dinsdag 28 februari 2023

3166 Dictee vrijdag 03-03-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (866)

Dictee – dictees [3166]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee mei 2016 (10), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (866)

1. De maashagedissen zwommen ooit in het Maaswater, maar niet onder mauritiuspalmen. Het Mid-Atlantische koufront [vgl.
Mid-Atlantische Rug] rukte op naar Midden-Amerika. Een macamba (ook: makamba) is een Europese Nederlander of een vlindervis. De luiaard, je zou hem een madame-jeanette [zeer scherpe Spaanse peper] in zijn reet steken! Een makaperi is een zeker sieraad. Met een makaslang [SR, slang, bosmeester] kun je de tuin niet sproeien. Wat hebben maneblussers [spotnaam Mechelaar] met een manenstelsel [zoals van Jupiter] van doen? Niets! Het dragen van een mani [geblokte Palestijnse omslagdoek – arafatsjaal, palestijnensjaal, Palestijnse sjaal, palestinasjaal, kaffiya, keffiyeh, kufiyyah ] is hem tot een manie geworden. Kreupelen zullen mank gaan (GB, VD, wel: mankgaand).

2. Manou is zeker rotan. Ook in een mansaliñabos kun je verdwalen. Marico is water en een mariku is een flikker? Een maripa is een palm of deszelfs vrucht. Is mark-up de opmaak [in tekstdocumenten]? Een markusa is een passievrucht. De en het Masai zijn een bevolkingsgroep en hun taal [GB, vgl. Masaikrijger]. Hoe spreek je 'mazout' uit en wat is het? Met oe: stookolie of een mix van pils en cola. De masbangu lijkt een zekere vis te zijn op de Antillen. Er ontstond veel soesa over de masusa's [plant of bes ervan]. Een mata is een stampblok, een matapi een cassavepers. Dat spel speel je op een matjoktafel [SR: lijkt op mahjong].

3. Met de titel 'maulana' wordt een islamitische religieuze geleerde aangeduid. Met mdf wordt medium density fibreboard (een bepaald soort lijmgebonden vezelplaat) bedoeld. Een medina is een oud stadsdeel van een Arabische stad. Het mietje [verwijfde homoman] en het grietje gingen naar de meet-and-greet [artiest met zijn fans]. Een mentsj (VD: mensj – in jodendom) is een goed, rechtschapen mens, waar je wat aan hebt. Een mekanieker [BE], dat is toch gewoon een mecanicien? Ja! Mmm [jammie, mjam, mjammie, njamnjam, nomnom, nomnomnom], lekker! Een mignonette is een plak van de ontvette en ontvliesde rugspier van een varken. Een mikwe (VD ook: mikwa) is een ritueel joods bad of badhuis.

4. Eerst zien en dan bezitten: zo verwordt een must-see tot een
must-have. Een mogul is een buckel [kunstmatige bobbel op skipiste], een mogol een voormalige Mongoolse vorst. Miso is pasta van gefermenteerde sojabonen. Is er veel verschil tussen 'muzisch' [kunst] en 'muzikaal' [muziek]? Wat is mulchen? Antwoord: op de grond een deklaag van mulch aanbrengen!? En mulch (VD ook: muls) is een deklaag van vergaan of rottend organisch, of ander materiaal over aanplantingen. Een musk heet ook wel muskus [sterkriekende stof van mannelijk muskushert of muskusplant]. Zij is een dolle mina [aanhangster van de beweging Dolle Mina]. Op de burelen van GB en VD zouden enkele bedrijvige martha's niet misstaan. In een mira-udu [= mierenhout: boom met mieren in holle takken] kunnen massa's mieren leven.

5. Het woord 'mindfulness' wordt vaak fout geschreven. Een moa is een uitgestorven, zeer grote Nieuw-Zeelandse loopvogel (de reuzenvogel, vergelijk kiur en aepyornis). Moksimeti is een Surinaams gerecht bestaande uit verschillende groenten en meerdere vleessoorten, geserveerd met rijst. Een mokomoko is een zekere moerasplant. Kende je het werkwoord moonen al: het ontblote achterwerk naar een ander toekeren als belediging of grap? Waar gebruiken ze een moodboard voor? Als visuele weergave van een concept. Hij is gestorven aan muco [mucoviscidose = taaislijmziekte, cystische fibrose, CF]. Hij rijdt moto [motorfiets] en auto. Die Moengonees komt uit Moengo [plaats in het oosten van SR]. Het lijkt erop dat 'morielje' (alleen GB) en 'morille' [zekere zakjeszwammen] synoniemen zijn.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten