maandag 11 september 2023

3443 Dictee donderdag 14-09-2023 (2) – dictee Monumentaal Dictee 2023 Edam

Dictee – dictees [3443]

Monumentaal Dictee 2023 Edam

Uitslag: 1 plaatselijke deelneemster - Wil Spanjer - 4 fouten, heel goed, Pieter van Diepen 6, René Dijkgraaf 6, Rein Leentfaar 7. Er waren 12 deelnemers (4 van buiten).

[Fouten Rein: zie I tm VII in rood – 2 absurde hoofdletterfouten – het schrijven wordt minder (ook: hand, vingers) – en dingen niet goed verstaan – deze voorleesstem (verder oké) was niet aan mij(n oren) besteed. Die combinatie maakt dat ik nog maar net alles op tijd krijg opgeschreven en er geen tijd is voor reflectie o.d.]

Levend erfgoed (auteur: Leendert de Jonge)

1. Wellicht was u onlangs op een vernissage [vooropening van een tentoonstelling], waar u werd geraakt door een lang geleden [wel: kortgeleden] geschilderd portret met veel craquelé [craquelures zijn haarscheurtjes in het oppervlak] of door die wand met een desoriënterende
trompe-l’oeil [zo natuurgetrouwe schildering dat die echt lijkt].

2. Afbeeldingen die leven, suggereren, maar hoe zit het met het levend erfgoed, zoals de oude ambachten of bijna in onbruik geraakte beroepen?

3. Laten we eerst eens kijken naar levend erfgoed in de zin van de taxonomische [taxonomie = wetenschap van het indelen van individuen of objecten in groepen] indeling van de animalia [I logisch – animal – maar anomalia verstaan – nog gevraagd of ik anomalia goed verstaan had – antwoord: ja – verder heb ik het er maar bij gelaten] vervolgens naar de geleedpotigen, in het bijzonder de orde Coleoptera [II staat in VD, maar verkeerd verstaan: Coryoptera – de hoofdgroep bij Linnaeus, het linneon, heeft een hoofdletter en de ondergroep of jordanon een kleine letter], oftewel de kevers.

4. En dan doelen we hier met name op de boktor, nog niet zoveel jaren geleden een serieuze bedreiging voor de toren van de Grote Kerk in Edam en niet het levend erfgoed dat we wensen [III echt wensten verstaan], met bestrijding en restauratie tot gevolg.

5. Wat waarschijnlijk wel onder immaterieel erfgoed valt, is het kroozen [schoonmaken van de sloten – mijn krosen wel goedgerekend, waarschijnlijk krozen ook, dát staat in VD!] en halmeren [IV slappe slootkant van het land afsteken en weer op breedte brengen en uitdiepen – ik had homeren verstaan] door boeren in de Zeevang [polder; in het welkomstwoord bij het dictee kwam
Edam-Volendam-Zeevang ter sprake
] of het optreden van de Kaaskapel [eigennaam: muziekkorps Edam-Volendam].

6. Wanneer u na het komend weekend op Volendam bent, zou u op zondag nog een man kunnen tegenkomen met een blempiesbaai [niet in wdb. – Volendammer mannendracht, een tot op de heupen vallende jas van zwarte wol, gevoerd met paars, sluit met een dubbele overslag en is voorzien van twee kleppen (zondag en feestgelegenheden)V verkeerd verstaan: blentiesjbaai] of een vrouw met een boezel [staat in wdb.: halsomslag vervaardigd van witte zijde en geborduurd met bloemmotieven in allerlei kleuren], kralap [niet in wdb. – witte bovenmuts met kanten voorrand – mijn krallap werd ook goedgerekend] en hul [neepjesmuts, Noord-Holland, staat in wdb.].

7. Usters [niet in wdb. – klompen die al lang uit de mode zijn en niet meer worden gedragen] zult u niet treffen, maar die zijn nog te bewonderen in het Volendams Museum [eigennaam: hoofdletters].

8. Lastig is het vinden van een melkventer, en is er nog een confectieatelier of manufacturenwinkel?

9. De wekelijkse bespeling van het carillon door de stadsbeiaardier [VI hoofdletter S?, mijn s was aanzienlijk lager dan de kleine geschreven b (:-)) onzin dus!] houdt dit monument in leven, wat [VII hoofdletter W?, na een komma? – mijn W was lager dan de kleine geschreven t – onzin dus] ook geldt voor het luiden door de vele klokkenluidersgildes [ook -n werd goedgerekend: ten onrechte, dat heeft een andere uitspraak] in Nederland.

10. Kijk tijdens het wandelen langs de vele monumenten die de gemeente Edam-Volendam rijk is ook eens naar details, als het eenvoudige gotische [betreft de bouwstijl gotiek] accoladeboogje [mv. accoladen/s] boven de deur van het houten huis [niet te vinden als eigennaam – dus kleine letters] aan de Achterhaven [straatnaam, hoofdletter].

Eindconclusie: van de 7 fouten dus 2 onterechte hoofdletters en de overige 5 allemaal verkeerd verstaan, waarbij ik normaliter ‘wensen’ en ‘animalia’ zeker goed gehad zou hebben en van de resterende 3 woorden misschien ook nog wel 1 of 2.

Enerzijds teleurstellend, anderzijds weer hoop- en moedgevend!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten