vrijdag 9 juni 2023

3314 Dictee maandag 13-06-2023 (2) – dictee Oefendictee mei 2023 (1)

Dictee – dictees [3314]

Oefendictee mei 2023 (1)

1. Helpt jatrophaolie tegen iatrofobie? Vast niet! Welke slang is gevaarlijker, een ouroboros of een owrukuku? De afghaan vlijde zich neer met zijn kluif op het Afghaanse tapijt. Helpt hydrotherapie tegen anhidrose (anhidrosis)? Klopt dat: aan manga is een anime gewijd? Geheimzinnig hoor: anonieme anonymi. Een primogenituur is ook een apanage. Een PAZA (postanesthesiezorgafdeling) is in BE een verkoeverkamer (recovery). Buidelen is kangoeroeën en een voorbeeld van huid-op-huidcontact. Een tussenwerpsel is ‘bismillah’ (Arabische vrome uiting bij het begin van een onderneming). Het basmala is het uitspreken van: “Bismillahi rahmani rahim”. Variaties van baccarat zijn chemin de fer, faro en punto banco.

2. Dat is heel eel, heel edel van je (niet hoeveel, maar hoe eel ...)! Singelen is een single spelen. Raki is Turkse brandewijn en een rakhi is een versierde armband. Waar vind je de whigs en tory’s? Een whip maant trouwens zijn medeleden tot opkomst. Zijn baas weer is de chief whip! Een coquette is koket. De cola's-lightbestelling kwam verkeerd over. Niet te verwarren: consanguiniteit en contiguïteit. Als een elektrisch apparaat stand-by staat, is er wel stand-byenergieverbruik: byebye centjes! In NL is cm ook c&m (cultuur en maatschappij, leervak). 2023: VD schrijft nu: Doopsgezinde Gemeenten (was: d g). Het draadmanneke (zangvogel) heet bij VD draadmanakin! Is een hetaere lid van een hetaerie? Een soukous is een zekere muziekstijl.

3. Sub rosa [onder de roos] is off the record. Een lis sub judice is een zaak die nog onder de rechter [sub judice] is. Her- en derwaarts is
heen-en-weer. Een heilbot is een ijlbot. Een cyberchonder word je door toedoen van Google. Met hoedjesdag wordt Prinsjesdag bedoeld en met de hoedjeskerk de zwartekousenkerk. De kleine beer liep aan een dierenriem en de Grote Beer stond in de dierenriem (zodiak, goed te zien vanuit die zodiac). De lesbische liefde mag je ook gayseks noemen. Ken je alle ins en outs van (Engels) zijn ups-and-downs of (NL) ups en downs? Is/heeft hij zijn interlockje vergeten? Heb jij eigenlijk wel een rijbewijs AM? Waar staan de afkortingen a.m. en p.m. voor? Met een jacquardmachine maak je geen jaquemarts.

4. Hoe werkt zo’n synth nou precies? Plukken van karwijzaad is een heel karwei. Het woord ‘Kaffervrouw’ is verdwenen uit VD. INRI (boven het kruis op Golgotha) staat voor Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum (Jezus van Nazareth, de Koning der Joden). De manilla(tabak) en –sigaar komen oorspronkelijk uit Manilla, de havanna(sigaar) uit Havana. Vergelijk satire, satiricus en satirisch eens met satyr en satyriasis = donjuanisme, antoniem: nymfomanie. Ben jij overigens een oude sater (wellusteling)? Die kauw zit in de kouw (ook: kou). VD: erop afkomen, erop afgaan, GB: eropaf vliegen … Dauw: gecondenseerde waterdamp en uitgestorven zebra. Douw: duw, straf (bv. militair) en regionaal: bed. De lieb (libanon) komt uit Libanon, vgl. paak (Pakistan).

5. Het was zijn ultieme wens: zij uite haar waardering voor me. Inmiddels uitte zij die waardering en heeft zij die dus geuit. De uite kachel brandt niet meer. De ane kachel doet dat wel. Constatering [VD]: mede staat tot met als ane tot aan. Het chemisch element met atoomnummer 117 (voorheen: ununseptium of Uus) heet nu naar Tennessee: tennessine (Ts). De afkorting B.V. staat voor Beate Virgo (Zalige Maagd – Maria). Een uterus virgo is een virgo intacta (meisje met ongeschonden maagdenvlies). Deze atleet is niet gestart, aanduiding: d.n.s., did not start (d.n.f. is: did not finish). De DNS, domain name server, is een soort van verkeersagent op een deel van het internet. De oorlog in Oekraïne is zeker geen proxyoorlog.

6. Het Chinese Nieuwjaar duurt maar één dag. Een noli me tangere is een kruidje-roer-mij-niet (mimosa). De NMBS is de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen. Die knijten waren kneiterhinderlijk. Het feest was keitegek. Het in memoriam (i.m.) was al geschreven, uitgesproken werd het R.I.P., het requiesca(n)t in pace (zij ruste(n) in vrede), ook: rest in peace. Het DéFi is een Belgische politieke partij: mocrate Fédéraliste Indépendant. De Ottomaan zat in een ottomane op een ottoman. Dat oud wijf is een oudewijvenkoek. Paroxetine is seroxat (antidepressivum). Een patjakker is een badjakker. Je wilt zeker een luilekker leventje leiden? Kun je een pijlwagen ook als peilauto gebruiken? Nee, dus. Preetje: voorrang, soldij.

7 Pree: soldij, pre: voorrang. Bij een quectometer gaat het om een een met dertig nullen! Een dirty harry is een rouwdouw, rouwdanus of rouwdouwer. GB ook nog: rauwdouw(er). Hij wilde een zeker linnen, kat-in-de-zak, kopen maar dat bleek een kat in de zak te zijn. En erger nog: hij had eigenlijk zo’n au-bain marie bereide koek, een
jan-in-de-zak, willen kopen! GB’s pyaw is een Chinees gokspel met loterijbriefjes. Het wuhanvirus is gewoon SARS-CoV-2. Onder opheffing van de wet is s.l.r.sub legis remissione. Een snorrenmans draagt een snor. Op *isering o.a.: dollarisering, mcdonaldisering, festivalisering [GB: ll], maar: betonnisering(! – vraag VD/Taaladvies). Aaneen met razend: [GB] razendknap, -enthousiast, VD: razendsnel, ook G.

8. Hij is ergens in Tirol opgegroeid. Het systeem van Linnaeus kent hij als geen ander. Fijn, dat je je kind zoethoudt met zoethout. Jokari is een balspel met bat, balletje, elastiek en houten schijf. Voorbeelden van pekari’s zijn de witlippekari en de halsbandpekari. De mocromaffia kan gemakkelijk tot zwacri vervallen. O wee, die ow’ers (ook: oweeërs) uit de WO II mag je gerust valutaschweine noemen. We hebben het dan over ow: oorlogswinst. Ik wilde het eerst op z’n Engels uitspreken: meezingshow. Het kan niet genoeg gezegd worden: de afko van zuidzuidoost(en) is ZZO, die van zuidwest ten westen is Z.W.t.W. Hij had een baard als een Zwitser en was zo zat als een zwitser. Hij moest zich sjakes houden om niet weer de sjaak te zijn.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten