vrijdag 9 april 2021

2172 Dictee zondag 11-04-2021 (1) dictee Dictee van de dag (175)

Dictee – dictees [2172]

Oefendictee 682 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (175)

1. Met CJD wordt de Creutzfeldt-Jakob disease bedoeld, het
creutzfeldt-jakobsyndroom [vergelijk: gekkekoeienziekte]. Clairet is rode en clairette witte wijn. Een clam [èh] is een strandgaper [mosselsoort]. Een classicale [classis = kerkregio] vergadering kun je best klassikaal instrueren. Beschrijf het classicisme [navolging Griekse, Romeinse oudheid] eens. Hij verzorgde een classy (met veel stijl) optreden. Hij aapte het typetje (tiepje, typetje) doctor Clavan na. Clawback [belasting, afromen financieel voordeel] , is dat niet gewoon terugklauwen? Haar cleopatrakapsel weerspiegelde in de clepsydra [wateruurwerk]. Voor cliometrie [kwantitatieve geschiedschrijving] heb je cijfers en statistieken nodig. Moet die hele kliek (clique) door dat cliquet [tourniquet, in één richting draaiend rad]? We zijn gaan clubben [clubs bezoeken, uitgaan] met ons cluppie. Met clusterhoofdpijn heb je het syndroom van Bing-Horton [kortdurend, 's nachts]. Zij was de kluts kwijt en die zat niet in haar clutch (handtas). Een van de vier vwo- en havoprofielen is c&m [cultuur en maatschappij]. CMYK [Cyan, Magenta, Yellow, Key = cyaan, magenta, yellow en black] is een drukkersterm: vergelijk RGB [rood, geel, blauw – bij tv, etc.]. Kijk, daar komt de coach met zijn coachees (de door hem of haar begeleiden = znw.).

2. De coccidiosis is een hoenderziekte veroorzaakt door kokken. Bij cochleair [slakkenhuis, gehoor mens] moet je niet aan huisjes- of wijngaardslakken denken. De codex argenteus is het enige bewaard gebleven handschrift van Wulfila's Gotische Bijbelvertaling. De cola wordt van kola-extract gemaakt. De collaterale raden waren de Raad van State, de Geheime Raad en de Raad van Financiën die de landvoogd sedert 1531 terzijde stonden. Die biljartbal ligt collé [vast tegen de band]. De Hoge Colleges van Staat zijn de Staten-Generaal, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer en de Kanselarij van de Nederlandse Orden. Hadden we in Nederland ook maar de colloque singulier (BE: zwijgplicht over de inhoud van gesprekken met de koning). De COM is de computer output on microfilm. De
Comédie-Française heet officieel Théâtre-Français. In een cometarium worden de kometen uitgebeeld. Bij het lezen van een comic [komisch stripverhaal] voel ik me comfy [comfortabel].

3. Ik verzoek u dat comiter, sed fortiter [vriendelijk (beleefd) maar dringend]. Cometten is comète spelen en commercen is commerce spelen. Dit is een gewoon, commuin (commuun), delict. Zij zijn in communio bonorum [gemeenschap van goederen] gehuwd. Met de Comorese frank [KMF] kun je betalen op de eilanden Grande Comore, Ansjovan en Mohéli [Indische Oceaan]. Emmer-Compascuum moet je liëren aan koppelweide, meent. Mijn compie [compagnie] is de beste, dacht de soldaat. Complexometrie is een chemische analysemethode waarbij wordt getitreerd met complexvormers als
e
thyleendiaminetetra-azijnzuur [EDTA] en nitrilotriazijnzuur, toch? Een compliment à crochet [om er een terug te krijgen] is not done. Hij is niet helemaal compos mentis [bij zijn verstand]. Het Eedverbond der Edelen dateert van 1566 [? elders: eedverbond, ook specifiek – en: Verbond der Edelen]. Een 
compte-rendu is een soort financieel verslag. Een c-print is een computerprint. De berekening van de datum van het paasfeest heet deftig computus paschalis.

4. Een comtoise [geen p!] is een slingerklok uit de Franche-Comté (een vrijgraafschap). De comstockery [moralisme of zedenmeesterij m.b.t. lit(t)eratuur] heeft toch wel veel weg van censuur. Het Concilie van Trente en het Tweede Vaticaans Concilie zijn de meest bekende. Bekende congregaties zijn de Congregatie voor de geloofsleer en de Congregatie voor de katholieke opvoeding [in Rome, kloosterordes: met kleine c]. Het Congres van Wenen (Wener Congres) vond in 1814-1815 plaats. In de Verenigde Staten is het Congres (met de Congresleden) de wetgevende vergadering. De kondratieffgolf is de lange conjunctuurgolf. 'Hoofd' en 'kop' zijn connexe begrippen. Hij is connu dans l'univers et dans mille autres lieux: bekend in het heelal en op duizend andere plaatsen. Het conopeum is het ciborievelum [zijden omhulsel]. Wie consanguien [gwie] zijn, vertonen consanguiniteit [gwie – niet: guu-wie]. Kan dat wel, een halfopenbaar [VD] consistorie (VD: bisschoppen naast kardinalen)?

5. Consolatrix afflictorum [troosteres der bedrukten] is een epitheton [ornans] van Maria. Is dat nu consolebouw [vooruitspringend deel gebouw]? Een Engelse diender is een constable [een konstabel werkt bij marine of zeevaart]. Bekende fysische constanten zijn die van Boltzmann (k) en die van Planck (h). Hoe spreek je 'constructiefolie' [geen olie, niet meer in VD] uit (en hoe 'eideling' – niet: 'duh')? In Frankrijk was het Consulaat een regeringsvorm [met 3 consuls, Napoleon was de eerste]. De Akte van Consulentschap was een geheime overeenkomst [de hertog van Brunswijk bleef als adviseur van stadhouder Willem V optreden na diens meerderjarigwording]. De uitdrukking 'consule Planco' betekent: in mijn jonge jaren, in mijn tijd. De Consumentenautoriteit is een onderdeel van EZ [Ministerie van Economische Zaken]. Korfbal is beslist geen contactsport. Met CW wordt de contante waarde [waarde op dit ogenblik van een later te ontvangen bedrag] bedoeld. Wij gaan naar de afdeling contentieux [geschillen van bestuur] van de Raad van State. Een cms is het contentmanagementsysteem [teksten en afbeeldingen op internet]. Die contigue (verbogen) [aan elkaar grenzend, naburig] landerijen zijn allebei van boer P. geweest. Een cocu is een hoorndrager, een bedrogen man.

6. Hoeveel conti a metà [gezamenlijke rekening voor de helft] hebben zij samen? Contra bonos mores is in strijd met de goede zeden. De Kroon is contrair gegaan [afgeweken van advies Raad van State]. De Contrareformatie [innerlijke zuivering en ordening] vond in de katholieke kerk in de zestiende en zeventiende eeuw plaats. Met zo'n jantje-contrarie [altijd tegen(spreken)] is niet te werken. Quatsch, jij altijd met die bratsch [viool]. Een contre-épreuve is een tegendruk [verse afdruk prent door de diepdrukpers halen]. Een kant-en-klaar voedselproduct is een convenienceproduct. Dit was een conversie [omzetting] van een 4 procents- in een 3 procentsschuld. Coño's zijn (Spaanse) schoften. Vooraf de warming-up, na afloop de coolingdown. Copiers zijn kopieerapparaten. Een copywriter [tekstschrijver] moet wel op het copyright letten. Een copycat is een na-aper van met name celebs [celebrity's]. Met te veel wijn in de coq au vin [gerecht] ga je coq-à-l'âne [wartaal] uitslaan. De kleine kokette [bnw.] Katinka was een echte coquette [znw.]. De cordon(s) bleus [koks] bakten smakelijke cordon(s) bleus. Hij bespeelt de cornet-à-pistons [piston, kornet]. Het coronavirus veroorzaakt SARS [severe acute respiratory syndrome (besmettelijke, ernstige longziekte)]. Dat schreef ik in 2013!

7. Je hebt wel de who's who [lijst bekende personen] nodig om te weten te komen wat het corpus hermeticum [de verzameling van de van Hermes Trismegistus afkomstig geachte geschriften] is. Dit is al de derde keer, maar correct me if I'm wrong. Een corselet is een combinatie van korset en beha. Corybanten zijn priesters van de Frygische godin Cybele. Die cosas de España [ingewikkelde zaken, voor een buitenstaander niet te begrijpen] snappen jullie toch niet. Een coscoroba is een zwaangans. Waar slaat 'cosmatenwerk' [versiering net glasmozaïeken en geometrische marmermozaïeken] op en waar komt die naam vandaan (romaanse bouwkunst; Italiaanse familie Cosma)? Een cosmos [plant] is maar een mespuntje in de kosmos [heelal]. De costeriana [drukwerken] zijn vrijwel zeker niet van Laurens Janszoon Coster. Een côte à l'os [ribstuk met been = côte de boeuf] of een côtelette suisse [kotelet gevuld met ham en kaas] en dan een heerlijke côtes du Rhône (een rhônewijn) erbij … Een cottage orné [villa of klein landhuis in landelijke stijl] zal wel duurder zijn dan een cottage [huisje op het land]. Op zijn couch [kautsj] [ligbank] lag hij over de couches [enk.: couche [koesj(uh)] = laag (verf)] te lezen. Hoeveel coulombtjes [C, hoeveelheid lading] omvat deze lading? Deze coup de théâtre [ommekeer] hadden we niet verwacht. Een coupe-file is een voorrangskaart.

8. De dominee hield een hel-en-verdoemenispreek. Groessen (bij Duiven), Groede en Goes zijn plaatsen met een g. Waar hebben ze die laat-maar-waaienmentaliteit vandaan? Een covaartest is een cognitieve vaardigheidstest. Bij de covercal gaat het om de tweede plek [weddenschap]. De cover-up [geheimhoudingsoperatie] geslaagd, het geheim bewaard. De CPE zijn de carbapenamase producerende enterobacteriën: ziekenhuisbacteriën die bestand zijn tegen antibiotica uit de groep van de carbapenems. Ik vind cradle-to-cradle lovenswaardig [onderdelen product opnieuw gebruiken na verstrijken levensduur ervan]. Op het platteland kun je Crassa Minerva [plat, boers] zo'n reactie verwachten. Crayoneren is (ook) met houtskool ontwerpen. Nu krijgt wel de verkeerde de credits [waardering, eer]. Daar heb je die creepy creep [2 x ie] [engerd] weer. Dikvloeibaar fondant wordt ook crème genoemd. Een crêpe georgette [weefsel] kun je niet, een crêpe suzette [flensje, likeur] wel eten.

9. Dat was een kostelijk creusemaal [Japanse oester]. Er ontstond in Den Haag een ware crisette [minicrisis]. Een crime passionnel is een passiemoord. Het crm is het customer relationship management, het klant(en)relatiebeheer. De CRMH was de Centrale Raad voor de Milieuhygiëne. Crocidoliet is blauw asbest. Een croquis is een schets. Er is veel cross-overmuziek. Van wie is die crosssectorale studie? Je hebt ook nog crossselling [verwante producten] en crosstrade [tussen 2 landen, uitgevoerd door een derde]. Een gebruikelijk computerbeeldscherm is (was) een CRT, een cathode ray tube. Het CRPS is het complex regionaal pijnsyndroom. Hoeveel doen aandelen crude [kroe:t – ruwe aardolie] momenteel? Wat is de crux [kernprobleem] dan wel? De CRvB is de Centrale Raad van Beroep [bestuursrecht]. Bij de mis en cryptokatholiek, kan dat wel? De
gsm-elleboog wordt ook cubitaletunnelsyndroom genoemd. Ik cuckoldde [soort vreemdgaan] ? Dank je de koekoek.

10. Cujus pluris erat unguis, quam tu totus: iemand wiens pink meer waard is dan jouw hele persoon (nounou). Die lul-de-behanger hield een cul-de-sac [betoog met zichzelf vastpraten]. Als amateurkok verslind je de culilit [kooklit(t)eratuur]. Als je culot [kuu-loo] [lef] hebt, heb je nog geen culotte [kuu-loh-(tuh)] [kniebroek]. De Cullinan (eigennaam – diamant) komt uit Zuid-Afrika. Zijn religie is de culte du moi [vooropplaatsen eigen persoon]. De cultuurpaus sprak vanaf de katheder. De culturo's [culturele elite] vormen de culturati [idem]. Cultuurchef tussen de bloembollen? Ja! Een ongle-bleu is een cultuursnob. Dat moet je cum grano salis (met een korreltje zout), dus niet (te) letterlijk, nemen. Cum insanientibus furere: huilen met de wolven in het bos.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten