woensdag 22 maart 2023

3197 Dictee vrijdag 25-03-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (888)

Dictee – dictees [3197]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee december 2016 (1), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (888)

Oefendictee december 2016 (1)

1. De quasi-intellectuele en quasivisionaire fysiotherapeut – kortweg: fysio – [BE: kinesitherapeut, ook wel: kinesist] was volledig visie- en tv'loos. Is een chiropractor [chiropracticus, (botten)kraker] met zijn chiropraxie trouwens ongeveer hetzelfde? Nee. De darter miste het bull's eyegebied. Een c-klarinet heeft uiteraard geen A-snaar. Ik maak vaak ck-fouten [vgl. dt-fouten]. Er werden veel cola's light [GB ook: cola lights] en cola-tics gedronken. Ik was aan het whappen [whatsappen, appen – geappt, gewhatsappt] en toen kreeg ik een nepapp. De who's who [lijst van bekende personen op een bepaald gebied] van de dicteewereld bevat tevens de ranking [plaats op de ranglijst]. De wibocri [witteboordencrimineel] had het tekort in een wibbussie overgemaakt. Wacht je voor die ewigweibliche [karakteristieke in vrouw, dat man aantrekt – eigenlijk znw.!] wichtigmacherei [gewichtigdoenerij]! Met een wiedvorkje [grond tussen planten losmaken] kun je geen wiet (ook: weed = marihuana) eten. Mediwiet [cannabis voor medicinaal gebruik] is voor velen een zegen. Het
wie-met-wietje [een relatie heeft] was het gesprek van de dag.

2. Het woord 'wigger' komt van 'white nigger'. De wigw's [BE: weduwe, invalide, gepensioneerde en/of wees] behoeven extra zorg. Wiiën leidt tot, en wie wiit of wiide, lijdt vaak aan wiiitis [gamen met spelcomputer Wii van Nintendo]. Zijn prolixe (wijdlopig, breedsprakig) redevoeringen zijn alom bekend. Hoe zag dat wijepigram [puntdicht op ex voto,
ex-votopuntgedicht
] eruit, wijfie? Die party's versterkten ons wij-gevoel. Zijn stiel [vak, beroep] is wijn bouwen. Een wijnnapje [schaaltje om te keuren] is een taste-vin. De oenoloog [wijnkenner] vond die wijngaarddrank na het wijnpersen uit de kunst. Hij kwam ooit met de kinder- en ging met de wijtenwagen [lijkwagen]. Hij sloeg in het wilde weg. Wat moeten we nu met die gieser wildemannen [stoofpeer]? Uit de witte willem [wittebrood] kwam plotsklaps een gouden willempje [tienguldenstuk] tevoorschijn. Die technerds zijn keien in het williewortelen [uitvindingen doen].

3. Toe maar: WiMAX is worldwide interoperability for microwave access [standaard voor breedbandige netwerken]. Heerlijk, die krostels [licht pasteigebak voor kinderen, windbol]! Het was windeloos weer. Bestaat dat: ootbrood? Waarschijnlijk wel, oot = wilde haver = aat. Windjaks [wijd overjasje van makkokatoen] zijn nu eenmaal geen windjacks [jas van een ondoorlaatbare stof die beschermt tegen harde wind]. Waartoe dient een cowpertoren [windverhitter]? Een drie-tien [wegens wetsartikel 310 van het Wetboek van Strafrecht – WvS, W.v.Str., Sr] is een winkeldief. Statten is winkelskijken. De Winterkoning [Frederik V van de Palts, die in 1619-1620 (één winter lang) koning van Bohemen was] wordt ook wel Sneeuwkoning genoemd. Wat is de winterprijs van deze winterprei, nodig voor de Surinaamse wintiprei [dansfeest voor de wintigoden, dansers in trance]? Wiseguys [betweter, wijsneus] debiteren wisecracks [kwinkslag]. Wat doen valuta-arbitrageanten [slim omgaan met schulden of vorderingen in buitenlandse valuta]? Ze speelden stuivertje-wisselen. Zo'n wizard [introvert expert op computergebied, eig.: tovenaar] kan het je echt niet uitleggen. Een WLAN is een wireless local area network.

4. Hij bekrachtigde zijn woorden met 'woela' (ook: wollah – straattaal: ik zweer het). Ze deed een scrunchie [ook wokkel: elastiek met krullende stofrand om hoofdhaar mee in een staartje te binden] om haar staartje. Je moet de Grijze Wolven [extreemrechtse Turkse groepering] niet verwarren met de jonge wolven (= jonge turken – hebben drang tot vernieuwing). Niet om aan te horen, zo'n wolfskwint [onzuiver, huilend geluid]. Die wortel-en-stokmethode helpt [gewenst gedrag wordt beloond en ongewenst gedrag bestraft]. De sutuur [wondnaad] is weer opengegaan. Die vent is wous [NL: gek]. Leidt dat wullie-hullie-denken [minachtend denken in tegenstellingen] de tenondergang [vgl. ten onder gaan] in? Zoek op: wushu [verzamelnaam voor verschillende Chinese vechtsporten], wüstung [contouren van vroeger verlaten nederzetting] en wu wei [basisbegrip taoïsme]. Zo, schattebout, neem jij de fazantenbout? In het bistrootje dronk ik een bordeauxtje en een cointreautje. Bij relaxte wijze van relax relaxt hij relaxed in zijn relaxstoel. Zijn vrouw had al eerder gerelaxt. Vergelijk ook: chill [= relaxed, cool], chillaxen [chillen + relaxen] en laidback [ontspannen, relaxed].

5. Ze zullen allebei, herstel: alle drie, dus ook die alto, aanwezig zijn. Een Alukusprekende Aluku vind je in Suriname. Een angalampu is een Surinaamse Chinese(!) roos. Een angisa is een zekere hoofddoek. Met anitriberi eet je o.a. witte rijst en bakkeljauw. "Geen woorden maar daden ..." is een anthem [lied met symbolische betekenis]. De antruwa [groente] is verwant aan de aubergine. Een anyumara is een zekere grote zoetwaterroofvis. Een apinti (ook: pinti) is een soort trommel en een apis een heilige stier van de oude Egyptenaren. Een aquifer is een ondergronds waterbassin. De woorden 'Arbowet' en 'Arboraad' [GB] hebben een hoofdletter, de andere samenstellingen niet. Een arepa is een broodje. Een aromanis is een steenvrucht. Voor 'artisanaat' kun je ook 'handwerksnijverheid' of 'kunstambacht' lezen. Een aspidistra is een blarenplant. Het werkwoord 'assessen' betekent: afnemen van een assessment [beoordeling op geschiktheid voor functie]. Een atrako (GB ook: c) is een roofoverval. VD schrijft 'audiotour', GB ook nog: audiotoer. Hoe zag zo'n australopithecus ['zuidelijke aap', mensachtige] er nu uit? Auxine is een groeistof (hormoon) bij planten. Een awari is een buidelrat, een awara een vliesvleugelige of een palm en een awasa een feestelijke dans van bosnegers. De ayaka (GB, VD ook: c) is een gerecht van maismeeldeeg. In het Surinaams betekent 'ayó' 'tot ziens'. De aytkanti ten slotte is de lederschildpad.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten