woensdag 1 maart 2023

3167 Dictee zaterdag 04-03-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (867)

Dictee – dictees [3167]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee mei 2016 (11), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (867)

Oefendictee mei 2016 (11)

1. Hij heeft geen naë verwanten of nabije buren. In naan(brood) is vaak yoghurt verwerkt. Nacho is een verkorting van nachochips. Alleen GB kent de naïveteit [samen met VD: naïviteit]. Is een nepbroer soms een surrogaatfamilielid? Een Nanziverteller van het Nanziverhaal heeft het toch gewoon over Anansi [de spin uit veel volksverhalen – die op de Antillen]? Ja, op Curaçao, Bonaire en Aruba, de ABC-eilanden. De napi is een eetbare, langwerpige wortelknol. We gaan eten met oom Piet: dat wordt weer nassen (ook: nasjen – lekker eten)! We moesten in Brussel zijn, bij de Nationale Bank (van België, NBBBNB = Banque Nationale de Belgique, Belgische Nationale Bank). Het is ja knikken en nee schudden. Kun je nekton [de gezamenlijke dieren die in zee- of zoet water leven en door eigen beweging onafhankelijk zijn van de aanwezige stromingen] vergelijken met plankton [voedsel voor hogere dieren]? Er zijn veel noord-zuidverbindingen. Volharden zij in niksdoen (nietsdoen)?

2. Bij niet-tijdige instelling van hoger beroep wordt dat niet-ontvankelijk verklaard. Nenes [enkelvoud nene – SR: oudere vrouw voor verzorging huishouden en/of kinderen] zijn een soort huishoudsters. In no time waren we er, mag dat ook zijn: no-time (GB) waren we er? Geen idee. Neu, ik heb geen tnegentig paarden, maar slechts zeuventig (en ook geen tachentig). De neuro [euro voor Noord-Europa] zou de tegenhanger kunnen worden van de zeuro [idem Zuid-Europa]. Zie je de nexus hierin, de samenhang, het verband? De nona is de slaapziekte, de noni (de vrucht van) een altijdgroene, oorspronkelijk Aziatische boom en een nono is een onbeduidende persoon, een lichtgewicht. Het bijwoord nono betekent: ten negende.

3. Dat Oergermaans een taal is, geloof ik graag, GB, maar een bijvoeglijk naamwoord? Nee, dat schrijf ik toch liever als
oer-Germaans, nou ja, tenzij het over die taal gaat natuurlijk en dat is zo! 60 pagina's GB met de letter o heb je in een wip gedaan! Het
ob-bedrag [omzetbelasting] is inbegrepen. Ocharm (ocharme, ocharmen, achenebbisj, tw.), gaan we verliezen? Offpiste skiën is heel gevaarlijk. Een ofisina zal wel een kantoor zijn: niet meer in GB, nu wel officina [werkplaats, fabriek, m.n. apotheek of boekdrukkerij]! NB Een officium is een dienst, een plicht, een officie = ambt, betrekking. Een okra (oker) is een zekere vrucht. OMG [afkorting: oh my God, uitroep van schrik, verbazing], ik heb de OLB [openbaar lichaam Bonaire] en de OLS [openbaar lichaam Saba] verwisseld! Trouwens: een olb is (NL, historisch) een openbare leeszaal en bibliotheek en een ols is (NL, historisch) een openbare lagere school. Mijn kleindochter zegt altijd omi tegen me. Ik heb dit omwille (ter wille) van de duidelijkheid gedaan. Prijsopgave on demand [op afroep, aanvraag]! Wil je deze online-enquête even invullen?

4. Ik ben ontgoocheld: mijn info is ontgoogeld. Langs de weg stonden een lieveheer en een lievevrouw [kruisbeelden]. Op den duur kreeg hij wel door dat hij het op de lange duur niet zou redden. Met een open mind ben je open-minded. Is hij echt Open Vld'er en zelfs Open Vld-lid? Een (recht-)op-en-neertje is seks in de missionarishouding (wordt verder niet uitgelegd). Volgens de rechter was hier geen sprake van een oorzaak-gevolgrelatie.

5. Opioïden zijn als regel geneesmiddelen [pijnstillers]. Bij op punt stellen is er sprake van een oppuntstelling. Volgt na een opt-in [van bedrijven: toetreden tot bepaalde regelingen bv. over sociale zekerheid] automatisch een opt-out [uittreden] en is dat hetzelfde als een
opting-out? Ik denk van wel. Een orb [afwijking van een exact aspect, uitgedrukt in graden] heeft met de astronomie van doen. Hij is orderpicker [iemand die op basis van lijsten orders samenstelt in een magazijn, orderverzamelaar]. Organza is weefsel van doorzichtige zuivere zijde. Noem eens wat overheids-nv's. Geef mij maar van die overoude port! Een ovonde is een ovale rotonde. Een owrukuku is een uil of een lanspuntslang.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten