zaterdag 17 april 2021

2187 Dictee dinsdag 20-04-2021 (1) dictee Dictee van de dag (184)

Dictee – dictees [2187]

Oefendictee 673 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (184)

1. De kinderen rijden graag op ijslanders [pony]. Illotis [hoofdletter I] pedibus et manibus ingredi: zonder de vereiste eerbied binnenkomen. Iets volkomen overbodigs is de Ilias [idem] post Homerum. De imitatorum servum pecus is de slaafse kudde na-apers. Il [idem] re galantuomo: koning-gentleman, de bijnaam van koning Victor Emanuel (1820-1878). Im Brustton der Überzeugung: op een toon van zelfverzekerdheid, van volle overtuiging. (Ab) imo pectore: uit het diepst van zijn gemoed. Imperium et libertas: heerschappij en vrijheid, imperium in imperio: een staat in de staat. Een impromptu is een ex tempore [voor de vuist weg]. Waarin verschillen de impotentia coeundi [seu-oen-die – geen erectie] en de impotentia generandi [geen bevruchting]? Let op de uitspraak: implicite is impliciet [erin opgesloten liggend]. In aere aedificare: luchtkastelen bouwen. Een inanis verborum torrens is een stroom van nietszeggende woorden.

2. In Baccho et Venere: in het drinken en het mingenot. In communi is gemeenschappelijk en incommunicado is geïsoleerd, van de buitenwereld afgezonderd. Bij de Independenten [hoofdletter I] moet je aan een staatkundige partij in de zeventiende eeuw in Engeland denken, bij de independenten aan een kerkelijke groepering. Hij was in de lorum [dronken] toen hij dat indecent proposal [tot buitenechtelijk verkeer] deed. De incroyables waren de opzichtig geklede reactionairen na de val van Robespierre. Incorrupta fides nudaque veritas: niet te verbreken trouw en de naakte waarheid. In continenti is op staande voet en incontinentie is urineverlies. In des Wort(e)s verwegenster Bedeutung: in de stoutste betekenis van het woord. Indicta causa is zonder verhoor en verweer, zonder vorm van proces. Het indienne is een Oost-Indische katoenen stof, ook wel: calicot, chintz, sits genoemd.

3. Het is vrij uitzonderlijk dat een indomeisje of een Indochinees
Indo-Germaans spreekt. Geweldig, die indycarraces. Infans in utero matris: een kind in de moederschoot. Infighting is boksen op minder dan een armlengte. Inflectie is verbuiging van woorden, reflectie is terugkaatsing. Flexie is buiging en deflexie is het verloren gaan van buigingsuitgangen. Ingeval u opgesloten raakt, moet u in geval van nood dit nummer bellen. De ingénu [bnw.] ingénue [znw.] speelde haar rol geweldig. In hac lacrymarum valle: in dit tranendal, in illo tempore: in die tijd, in integrum restituere: in ongeschonden staat herstellen en in ipso termino: op de vastgestelde dag. In nexu is in het verband, in de samenhang. In puncto puncti (in puncto sexti): met betrekking tot het zesde gebod (gij zult niet doodslaan). In situ is ter plaatse.

4. In rixa: bij een twist. In solidum is voor het geheel, in solutum is in contanten. Hou op met die insipide [flauw, smakeloos] grappen. In silvam ligna ferre (eigenlijk: hout naar het bos dragen): water naar de zee dragen. De inside story [van een betrokkene] over de insidertrading [(effecten)handel met voorkennis] baarde opzien. Instar omnium: net als iedereen, instar montis equus: een paard zo groot als een berg. Integros haurire fontes: uit zuivere bronnen putten. In tergo: op de rug, aan de keerzijde en inter jocos et seria: onder scherts en ernst. De Internationale Vrouwendag valt op 8 maart. De intrigant [konkelaar] was heel exigeant [veeleisend]. De introitus vaginae [schede-ingang] is een voorbeeld van een introïtus [ingang tot een lichaamsholte]. Intus et in cute: door en door, irritare crabrones: zich in een wespennest wagen. Het Russische persbureau heet(te) Itar-Tass. De puzzelstukjes vielen na de massa-audiëntie ineen. Het nospel is een Japans spel [vgl. notheater].

5. Wat zou bedsport [eufemistisch: seks] zijn? Spreek je 'bedroede' meteen goed uit? Jammer dat bij dictees het streepje niet mag. Een veroordeelde in effigie verbranden, ophangen, is hem deze straffen in beeltenis(!) doen ondergaan. Een rechte beëlzebub [ook: roodhandbrulaap] snauwt iedereen af. Een beemdduizendknoop is een adderwortel. Hoe spreek je 'puttee' [puh-tie] uit? Wat is het steelpannetje [informeel: sterrenbeeld Grote Beer] vanavond goed te zien! Batee midrasj [enkelvoud: beet] zijn leerhuizen, gewijd aan Thorastudie. Van het verderfelijke 'Befehl ist Befehl' [orders] moeten we nu niets meer hebben. Een befteckel is een lul-de-behanger [ook iemand die graag beft of gebeft wordt]. Is die begaafdheid geno- [erfelijke aanleg] of fenotypisch [erfelijkheid + milieu]? De joden voelen zich soms begeind [in een vrolijke bui verkerend], de Duitsers begeistert [enthousiast]. Petitio principii is begging the question [een cirkelredenering]. Uit welke eeuw stamt het plateelaardewerk? Een goede dertiger is waarschijnlijk ouder dan een begindertiger.

6. De begrafeniswet is vervangen door de Wet op de lijkbezorging. Hij schaamde zich niet voor zijn pubescente [rijpend, in de puberteit verkerend] schaamstreek. Ik beroep me op de Algemene Wet Gelijke Behandeling [AWGB 1994, niet in wdb.] [godsdienst, ras, geslacht – de WGB is de Wet Gelijke Behandeling (van Mannen en Vrouwen bij de Arbeid)]. Wat zijn behemoths [2x ee, oh – een groot en sterk viervoetig dier]? Ken je zijn behoeftepatroon wel? De titel van een van de oudste gedrukte werken is Spiegel der Behoudenis. Het ros van de vier Heemskinderen heet Beiaard. O, wil hij een glas beiers [= Beiers bier]? Het kleine Beiram is het Suikerfeest, het grote Beiram het Offerfeest. Er komt een voetbalwedstrijd tussen BN'ers en BV's. Het is een goed beklante, een druk beklante, een welbeklante zaak. De conclusie was concies [s] [bondig], met concisie [s] geformuleerd. De bpm is de belasting van personenauto's en motorrijwielen. Historisch was een fermier général een belastingpachter. Belastingvriendelijk is fiscaal vriendelijk. Voor een beissie [dubbeltje] op de eerste rang zitten?

7. Die planten zijn beijzeld. Beaux-esprits [enk.: bel esprit] weten aangenaam te spreken over literatuur (GB ook: tt) en kunst. De Belfox is de Belgian Futures and Option Exchange, de Belgische Termijn- en Optiebeurs. De kinderen Belials zijn belialskinderen [duivel]. De bella matribus detestata zijn de door de moeders verafschuwde oorlogen. Een belle conclusion et digne de l'exorde is een fraaie gevolgtrekking, de vooropstelling waardig. De belle peinture is juist geen impressionisme [maar: expressionisme]. Het land van belofte (het Beloofde Land)(!) is Kanaän, het Heilige Land. Erysipelas is belroos [huidinfectie]. Die bohemer, een rondzwerver, zag de bemer [pestvogel, vogel uit Bohemen] vliegen. Heb je jouw shirt nou alweer bemoost [bemosen = bevuilen, bezoedelen]? Hij was bendelid. Benedicamus [b, begin zin!] Domino: laten wij de Heer prijzen (danken). De Gezegende zegene het: Benedictus benedicat. B.L. betekent: benevole lector, goedgunstige lezer.

8. Waartoe dient benzoylperoxide [bleekmiddel meel]? Naast de bergère [leunstoel] stond de bergereprijs [plant, bosereprijs]. Een
berg-Schot is een Hooglander. Een andere naam voor bergthee is gaultheria [goo-tee-rie-jaa]. Een katabatische wind is een bergwind [naar beneden! – anabatisch = naar boven]. Een berimbau is een

Zuid-Amerikaans snaarinstrument. Op de berkoen [dwarsbalk, stut] zat een berkhoen [korhoen]. Een Berner senner is een Berner sennenhond. Wie kent de beroemde Nachtwacht van Rembrandt niet? In Nederland is er een Raad van Beroep en in België een hof van beroep (beroepshof). Een bepaald Berbervolk [de Kabylen] heeft Kabylische gebruiken. Het kabukisyndroom is genoemd naar traditioneel Japans toneel. De Kabouterpartij is voortgekomen uit de provobeweging. De ziekte van Kahler (kortweg: kahler) treedt in het beenmerg op. Heeft 'kafkaiaans' dezelfde lading als 'kafkaësk'? Zeg maar kaddisj: zand erover!

9. Een bepaald pesachgebak is trouwens gremzelisj. En wham, daar lag de kaduke kadushi [zuilcactus]. Wat heeft een hogere frequentie van voorkomen: 'kajapoetolie' of 'kajapoetiholie'? De kaketoe produceerde een kakofonie van geluiden. Zullen we Marietje eens kakkestoelemeien [op 2 paar handen heen en weer wiegen]? Is die kaïn pandjang [kledingstuk van doek] van kaïn kembangan [dat doek] gemaakt? Een banyan is een tropische boomsoort met steltwortels, heilig in India. Het Kalina is het Noord-Surinaamse Caribisch (Caraïbisch). Een kalotje [muts] is geen sjako(otje) [militair hoofddeksel]. Zijn 'kalvijn' en 'calville' hetzelfde? Beide: tafelappel. Kan een kamizool [kort buis] van kamelot [oo/oht] [weefsel] gemaakt zijn? Aan de Kanaalkust is het voor Kanaänitische bezoekers goed toeven. In de knaster (kanaster – kist of korf van vlechtwerk) zat varinastabak [zeer goede]. Het is klip-en-klaar: dat was kantje boord, op het nippertje. Kanunnikessen zijn geen bomen [maar zekere kloosterzusters]! Kapo's waren gevangenen-toezichthouders [in concentratiekamp]. Een kantiek is een canticum, een kerkgezang.

10. De karonje [feeks, helleveeg] werd na haar karoshi [overlijden door te hard werken] per karos begraven. Een grand écart is een spagaat. Een gocart is een skelter: daar kun je mee karten (bij de karting in een kartodroom). Hij is een kei in cartomagie [goocheltrucs met speelkaarten]. Je zult maar een cartel [uitdaging tot duel] krijgen … Het cartilago is het kraakbeen. Ik geef je carte blanche [een onbeperkte volmacht]. Dit behoort tot de caoutchoucartikelen [gummi, rubber]. Hier geven ze onderwijs à la carte [het programma stel je zelf vast]. De prijskartelparticipanten [prijsafspraken] kregen fikse boetes opgelegd. Sevroega is fijnkorrelige kaviaar uit de Kaspische Zee. Het kasjmier komt oorspronkelijk uit Kasjmir. Een kasuaris is een loopvogel op Nieuw-Guinea. Een herder draagt vaak een kastoren [van kastoor of bevervilt] hoed.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten