dinsdag 12 september 2023

3444 Dictee vrijdag 15-09-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (1062)

Dictee – dictees [3444]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee april 2020 (7), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (1062)

Oefendictee april 2020 (7)

1. De MID was de Militaire Inlichtingendienst. De middenmidden is de midmid [centrale middenvelder, voetbal, hockey]. Het Middenrijk is het Rijk van het Midden (China). Is het Midden-Westen het middenwesten van Amerika? Ja. Een middleclassgezin behoort tot de middle class. De midkappers [= fonds] zitten in de midkapindex (beurs van Amsterdam). Het is tijd voor een midterm review [tussentijdse evaluatie project, etc.]. Hij is naar de miegtiejijs [urinoir]. Die tikmiep is ook nog een miep kniep [erg zuinige vrouw]. Mierenhout is mira-udu. Het ligt er duimendik bovenop, dat mieredik gewoon mierik is [mierikswortel, plant]. Met hun mausers [snelvuurgeweer, mausergeweer] in de aanslag waren ze aan het miezemauzen [zich vervelend voelen, kniezen]. De MiG-23 [Russisch gevechtsvliegtuig] staat gereed. ‘Ontslapen’ is een mijdspreuk [eufemisme]. Ik had een mijmerij over die heibei [haaibaai, ruwe, kijfzieke vrouw]. Een miek is een microscoop en een mike een microfoon. Een Mileziër komt uit Milete.

2. Wist je dat Mikojel van van Middeloo, Kopse Hof en Jelburg (de namen van scholen in resp. Amersfoort, Nijmegen en Baarn) komt? Gooi dat maar in de milco [milieucontainer]. Ik durf het niet te zeggen maar ‘milf’ komt van ‘mother I’d like to fuck’. Miliën (gerstekorrels) zijn nu eenmaal geen mielies (mais, BE: maïs). De milieueconomie wordt steeds belangrijker. Ook miljo (= mio) betekent miljoen. Die miljardste zandkorrel is maar één miljardste van die miljard zandkorrels. Een miljoenmiljard staat voor ontelbaar veel, formeel is miljoen (6) miljard (9) gelijk aan biljard, een één met 15 nullen. Die millésimé [champagne van druiven van één wijnjaar] is van een goed millésime [wijnjaar, vgl. gemillesimeerd]. Een milliljard heeft 6003 nullen, een milliljoen 6000. Een min 18-jarige [BE, 18-minner, 18 minjongere] hoort op school thuis. Een jarenvijftigwoning en een jaren 50-woning zijn krek hetzelfde. Die hooimeid vermaakte zich opperbest in de hooimijt. De major is de hoofdterm en de minor de minderterm. Mind you, dit is geen kattenpis. Hoeveel millibar zou het nu in die minibar zijn? Je kunt hem omschrijven als minimaatjesmaatje.

3. Een voor-minister [speciale taak] werkt onder een van-minister. Ze verhulde haar minnenijd over ‘s buurvrouws minnenloon niet. Een minor poet produceert minor poetry (tweederangspoëzie). Een minute/moment de vérité duurt niet minuten-, wel secondelang [kritieke ogenblik in conflictsituatie]. Een mipster is moslima-hipster [trendvolgster]. De geërfde [eigenaar stuk grond] kreeg mi-parti [de helft] van de erfenis. Miosis is pupilvernauwing, mydriasis verwijding ervan (niet: verwijdering). Een mirror, een spiegelsite kan als back-up dienen. De mirtenboom is als een mirum in modum [op wonderlijke wijze] gegroeid. Een MIS is een managementinformatiesysteem. Die miso(soep) is best lekker. Een bias [baa-juhs] is een vervorming of vertekening (afwijking van verwachte waarde, bv. in de statistiek). De mitnagdim (mv.) is een stroming van orthodoxe joden [Litouwen]. Bij de cocktails stond de mixster (en bij darts een mikster). Mixed martial arts: MMA.

4. Een mizrach [bord of plaat in huiskamer of synagoge] geeft de (oostelijke) gebedsrichting aan (joden). Een MLA is een micro light airplane, een zeer klein en licht luchtvaartuig. Mesdemoiselles kort je af tot Mlles (en MM. is de afkorting van messieurs). MM staat voor de [tweeletterige!] ISO-landcode van Myanmar en in de muziek voor Mälzels metronoom (een eenheid om het tempo aan te duiden). Moambe is een Congolees gerecht. Het MOBER is in BE het mobiliteitseffectenrapport. Dat decoratieve voorwerp is een mobile [mobiel] (ook: mobiel). Mochaccino [k] is cappuccino met chocolade(siroop). Moddergooien is met modder gooien, lasteren. Een modderfokker is een klootzak (moederneuker – motherfucker). Een moederhand is niet zo gauw gevuld [een kinderhand wel]. Zo’n moesje, dat is een mouche [schoonheidspleister]. We gingen haar te moet [= tegemoet]. Bij dictees krijg je soms mogigrafie (schrijfkramp). Hij heeft zijn mojo (magie) verloren. De drie schikgodinnen Clotho, Lachesis en Atropos, dat zijn de Moiren. Wat is het verschil tussen een lomschool [leer- en opvoedingsmoeilijkheden] en een mok-school [2023 – moeilijk opvoedbare kinderen]? Een mokka is een mondige oudere, kapitaalkrachtig en actief. De mond-keelholte is de orofarynx.

5. In het zicht van een mokomoko [moerasplant] vertelde hij dat Maori’s moko’s [gezichts- of lichaamsversiering, lijkt op tatoeage] dragen. Zijn baard was deels bedekt door de schiebaart [masker, mombakkes]. Het RON is het research octane number en het MON [klopvastheid] is het motor octane number (octaangetal). Een mondriet [rietje aan de mond van een muziekinstrument] is iets heel anders dan een dendriet [uitloper zenuwcel]. Mono- [tweeslachtig] en diclinisch [eenslachtig, planten] staan in betekenis ver af van klinisch. Zullen we die monoski kopen? In de Abruzzen drinken ze wijn van de montepulciano [wijnstok, rode wijn]. Een montre à tact is een blindenhorloge. Een mooc [moek] is een massive open online course (vrij toegankelijke onlinecursus voor een groot publiek). Hij was helemaal in de (the) mood [stemming]. De mooiboy [knap en verzorgd] viel in de smaak bij de cougar [oudere vrouw, seks met jongere man]; samen nuttigden ze enkele mooimeisjes [kabeljauw of stokvis ervan]. Moqueca is een traditioneel Braziliaans visgerecht. Er zijn meer mopsen, mopshonden, die Mops [Fikkie, koe: Blaar of Bles] heten. Een tafelvork wordt ook wel forket genoemd.

6. Moraliter [ethisch, uit moraal oogpunt] is dat not done. De morbus Paget is een diergeneeskundige botziekte en de morbus anglicus is rachitis. De kop van een Moor als afbeelding is een morenkop. De Morgen- of Dagster is Venus, in een andere context ook Avondster. De gewone morielje is een zakjeszwam, GB heeft ook morille (in het Frans:kers). De morgue was in Parijs een gebouw voor ongeïdentificeerde lijken. Een moriaanse is een zwarte vrouw en niet per se een Morin. Een morisk of morisco is een tot het christendom overgegane Moor. Mornaysaus is bechamelsaus met ei en kaas. Verwar Mormon, de god van de mormonen, niet met de mammon, de geldgod. Morphing is het morfen, het digitaal manipuleren of vervormen van foto’s tot morphs. Hij ging naar kapitein (Hans) Mors [de dood]. Die morsebel (mors(e)pot) is nu morsdood (en dus morsipiep, mortje(s), mortie, mortelefitikus, mortibus). Een minder bekende koeienziekte is mortellaro [huidontsteking]. Moscovium is MC, (115, voorheen ununpentium. Uup), een moscovie is een grove mast (zeeden) en moscovade is ruwe, ongeraffineerde suiker. Spreek goed uit: mosagaat.

7. Moshen [wilde armbewegingen bij dansen] doe je in de moshpit [ruimte vlak voor podium]. Bij het verkwiste geld denk ik aan het werkwoord mosen [knoeien, prutsen, broddelen]. Een mosjav (en zelfs meerdere mosjavim (VD), mosjaviem (GB)) vind je in Israël [Is­raë­li­sche ne­der­zet­ting op coö­pe­ra­tie­ve grond­slag, maar zon­der het
commu­ne­ka­rak­ter van de kib­boets
]. Die opvatting is wel erg moslims. Mosselvergiftiging is mytilotoxisme. Hij staat echt op de mostwantedlijst [meest gezochte criminelen]. Mots (bon mots) zijn kwinkslagen. De MO-theorie gaat over moleculeorbitalen. Dat huwelijk was een mo(e)tje [kind op komst]. Motorren [met een motor rondrijden] kan je doen met een motormiep [passagier]. Zij is een klappermolen, een moulin à paroles [haar mond staat geen ogenblik stil]. Mouliné is moulinetgaren. Meerdere schapen over de dam zijn moutons de Panurge. De movers en shakers schudden een organisatie op. Een movel is een novelle die te lezen is op de mobiele telefoon. Dat was me wat, mozes kriebel [krachtterm]! Een Mozambikaan komt uit Mozambique. Je betaalt daar met de munt metical, de MZN.

8. Met een mp3-speler gebruik je de MP3-standaard om mp3’s [muziekfragment] af te spelen. Ik heb niet hardgelopen, maar wel hard gelopen. Zijn wishfulthinkingperceptie [wishful thinking – wensdenken] is heel sterk. De MRAB-bacterie wordt verder niet gespecifieerd
[mul­ti­re­sis­ten­te Acinetobacter baumannii-bacterie]. In de
Noord-Afrikaanse keuken bakken ze msemmen [mv., lijkt op pannenkoekje]. Het was weer much ado about nothing: veel drukte om niets. Muco is mucoviscidose, CF, cystic fibrosis, taaislijmziekte. Het mucoïde (mucoze = slijmachtige) rubberoïd was niet om aan te vatten. Dat mueslibrood is lekker. Wat zijn mudejars [moe-dèh-chahrs]? Moor in Spanje die met de christenen samenwerkte. Een mugarts maakt in BE deel uit van een mobiele urgentiegroep. Nodum in scirpo quaerere [lett.: knopen in biezen zoeken] is muggenziften. Een mukluk is een winterse indianenlaars. Mulchen doe je met mulch of muls [deklaag aanbrengen van rottend materiaal]. Wat is de betekenis van multa, non multum = multum, non multa? Ve­ler­lei za­ken, maar niet veel (zaaks). Met multikul diskwalificeer je de multiculturele samenleving. Multilokaal gaat over verspreide locaties. Een multipurpose vehicle (MPV) is een ruimtewagen, een spacewagon. MSA is multisysteematrofie. Numismatiek is munt- en penningkunde.

9. Munrobaggen [bergen van meer dan 3000 voet = 914 m bedwingen] doe je in de Schotse Hooglanden. We bezochten het munt- en penningkabinet. Een mupi is een stadsinformatiezuil. Murfen is mobiel internetten (mobiel + surfen). Met Murks spreek je een combinatie van Marokkaans en Turks. Muscadelle [wit druivenras] geeft naar muskaat geurende witte wijn. Muscadets zijn wijnen uit het mondingsgebied van de Loire. Een musette is (ook) een trekharmonica en een muselet is een agrafe [draadje om kurk van champagnefles]. Mushing is een wedstrijd voor sledehonden. Muskoviet is Moskovisch glas. Een
must-carry zender of een must-carryzender [moet door de distributeur doorgegeven worden], etc. Een microfoon kun je muten [oe] (tijdelijk uitschakelen). Mutuum is verbruikleen. Een mva is een memorie van antwoord (en een mvt een memorie van toelichting). MvM staat voor Moeders voor Moeders en de MVM is de Man-Vrouw-Maatschappij. Mwah [uitdrukking twijfel], ik weet het niet. Myxopoëse is slijmvorming.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten