vrijdag 30 april 2021

2206 Dictee zondag 02/05/2021 (4) dictee Oefendictee april 2021 (3)

Dictee - dictees [2206]


Oefendictee april 2021 (3)

1. Wie weet er een ezelsbrug voor janpotage en jean potage? De e trekt los, of zoiets? Ramon Llull (toe maar …) is Doctor Illuminatus. Brevity is the soul of wit: kortheid is de essentie van geestigheid. Ze verkopen daar surahkleding met soerateksten erop. Dit is geen bastaardvloek: verdommen is gewoon dommer worden. De dominee preekte uit de Heidelbergse catechismus. Ricinine is, jazeker:

1,2-dihydro-4-methoxy-1-methyl-2-oxonicotinonitril. Het schip (met averij) had relâche forcée, gedwongen oponthoud. Kennen jullie de Opeinder kopieer-, corrigeer- en correctiefabriek, het taal- en spelfoutendestructiebedrijfje DrukDruk?

2. DrukDruk is een voorbeeld van CamelCase, net als GroenLinks, ChristenUnie, JavaScript en FireFox. Prolongabel is verlengbaar en logeabel betekent: bewoonbaar, gerief(e)lijk. We kennen de boekheld Pietje Puk en een pietje puk. Met *hert o.a.: atlashert = berberhert, axishert, paterdavidshert, prinsalberthert, sikahert, tienerhert, wapitihert en vrouwtjesdamhert. Onychitis is nagelbedontsteking. De Congregatie voor de geloofsleer is een Romeinse instelling, de congregatie van het Onbevlekte Hart van Maria is een kloosterorde. Te werk gaan volgens de wet en de profeten is volgens de vaste, geijkte orde. In de kerk kennen ze de zegenwens, PSV had een zegewens. 22/04/2021: nieuwe update VD: 391.247 lemma’s (was: 390.709).

3. Zijn die wijnen lekker: saint-estèphe, saint-julien en saint-émilion? Je schrijft ‘erdoorheen’ en ‘daardoorheen’, maar ‘doorheen lopen’ (etc.). Volgens de TH zou je eigenlijk ONO, etc. moeten schrijven, VD geeft echter O.N.O. (en Z.W.t.W.). De meest bête [dom, onnozel] bètamens wil nog wel een bete broods. Logisch toch, die taal: vissen die de rivier opzwemmen zijn anadroom, bij afzwemmen zijn ze catadroom. Een wind bergopwaarts is anabatisch, bergafwaarts is die katabatisch. Aforisten maken zinspreuken. Een afrodiet: menselijk wezen zonder geslacht. Adc's zijn aides de camp. Een getuige à décharge, aan de penningmeester werd decharge verleend. Een BEST-tas bevat boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel.

4. Een adenoïdenlijder lijdt aan adenoïde vegetatie. In principe geen trema op de i als die te midden van 3 of meer klinkers staat [financieel], wel evt. op de klank ‘ie’ [jezuïet] of ‘ei’ [geëigend]. Begeesterd is begeistert. Is dat een Berner of Appenzeller sennenhond? Beoefen jij bhakti-, bikram-, hatha-, power- of rajayoga? Een barones heet ook wel baronne (afko: Bonne). Een bucketlist is van een terminaal zieke. Ha, dat is geen cheeta! Op Deventer latten kun je niet skiën. Onder de directbetrokkenen waren enkele meest direct betrokkenen. Hij wilde mij op het mad komen, maar ik had mijn mad af; toch werd ik op het matje geroepen. Eerst dronk ik een fles met tenen matje leeg, daarna ben ik naar mijn matje gegaan. Is er morgen matinée musicale?

5. Is hij een slimme of een slome sjakie, of gewoon: de sjaak? Marcheerpoeder, dat is cocaïne. Met een [VD: één] seffens is een voor een. Een milf solliciteert ernaar cougar te zijn. Creduliteit is goedgelovigheid. Hij is strenggelovig, zeg maar streng christelijk. Hij kreeg een tak, een attaque (apoplexie), of was het een TIA (transient ischaemic attack)? Daarin het woord attack, net als in ddos-aanval (distributed denial of service). Een torsekast heeft getorste, getordeerde poten. Je to do’s zet je op een to-dolijstje. Traf(s) is de verzamelnaam voor travestieten, dragqueens en transgenders. Wrijten is bakkeleien. Denk niet aan basen bij zuur-base-evenwicht. De fraîcheur ervan viel me tegen. On-Nederlandse glitter en glamour.

6. Mijn gas- en lichtrekening liep vroeger via een
postcheque-en-girodienst en wel specifiek via de
PCGD, de Postcheque-en-Girodienst. Ze konden het goed vinden met elkaar. Googol = 10 ^100 (een 1 met 100 nullen) en googolplex = 10 ^ googol (een 1 met googol nullen). Een gryvn(y)a is een hryvnja. Doe mij maar een portie van die paramethoxyamfetamine. Een ijzebijter is een iezegrim (mopperaar), maar geen ijzerbijter (doorzetter). Intellegenti pauca: een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Een bekende bodembedekker is kudzu. Ik wist niet dat ik prozaïst was: faire de la prose sans le savoir = proza schrijven zonder het te weten. Mio mia is gewoon een biljard. Pembadoti is pijpaarde (SR, wintirituelen).

7. Lastig: griep en griepaal, maar: porfier en porfirisch. SR's pokopoko is het Italiaanse poco a poco. De KGB gebruikte spionnenpoeder: de stof NPPD (nitrofenylpentadienal). Een hoya is een wasbloem. Zoeken op *cm*: [GB] acme, cm, pacman, discman, stucmarmer, trafficmanager en ad-hocmaatregel. In VD (een selectie): ACM (Autoriteit Consument en Markt), blanc-manger (nagerecht), c.m. (o.a. conto mio), c&m (cultuur en maatschappij, profiel bij havo en vwo), Cm (curium, 96), CM (Iso-landcode Kameroen), CMC (carboxymethylcellulose), cms (computerterm: contentmanagementsysteem), cmv (in NL: culturele en maatschappelijke vorming, een hbo-opleiding) en CMV-infectie (cytomegalovirusinfectie, cytomegalie).

8. Verder: ecmnesie (geheugenstoornis door het opdoemen van beelden uit het verleden) franc-maçonnerie (vrijmetselarij), gcm (gramcentimeter), hoc mense (h.m.in deze maand), magic mushroom (paddo), modo sic, modo sic (nu eens zus, dan weer zo), plasticmonteur, secreta haec murmura vulgi (dat zachte gefluister van het volk), trucman (in een film), VOC-mentaliteit, C-majeur,
tbc-medicijn,
een gothicmeisje dat Gotisch studeert, c-mineur,
wc-muur,
SCM (supply chain management), OCMW (in BE: Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), i.c.m. (in combinatie met), CMO (in NL: Contactorgaan Moslims en Overheid, in BE (historisch) Centrum voor Middenstandsopleiding).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten