maandag 14 juni 2021

2266 Dictee donderdag 17-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (242)

Dictee – dictees [2266]

Oefendictee 615 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (242)

1. Hij was zo zat als een pinneke (niet meer in VD), een zwitser, een Maleier en hij had ook nog een baard als een Zwitser. Ook een vrolijke frans kan leven als vrolijke Frans. Betekent 'onvrijwillig' geen behoefte hebbend aan seks? Wij leven in het vrije en rijke Westen. Met een waggelgang bezorgde hij ons een van de Wachtendonckse psalmen. Zijn Watermannen Aquariussen [alleen enk.]? Dat kan. Wie zijn Waterloo [VD] vindt, lijdt een waterloo [GB]. De twee
water-en-vuurbazen waren als water en vuur. Een Beatlesplaat is van de (The) Beatles, beatlehaar is áls dat van de Beatles. Wannabe's willen van alles. Aan de walvistanden meet men de walvisstand af. Wees maar zuinig op dat wedgwood [Engels porselein]. Hij weekendt altijd heel uitbundig, zoals ook zijn ouders vroeger royaal weekendden. Sommigen maken van leentjebuur spelen bijwijlen en bijkans bijna een beroep. Een leerhoofd is een studiebol. Waar leer je leerlooien? Gelukkig kent GB alleen nog 'leerredes' [preek, VD's leerredenen lijkt wel erg vreemd en héél antiek].

2. Bij het leertouwen gebruik je fijngemalen eikenschors. In de muziek is legato gebonden. Als afdelingschef heeft hij veel leidinggegeven. Luister, hij spreekt Laagland-Schots. In de lagere- en
laagste-inkomensgroepen vind je de laag- en laagstbetaalden. Dit zijn allemaal laatpleistocene vondsten. Labarums zijn bepaalde processievaandels. Labaria's zijn Surinaamse lanspuntslangen, wist je dat? Een labiaat is een lipbloemige plant. Ik blijf echt maar 'Labourregering' schrijven: kijken hoe GB reageert … (inmiddels positief! – 2020 oké). Er moet wel een lacuneopvulling plaatsvinden. Wie spreekt er nog Ladino (Judezmo – op het Castiliaans gebaseerde taal van nakomelingen van Sefardische Joden die in 1492 uit Spanje werden verdreven)? Metselaars hebben een lagenmaat [dikte steen + lintvoeg]. Hij zit aan de lager- [linkerkant], niet aan de hogerhand [rechterkant, ereplaats], zo werd van hogerhand [= van overheids- of Godswege] bepaald. De lagunetocht maakte veel indruk. Hij had meerdere vervalste laissez-passers. Lamé is een weefsel met goud- of zilverdraad. Is staatssecretaris van Financiën Weekers nu een aangeschoten lame duck [heeft machtsbasis verspeeld – afgetreden 29-01-2014]?

3. Lacrosse is een op hockey lijkend balspel. Een lampenist verkocht geen lampenkappen [moest ze aansteken]. Zijn lamgeslagen [niet in staat functie te verrichten] ziel trok het niet meer. De landbouwzonebescherming verdient meer aandacht. In het land- en volkenkundig museum besteedt men ook aandacht aan de land- en tuinbouw. Landjepik is het jongensspel landjeveroveren. Voor de ramen hingen lancasters [raamgordijn van die stof]. De dauw mistte over de landouwen [velden, weilanden, akkers]. De Landstorm (Nederland) werd in 1943 opgericht. Daarvoor had je de Landwacht (met landwachters; die werd omgevormd tot de Landstorm). Zo, droom je weer van het Land van Kokanje, van Luilekkerland? De Landweerwet regelde de landweer [en hief de schutterijen op – 1901, gold tot 1922]. Een langoer is een hoelman of slankaap. Welke chemische elementen ken je uit de lanthaanreeks? De laparotomie is de opening van de buikholte. Laos(poeder) is gemalen galangawortel. Het slot van een Nederlandse wet of een koninklijk besluit [GB; VD fout: hoofdletters; beide wel: KB] vermeldt de uitdrukking 'lasten en bevelen'.

4. Je zult niet meer lastiggevallen worden. Komt 'belatafelen' [beduvelen] echt van 'latafel' [commode]? Nee, dus. Een laterzaak (GB) is een aangelegenheid van later zorg. De Latijnen zijn personen die behoren tot het Latijnse volk. De lauden (laudes) zijn het tweede van de kerkelijke getijden. Een leba is een geest (of smeerlap, Sranantongo). Proost, lechajim [ah ie]! Lecithine wordt als versterkend middel gebruikt. De ledenlijst vermeldde wel de lidmaten, niet wie welke ledematen miste. Een mdl-arts is een maag-, darm- en leverarts [VD ook en GB alleen: maag-darm-leverarts]. De verkorting 'xtc' staat voor ecstasy; de chemische aanduiding is MDMA: methyleendioxymethylamfetamine. Op recepten betekent m.d.s. misce, da, segna: meng, geef en teken aan. Mea memoria, voor zover ik mij herinner … Bij leidmotief gaat VD ook op de Duitse toer met: leitmotiv. Doe die lekgeslagen tuinslang maar weg. Maki's worden ook wel lemuren (oorspronkelijk: dodenschimmen – ook maki's = apen) genoemd.

5. Aan een lemmetjeboom groeien citroenen. Een lenze pomp [is lens] geeft geen water. In de lijze [lijs: zachte] wind liepen de slome lijsjes (beter: lange lijzen, genoemd naar Lijs) met hun viervoeters aan het leisje (meervoud: leisen – hondenriem, leidsel) en ze zongen leisjes (meervoud: leizen = middeleeuws godsdienstig lied met refrein (m.n. kerstlied)). De buurvrouw vertelde het eerlijk: vroeger speelde ik met lijsjes [poppelijs, meisjespop], nu lijs [als een lijs, lijzig spreken] ik soms, ik slis ook en vaak betaal ik met Moldavische leis [lei, MDL]. Zouden apen 'le propre de l'homme' [het eigene van de mens] kennen? Een lepidopterist bestudeert vlinders. Een leptosoom [met lichaamstype met langwerpig smal gezicht, scherpe neus en smalle lichaamsbouw] is juist niet van het pyknische type [kort en gezet]. Wie weet wat 'een lessing' is (GB), mag het zeggen [gelukkig: nu geschrapt!]. Sommige dieren kunnen echt lethargisch [ongevoelig, inactief] zijn. Zij is nogal een losgeslagen lichtmis [losbol].

6. In de religie kennen we de levendmakende geest, om de geesten te verdrijven juist de levenmaker. Zijn levensbehoeftenpatroon was simpel. Wat de leven(s)sector is kunnen GB en verzekeringsmaatschappijen je vertellen. Moderne Bijbelvertalingen maken van een leviathan een krokodil. Letterroof is plagiaat. De laatstelevensfase-invulling is niet altijd eenvoudig. De warmte van de zon is levenwekkend. Was een Leviet lid van de stam Levi, een leviet is een zekere Israëlische priester dan wel een clericus. Je kunt iemand zelfs de levieten lezen [streng berispen]. Hoe luidt de theorie over de lichaamsholtesappen? Wat vang je met een libellennet? In één keer goed! Aan de orde zijn de vaardigheden lichaamslengte- en lichtsterktebepaling. Het lichtjesfeest is het Divali bij de hindoes, het Chanoeka bij joden [ook: Lichtfeest] en het joelfeest bij de Germanen. Is een lichtmeter een lux- of lumenmeter? Lumina civitatis: beroemde mannen.

7. De lictor [dienaar] droeg de fasces, de lictorenbundel [bijlbundel]. Loopjes in de jazz zijn licks. Is dat ons nieuwste lidje? Vroeger had ik één lief, nu heb ik meerdere lieven. De lierenman [orgeldraaier] zat te lierelauwen [wauwelen] met z'n assistent. Achteloos liepen ze de lieveheer en lievevrouw voorbij, niet wetend dat dit beelden van de Lieve-Heer en de Lieve-Vrouw zijn. Wat, een predikant met een liefdebeurt [zonder geldelijke beloning, bv. waarnemen voor overleden collega]? Het ligament [veerkrachtige, vezelachtige slotband] dichtte de schelp. Het florijnsymbool [fl] werd als koppelletter (ligatuur) gegoten. Een light verse gaat over een luchtig onderwerp. Het leek dat hij na het gelikete facebookbericht (evt. F) de grond lijkte (effen maken). De lijkwadeverering is diepgeworteld, diep gegrond, (NB diepgronden is diepspitten) en neemt groteske vormen aan. De lijngravure-ester (hij maakt taille douces = prent die de duurdere kopergravure imiteert) zat op zwart zaad. Tegenover zijn lijntrekken moeten we één lijn trekken. Hij lijstte [inlijsten] de prent. Lilliputters zie je gauw over het hoofd. Hij verzamelt modellocs.

8. Lindaan (gammahexachloorcyclohexaan) is een insectendodende stof. Aan de lindelaan zag ik meerdere linden [bnw.] tuinmeubels. Een linotype [laaj-noo-taajp, lie-noo-tie-puh] is een regelzetmachine. Wat wordt met een 'orang liplap' bedoeld? Een Indo-Europeaan. Een lippennegerin is een vogelbekvrouw. Welke soorten ken je van de lisdoddenfamilie? Nieuwe schrijfwijzen als 'lipizzaner' houden ons, orthografen, aan het werk. Deze literair historicus doet literair-historisch onderzoek en publiceert ook literair-kritische (3 maal, GB ook: tt) artikelen. De live-uitzending (live uitzending) kwam direct vanuit hun living [huiskamer]. De loftuitingen waren niet van de lucht. Daar lagen we dan in ons lits-jumeauxtje [tweelingbed]. Een loeach (meervoud: loechot) is een Joodse almanak of kalender, een loelav [mv. GB: loelaviem, VD: loelavs of loelavim] de plantenbundel die wordt gebruikt op Soekot. Loerissen zijn groot in hun soort. Dit is de loevertzijde [winddrukzijde] van de bomen. Zit hij weer te loerogen [gluren]? Loensen [beetje scheel kijken] is loense blikken werpen. Hij droeg een loden [= jas, mantel, cape van loden = sterk gevolde dichte wollen stof].

9. Ze loodden [peilden] of het gebouw uit het lood stond. De doyennés (du comice) zijn geelbruine, zoete en sappige handperen. Een Japanse dame draagt graag een kimono. Ze heeft een lokkige [met lokken] kop. Ze wil er altijd lombok [Spaanse peper] op. Look-zonder-look, dat is toch helemaal niets [knoflookkruid]? Tel op: lom [leer- en opvoedingsmoeilijkheden] plus mlk [moeilijk lerende kinderen] is sbo (speciaal basisonderwijs, ook sbao). Een loop-in-'t-lijntje is een scheepsjongen. Een loostrens is een soort waterberging (op een plantage). Die gozer [kerel, vent] is een loser [mislukkeling]. Daar is een lössgebied. Ze hebben een los-vaste relatie. In een lowbudgethotel kun je met een low budget terecht. Gezocht: een politicus met lowprofilegedrag, een speld in een hooiberg dus. Ook Ernest Hemingway behoorde tot de lost generation [ontheemd in WO I en naar Parijs]. Volgens het internet is een lota een soort Aziatische waterkan. Hij wilde de lounge in, maar lou loene. Loyauteit is loyaliteit. Een
lpg-tank bevat lpg (liquefied petroleum gas). Met L.S. [lectori salutem] begin je een deftige rondzendbrief.

10. In de scene [modieuze groepering] was volop strijd: daar wordt vol op de man gespeeld. Heb jij het luchtrouteschema? Soms heeft hij nog een lucide [helder] moment. 'Hij luide de klok' is een niet zo gangbare schrijfwijze van een wens. Luidens [volgens] de woordvoerster is het niet waar. Als je koeterwaals spreekt, is dat dan Luikerwaals voor de goede verstaander? Jij lulhannes, lullo, lul-de-behanger, hou eens op met die lullepraat! Kom op, luitjes! Het lumbecken is boekbinden zonder garen. Een lunaticus [maanzieke] heeft lunaire [m.b.t. de maan] ideeën. In zomerkleding wordt vaak lustre [luhs-tuhr – zekere stof] gebruikt.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten