woensdag 7 juni 2023

3310 Dictee zondag 11-06-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (966)

Dictee – dictees [3310]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee december 2017 (7), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (966)

Oefendictee december 2017 (7)

1. Een Bolognezer hond is een bolognezer en een Bolognezer fles kan in duizend stukken uiteenvallen [als er een steentje in valt]. Morgen is er een déjeuner dînatoire [uitgebreid koffiemaal dat een middagmaal vervangt]. Voor hetzelfde geld geldt hier nu een rookverbod. De dikke bertha's kwamen uit de Kruppfabriek [kanonnen WO I]. Een koel-, wind- of luchtzeil wordt trouwens ook wel broek van Bertha genoemd. Pubertijd? Dat is de puberteittijd. Het drankwoord 'theetje' schrijf je niet met één maar met twee t'tjes. Ik heb een echte dicteenomadenbestaansrechtontkennersbestrijdersmentaliteit. Bij dat tabblaadje moet je in de ordner kijken, als je bier van dat tapblaadje gepakt hebt. Een mouwloos T-shirt wordt ook wel tanktop genoemd. Zo'n tantra (geheimeritetekst) verklaart veel. Een boa constrictor [SR] is een tapijtslang. De tgg is de transformationeel-generatieve grammatica (Noël Chomsky). De venijnboom heet ook wel taxus. Een tazzagroep bestaat uit schotelvormige drinkschalen met voet. Komt na de teach-in [openbaar debat waar iedereen meepraat] de teach-out [GB: studie afronden wanneer de onderwijsinstelling sluit]? Lazeren is ertoe doen. Dat lazert niet: doet er niet toe.

2. Bij het golfen wordt op de afslag een T-vormige teepeg gebruikt. Technohouse is geen techniekbolwerk, maar muziek. Het moet niet doller worden: teeuwen [m. tijger + vr. leeuw] en lijgers [m. leeuw + vr. tijger] – en als je die dan kruist? Krijg je dan weer leeuwen en tijgers? Jij sjiekt [tabak pruimen] wel chique sjiek [pruimtabak], chiquig, hoor! Preppy tienerkleding is chic en sluit aan bij die van chique privéscholen. Met een tekoopbord kondig je een tekoopstelling aan. De Tenach is een joods heilig boek, overeenkomend met het Bijbelse Oude Testament. Ten eenre verscheen bij de notaris H., ten andere K. Teppanyaki [Japanse wijze van voedsel bereiden] is nu eenmaal geen teriyaki (of sukiyaki – allebei Japanse gerechten). Hij zat ter rechterzijde van de voorzitter. Ah, het soepterrinetje (soepterrientje – uitspraak!) is al leeg. Wil je nu eens ter zake komen? Wil jij hierover een terzijde schrijven? Door je volhouden zal ik je nu terzijde staan. De tettenmie [vrouw met dikke borsten] droeg een tettenmie [bh, beha]. Wij hebben graag tevreeë [GB] klanten. We eten morgen in dat
tex-mexrestaurant [Texaans-Mexicaans, van Texan + Mexican]. Naar welke van de thé(s) dansants (afkorting: t.d.'s) zullen we gaan? Is zij een therapietrouwe of -ontrouwe cliënte? Dat wist ik al tijdenlang. Wat zijn dat voor typische tipi's [indianentent, wigwam]! Voor het tobbedansen heb je een hele tobbeverzameling nodig.

3. Is dat ook in SR goed getjekt [SR: checken]? Die toean besars [titel
gouverneur-generaal Nederlands-Indië door de inheemse bevolking
] hebben allemaal meerdere toekans [tropische klimvogel, grote snavel]. Door zijn toedoen zou de volgende fase er niet meer toe doen. Het toenameverloop valt tegen. Wat staat er in de Toescheidingsovereenkomst [verdrag over de onafhankelijkheid van Suriname]? Ik stond perplex, tombé des nues [ten zeerste ontnuchterd, lett.; uit de wolken gevallen]. Dat tombeveld [n/s – praalgraf] is heel omvangrijk. De tonka(boom) vind je in tropisch Amerika [geslacht: Dipteryx]. Met de tone of voice wordt de spreek- of schrijfstijl bedoeld [naar het publiek toe]. Die conferencier heeft een meesmuilende tongue-in-cheekstijl. Ton sur ton geeft verschillende nuances van dezelfde smaak aan. Nee, dat is top secret en dus een topsecretitem. Een tortelloni is gewoon een grote tortellini. Please, pak het tosti-ijzer even. Tot en met vandaag heb ik het tot-en-met geprobeerd. De touche-à-tout [bemoeial] met die Chaplintouch [karakteristiek trekje] liet met een touche [aanraking] van het touchscreen [aanraakscherm] zien, hoe de biljarter een touché [bal voortijdig raken] maakte en vreemd genoeg ook het toucheren door de gynaecoloog met een rectaal [via het rectum, de endeldarm] toucher [inwendig onderzoek]. De sainte nitouche [kruidje-roer-mij-niet = snel op de tenen getrapt – ook: plant] had touche (sjans). De tournee ging per toerbus (VD alleen, GB ook: tourbus) en daarbij kwamen heel wat tournée(s) générales voorbij. Heeft elke cougar [oudere vrouw; seksuele relatie met jongere man] een toyboy [de bedoelde jongere partner]? Ja, dus.

4. Veel Kaapstatters [Kaapstad] leven in een township [arme, zwarte woonwijk in Zuid-Afrika]. Tout court is zonder meer, kortweg. Je tirette [ritssluiting] staat open! Een trankeer is een omheining van wabitakken [wabi: peuldragende boom uit de mimosafamilie]. De kunstopvatting wabi-sabi berust op het zenboeddhisme [de schoonheid van vluchtigheid en imperfectie die zich veelal manifesteert in sobere vormen]. Een transmitter is een zender. Elk van deze triënnales [om de drie jaar gehouden tentoonstelling of concours] beslaat een triduüm [periode van drie dagen]. Met nystagmus heb je een triloog. De Triniteit [christelijke, goddelijke Drievuldigheid] is niet zomaar een triniteit
[drie-eenheid]. Bij de Triple Alliantie moet je vooral aan 1668 denken [Engeland, de Republiek en Zweden]. Het was een en al tristesse [troosteloosheid, droefgeestigheid]. We hebben gisteren getroefcalld [op klaverjassen lijkend kaartspel]. Een trùk is op de Antillen een mobiel restaurant, vergelijk trùk'i pan = vrachtauto ingericht als grillbar (znw.; grilbar, ww.). In een tsarenfamilie vind je ze allemaal: tsarina [echtgenote], tsarevna [dochter], cesarevna [idem], tsarevitsj [(oudste) zoon of kleinzoon] en cesarevitsj [idem]. Een ambtenaar is vaak levenslang vertuid aan het schip van staat [daarbij vaste positie]. Een tukunari [oe] is een pauwoogbaars. Een twil is een broek [zeewezen: deel van het steekspant], twill is keper [een geweven stof]. Tyuku's [tjoe-koe] zijn [SR] steekpenningen, met tyapar [tjah-pahr – Sranan(g)] wordt taugé bedoeld en tyuri [tjoe-rie] is in SR een zuigend of smakkend geluid dat afkeuring of verachting uitdrukt.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten