woensdag 14 april 2021

2179 Dictee vrijdag 16-04-2021 (1) dictee Dictee van de dag (180)

Dictee – dictees [2179]

Oefendictee 677 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (180)

1. Een landaulet(te) is een coupé-landauer [VD: alleen sub lemma: auto of koets met neerklapbaar bovendeel]. De lanciers [lahn-sjee] is (zijn) een oude dans. De Landarbeiderswet is van 1918, de Landbouwarbeidswet van 1955. De ländler is een dans. Er kan hier land- en zeewind optreden. Hij studeert algemene land- en volkenkunde. Langedijk ligt in Noord-Holland. La plus noble conquête de l'homme is het paard. Met la Reine du Monde wordt de pers (de opinie) omschreven. Is dit een largo [langzaam muziekstuk], een larghetto [langzaam en gedragen] of een larghissimo [zeer breed]? Waar moet dit lashschip [vaartuig met lichters = lichterschepen aan boord] afmeren? God lof, laus Deo! De laus stultitiae is de lof der zotheid. Let op: Desiderius Erasmus' werk wordt aangeduid met Laus Stultitiae. Dat gebied ligt in het noordwesten van Zuidoost-Amerika. Een quiche lorraine is met spek en kaas [vergelijk: quisse = kip]. Lazzaroni zijn Napolitaanse bedelaars, lazzi vernuftige zetten, gepaste antwoorden, kwinkslagen.

2. Le démon de midi is de nieuwe seksuele impuls die op middelbare leeftijd vaak optreedt. Bij het leblancproces [sodaproductie] heb je geen leclanché-element [batterij] nodig. Hij deed het le coeur léger [lee-zjee], met een licht gemoed. In welk land geldt de Leen-en-pachtwet? Vlamingen leveren hun leeggoed [fust] meestal in. De
lees-en-schrijfkop is kapot. In de slotscène laat men de leerscene [ie] zien. Een leidinggevende is leidinggevend (GB, VD ook ww. leidinggeven). Speelt hij nog met legoblokken (van het merk LEGO)? Le goût de la perfection qui stérilise: het onvruchtbaar makende verlangen naar volmaaktheid. Le geste auguste du semeur is het verheven gebaar van de zaaier. Lege artis (l.a.) of secundum artem (s.a.) is volgens de regelen der kunst. De vertaling van 'lier en zwaard' is 'Leier und Schwert'. Een vloek of krachtterm noem je eufemistisch le mot de Cambronne.

3. Les défauts de ses qualités zijn de gebreken van zijn goede hoedanigheden. Body(stocking) [nauwsluitend, sluiting in kruis] wordt ook wel leotard genoemd. De LETS is het Local Exchange Trading System [plaatselijk ruilhandelsysteem]. Heeft lethargie [slaapzucht, geestelijke ongevoeligheid] veel gemeen met letaliteit [dodelijkheid]? Een paar letters! Hij is een kei in lesgeven. De levant waait gewoonlijk in de Levant. Maar zelden vaart er een Levantijn [oosterling, uit de Levant] mee op een levantijn [schip dat op de Levant vaart]. De leylijnen [ie] [banen van energie] lopen naar het leycentrum. Een libellé is een ambtelijke aantekening. Met Lichtfeest en lichtjesfeest wordt soms hetzelfde bedoeld [Lichtfeest = bij joden: Chanoeka – en lichtjesfeest: Divali bij hindoes en joelfeest bij Germanen]. (Non) licet: het is (niet) geoorloofd. Een liebelei [laaj] is een flirt of amourette. Life's little ironies zijn de kleine ironieën van het leven. Ik lig niet lekker bij dat ligniet [soort bruinkool]. De Ligurische [volk: Liguriërs] kust vind je bij Genua. Ze spreekt nogal lijzig. Limae labor et mora is de zorg voor de fijne afwerking. Een lilium inter spinas is een lelie tussen de doornen.

4. Wat heeft limogeren [aan de dijk zetten; oorspronkelijk: generaals] met Limoges te maken? Daar werden niet-functionerende generaals naar de achterhoede verplaatst. Het stelsel van Linnaeus [systematische beschrijving plantenrijk = L. of Linn.] is heel duidelijk. Zij kochten lits-jumeauxs [tweelingbedden] en gros in. Je ziet het direct: hij is een lombrosotype [geboren misdadiger, naar verluidt]. Een longshot [foto van grote afstand] staat tegenover een close-up [van heel dichtbij]. Hoe ziet een lood-tin-antimoonlegering eruit? Edward VII van Engeland was de l'oncle de l'Europe [vanwege veel familiebetrekkingen]. Louisine is madapolam [katoenen weefsel]. Wat was een lucaskind [met zekere extra belastingaftrek – IB]? Het lsd is lysergeenzuurdi-ethylamide [drug]. Een lowrider is een showy [opzichtig] personenauto of een fiets, een lowbrow iemand met weinig ontwikkeling. Een lucretia [kuise vrouw] zal niet vreemdgaan. Het lucite is polymethylmethacrylaat [plexiglas, perspex]. Een Luciaan komt van Saint Lucia. De Luchtvaartrampenwet is al van 1936. Een
luchthart-treurniet is altijd zorgeloos, opgeruimd en vrolijk. Dat is voor mij puur Luikerwaals en dus koeterwaals. Een luiewijvenknoop is een vrijgezellenknoop [niet opgenaaid maar door het kledingstuk gestoken].

5. Luiewijvensoep is soep in blik of pakjes. Het lumbecken is een wijze van boekbinden. Lumen mundi is het licht der wereld, bijvoorbeeld Erasmus. De lune de miel zijn de wittebroodsweken. Een lupus in fabula is een persoon die onverwacht(s) verschijnt (precies als men het over hem heeft). Een lutz kun je bij het kunstrijden maken. De lux mundi is het licht der wereld, bijvoorbeeld Wessel Gansfort. De lux perpetua (lux aeterna) is het eeuwige licht of de godslamp. Het lux in tenebris is het licht in de duisternis. Asfyxiëren is door inademing van gassen doen stikken. Een croche is een achtste noot, het crochet is een haakwerk. Het croix de guerre is een zekere Franse militaire decoratie. Hij heeft crohn [de ziekte van Crohn, dunne/dikke darm].

6. De Bolognaverklaring [1999, Europese landen] grondvestte de bachelor-masterstructuur. De boltzmannverdeling heeft te maken met de equipartitie van energie over de aanwezige vrijheidsgraden en de constante van Boltzmann (= k, die van Planck: h). Hij kon het op den duur niet bolwerken. Deze kleren zijn op de duur gemaakt. Een bombardesteen is een stenen kogel van een bombarde [middeleeuws kanon van groot kaliber]. Is die leerling weer naar Bommelskonten [spijbelen]? Zijn er nu ook nog bonapartisten [aanhangers van de familie Bonaparte]? Ze was bcbg: bon chic, bon genre [goede stijl, goede instelling, jong, Parijs]. Wil je een bonekampje (een glaasje bonekampbitter – niet meer in VD)? Met de Bond wordt meestal de Protestantenbond bedoeld. Een bondshotel wordt door de ANWB aanbevolen. Je zult betalen: bon gré, mal gré [goed- of kwaadschiks, tegen wil en dank]. De bonheur(-du-jour) is een salonkastje. Iemand eruit bonjouren is hem te verstaan geven dat hij moet vertrekken, eruit gooien. Een bekende strip in Het Volk heette Bulletje en Bonestaak. Hij is op weg naar Bommel [gaat sterven]. Een bonito is een zeevis.

7. Bon souper, bon gîte et le reste (niet meer in VD): goed eten, goed logies en de rest. Een fourreur is een bontwerker. Een Koninklijke Boodschap is een brief van de Koning aan de Staten-Generaal, ten geleide van voorstellen. Verum, bonum, pulchrum: het ware, het goede, het schone. Boogaloo is Zuid-Amerikaanse dansmuziek met invloeden van mambo, rock-'n-roll en soul. Een caddie is een boodschappenwagentje [of drager van golfstokken; caddy: opbergruimte als doos, tas en lade schijfje cd-speler]. Het is bon ton [het staat goed] om nu niet te applaudisseren. De boom des levens stond in de Hof van Eden, de boom des doods is de taxusboom. Heel vroeger zouden ze dat tot op de boôm [bodem] uitgezocht hebben. De 'poestaha's' van de Bataks zijn boombastboeken. Als je een chihuahua en een maltezer kruist, krijg je een boomer [oe:]. Boontjis [ie] zijn sperziebonen (oosterse keuken). Een boorbuis is een casing [ter bekleding van boorgat]. Boordroeien is oarsen. Ken je Borneose houtsoorten?

8. Jouw handelwijze is volstrekt verwerpelijk, uit den boze. De booze is een alcoholhoudende drank. De Wet BOPZ is de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen. De bordeauxs zijn wijnen uit het departement van de Gironde. Een bordeelsluiper is een suède herenschoen (suèdeherenschoen) met crêpezool. Boreh is welriekende gele zalf van kurkuma. Een bore-out [stress door verveling] is weer de andere kant van een burn-out [stress door drukte]. In de Provence kun je bories [klein koepelvormig gebouwtje] tegenkomen. Wat is het borrelnootjeseffect [bij schudden: grote boven]? De BOS is de Boeddhistische Omroepstichting. Een bosamarant is een witte majer. Voor het bose-einsteincondensaat moet je wel heel dicht bij het absolute nulpunt [= 0 kelvin, 0 K] zijn. Dat zoeken we op in de Bosatlas. De Bosjes van Poot vind je bij Den Haag. Wie kent Paulus de Boskabouter niet? Een San is een Bosjesman. Een bosneger heet ook wel marron.

9. O jee, waar zit hier de bosskey [snel privégebruik pc op werk beëindigen als de baas komt]? Een bosseerhamer is een bouchardhamer [ruw behakken zachte steensoorten]. En wat is bossnapping [gijzeling directeur door werknemers]? Hij liet het touw bot vieren [tot het einde, lusten kun je botvieren]. Voor het boterwegen moet je rug-aan-rug staan. De Boterwet moet fraude voorkomen. Die vrouw wil graag gebotoxt [rimpelvorming tegengaan] worden. In Botswana betaal je met pula's [BWP]. Een bouchee is een pasteitje van bladerdeeg. De botol tjebok is [een fles water] voor de billen. Een bouffante is een lange gebreide wollen das. Een woord als paraskevidekatriafobie [vrees voor vrijdag de dertiende] onthoud je wel gemakkelijker als je weet dat 'paraskevi' in het Engels 'preparation' is en dat slaat dan op de vrijdag, de dag van de voorbereiding op de sabbat, dat 'deca' in het Nederlands 'tien' is en 'trio' voor 'drie' staat. Een bouilloire is een schenkketel, theeketel op een bijpassend komfoor [theelichtje, gasstel]. Dat fobie een angstbeklemming is, wist je natuurlijk wel. Hij zei het boudweg [kordaat. zonder omwegen].

10. In bottelrieën [voorraadkamer] vind je wijn en drank. De senaat van een Griekse stad kwam samen in een bouleuterion [ou èh]. Een boulingrin is een verzonken grasveld voor balspelen. Een bourdalou is een damespo (voor in de kerk …) Een bourgeois satisfait is een antihervormer. Aan het eind van een sabelschede zit een bouterolle [sluitstuk]. Een boutist [au] is aanhanger van Desiré Delano Bouterse. Een bouton d'orient is een besmettelijke zweer in oosterse landen. Akkerbouw is de akker bewerken. De grote bouwheer des heelals is de Schepper. Een bouzouki is een Grieks snaarinstrument met lange hals. Revolutie van boven af? Dat valt onder de dienst Bouw- en woningtoezicht [B – Vergelijk: dienst Gemeentewerken = GW].

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten