zaterdag 10 april 2021

2176 Dictee dinsdag 13-04-2021 (1) dictee Dictee van de dag (177)

Dictee – dictees [2176]

Oefendictee 680 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (177)

1. Als voorafje was er een caesarsalade. Een nuroman [njoe] heeft van doen met 'new urban romantic'. Een nuraghe [mv. + n] is een rond bouwsel op Sardinië. Een nunchaku is een in de oosterse vechtkunst gebruikt slagwapen bestaande uit twee stokjes die met een touw of ketting aan elkaar bevestigd zijn. Die militaire exercitie was geslaagd. Iets onder coërcitie is onder dwang. De obese [obees] obeet [lijder obesitas], een obelix [dikkerd], stond bij de obelisk [hoge vrijstaande vierkante zuil]. Hij bespeelt de oboe [oo-boo-wee/èh] d'amore [mv. oboe d'amores/'s]. Een oblie is een wafeltje, een oublie een schijfje chocolade. Het Occidental [kunsttaal] is nooit aangeslagen. Hij keek als met ocelliogen [pauw] naar het ocelot [bont van de pardelkat]. Ockham's razor (het scheermes van Ockham) verwijst naar parsimonie [simpel]. En parcimonie [cent, zuinigheid] ligt daar vlakbij. Een ocotillo is een woestijnheester. Hij speelde odds [enkelvoudige kans bij roulette]. Geeft een oeioeimachine [hoeihoutje, hoeistokje: vierkant stokje met propeller] een win-winsituatie [iedereen wint erbij]?

2. In het orkest speelden meerdere oeds [uhts – luiten]. Deze oer-Engelse toerist bleek het Oergermaans te kennen. Hij werd gevloerd oor een oksel-arm-heupzwaai. Alle voedsel passeert de oesophagus. De oloroso is een goudkleurige en enigszins zoete sherry. Waar is hier de O.L.H.-kathedraal [Onze-Lieve-Heer]? Wel, zie je die dan niet? Oligo-elementen zijn spoorelementen (maar geen biels, bielzen!). Ik doe het alleen om harentwil(le). Breng het maar naar Ome Jan, de lommerd. In het ombré [een weefsel] zie je kleurverloop. Ommatidiën (ommatidia = 1 element) zitten in facetogen. Omnibus et lippis et tonsoribus notum (lippis et tonsoribus notum): bekend bij Jan en alleman. Een omphalos is een navelsteen. Dat is on-Bijbels en onchristelijk. We moeten onder(de)hand de voortuin maar eens onder handen nemen. We hebben een onderzeese ervaring opgedaan.

3. Je moet toch iets omhanden hebben? Zou er iets ophanden zijn? Ze dansten de onestep [en twostep, 2 step is een muziekstijl]. Onera klinkt beduidend beter dan belastingen. Een oneirodynie [ee] is medisch een nachtmerrie. De wind kwam uit het O.N.O. [oo-èhn-oo], het oostnoordoosten. Een onomasticon is een naamboek. Waar vind ik de afdeling oor-neus-keelheelkunde? De onus probandi is de bewijslast. Wie Oost-Oostenrijk zegt, stottert niet. Willy Brandt heeft de Oostpolitiek (Ostpolitik) in gang gezet. Volgende week vrijdag is het Opa-en-omadag. Wat werd met de Oostzone [het na de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie bezette gedeelte van Duitsland] aangeduid? We gaan maar op de bonnefooi [op goed geluk] naar de nieuwe buren. Voorbeelden van onomatopeeën [klanknabootsers]: 'tiktak' en 'koekoek'. Hij stond me ope et consilio, met raad en daad, terzijde. Een ongle-bleu of blauwnagel is een cultuursnob. Ik was in Oostvoorne en in Westmalle.

4. We bivakkeerden in de openlucht. Een op-en-neer vind je alleen in de bouwkunde of in een cafeetje. Een opera buffa [luchtig] is een opéra comique/bouffe. Opera selecta, uitgelezen werken, hoef je echt niet allemaal gelezen te hebben. Als ze thuiskomen en de tuin zien, zullen ze hun geluk niet op kunnen. De opperherder [paus] vertegenwoordigt de Opperherder [Schepper]. Het OPS is het organisch psychosyndroom [schildersziekte]. Een opprobrium medicorum (letterlijk: een schande voor de dokters) is een ziekte waartegen de medische wereld niets vermag. Wat is opting-out [van bedrijven: terugtrekken uit collectieve regelingen]? De Opta is de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatieautoriteit. In de vakantie zal hij de berg op (bergop) willen, in zijn werk zal hij wel hogerop willen. Ook in de (het) Opus Dei [organisatie] bidden ze het opus Dei [koorgebed monniken]. Een opus Herculeum [Herculeus labor] is een verschrikkelijk reuzenwerk.

5. Hij deed het op zijn [11] elfendertigst en op z'n janboerenfluitjes. Farizeeërs zag je meestal in orantenhouding [staande met naar de hemel opgeheven armen]. Had ons Oranjehuis ook een oranjehuis [oranjerie, orangerie]? Is Oranjestad op Aruba de enige Oranjestad? Nee: Breda, Buren, etc. Het orfische orfisme [religieuze beweging, kubistische stijlrichting] is naar Orpheus genoemd. Hij belijdt de dingen met de mond alleen: ore tenus. Er was een ordeoefening in het orde houden. Het orleans is een geweven stof voor vrouwenkleding. Waar verhaalt de Orpheusmythe [zijn afdaling in de onderwereld] over? De merknaam voor diazotypie [kopiëren met geprepareerd papier] is ozalid [-liet]. De orseille is een purperrode kleurstof. De orthesebehandeling [instrument voor corrigeren lichaamsafwijkingen] heeft goed geholpen. OS staat voor operating system en voor Olympische Spelen. Ik kon anoniem blijven bij die osloconfrontatie [line-up]. De oud-oudgereformeerde zuchtte. Ossobuco is een Italiaans gerecht.

6. Amai, dat is een oud-Hollandse tekening met Oudhollands onderschrift op oudhollands gedrukt. Een outgedropte junkie is een drop-out. Ligt Overbetuwe in de Over-Betuwe? Ja, samen met Lingewaard. Ze zou verward overeind schieten. Hij overdrijft graag en was dan ook overdressed [te formeel gekleed]. Het gepraat werd overstemd en het gekoekoek overkraaid. Hij bezit Overmase bossen en Overrijnse landouwen [velden, weilanden, akkers] en rijdt daar vaak rond met zijn landauer [koets]. Die tekening is oververfijnd. Ik heb mijn C4 [BE: ontslagbrief] gekregen (op een A4'tje – of A-viertje, VD). Een cab was vroeger een aapje, nu een taxi. Heb je mijn cabinet de curiosités [rariteitenkabinet] al gezien? De CABG-operatie ontleent zijn naam aan de coronary artery bypass grafting. Je moet wat overhebben voor de goede zaak. De cabernet franc brengt blauwe druiven voort voor loirewijnen, de cabernet sauvignon dito voor bordeauxwijnen.

7. Een cacimbo is een kustnevel. De beursindex van Parijs is de CAC-40: Compagnie des Agents de Change-40 [kahk-quarante]. Traditionele Italiaanse vissoep is cacciucco [kaht-sjoe-koo]. Cachaça is Braziliaanse sterkedrank (GB ook: sterke drank). Met cachexie [slechte algemene lichamelijke toestand] ben je cachectisch. De açaibes groeit (uiteraard) aan de açaipalm. De cachounoot, olifantsluis, bombaynoot of cashewnoot groeit aan de acajou- of kasjoeboom. Het looistofhoudend extract uit de bast daarvan wordt ook wel catechu [tsjoe] (ook: cachou) genoemd. De bedoelde looistof is pentahydroxyflavan, catechien, catechine of catechol. Volgt u het nog? CAD/CAM staat voor computer-aided design – computer-aided manufacturing De cacoëthes carpendi is de vitzucht. Cadanceren is cadens, cadenza, aanbrengen. Een Cadmische overwinning is een pyrrusoverwinning. Een cado krijg je niet, het is gewoon een calamiteitendoorsteek.

8. De caduceus is de staf van Mercurius. Caelum [tsj] et terras miscere [k] is hemel en aarde bewegen. De caecum [see-kuhm] (meervoud: caeca) is de blindedarm (een slavink of blinde vink zal daar nooit in geraken). Een kolanoot bevat cafeïne (coffeïne). Cafestol werkt cholesterolverhogend. In een ouderwets café zag je nog weleens een cafetière [zekere koffiepot]. In Italië drink ik altijd caffè [ee] latte [mv. caffè lattes/'s] De cahors is een donkerrode wijn. Met cai's worden centrale antenne-inrichtingen aangeduid. De piranha's lusten vast geen caipirinha, met die cachaça erin (betekenis: zie boven). Een cairn is een pre-Keltisch gedenkteken. Wat zegt de Caissonwet over de caissonziekte? De caixa [tsj] is de Braziliaanse snaredrum [snaardrum]. De cajon [ch] is een handtrommel, gebruikt als percussie-instrument. De cajunmuziek [kee-dzjuhn] stamt van de Cajuns [Franse kolonisten Amerika].

9. Waar is die hasjcake? Dit moet je op die calandrone [blaasinstrument] maar eens calando [wegsmeltend] spelen. Calcar addere currenti is nodeloos aansporen. De preses had de calculus Minervae, de beslissende stem. Een caligula is een sadist. Ferroaluminium en nikkel geven samen caliet [legering]. Een calefactorium is een verwarmde ruimte in een klooster. Ad calendas graecas is met sint-juttemis. De calendae of kalenden zijn de eerste dag van de Romeinse maand. De caliche is een natriumnitraathoudend gesteente in Peru en Chili. Callanetics en calisthenics [fitness op muziek] zijn op het eerste gezicht hetzelfde. Callositeit is eeltigheid. Alle calmantia [kalmerende middelen] zijn kalmerend. Calomnie is kwaadsprekerij (werkwoord: calumniëren). In de archeologie is een calotte het bovenste deel van de schedel. Een calumet is de vredespijp van indianen. Het woord 'calx' heeft helemaal geen meervoud [stofnaam: kalk(steen)].

10. Met riels [rie-jèhls] betaal je in Cambodja [KHR]. De cambozola is een schimmelkaas (vergelijk: camembert en gorgonzola). Is dat camelia [kamerplant] of kamille [plant]? Een camelot [oh] is een straatventer, een camelot [oo] du roi in feite niet zoveel anders. Camjo's [camerajournalist] moet je in de gaten houden. Een cami is de gebedsruimte van een grote moskee. Wanneer begint die veiligvrijencampagne? Een campanile [ie ə] is een klokkentoren. De campylobacters [bacteriën: ontstekingen spijsverteringskanaal] bedreigen je. Die canada is een populaire populier. Cancaneren is de cancan dansen. De Cananefaten heten ook wel Kaninefaten. De candomblé [religie] vind je in Brazilië. Eindeloos, die c: caneforen [vrouwenfiguren met korven op het hoofd als kariatiden], canere surdo [voor dove oren preken], canis in praesepi [ee] [dwarskop uit boosaardigheid].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten