine' en 'sanguinisch' zou ons kunnen verbazen [uitspraak: 'gwie', niet 'guu-wie']. Is deze sanskritist [Sanskriet] een sans-papiers [illegale vreemdeling]? Wist je, dat santinnen vrouwelijke heiligen zijn? Een santje is een devotie- of heiligenprentje. Saoto is een zekere pittige soep.

8. De stad was niet veilig door het sappenstelsel [sappe, loopgraaf; + n], aangelegd door sappeurs. Maak je toch niet sappel [druk, dik], man! De sarabande is een Spaanse dans. Een sari is een vrouwenkledingstuk uit India. Het Sarnami is een Indo-Europese taal. De sassafrasboom komt uit Noord-Amerika. Een satiricus is een satiredichter. De dynastie van de Sassaniden (VD: Sassanieden, lijkt fout – 2021 OK! – wel: Sassanidisch; GB: Sassaniden) vormde het koningshuis van het Perzische rijk van de 3e tot de 7e eeuw (n.C. – n.Chr.). Zeker geglazuurd Japans aardewerk komt uit Satsuma. Zij leden aan de saturday night fever [koortsachtig verlangen om in de weekends te gaan swingen in de disco]. De saturnalia (GB: saturnaliën) waren een losbandig Romeins volksfeest. Satyriasis is donjuanisme, vergelijk ook nymfomanie. Een saucisse is een saucijs [au/oo], vergelijk ook saucisse de Boulogne. Met een sauf-conduit (laissez-passer) kom je overal. Na de cycloon ontstond er een
sauve-qui-peut [algemene ordeloze vlucht]. Ze vluchtten toen het savannebos in. Leg duidelijk aan me uit de overeenkomst in schrijfwijze van 'savoir-faire' en 'laisser-faire'.

9. Sawa's zijn rijstvelden. Hij speelt even goed saz als sax. Hij leed aan scabiës (schurft). Een scafander is een reddingsgordel. Is oom agent er om snelheidsboetes uit te delen? Alle opgejaagde vluchtelingen werden de heuvel op gejaagd. Die grande [aanzienlijke] dame heeft een toyboy [jongere man als partner]. Scheren [mv.] is een andere naam voor krabbenscheer. Zijn ze weer aan het schermutselen? Het was een wedstrijd op het scherp van de snede. De scherpriekende gordelsteel is de muffe gordijnzwam. Een scheutist is lid van de congregatie van het Onbevlekte Hart van Maria. Hier, dat schiedammertje is voor jou [bodempje jenever]. Een schiefer is een leisteen. Het schellinkje is de goedkoopste rang in het theater. Zie je dat schelmse lachje om zijn mond? Kijk, de schlemiel [sukkel, pechvogel]. Wanneer vindt de schenkingsakteondertekening plaats? Het werkwoord 'schepen' betekent inschepen of scheep gaan. Socrates werd gedwongen tot de gifbeker, het gif was van de gevlekte scheerling (Conium maculatum). VD: de scheerlingbeker drinken = opgedragen zelfmoord plegen (Socrates was ertoe veroordeeld).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten