vrijdag 16 april 2021

2184 Dictee zondag 18-04-2021 (4) dictee Het onlinedictee van Kampen 2021

Dictee - dictees [2184]

 Het onlinedictee van Kampen 2021

December 2020 (auteur: Harry Goedegebure)

De 66 onderstreepte items moesten worden ingevuld. Toelichting in blauw.

1. Wanneer Sinterklaas de ideeëloze jongelui op de vanwege de huidige anderhalvemetersamenleving, coronaveilige afstand heeft voorzien van contemporaine [hedendaagse] cadeautjes zoals legpuzzels, en de vier einzelgängers [solist] à contrecoeur [ongaarne, met tegenzin] gaan mens-erger-je-niet spelen, slaat het thans frequente [vaak voorkomend] fatum [noodlot] toe: ik word geïnfecteerd met het COVID-19-virus!

2. In de GGD-teststraat wordt mijn neus capabel [kundig] gepenetreerd met een wattenstaafje door een alleraardigste jongeman die mij op een eloquente [welsprekend] wijze kan expliqueren [ook: expliceren, maar andere uitspraak] dat zijn ogenschijnlijk duf baantje geen sinecure [ook: sinecuur, maar andere uitspraak] is.

3. Direct wordt de slaapkamer gebombardeerd tot een isolatiecel, voorzien van laptop en andere parafernalia [bijbehorende zaken] om de tijd te beiden [afwachten], en wordt de rest van het gezin in een tiendaagse quarantaine [afzondering] geplaatst, wat voor de langeafstandsforens/zen dankzij de sublieme wifiverbinding amper verschil maakt.

4. Vanachter mijn kleine laptop met daarop de geüpdatete meest recente versie van de communicatieprogrammatuur, zie ik de fraaie pittoreske [schilderachtig] oranje- en okerkleurige avondluchten gelardeerd [doorspekken] met de continu wisselende contouren [omtrek] van uiteenlopende amorfe [vormeloos] wolken.

5. Dan kan de mise-en-place [gereedmaken voor bereiding gerechten] voor het kerstavonddinertje worden voorbereid, bestaande uit een entree van rijst met daarop gekaramelliseerde [verhitte suiker toevoegen] halve rode-uienringen en een stukje gebakken zalm als topping [bovenlaagje]; ik mag met veel aplomb [zelfvertrouwen] beweren dat de in roomboter gebakken sliptongetjes met een perfecte cuisson [gebakken vleesgerecht] zeer appetijtelijk [smakelijk] zijn.

6. Met kerst [= Kerstmis] vieren ten minste de CDA-leden en de ChristenUnieleden de geboorte van Christus, tot vorig jaar wereldwijd in gewijde basilieken door miljoenen christenen gevierd onder luid gezang van aloude carols [feestelijk religieus lied] en kersverse kerstversjes, maar A.D. 2020 [afkorting + cijfers] nochtans alleen via een online( )viering [hangt van de klemtoon af: online = bnw., maar in samenstellingen vaak aaneen] te volgen is.

7. Wanneer het ambetante [vervelend, naar] lied over Flappie [Youp van ‘t Hek] langzaam is uitgefaded [ww. uitfaden = geluid langzaam laten vervagen], wordt de conventionele [gebruikelijk] frituurpan tevoorschijn gehaald om daarin de minutieus [zorgvuldig] voorbereide appelbeignets en rozijnenbollen met sukade te bakken, een taak waarop de heteluchtfriteuse of airfryer niet berekend is.

8. Silvesteravond [kleine letter, maar begin zin – oudejaarsavond] is aangebroken waarop traditiegetrouw de oudejaarsconference wordt afgewisseld met oorverdovend exploderende melkbussen, wat de pyrotechnische [betreft vuurwerkmakerij = pyrotechniek] handel met lede ogen aanziet, totdat we ten slotte [aan het eind] om twaalf uur met champagne gevulde flûtejes [champagneglas] in de hand elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen, en niet zoals vorig jaar met gênante [beschamend] rodewijnglazen [glazen voor rode wijn, niet de glazen zijn rood ...].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten