vrijdag 23 april 2021

2195 Dictee maandag 26-04-2021 (1) dictee Dictee van de dag (190)

Dictee – dictees [2195]

Oefendictee 667 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (190)

1. Welke advocaten-generaal zijn er momenteel? Wie wil er wat
hand-en-spandiensten verrichten? Een all-in-one is een randapparaat waarmee men kan printen, scannen, kopiëren en faxen. Komen die gasten niet uit Allochtonië? Allons, komaan, vooruit! Allottava is een octaaf hoger uit te voeren. All quiet along the Potomac: im Westen nichts Neues (op een verzoek: geen nieuws, geen info). All's well that ends well: eind goed, al goed. All the perfumes of Arabia: een hyperbolische formule met de waarde 'niets ter wereld'. De Leidse Alma Mater is de Leidse Universiteit. Ken je de Almanach de Gotha [genealogisch jaarboek van vorstelijke en adellijke personen]? Een dhole is een alpenhond. Een alstroemeria [eu] is een incalelie. In de Max Havelaar wordt de romantechniek distanzstellung [schrijver distantieert zich ogenschijnlijk van het verhaalde] gebruikt. Een
alt-A-hypotheek zullen ze je nu niet meer verstrekken. Een dissolve is een zeker filmbeeld (ene beeld vervaagt, andere komt op – vergelijk: dissolving views).

2. Een divot [dih-vuht] is een stukje graszode dat door de club [bij golf] losgeslagen is. Lizzy was dizzy [duizelig]. Een déjeuner à la fourchette is een lunch met vlees of vis, een déjeuner dînatoire een uitgebreid koffiemaal en een déjeuner sur l'herbe een picknick, maar je kunt ook nog steeds een gewoon dejeuner nuttigen natuurlijk. Geloven zij in djinns [goede of boze geest, tussen mensen en engelen]? Het ozongehalte wordt gemeten in dobson [DU = Dobson unit = Dobsoneenheid]. In de dobli [dode- en blindehoekspiegel (bv. op vrachtwagens)] zag hij nog net de dobermannpincher. Hoeveel
doctor-honoris-causakandidaten hebben we? Dhimmi's [niet-moslims] moeten djizja [protectiegeld] betalen. Het doddengras heeft zeer dichte rolronde aren. Zij ondergingen zijn doçuur [het gedoceerd worden] gedachteloos. Voor de doelisten moet je terug naar 1747 [democratische partij, vergaderde in de Kloveniersdoelen in Amsterdam]. Doli (in)capax: (on)toerekeningsvatbaar. De dolce stil novo is een dichtkunststroming. Een Doktor Eisenbart is een onzin verkopende, succesvolle kwakzalver. Hij woont in de republiek Dominica.

3. Niet te verwarren trouwens met de Dominicaanse Republiek! Jullie zijn een stelletje dommerds, dommeriken. Donkeys zijn stoomlieren (en ezels). We gaan over op Latijn: dolo malo: met boze list, arglistig, dolus: kwade trouw, opzet, dolus bonus: onschuldige, goedbedoelde misleiding, dolus eventualis: voorwaardelijke opzet, dolus impetus (repentinus): niet vooraf bedachte opzet, spontaan gevormde opzet, dolus praemeditatus: voorbedachte raad (vergelijk: met voorbedachten rade), dominica dies: zondag, dominium directum: blote eigendom, dominium utile: gebruikseigendom zoals het erfpachtrecht en het opstalrecht, dominus litis: degene die het te voeren beleid in een proces bepaalt, domus et placens uxor: het huis en de dierbare echtgenote en donatio mortis causa: schenking mits de begiftigde de schenker overleeft.

4. Dooreenhalen is door elkaar halen. Hoe gaat de doorsnedenbepaling (GB, VD: geen tussen-n) het gemakkelijkst? Dorés zijn aardappelen. Dorer la pilule: de pil vergulden (ook: de beer een jurk aantrekken). Dozeren doe je met een bulldozer, doseren meestal niet. De dourowijn komt van bij de Douro. Een Dougalls stern cirkelde rond de douglasspar. De man met het double-breasted jasje voerde een double check uit. Hij was een poosje down-under, maar is nu weer down-to-earth. Rond het doveninstituut groeiden dovenetels. De drapeau [vlag] lag op het crapaudje [beklede leunstoel]. Draperies d'amour zijn wallen onder de ogen. Een dredging is een baggerbedrijf. Hij woont vierhoog-voor. Vind je dat drippaintingschilderij [verf op doek druppelen, dripping] nou echt mooi? Hij bekleedt een driver's seat [leidinggevende positie]. Wie is hier de Dritte im Bunde [derde factor, partij die ertoe doet]? Een déroute is een verwarde vlucht en een dropdown een uitklapbaar keuzemenu op het pc-scherm.

5. En dan nog maar wat Frans: droit de préférence: het (juridische) recht bij voorrang uit een bepaalde zaak verhaal te verkrijgen, met voorbijgaan van niet aldus bevoorrechte schuldeisers, droit de retour: teruggang van aan natuurlijke kinderen vermaakte goederen, droit de réponse: recht om te antwoorden op in het openbaar uitgeoefende kritiek, droit de suite: het recht verhaal te zoeken op een bepaalde zaak, onverschillig in wiens handen zij zich bevindt, droit du seigneur (jus primae noctis): recht, vroeger door onderhorigen aan hun heer te betalen voor het voltrekken van hun huwelijk [ook = droit de cuissage = recht om de bruid te ontmaagden] en drôle de guerre: vreemde oorlog, schemeroorlog, phoney war. Drudevoet (druïdevoet): een vijfpuntige ster als magisch teken.

6. Voor drum-'n-bassslagwerk is een drumboy [steekwagentje voor drums] wel handig. Morgen gaan ze druiven plukken (let op: niet theeplukken!). Decessit sine prole (d.s.p. of obiit sine prole): overleden zonder nakomelingen. Dubia laus: twijfelachtige roem. Duce et auspice: onder leiding en op aanstichting van de genoemde persoon. Illustraties in duotone drukken, betekent: in twee kleuren. Dura mater: het harde hersenvlies, durante lite (lite pendente): tijdens het geding, durante matrimonio: tijdens het huwelijk en durante vita: levenslang. Is het dwaselijk om dwarszees [evenwijdig aan de golvenrichting] te varen? Een dux (mv.: duces) is een hertog bij de Germanen of het hoofdthema van een fuga. Dysthymie is depressieve neurose, dysgnosie is een defect in het denkvermogen, dyscalculie is een rekenstoornis en dysfonie een stoornis in de stemvorming. En dyslexie? Lees- of woordblindheid.

7. Alterum tantum: nog eens zoveel. Wanneer is onze alv [algemene ledenvergadering]? Het Amada was Alle Macht aan de Arbeiders (Belgische marxistisch-leninistische politieke partij). De amahs [au pair] komen uit lagelonenlanden. Amantes amentes: verliefden zijn hun verstand kwijt, een verliefde is een dwaas. Het vierambachtengebied omvat: Axel, Hulst, Assenede en Boechoute. Een âme de boue is een verachtelijk wezen. De American's Creed is het Amerikaanse credo, d.w.z. een regering van het volk, door het volk, voor het volk. De duurste merken sumatratabak duidt men aan met amerikaans. Een amerikaantje is een pilsje gemengd met limonade. Slechte tabak noemen we amersfoort of amersfoorder. Een amfibrachys [kort, lang, kort of onbeklemtoond, beklemtoond, onbeklemtoond] vind je in amfibrachische verzen (in de poëzie). Het amoed [mv. amoedim] is de lessenaar [lezenaar] voor de voorganger in de synagoge. Amokmakers: krijg ze!

8. Tae-bo beoefenen is tae-boën (en bij tai chi is dat tai-chiën). Met de pokhoutboor [pokhout: heel hard] kun je het lignum vitae [dat harde hout] te lijf gaan. De guajakhars (pokhoutolie) werd vroeger tegen syfilis gebruikt [guajakboom = pokhoutboom]. Het verwante palissanderhout werd voor meubelen gebruikt. De f is de fa [vierde toon: do, re, mi, fa of c, d, e, f]. Ecclesia mater: de moederkerk, ecclesia militans: de strijdende kerk, ecclesia patiens: de lijdende kerk en ecclesia triumphans: de zegevierende kerk. Let op: ecart is het koersverschil tussen vaste en premieaffaires, ecarté is een kaartspel (2 personen, 32 kaarten), écartelé en sautoir is schuin gevierendeeld (in de heraldiek) en ecarteren is ecarté spelen. In de schilderkunst kun je echamperen [benadrukken, naar voren halen door de werking van licht en schaduw], een échappade is een zekere fout, een echappement vind je in een horloge, échange de vues is iets voor diplomaten, echarperen heeft 3 betekenissen: 1) een grote (dwarse) houw toebrengen, 2) figuurlijk: onhandig voorsnijden en 3) van terzijde ('en écharpe' = Frans) beschieten, echaufferen is verhitten (boos worden) en échéance is verval, verschijning.

9. De woorden 'ecce homo' [zie de mens] zijn van Pilatus. Bij de vechtsporten noteren we: aikido [oosters, verwant aan judo], freefight [mixed martial arts = MMA, ultimate fight, vrijwel geen spelregels], hapkido [Koreaanse vechtsport met trappen en slaan], jab (punch), kempo [oosters, verwant aan karate], kenjutsu [Japans, met (oefen)zwaard], kickboksen [met elementen uit boksen, karate en judo], (muay-)thaiboksen [ook elleboogstoten en knietrappen], ninjutsu [oorspronkelijk door de ninja's], pentjak silat (GB ook pentjak silak – Indonesië) en … de pitbull(terriër) [vechthond, kruising buldog en terriër]. Een echel [èh-chuhl] is een bloedzuiger, een echelle [ee-sjèhl] een toonladder. Een echoppe is een brede etsnaald. Tijdens het militaire eclaireren [verkennen] is er geen tijd voor een eclair(tje) [soes met slagroom]. Wie zitten er in de Ecofin-raad [raad van ministers van Economische Zaken en Financiën – lidstaten EU]? Een ecloge [èhk-loo-chee] is een herdersdicht en éclat maken is opzien baren. De E. coli(bacterie) is naar Theodor Escherich genoemd [buikloop, infecties urinewegen]. De Franstalige groenen in België noemen zich Ecolo [Écologistes confédérés pour l'organisation de luttes originales]. De économie de bouts de chandelle is de zuinigheid die de wijsheid bedriegt, de écossaise is een Schotse dans, een écoute is een luistergalerij, een ecrin een juwelenkistje en écriture automatique, zoek dat maar op: surrealistische schrijftechniek waarbij de gedachtestroom ononderbroken op papier wordt gezet.

10. Net als écriture artiste [impressionistische prozastijl, gekenmerkt door ongewone woordvorming en syntaxis] trouwens. Een editio princeps is de eerste uitgave, een editor moet editen [bezorgen, gereedmaken voor publicatie], een écusson is een klein schildje in een wapen, edax rerum is allesverslindend en het ediacarium is het laatste tijdvak van het precambrium. Een eeg is een elektro-encefalogram. Ik heb een- en andermaal gezegd, dat je een en ander nogmaals moet bekijken. Waar zie je die nog, eersteklassenpatiënten? Een jan van een bram is een geweldige opsnijder [opschepper = ook: pollepel!, snoever]. Omschrijf de effilochéfranje [mesfranje = rafelfranje aan een franjehoofdje] eens. De égalité hoort bij liberté en fraternité [dat laatste toegevoegd in 1848, leus van de Franse Revolutie van 1789]. Dat 'egards' ook een enkelvoud heeft … Wat doet een egoutteur (met papier – wals: papier egaliseren)? Hij is egregiously an ass: bij uitstek een ezel [Hamlet, Othello].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten